facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Κρήτη: Η τρικυμία αναποδογύρισε τα… πάντα στο πλοίο

Δύσκολες στιγμές πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου οι επιβάτες του πλοίου Knosos Palace των Μινωικών Γραμμών καθώς κατά την διάρκεια του ταξιδιού οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν τρικυμία στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν τα… πάντα μέσα στο πλοίο.
Όπως φαίνεται και από τις εικόνες μέχρι και το… πιάνο στο κεντρικό σαλόνι του πλοίου έχει αναποδογυρίσει ενώ παράλληλα στα καταστήματα η εικόνα ήταν τραγική. Όλα τα προϊόντα είχαν πέσει από τα ράφια στο πάτωμα ενώ η φουρτούνα αναποδογύρισε ψυγεία και διάφορα άλλα αντικείμενα.




















Δύσκολες στιγμές για επιβάτες και προσωπικό
Εφιαλτικές ήταν οι στιγμές που πέρασαν οι επιβάτες του πλοίου που δεν πίστευαν στα μάτια τους τα όσα προκάλεσε η θαλασσοταραχή.
Οι άνεμοι έπνεαν 9 μποφόρ δημιουργώντας κύματα που ταρακουνούσαν όλο το πλοίο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κανένας δεν βγήκε στα εξωτερικά καταστρώματα με τους περισσότερους να παραμένουν στις καμπίνες τους περιμένοντας να περάσει η φουρτούνα.
Την ίδια ώρα, το προσωπικό του πλοίου βρίσκονταν στο πλευρό των επιβατών, κρατώντας τους ασφαλείς, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να βάλουν μία τάξη.
Ευτυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρία, δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.
Φώτο από Κωνσταντίνο Κουκουλάκη (Μετεωκρήτες)
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Η τρικυμία αναποδογύρισε τα… πάντα στο πλοίο"

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα ΕΛΤΑ Πάτρας -«Καλωσορίσαμε τον Τσίπρα και 20 υπουργούς»

Οι Πυρήνες FAI-IRF ανέλαβαν την επίθεση με γκαζάκια, στα ΕΛΤΑ Πάτρας, τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

«Εν μέσω της επίσκεψης Τσίπρα και 20 υπουργών στην Πάτρα, κάναμε το δικό μας καλωσόρισμα, ανατινάζοντας με γκαζάκια στις 06/02 ξημερώματα τα ΕΛ.ΤΑ. Hellenic Post επί της Έλληνος Στρατιώτου. Ο στόχος και η μέθοδος επιλέχθηκαν χωρίς κανένα περιθώριο παράπλευρης απώλειας», αναφέρει η οργάνωση σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο ίδιο κείμενο εκφράζουν οργή για τον θάνατο του κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας, από φλεγμονή στο δόντι.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα ΕΛΤΑ Πάτρας -«Καλωσορίσαμε τον Τσίπρα και 20 υπουργούς» "

Ανακαλούνται 3.681 προβληματικά οχήματα κινεζικής εταιρείας

Η κινεζική εταιρεία Dongfeng Peugeot Citroen Automobile Company Ltd., άρχισε την ανάκληση 3.681 προβληματικών οχημάτων, σύμφωνα με το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης της ποιότητας των προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Η ανάκληση που υλοποιείται από την 9η Φεβρουαρίου, ενώ περιλαμβάνει οχήματα C4 Aircross και Peugeot 4008, με ημερομηνία παραγωγής μεταξύ της 5ης Δεκεμβρίου 2014 και της 16ης Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με το ίδιο όργανο.

Τα οχήματα αυτά, παρουσιάζουν προβλήματα στα συστήματα ασφαλούς λειτουργίας, αλλά και στο σύστημα ασφάλειας που κλειδώνει τις πόρτες και το οποίο δεν λειτουργεί, σε συνθήκες ανόδου της θερμοκρασίας.

Η εταιρεία θα προχωρήσει σε τεχνικό έλεγχο των οχημάτων που ανακαλούνται, ενώ θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των συστημάτων που παρουσιάζουν προβλήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/topontiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλούνται 3.681 προβληματικά οχήματα κινεζικής εταιρείας"

Συνετρίβη αεροσκάφος με 71 επιβάτες λίγο έξω από τη Μόσχα - Δεν υπάρχουν επιζώντες

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία! Αεροσκάφος ΑΝ-148 των Saratov Airlines με 71 επιβαίνοντες (65 επιβάτες, 6 μέλη πλήρωμα) συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας! Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο χωριό Argunovo και οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο δήλωσαν ήδη στα ρωσικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε πολύ μεγάλη περιοχή.

