facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Απάντηση Ιεράς Συνόδου σε Κοτζιά: Η καταδίκη είναι αυτονόητη

Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου παρατήρησαν, σήμερα, ότι ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί ο κ. Κοτζιάς, επωνύμως αυτή τη φορά, απευθύνεται στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία.

Προφανώς, η καταδίκη είναι αυτονόητη, τονίζουν οι ίδιοι.


Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ήταν αυτοί που ανωνύμως είχαν ταυτίσει την Εκκλησία με την Χρυσή Αυγή, γιατί είχε... τολμήσει να εκφέρει την ξεκάθαρη άποψή της για τη μη χρήση του ονόματος Μακεδονία ή παραγωγών του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε να δει τον Αρχιεπίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή , ήταν για να “ξεπλύνει” τις δηλώσεις Κοτζιά , όπως λένε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαπιστώσει ότι οι δηλώσεις Κοτζιά αποτυπώθηκαν και δημοσκοπικά, με αρνητικό τρόπο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του το πρωί στο twitter για τις εναντίον του απειλές, καλούσε «ΝΔ και Ιερά Σύνοδο να καταδικάσουν χωρίς μεν και αλλά».




Σε ό,τι αφορά στο συλλαλητήριο ενδιαμέσως της ομιλίας του συνταγματολόγου Γιώργου Κασσιμάτη και του Μίκη Θεοδωράκη θα αναγνώσει μήνυμα της Ιεράς Συνόδου , ο Σύρου Δωρόθεος , που θα πλαισιώνεται από τα άλλα δύο μέλη τον Mητροπολίτη Δράμας Παύλου και τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο. 

Ο Σύρου Δωρόθεος θα αναγνώσει το μήνυμα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εκπρόσωπος Τύπου ενώ θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, νηφάλιος, ψύχραιμος, μετριοπαθής και ενωτικός αλλά και μαχητικός για τα δίκαια της Εκκλησίας, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης και της αναγνώρισης όλης της Ιεραρχίας.

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστούν πολλοί Μητροπολίτες αλλά και κληρικοί και μοναχοί από όλη την Ελλάδα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Ιεράς Συνόδου σε Κοτζιά: Η καταδίκη είναι αυτονόητη"

Πρόκληση τουρκικού ΥΠΕΞ: Τα ελληνικά δικαστήρια καλύπτουν τρομοκράτες

Σε νέα προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αφήνοντας αιχμές ότι τα ελληνικά δικαστήρια υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις και προστατεύουν τρομοκράτες Άγκυρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει Τούρκο κουρδικής καταγωγής, o οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Αποτελεί μεγάλη απογοήτευση η άρνηση του αιτήματός μας για έκδοση. Η απόφαση είναι άλλο ένα παράδειγμα της προσέγγισης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό δεν αρμόζει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως και στην καλή γειτονία. Στο μέλλον περιμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να παίρνει αποφάσεις που να είναι δίκαιες και νόμιμες, μακριά από πολιτικές πιέσεις».

Νωρίτερα, το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα για τον πρώτο από τους 9 Τούρκους, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε απο την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο προσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ηδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συνταγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.

Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογειται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση τουρκικού ΥΠΕΞ: Τα ελληνικά δικαστήρια καλύπτουν τρομοκράτες"

Συλλαλητήριο: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, πώς θα κινηθεί το Μετρό

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές για το συλλαλητήριο της Κυριακής οι οποίοι ρυθμίζουν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες και καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει χωρίς φόβο και ακρότητες. Κεντρικός ομιλητής αναμένεται να είναι ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα φτάσουν από όλη την Ελλάδα πάνω από 2.500 λεωφορεία.

Όπως έγινε γνωστό, η εξέδρα του συλλαλητηρίου θα στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στη συμβολή της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος. Εκεί θα βρίσκονται και μέλη που θα περιφρουρούν το συλλαλητήριο προσπαθώντας ταυτόχρονα να απομονώσουν ακραίες φωνές που τυχόν θα υπάρξουν.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Πότε θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό
Κλειστοί από τις 10 το πρωί, θα είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» την Κυριακή με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές μπορούν να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος μέσω των σταθμών «Συγγρού - ΦΙΞ», «Ευαγγελισμός», «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι» και «Ακρόπολη».