Το στίγμα της πτήσης 6W703 χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωση, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο σημείο της συντριβής. Το έργο των διασωστών ωστόσο δεν είναι εύκολο καθώς λόγω του χιονιού δεν μπορούν τα οχήματα να προσεγγίσουν την περιοχή και τα μέλη των συνεργείων πρέπει να φτάσουν με τα πόδια.

Το αεροσκάφος, το οποίο ήταν επτά ετών, απογειώθηκε στις 13:22 ώρα Ελλάδος και πέντε λεπτά αργότερα άρχισε να χάνει ύψος. Για την ακρίβεια το αεροπλάνο ένα λεπτό πριν συντριβεί έκανε βουτιά από τα 6.200 πόδια στα 3.200 και το σήμα του χάθηκε 20 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είδαν μία φλεγόμενη μπάλα στον ουρανό.

Το αεροσκάφος είχε ως προορισμό το Ορσκ, πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν.

Πηγή των σωστικών συνεργείων νωρίτερα δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ: «Μας έχουν πει ότι το αεροσκάφος συνετρίβη έξω από το χωριό Argunovo. Δεν υπάρχει ελπίδα για τους επιβαίνοντες». Καθ' όδον προς το σημείο της συντριβής είναι και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Maxim Sokolov.

Ειδική επιτροπή για τα αίτια συστήνει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα με το αεροσκάφος ΑΝ-148 της αεροπορικής εταιρίας Saratov Airlines.

Παράλληλα, υποχρέωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης κι αναζήτησης των αιτιών που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνετρίβη αεροσκάφος με 71 επιβάτες λίγο έξω από τη Μόσχα - Δεν υπάρχουν επιζώντες"

Στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα οι δανειστές -Το «ελληνικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης

Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, για ολιγοήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών αλλά και η πορεία υλοποίησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα, για τις τελικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το «ελληνικό πρόγραμμα», το οποίο θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και το είδος εποπτείας που θα υπάρχει.  
Το «ελληνικό πρόγραμμα», θα έχει διάρκεια περίπου 5 έτη, με δύο βασικά στελέχη, το αναπτυξιακό και το κοινωνικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες στο ΑΠΕ.
Το πρώτο σκέλος θα περιλαμβάνει θέματα όπως:
  • Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)
  • Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)
  • Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.
Στο κοινωνικό σκέλος από την άλλη θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).
Σε ό,τι αφορά τη μετά μνημόνιο εποχή, η εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταξύ άλλων θα αφορά, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες:
  • Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
  • Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
  • Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).
Σε ό,τι αφορά το χρέος, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι έως το Eurogroup του Ιουνίου, ή λίγο αργότερα, θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς. Αλλά, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα εναπομείναντα 88 προαπαιτούμενα.
Στη συνομιλία τους με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν πως στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα υπάρχουν και πέντε «αγκάθια», τα οποία, όμως, μπορούν να επιλυθούν εύκολα, κυρίως εάν δεν τηρήσει σκληρή στάση το ΔΝΤ.
Τον Μάιο προς Ιούνιο θα γίνει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά (τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο για το 2019 και 2020, καθώς και για τα αντίμετρα). Η ελληνική πλευρά έχει ως «άσο στο μανίκι» το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος, το οποίο υπολογίζουν σε 4% του ΑΕΠ (ή 2,9% του ΑΕΠ μετά την αφαίρεση του κοινωνικού μερίσματος και του «μαξιλαριού ασφαλείας»). Ωστόσο, έως τώρα το ΔΝΤ κάνει συστηματικά πολύ πιο χαμηλές προβλέψεις.
Στα υπόλοιπα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών (η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να πληγούν μικρομεσαίες περιοχές της χώρας), η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη» (με την κυβέρνηση να ζητεί ενίσχυση της προστασίας των δανειοληπτών), η προώθηση «καυτών» ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λιγνιτικές μονάδες) και η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα οι δανειστές -Το «ελληνικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης "

Αντώναρος: Αντικαταστατική και άκυρη η διαγραφή μου

Την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Αντώναρου προκάλεσε η διαγραφή του από τη Ν.Δ.. Σε νέα του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, επιτέθηκε στον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η απόφασή του να τον διαγράψει είναι αντικαταστατική και άκυρη.

Πιο συγκεκριμένα η ανάρτηση αναφέρει:

«Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στην οποία ανήκω από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνεχώς και αδιάλειπτα και (στην οποία) θα συνεχίσω φυσικά να ανήκω έχει αρχές, αξίες, κώδικες συμπεριφοράς και καταστατικές διατάξεις. Αυτές σήμερα παραβιάσθηκαν κατάφωρα. Πληροφορήθηκα με έκπληξή μου από δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης ότι με απόφαση του κ. Μητσοτάκη "τίθεμαι" εκτός κόμματος.  
Η απόφαση αυτή είναι αντικαταστατική και συνεπώς άκυρη, εφ' όσον δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αναμένω από τον κ. Μητσοτάκη που ευαγγελιζόταν νέα ήθη να ζητήσει την άμεση σύγκληση των αρμοδίων οργάνων του κόμματος καθώς και να καταθέσει πλήρως δικαιολογημένο σχετικό αίτημα. Επίσης τον καλώ να δώσει οδηγίες για την άμεση διακοπή των διαρροών με συκοφαντικό περιεχόμενο που διακινούνται από εντεταλμένα κομματικά στελέχη σε βάρος μου στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε η ιστορία μου και η μεγάλη διαδρομή μου στη παράταξη και στα κυβερνητικά της σχήματα είναι γνωστές. Και δεν επιτρέπω σε κανένα και φυσικά ούτε και στον κ. Μητσοτάκη να τις θέτει σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση - με κανένα πρόσχημα και για κανένα ευκαιριακό σχεδιασμό. Όλοι γνωριζόμαστε καλά σ αυτόν τον τόπο. 

Θα επανέλθω όταν ενημερωθώ για τη στάση του κ. Μητσοτάκη.»



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντώναρος: Αντικαταστατική και άκυρη η διαγραφή μου"

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Περισσότερες ώρες εργάζονται οι Έλληνες, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας δουλεύει 2.035 ώρες τον χρόνο.

Οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες, ωστόσο είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς, που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες.

Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες τον χρόνο και βρίσκονται στο μέσο της κατάταξης.

Επιπλέον Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί, εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες τον χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι τελευταίοι (Δανοί) έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο, με βάση την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους "

Ν. Βούτσης: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η Προανακριτική

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 είπε αναφορικά με το αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή.

Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες ο κ. Βούτσης είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρουμένων όλων των προϋποθέσεων ως προς την προστασία τους.

Yπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στην Κ.Ο. τη σύσταση της επιτροπής και αμέσως μετά, στις 16:00, θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συζήτησης του σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Βούτσης: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η Προανακριτική"

Δήμος Χίου: Ανακριβές ότι λάβαμε 750.000 ευρώ για την αγορά της ΒΙΑΛ

Αντέδρασε ο Δήμος Χίου στις δηλώσεις του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος, από βήματος της Βουλής, ανέφερε ότι ο δήμος έχει λάβει 750.000 ευρώ για την αγορά του πρώην βιομηχανικού χώρου της ΒΙΑΛ, όπου στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς παρουσίασε στοιχεία, βάσει των οποίων, ο Δήμος Χίου έχει λάβει συνολικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το προσφυγικό 650.000 ευρώ. «Αν ο υπουργός θεωρεί ότι με αυτά τα χρήματα στη Χίο αγοράστηκε η ΒΙΑΛ και δεν καλύφθηκαν πάγιες ανάγκες των προσφύγων τότε τι ακριβώς έχει αγοραστεί με ποσά που αναλογικά διατέθηκαν στα άλλα που διαθέτουν κέντρα υποδοχής;».