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Aπαγορευμένη περιοχή θα είναι το κέντρο της Αθήνας για τους οδηγούς.

Σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας Αττικής θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση από τις 22.00 του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου έως τις 23.59 της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου καθώς επίσης θα υπάρξει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής στις οδούς και λεωφόρους:

- 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος

-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Πλατεία Συντάγματος

- Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου

- Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας

- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)

- Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της

- Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη

- Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας

- Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας

- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της

- Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας

- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

- Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

- Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας

- Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

Όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση «τα χρονικά διαστήματα όλων των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (απαγόρευση κυκλοφορίας – στάσης και στάθμευσης), δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες επιβάλλουν αυτό, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων.»

Από τις απαγορεύσεις περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ καθώς και τα λεωφορεία μεταφοράς συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, πώς θα κινηθεί το Μετρό"

Έχασε 23.000 λίρες επειδή απάντησε πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας σε τηλεπαιχνίδι - Οι Βρετανοί είχαν...άλλη άποψη – ΒΙΝΤΕΟ

Το ποσό των 23.000 λιρών έχασε μέσα από τα χέρια του ένα ζευγάρι Βρετανών που έπαιξε σε ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων, όταν του τέθηκε η ερώτηση «τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος». Οι δύο Βρετανοί, που συμμετείχαν πριν έξι χρόνια στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι της Μεγάλης Βρετανίας, απάντησαν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, η απάντηση τους κρίθηκε λανθασμένη γιατί η παραγωγή του παιχνιδιού είχε ως σωστή την απάντηση πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας και έτσι έχασαν το ποσό των 23.000 λιρών.

Μάλιστα, όταν «κλειδώνουν» την απάντηση τους, οι παίκτες φαίνεται να μην μπορούν να σκεφτούν οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική απάντηση. Όταν ο παρουσιαστής τους ανακοινώνει πως η σωστή απάντηση ήταν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν «μακεδονικής εθνικότητας», τους λέει επίσης: «Γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 π.Χ.».

Δείτε το βίντεο:



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έχασε 23.000 λίρες επειδή απάντησε πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας σε τηλεπαιχνίδι - Οι Βρετανοί είχαν...άλλη άποψη – ΒΙΝΤΕΟ"

«Όχι» στην έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής

Απορρίφθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το τουρκικό αίτημα για έκδοση του πρώτου εκ των εννέα Τούρκων κουρδικής καταγωγής οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην χώρα μας.

Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του εκζητούμενου Μεχμέτ Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα», είπε η λειτουργός.

Τόνισε πως η συνθήκη υπερισχύει τόσο του ελληνικού Συντάγματος όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για έκδοση. «Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση», είπε η κ. Καπαγιάννη.

Προσέθεσε ότι στην ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. «Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους εννέα, ενώπιον του συμβουλίου εφετών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» στην έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής "

Παπαδημητρίου: Το υπουργείο Άμυνας θα εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών

Ως αρκετά πιθανό ενδεχόμενο περιέγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Βουλή την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα «κόκκινα δάνεια» προκειμένου να μπορέσει ο οικοδομικός συνεταιρισμός των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων να εξαγοράσει όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των στρατιωτικών.

Ωστόσο, μετά από την παρέμβαση του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για ενδεχόμενη επέκταση της συγκεκριμένης πρακτικής σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομίας έσπευσε να διευκρινίσει «δεν είπα ότι μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε αρχικά πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «επιλύσει τα κόκκινα δάνεια» και πως «ένα επιπλέον εργαλείο αποτελεί η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να διευκολύνονται οι δανειολήπτες. Αυτό το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξαγορά «κόκκινων» δανείων. Βέβαια, πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπορέσει ο οικοδομικός συνεταιρισμός των αξιωματικών να μπει στην διαδικασία αγοράς κόκκινων δανείων. Πιστεύουμε ότι η δράση θα προσφέρει επωφελή λύση».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι υπουργοί της κυβέρνησης. «ο κ. Γαβρόγλου πρέπει να εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια όλων των εκπαιδευτικών. Ο κ. Αποστόλου όλων των αγροτών. Ωστόσο δεν κατανοώ τον λόγο που ψηφίσατε το νόμο για την δευτερογενή αγορά. Επίσης, πως θα λύσετε το πρόβλημα των δανείων που ήδη έχουν αγοραστεί από τα φάντς;».

Απαντώντας ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε: «Δεν είπα αυτό που εσείς είπατε για όλα τα υπουργεία. Η εξαγορά των δανείων από φορείς του δημοσίου μπορεί να προκαλέσει επωφελείς καταστάσεις. Μελετάμε το ζήτημα αλλά με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί νέο έλλειμμα και νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν είπα ότι μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία».

Να σημειωθεί ότι η αρχική ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου αναφερόταν στις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περι εξαγοράς των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων από τις συστημικές τράπεζες, κατά το ποσοστό που θα πωλούσαν τα δάνεια αυτά σε εισπρακτικές εταιρείες, και καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν σχεδιάζει την διεύρυνση του μέτρου για όλο το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους κ.κ. Πάνο Καμμένο και Δημήτρη Βίτσα η εξαγορά θα γίνει μέσω του ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος), αλλά και των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων» ώστε στην συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη των Ε.Δ. της εξαγοράς του δανείου αυτού στην ίδια τιμή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημητρίου: Το υπουργείο Άμυνας θα εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών"

Με ομιλητή τον Μίκη και εξέδρα στην Ερμού το συλλαλητήριο της Κυριακής

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα επιδοθεί το ψήφισμα που θ’ αναγνωσθεί και θα εγκριθεί στο τέλος του συλλαλητηρίου της Κυριακής -για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων- στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε το μέλος της Συντονικής Επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας, θα επιδιωχθεί άμεσα, ίσως και την Δευτέρα, συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του παραδοθεί το ψήφισμα της «λαϊκής συνέλευσης», όπως χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, το οποίο –όπως και στη Θεσσαλονίκη που προηγήθηκε- θα προειδοποιεί ότι : «Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία».
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε. θα επιδιωχθεί να παραδοθεί το ψήφισμα τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση.

Συνέντευξη Τύπου

Με συνέντευξη τύπου την Δευτέρα, που παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής:

Επεσήμαναν πως το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο και υπεράνω κομμάτων.
Εκτίμησαν πως η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Ζήτησαν από τις Αρχές να προστατεύουν κάθε πολίτη που θα θελήσει να διαδηλώσει ειρηνικά για την Μακεδονία.
Επιτέθηκαν κατά του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «μη αμερόληπτο».
Κατήγγειλαν την προσπάθεια φιλοσκοπιανών κύκλων, να αλλοιώσουν την παράδοση των γηγενών Μακεδόνων στην Βόρεια Ελλάδα.
Ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις της ομογένειας
Επανέλαβαν το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο λαός να εγκρίνει πιθανή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Τελευταίες λεπτομέρειες και η … εξέδρα

Αυτές τις ώρες ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να είναι όλα έτοιμα για το «μεγαλειώδες», όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, συλλαλητήριο της Κυριακής, που φιλοδοξία τους είναι να ξεπεράσει το 1 εκ. του 1992 στο Πεδίον του Άρεως και να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός συνόρων» επεσήμαναν οι διοργανωτές, κάνοντας λόγο για τριπλάσιο μέγεθος διαδηλωτών από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει ομάδα περιφρούρησης από εθελοντές γύρω από την κεντρική εξέδρα, ενώ ήδη η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιείται, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το συλλαλητήριο και να μην υπάρξουν επεισόδια από ακραία στοιχεία που τυχόν παρεισφρήσουν στη διαδήλωση. Επίσης θα αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια αντιεξουσιαστών, να προσεγγίσουν το χώρο του συλλαλητηρίου.