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Χίου ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής εξωδίκως, να ανακαλέσει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις «ανακρίβειες» τις οποίες, όπως υποστηρίζει, έχει πει. Να γνωστοποιήσει επίσης, αυτό το ζήτημα στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον Πρωθυπουργό και στην ΚΕΔΕ - αφού όπως σημειώνεται «είναι η πολλοστή φορά που στοχοποιείται ο Δήμος της Χίου και ο Δήμαρχος». Σε αντίθετη περίπτωση όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Χίου αποφάσισε να προχωρήσει σε ένδικα μέτρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Χίου: Ανακριβές ότι λάβαμε 750.000 ευρώ για την αγορά της ΒΙΑΛ"

Το προφίλ του Έλληνα οφειλέτη

Δύσκολη είναι η κατάσταση για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που έχουν χρέη στην εφορία. Ένας στους δύο χρωστούν στο δημόσιο έως και 500 ευρώ τα οποία ούτε μπορούν να πληρώσουν αλλά ούτε και να ρυθμίσουν.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα χρωστούν μέχρι 2.000 ευρώ ο καθένας τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει ή ακόμα και να ρυθμίσει.

Την ίδια ώρα εμφανίζονται 73 φορολογούμενοι με χρέη άνω των 100 εκατ. ευρώ ο καθένας οι οποίοι συνολικά χρωστούν 32 δισ. ευρώ ή το 1/3 των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Όσον αφορά στους απλήρωτους φόρους, αυτοί έχουν εκτιναχθεί στα 100 δις. ευρώ την στιγμή που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωράς σε καθημερινές κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων έφθασαν πέρυσι, 1.721.911 καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σχέση με το 2016.

Τα στοιχεία αυτά, που αποκαλύπτουν την οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις περιλαμβάνονται στην παρουσίαση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής:
  • Το 54,1% των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης χρωστά ποσά έως 500 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενους ενώ το σύνολο των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων) που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 4,06 εκατ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για οφειλές έως 500 ευρώ η φορολογική διοίκηση δεν έχει το δικαίωμα τα λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη.
  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ήταν την Πρωτοχρονιά 99,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 32 δις ευρώ ήταν οφειλή μόλις 73 φορολογούμενων. Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει ότι ένα μικρό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί τελικά να εισπραχθεί από το δημόσιο.
  • Ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Ενώ το 2009 οι φορολογούμενοι με οφειλές προς εφορίες και τελωνεία ήταν 1.089.791 και χρωστούσαν συνολικά περίπου 32 δις ευρώ, την φετινή Πρωτοχρονιά ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευτεί στους 4.068.857 με συνολικές οφειλές, όπως αναφέρθηκε 99,7 δις ευρώ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι φορολογικά πρόστιμα (32%) και ακολουθεί ο ΦΠΑ με 21%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 54,1% των οφειλετών έχει οφειλή κάτω των 500 ευρώ ενώ 525.758 οφειλέτες χρωστούν στην εφορία από 1 έως 10 ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το προφίλ του Έλληνα οφειλέτη"

Υπόθεση Novartis: Απώλεια κρίσιμων εγγράφων καταγγέλλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Απώλεια κρίσιμων εγγράφων για την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis καταγγέλλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης αποδίδοντας στο γεγονός αυτό την αδυναμία υπολογισμού της έκτασης της ζημίας.

Μιλώντας στον Σκάι η κυρία Μαρία Παπασπύρου ανέφερε:

«Εικόνα για το ποσό της ζημιάς δεν μπορώ να έχω αυτή τη στιγμή. Εικόνα για την έκταση της ζημιάς θα προκύψει εφόσον τελειώσει το μικτό κλιμάκιο τις έρευνες, εφόσον δούμε αν ήταν σωστές οι τιμολογήσεις (σ.σ. των φαρμάκων), εφόσον γίνουν διασταυρώσεις και θα βγει το τελικό ποσό της ζημιάς»..

Η ίδια εκτίμησε πως η πρώτη έκθεση από τις έρευνες που διεξάγονται θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. «Χάθηκαν στοιχεία, γι' αυτό και έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ», σημείωσε η κυρία Παπασπύρου και εξήγησε: «πρόκειται για έγγραφα που υπήρχαν στο Υπουργείο Υγείας και τα ηλεκτρονικά e-mail του ΕΟΦ από τα τέλη του 2011 μέχρι και το 2012».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Απώλεια κρίσιμων εγγράφων καταγγέλλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης"

Καταγγελία Αθανασίου: Σε διαρκή επικοινωνία Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη από τον Νοέμβριο

Στην καταγγελία ότι υπήρχαν για μήνες συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη προχώρησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα διαφθοράς ότι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και την ημέρα που κατατέθηκε η δικογραφία στη Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1 πρότεινε να ανοίξουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο προκειμένου να αποδειχθεί ή όχι αυτή η καταγγελία.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Τουλουπάκη βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία από τον Νοέμβριο. Και αν θέλουν να αποδείξουν το αντίθετο, εγώ κάνω πρόταση να επιτρέψουν να ανοίξουν τα τηλέφωνά τους και το κινητό του κ. Παπαγγελοπούλου και τα συμβατικά τηλέφωνα του υπουργείου με τους εισαγγελείς διαφθοράς, για να δούμε από το Νοέμβριο μέχρι την ημέρα που πήγε η δικογραφία στη Βουλή πόσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είχαν κάνει».

Όμως, ο κ. Αθανασίου δεν έμεινε εκεί και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπάρχει δίαυλος συγκεκριμένων υπουργών με τη Δικαιοσύνη. «Εγώ ξέρω, υποπτεύομαι πιθανολογώ μέχρι που φτάνει, έχουμε και κάποιες πληροφορίες».

Μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, την παραμονή που εστάλη η δικογραφία στη Βουλή, οι εισαγγελείς διαφθοράς έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και κάλεσαν μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι ο Παύλος Πολάκης γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

«Έχω στοιχεία ότι ο Παύλος Πολακης τους ξέρει πολύ καλά τους μάρτυρες. Πήρε πίσω στη συνέχεια αυτά που είπε διότι του υπέδειξαν οι νομικοί του σύμβουλοι ότι αυτό που έκανε τινάζει στον αέρα όλη τη διαδικασία».

Όσον αφορά το χαρακτηρισμό «κουκουλοφόροι μάρτυρες» που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Αθανασίου πήρε αποστάσεις, τάχθηκε υπέρ του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων και ανέφερε πως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι μια πολιτική έκφραση.

«Ο χαρακτηρισμός ''κουκουλοφόροι μάρτυρες'' είναι μια πολιτική έκφραση. Έχει μια μεταφορά, ότι δεν φαίνονται. Εντάξει, είναι ένας πολιτικός χαρακτηρισμός, εγώ χρησιμοποιώ αυτό που λέει ο νόμος που έκανα, εγώ χρησιμοποιώ τη φράση ''προστατευόμενοι μάρτυρες'', τα στοιχεία των οποίων δεν αποκαλύπτονται. Τώρα τα περί κουκουλοφόρων είναι μια μεταφορά η οποία λέγεται, ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους.

Είμαι υπέρ των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ η δυνατότητα που υπάρχει στους εισαγγελείς, ανάλογα με την βαρύτητα της υπόθεσης και κυρίως με την επικινδυνότητα. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι μάρτυρες κινδύνευαν από τους εμπλεκόμενους υπουργούς».

Τέλος ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως η προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες να έρθουν και να καταθέσουν στο κοινοβούλιο.

«Όταν η Βουλή συγκροτήσει την προκαταρκτική επιτροπή δεν δεσμεύεται για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Βουλή ξεκινά από το μηδέν, δεν δεσμεύεται από τις πράξεις οι οποίες έγιναν από τις δικαστικές αρχές.

Η επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα που ασκεί την προκαταρκτική εξέταση. Θα πρέπει να απευθυνθεί στον εισαγγελέα που εξέτασε τους μάρτυρες αυτούς.

Οφείλει η προανακριτική να απευθυνθεί στον εισαγγελέα και να πει ότι επιθυμούμε να τους εξετάσουμε ,η προανακριτική επιτροπή δεν δεσμεύεται από την προστασία η οποία δόθηκε από τον εισαγγελέα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία Αθανασίου: Σε διαρκή επικοινωνία Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη από τον Νοέμβριο "

Προκλητική ανακοίνωση Αγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού», του οποίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «είμαστε συνιδιοκτήτες».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας πετρελαιοειδών ENI γνωστοποίησε ότι το σκάφος Saipem 12000 που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου δεν θα επιχειρήσει να μετακινηθεί προς τη νέα τοποθεσία που ήταν προγραμματισμένο, ύστερα από τις παρενοχλήσεις που δέχθηκε το το απόγευμα της Παρασκευής από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, το Saipem 12000 θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «η ΕΝΙ επιβεβαιώνει ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος Saipem 12000 αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού».


Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής.