Όπως έγινε γνωστό, τα έξοδα της διοργάνωσης, για το στήσιμο της εξέδρας, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κ.α, θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια

Εμπλοκή παραλίγο να υπάρξει την Πέμπτη για το σημείο στησίματος της εξέδρας. Αν και η Συντονιστική Επιτροπή αιτήθηκε να τοποθετηθεί στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, υποδείχθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων το σημείο που βρίσκεται το μαρμάρινο σιντριβάνι. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις, δόθηκε το τελικό «ΟΚ» για την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Η μεταλλική εξέδρα θα στηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου και –όπως και στη Θεσσαλονίκη- στο φόντο θα αναγράφεται «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Οι ομιλητές

Η συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος. Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς, θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ομιλητή τον Μίκη και εξέδρα στην Ερμού το συλλαλητήριο της Κυριακής"

Πέμπτη πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο έχει η Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία, και στην πέμπτη θέση σε όλο τον κόσμο με την ακριβότερη βενζίνη, είναι η Ελλάδα στη λίστα της «GlobalPetrolPrices». 

Η πιο ακριβή χώρα ανάμεσα σε συνολικά 166, σύμφωνα με τη λίστα που έχει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2018, είναι η Ισλανδία με μέση τιμή βενζίνης τα 1,68 ευρώ. Ακολουθεί η Νορβηγία με 1,66 ευρώ, το Μονακό και το Χονγκ Κονγκ με 1,65 ευρώ, η Ολλανδία με 1,59 ευρώ, και στην 5η θέση βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, με τιμή 1,57 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα 




Την πιο φθηνή βενζίνη στον κόσμο έχει η Βενεζουέλα, με μόλις... ένα σέντ, ενώ στην Ευρώπη, τη χαμηλότερη τιμή έχει η Λευκορωσία, με 0,51 ευρώ. 

Το 2017 η Ελλάδα έκανε σπριντ και στη διεθνή κατάταξη του ντίζελ κίνησης, καθιστώντας πολύ ακριβότερο ένα καύσιμο που επέλεξαν πολλοί οδηγοί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους, αλλά και των μικρότερων τελών κυκλοφορίας. Ακριβώς ένα χρόνο πίσω, η Ελλάδα κατείχε την 8η θέση ανάμεσα στις χώρες με το ακριβότερο ντίζελ, ενώ σήμερα κατέχει την 6η.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέμπτη πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο έχει η Ελλάδα"

Απειλητικές επιστολές σε 4 υπουργούς

Απειλητική επιστολή έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην οποία ο αποστολέας έγραφε – μεταξύ άλλων – ότι «υπάρχουν 3 σφαίρες για σένα». Λίγο αργότερα ανέφερε ότι υπάρχουν επιστολές και σε άλλα υπουργεία.

Ο κ. Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «υπάρχουν επιστολές και σε άλλα υπουργεία και θα δούμε τι γίνεται». Για την επιστολή προς τον Κοτζιά, είπε πως γίνονται ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτός που έστειλε την επιστολή. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να καταδικαστούν ακραίες ενέργειες, ενέργειες ανθρώπων της ακροδεξιάς και ανθρώπων που προσπαθούν να προβοκάρουν.

Νωρίτερα, ο κ. Τόσκας είχε αποκαλύψει για την επιστολή προς τον Κοτζιά ότι διατυπώνονταν απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του ενώ υπήρχε και αναφορά για 3 σφαίρες. «Δεν είναι δυνατόν να στέλνουν κάποιοι τέτοιες επιστολές. Θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα στη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τόσκας μιλώντας στον ANT1 .

Κάποιοι, πρόσθεσε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει της ειρηνικής διαδήλωσης της Κυριακής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης χαρακτήρισε απαράδεκτη από κάθε πλευρά την επιστολή και κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς, όπως είπε είναι προς το εθνικό συμφέρον να υπάρχει καλύτερο κλίμα.

Ο φάκελος έχει παραληφθεί από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές και ερευνάται η υπόθεση.

ΝΔ:Καταδικάζουμε τις απειλές εναντίον του Κοτζιά
«Εν αντιθέσει με άλλους, είναι διαχρονικά αυταπόδεικτο ότι η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τη βία από όπου και αν προέρχεται. Και προφανώς αυτό ισχύει και για τις απειλές εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για να προσθέσει: «Κατά τα λοιπά, το ποιος δείχνει ανοχή στη βία και κυρίως ποιος εξακολουθεί να διχάζει τους Έλληνες, το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες».