«Παρά τις προειδοποιήσεις, η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού, οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν . δραστηριότητες στo τεμάχιο 3 της αποκαλούμενης Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Τουρκοκυπριακού λαού επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η μόνη eyu;ynh υπευθυνότητα για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια (αυτών), βαρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Aυτή η στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι 'αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

Και για όσο διάστημα η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.

Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική ανακοίνωση Αγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ"

Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ στο protothema.gr: Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ντροπιαστικό

Ευκαιρία για αμοιβαία λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βλέπει το στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Βιέννης, Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ, γιος του πρώτου προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ.

O 73χρονος oικονομολόγος, που ειδικεύεται στη μετάβαση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην ελεύθερη αγορά, θεωρεί θετικό βήμα πως η κυβέρνηση Ζάεφ αποκήρυξε το «αρχαιομακεδονικό» ιδεολόγημα του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ωστόσο υπεραμύνεται της «ταυτότητας» και της «γλώσσας» των γειτόνων.

Ο κ.Γκλιγόροφ υπήρξε το 1989 ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας και από το 1994 ζει και εργάζεται στην Αυστρία, ως στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών αλλά και ως λέκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Σήμερα αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες, και στους φίλους του συμπεριλαμβάνονται πολλοί Έλληνες. 

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ειδικά μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός; Αισιοδοξείτε πως θα βρεθεί λύση;
Ναι, νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί με κάποιο βαθμό πολιτικής αξιοπρέπειας. Ο Τσίπρας είπε ότι αυτός και ο Ζάεφ είναι μοντέρνοι πολιτικοί νέου τύπου, κάτι το οποίο θεωρώ ότι σημαίνει πως και οι δύο θέλουν να κοιτάξουν μπροστά. Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι νομίζω ντροπιαστικό, συνεπώς θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο ηγέτης της ΠΓΔΜ έθεσε τον εαυτό του και την χώρα, έξω από αυτήν την διαμάχη. Αν το ζήτημα είναι το πώς θα διευκολύνουμε την επικοινωνία και την συνεργασία των δύο χωρών, συμφωνώντας για τον τρόπο με τον οποίον θα αποκαλεί η μία πλευρά την άλλη, μέσα σε ένα πλαίσιο ευγένειας, τότε δεν νομίζω ότι θα είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί.

Η ελληνική θέση είναι: «Σύνθετη ονομασία erga omnes». Πόσο εύκολο είναι να το αποδεχτούν τα Σκόπια και να προχωρήσουν και στην αλλαγή του Συντάγματος που ζητάει η Αθήνα; 
Θεωρώ ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ πρέπει να αναθεωρηθεί για εσωτερικούς λόγους και στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που θέτει η Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύει στην νομοθετική διαδικασία αναφορικά με το πως θα αποκαλούνται οι «Μακεδόνες», ούτε το πως θα επιλέξουν τρίτες χώρες να  επικοινωνούν με τους με την χώρα και τους πολίτες της. Κάθε χώρα οφείλει να αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες μιας άλλης χώρας με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια. Αλλά κανείς δεν μπορεί να το σε μια άλλη χώρα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πως στα Σκόπια υπάρχει ένα αλυτρωτικό ιδεολόγημα, που μιλάει ευθέως για «διαμελισμένη»με τμήματα της να κατέχονται από Ελλάδα και Βουλγαρία. Για «Μεγάλη Μακεδονία» έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο κ.α. Ουσιαστικά θεωρεί πως η εμμονή στην αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία και στην εθνικότητα δημιουργεί αλυτρωτισμό. Συμφωνείται με τις ανησυχίες αυτές;
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε υπάρχοντος αλυτρωτισμού, ούτε υποστήριξης ιδεών αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ. Φυσικά δεν υφίστανται και ενδείξεις για τρομοκρατικές ενέργειες πέρα από τα σύνορα. Πρόκειται για ιστορικές αναφορές, αλλά αν απαιτούνται διαβεβαιώσεις για την ανυπαρξία αλυτρωτισμού ή εδαφικών διεκδικήσεων, τότε ναι, θα πρέπει να υπάρξουν. Δεν νομίζω ότι είναι τίποτε περισσότερο από θεωρητική αμηχανία, όταν κάποιος αγωνίζεται για την ιδιοκτησία του παρελθόντος. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ή πρόκειται να υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις από την ΠΓΔΜ προς τους γείτονές της. 