Φωτίου: Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε
«Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε, δεν πρόκειται να φοβηθούμε στο να συζητήσουμε σοβαρά και να λύσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΑΝΤ1, ότι κάποιοι έστειλαν χθες απειλητική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην οποία έγραφαν ότι «έχουμε τρεις σφαίρες για σένα», η κ. Φωτίου τόνισε:

«Κανείς σ' αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να εκβιαστεί, να τρομοκρατηθεί από τέτοιου είδους δηλώσεις, κινήσεις κ.λπ. Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε, δεν πρόκειται να φοβηθούμε στο να συζητήσουμε σοβαρά και να λύσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα. Το Μακεδονικό είναι μεγάλο εθνικό θέμα. Θα συζητηθεί ήρεμα και θα πάρει όσο χρόνο απαιτεί».

Κανείς δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τέτοιου είδους απειλές, πρόσθεσε .

Γκιουλέκας: Καταδικάζουμε απερίφραστα - Η Δημοκρατία δεν απειλείται με σφαίρες
«Όλες αυτές οι πράξεις είναι πράξεις απαράδεκτες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα και στέλνουμε κι ένα μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται ούτε με σφαίρες ούτε με τέτοιου είδους ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας για την απειλητική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Λυπάμαι γιατί τώρα έχουμε αυτό προς τον υπουργό Εξωτερικών, χθες-προχθές άκουσα στελέχη του Ρουβίκωνα να λένε θα κατέβουμε με μαχαίρια στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Καλό είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν μπορεί κανένας με τέτοιου είδους τρόπους να επιβάλει τις δικές του απόψεις» σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας.

ΚΚΕ: Η απειλητική επιστολή στον Κοτζιά ρίχνει λάδι στη φωτιά
Το ΚΚΕ από την πλευρά του καταδικάζει ως απαράδεκτη την αποστολή απειλητικής επιστολής προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενέργεια η οποία - όπως σημειώνει - «ρίχνει λάδι στη φωτιά, γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας του λαού».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλητικές επιστολές σε 4 υπουργούς"

Ράμα: Το Τσάμικο είναι ένα προβληματικό ζήτημα με την Ελλάδα - Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμ μίλησε για το θέμα των Αλβανοτσάμηδων, ως ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο Ράμα συμμετείχε στην εκπομπή “Real Story” /’Αληθινή Ιστορία’ της τηλεόρασης “Vizion +” , όπου δήλωσε ότι οι Αλβανοτσάμηδες δικαίως ζητούν ένα μνημείο ως ανάμνηση, αλλά είμαστε στη διαδικασία συζήτησης και ότι πρόκειται για κινήσεις σκακιού.

«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα ‘Τσάμηδες’.

Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται.

Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των τσάμηδων στο τραπέζι. Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν», είπε ο Ράμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράμα: Το Τσάμικο είναι ένα προβληματικό ζήτημα με την Ελλάδα - Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος"

Ζάεφ: Να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων

Η λύση στο ονοματολογικό πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ, δήλωσε o Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μονόδρομο για την οικοδόμηση διατηρήσιμων εταιρικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως μια «επιπλέον εγγύηση» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας.

Η δήλωση Ζάεφ ήλθε στον απόηχο της τοποθέτησης του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ότι η Αθήνα δεν έχει θέσει ζήτημα ταυτότητας στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί αναφερόμενος στη δήλωσή του για μια λύση που θα διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια των "Μακεδόνων" και των Ελλήνων».

«Ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές […] Ελπίζω πως η λύση θα διατηρεί την αξιοπρέπεια των 'Μακεδόνων' και των Ελλήνων πολιτών», είπε χαρακτηριστικλά

«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύησης (σ.σ. για εφαρμογή της διευθέτησης) για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι "Μακεδόνες" είναι έτοιμοι γι' αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των "Μακεδόνων" και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ΜΙΑ, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων"

H Ελλάδα φθίνει: Τρεις στους τέσσερις είναι μακροχρόνια άνεργοι - Το 51% στηρίζεται σε συντάξεις

Διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ των χαμηλών μεσαίων εισοδημάτων και ελλοχεύει κίνδυνος για το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης σύμφωνα με τα ευρήματα της 6ης κατά σειρά έρευνα οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Τρία σημαντικά στοιχεία από την έρευνα όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είναι ότι παρά τα σημάδια βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών πάνω από 70% των νέων θέλουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, το 51% των νοικοκυριών στηρίζεται σε συντάξεις παρά τις επιμέρους περικοπές και 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.

«Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος την κατάσταση ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας του και 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του. 
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1006 νοικοκυριών, στο διάστημα 15 έως 21 Νοεμβρίου 2017 έχουν ως εξής:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
- Οριακή βελτίωση παρατηρείται αναφορικά με την εισοδηματική κινητικότητα. Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά (34,2%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (έως 10.000 ευρώ ).

- Το 62,4% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό (35,6% έναντι 22,2% στην έρευνα 2016) δηλώνει σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης. Η γενικότερη κάμψη που παρατηρείται στα εισοδήματα αντανακλάται και από τα ετήσια στοιχεία που δημοσιεύει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ όπου για το 2017 ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός ανήλθε στα 1021,13 ευρώ ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με το 2016 όπου ήταν στα 1057,21 ευρώ.

- Σαφέστατη είναι η τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων (στην κατηγορία άνω των 30.000 ευρώ παρουσιάζεται αύξηση στο 14,1% του πληθυσμού). Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα νοικοκυριά που έχουν ένα άνεργο στο νοικοκυριό. Επιπρόσθετα, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 3,1% του πληθυσμού καταφέρνει να αποταμιεύσει. Σε πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (Ιούλιος 2017), επισημαίνεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει το 26% του εισοδήματος και το 37,5% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων μετά την έναρξη της κρίσης.

- Το 14,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών), το κατώφλι σχετικής φτώχειας μειώθηκε από τις 7,178 στο 2010 στις 4.500 ευρώ το 2016, ένδειξη σημαντικής μείωσης των μεσαίων εισοδημάτων. Αν λαμβάναμε ως μέτρο σύγκρισης το κατώφλι φτώχειας του 2010, τότε περίπου τα μισά νοικοκυριά θα θεωρούνταν σήμερα φτωχά (48%).

- Το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας εμφανίζεται σταθερά υψηλό, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 16,3% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,2% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία. Πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά (61,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους. Σημειώνεται ότι τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά και τα νοικοκυριά με ανέργους αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

- Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, καθώς το 63.6% για το 2017- 73,5% για το 2016- αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (το 27,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 5,1% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων). Τούτο συναρτάται με τις προβολές των νοικοκυριών σχετικά με την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις, αλλά και τις χαμηλές προσδοκίες που σχετίζονται με τις προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών του νοικοκυριού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ (34,3% το 2017 έναντι 26,9% το 2014).

- Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, παρά τις επί μέρους περικοπές. Η σύνταξη συνεχίζει να λαμβάνει χαρακτηριστικά στοιχεία υποκατάστατου κοινωνικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ο δείκτης φτώχειας θα ανερχόταν στο 52,9% του πληθυσμού.

- Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά 5,9%, που υποδηλώνει αδυναμία των ελληνικών εγχώριων νοικοκυριών να αναπτύσσουν βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι για μια μεγάλη μερίδα νοικοκυριών, η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας λειτουργεί ως συμπληρωματικό εργαλείο εισοδηματικής ενίσχυσης (με τη μορφή επιδόματος).


ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ
- Το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών, το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται στο 7,3% (το χαμηλότερο από την  πρώτη μέτρηση).