Αυτές οι ελληνικές ανησυχίες δεν αυξάνονται με όσα προηγήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με το σχέδιο «Σκόπια 2014» και την επιχειρούμενη ταύτιση των αρχαίων Μακεδόνων με τους σημερινούς κατοίκους της ΠΓΔΜ; 
Αυτό είναι ενοχλητικό. Οι ιστορικοί είναι ελεύθεροι να διαφωνούν σε όποιο ζήτημα νομίζουν. Το ίδιο ισχύει για τους αρχαιολόγους, τους ανθρωπολόγους ή οποιονδήποτε άλλο για αυτό το θέμα. Από όσο μπορώ να πω, η εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ αναπτύχθηκε από την θέλησή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την τουρκική κατοχή, από τον αυταρχισμό ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους και από την αντι- φασιστική της θέληση. Επίσης και από την γλώσσα, η οποία είναι σλαβική. Είναι αλήθεια ότι η ΠΓΔΜ  αποτελεί έναν πολύ πλούσιο αρχαιολογικό χώρο και έναν χώρο με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, από την αρχαιότητα μέχρι τον θρησκευτικό και πολιτιστικό ρόλο της Οχρίδας. Αλλά αυτή είναι η κοινή ιστορία της ανθρωπότητας, όπως ολόκληρη η ιστορία

Βρέθηκαν ποτέ κοντά στο παρελθόν οι δύο χώρες στην επίτευξη μιας λύσης; 
Φυσικά. Θεωρώ ότι ο Σημίτης και ο Παπανδρέου είχαν προσεγγίσει πολύ καλά το όλο ζήτημα. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν τόσο καλή ως προς την συμφωνία, όσο έχει υπάρξει ποτέ. Ο Παπανδρέου εργάστηκε για μια λύση στο πλαίσιο της ένταξης των Βαλκανίων στην Ε.Ε και στο πλαίσιο της ελληνικής ηγεσίας. Στην συνέχεια οι εθνικιστές ανέλαβαν δράση και στις δύο χώρες. Αλλά το πλαίσιο αυτό παραμένει αναφορικά με τις φιλοδοξίες των δύο χωρών. Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο και να αποδειχθεί η χώρα που προωθεί την Ευρώπη στα Βαλκάνια και η ΠΓΔΜ χρειάζεται σταθερά τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της εξευρωπαϊσμού της. Την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη, η ελληνική κοινή γνώμη ήταν πολύ πιο ανεκτική για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από ότι αργότερα. Συνεπώς ελπίζουμε ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Παπανδρέου.

Είστε οικονομολόγος. Πώς βλέπετε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει ένα ιστορικό προβλημάτων με τους διεθνείς δανειστές. Τώρα υπάρχει μια ευκαιρία να βρεθεί τάξη στο χρέος της Ελλάδας και στις δημοσιονομικές ανισότητες της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να να γίνει ευκολότερη η ανάκαμψή της στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκαμψης της Ε.Ε. Το διαρκές πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι οι περιορισμένες δυνατότητες της χώρας, πέρα από τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ κλειστή όσον αφορά τις εξαγωγές προς το ΑΕΠ, δεδομένου του μεγέθους της Όσο αυτό δεν αλλάζει, οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες θα είναι εξακολουθούν να υφίστανται. Η βελτίωση της οικονομικής προοπτικής για τα Βαλκάνια θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα και για αυτό πιστεύω ότι μια θετική περιφερειακή στρατηγική, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Έρχεστε στην Ελλάδα; Έχετε Έλληνες φίλους;
Έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές. Αν θυμάμαι καλά, η πρώτη φορά ήταν το 1968. Στην μητέρα μου άρεσε να πηγαίνει να βλέπει τον Λευκό Πύργο και να γευματίζουμε στην παραλία. Ο πατέρας της, ο παππούς μου, είχε καταδικαστεί ως αιχμάλωτος των Τούρκων σε 101 χρόνια, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην Ανατολία και έτσι επιβίωσε. Είχα και εξακολουθώ να έχω πολλούς Έλληνες συναδέλφους και ελπίζω και φίλους. Είχα πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Νομίζω ότι η τελευταία φορά που βρέθηκα στην Ελλάδα ήταν πριν από μερικά χρόνια στους Δελφούς, όταν και ήμουν ένας από τους ομιλητές στο εκεί Οικονομικό Φόρουμ  και την ίδια χρονιά όταν μίλησα σε ένα συνέδριο στην Θεσσαλονίκη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ στο protothema.gr: Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ντροπιαστικό"

Η Ελβετία επιβεβαίωσε το αίτημα για συνδρομή στην υπόθεση Novartis

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας ότι έλαβε δύο αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση Novartis.

Τα αιτήματα για συνδρομή ελήφθησαν στο τέλος του περασμένου έτους και τον Γενάρη του 2018 και εξετάζονται, όπως δήλωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ελβετική δημόσια τηλεόραση RTS, και το Ελβετικό πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας swissinfo.

Οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας φαίνεται να έχουν κοστίσει στη χώρα περίπου 23 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2015 σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ενημέρωνε ότι γνωρίζει για τις αναφορές που έχουν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας και ότι «συνεργάζεται με τις αρχές».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελβετία επιβεβαίωσε το αίτημα για συνδρομή στην υπόθεση Novartis "

Τραγωδία στο Καϊμακτσαλάν – Νεκροί οι δύο ορειβάτες

Νέα τραγωδία με ορειβάτες – Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο αγνοούμενοι, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, αναφέρει ο Alpha – Τι αναφέρει η Πυροσβεστική
Νεκροί εντοπίστηκαν στο Καϊμακτσαλάν οι δύο ορειβάτες, τα ίνχη των οποίων είχαν χαθεί το μεσημέρι του Σαββάτο (10/02/2018), όπως μετέδωσε ο Alpha. Την τραγική είδηση μετέδωσαν και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν επιβεβαίωνει το γεγονός.
Οι δύο τουρίστες από τα Σκόπια, ένας άνδρας και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών, πήγαν στο Καϊμακτσαλάν με φίλους τους για ορειβασία. Ο συναγερμός στις Αρχές σήμανε στις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν χάθηκαν τα ίχνη των δύο τουριστών. Αμέσως, δόθηκε σήμα στην Πυροσβεστική, με δυνάμεις από την Έδεσσα, την Αριδαία, άνδρες της ΕΜΑΚ και ειδικά εκπαιδευμένους διασώστες του χιονοδρομικού κέντρου να «χτενίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό των δύο ατόμων, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλεία, στην κορυφή του βουνού.
Σύμφωνα με τον Alpha, γύρω στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου οι διασώστες κατάφεραν να μιλήσουν με τους δύο τουρίστες, ωστόσο, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες. Τελικά, όπως μεταδίδει ο Alpha και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης τα ξημερώματα της Κυριακής εντοπίστηκαν νεκροί. Οι δύο άτυχοι νέοι είχαν πέσει σε χαράδρα. 

Τι αναφέρει  η Πυροσβεστική 

Το τραγικό γεγονός δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, αυτή τη στιγμή γίνονται διαδικασίες προσέγγισης και ανάσυρσης των δύο αγνοούμενων, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζειται αν είναι νεκροί.


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Καϊμακτσαλάν – Νεκροί οι δύο ορειβάτες"

Επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Κουφοντίνας

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέρασε ξανά την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού και επέστρεψε στο κελί του αφού ολοκληρώθηκε η νέα διήμερη άδεια που είχε λάβει.

Οπως και την πρώτη φορά που είχε πάρει άδεια (τον Νοέμβριο του 2017), έτσι και σήμερα, ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη» επέστρεψε από την 48ωρη άδεια που είχε λάβει πριν εκπνεύσει η προθεσμία και πέρασε την πύλη στις 8:25 το πρωί. Στο πλευρό του είχε τον γιο του, Εκτορα Κουφοντίνα και τη σύντροφό του Αγγελική Σωτηροπούλου, τους οποίους αποχαιρέτησε και τράβηξε τον δρόμο προς τη φυλακή.

Εξω από τις φυλακές τον περίμεναν και πάλι δημοσιογράφοι, ωστόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας απλώς τους καλημέρισε και δεν έκανε καμία άλλη δήλωση.
Ο καταδικασμένος εκτελεστής της 17 Νοέμβρη παρέμεινε και τις δύο ημέρες στα όρια του Βαρνάβα, όπου βρίσκεται το σπίτι του, ενώ δύο φορές την ημέρα έδινε το παρών στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Κουφοντίνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news