- Περισσότεροι από 1 εκ. πολίτες βρίσκονται ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελάχιστου πλαισίου κοινωνικής προστασίας που θα συνδυάζει οικονομική- κοινωνική στήριξη και παροχές σε είδος, με σκοπό την επανένταξη στην αγορά εργασίας και όχι την περιθωριοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σχεδόν 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, γεγονός που απειλεί με απαξίωση τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

- Η οικονομική περιθωριοποίηση δεν αφορά μόνο τον άνεργο πληθυσμό αλλά και ομάδες εργαζόμενων. Περισσότερα από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490 ευρώ καθαρή αμοιβή).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
- Το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης, καθώς το 9,0% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε ένα τουλάχιστο μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (τούτο συνδέεται με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400,000 οικογένειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 710,000 Ελλήνων πολιτών από την απαρχή της κρίσης (2010-2016).

- Ανησυχητική θεωρείται η τάση συνέχισης του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό ρεύμα δε φαίνεται να υποχωρεί. Το 40,1% των νοικοκυριών θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας. Στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 72,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευπορότερα και πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, δηλαδή όσοι έχουν σωρεύσει υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα μας θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

- Το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών βρίσκεται σε μια πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής. Καθώς οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τα νοικοκυριά το 2015 πλέον δεν είναι σε ισχύ, αναμένεται να διευρυνθεί ο κύκλος των πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ήδη στο τέλος του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δις (από 89 δις το 2016, στοιχεία ΑΑΔΕ). Τα τελευταία χρόνια, πάνω από 185,000 νοικοκυριά έχουν υποστεί δέσμευση/ ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ αναμένεται να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για πάνω από 1 εκ. οφειλέτες. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το επόμενο διάστημα θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

- Το 31,1% (από 27,3% το Δεκέμβριο 2016) των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (αφορά περίπου 450,000 νοικοκυριά). Πολύ εντονότερα εκδηλώνεται το πρόβλημα στα φτωχότερα και μονομελή νοικοκυριά (με ποσοστά άνω του 40%).

- 1 στα 4 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος, και επιπρόσθετα το 14,8% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ). Tο 20,2% των ιδιοκτητών είναι διπλά υπόχρεοι για το ακίνητό τους: παράλληλα με την καταβολή ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβάλλουν και τις δόσεις του στεγαστικού δανείου.

- Το 32,2 % εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος. 1 στα 5 (21%) νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ το 35,8% εξ αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές. Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών ανέρχεται, με βάση στοιχεία της ΤτΕ σε 89,7 δις. Τα 64,1 δις αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 25,6% καταναλωτικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των νοικοκυριών ανέρχονται στο 46,1%.

- Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο 48,3% των στεγαστικών δανείων (αυξημένο ποσοστό από το 40% το 2016). Ωστόσο, 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν και επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν (δανειακές, φορολογικές και άλλες).

- Παρά τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, η δυνατότητα ανταπόκρισης των νοικοκυριών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης καθώς σε σχέση με το 2016 καταγράφεται μια μείωση 9 ποσοστιαίων μονάδων των νοικοκυριών που δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (25% το 2017, από 34% στην έρευνα του 2016).
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
- Παρά τη σχετική βελτίωση ορισμένων δεικτών κατανάλωσης, σε ευρείες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζεται η πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης. Σχετικά με τις τάσεις κατανάλωσης,  μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%) στα είδη διατροφής (40,2%) και τα οικιακά είδη (40,1%), που συνδέεται με μεταβολή καταναλωτικών προτύπων στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.

- Διευρύνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που δήλωσε ότι αύξησε την ιδιωτική δαπάνη για τους την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη (4η συνεχή χρονιά) και τη θέρμανση.  Αυτό το εύρημα αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του νεοσύστατου προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού καθώς και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών για τις δημόσιες δομές υγείας. Η τάση αυτή διεύρυνσης της ιδιωτικής δαπάνης για την εξασφάλιση αγαθών κοινωνικού χαρακτήρα (υγεία, θέρμανση) αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κοινωνική ευημερία εν γένει.

22) Το 47,8% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ανέβαλλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές  και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας.  Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά έχει καθυστερήσει να επισκευάσει οικιακή ηλεκτρική συσκευή και να κάνει service στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά καθυστερεί να εξοφλήσει τα κοινόχρηστα. Βάσει των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά στα κατώτατα εισοδηματικά κλιμάκια έχουν αυξήσει τα έξοδα σε οικιακούς λογαριασμούς κατά 17%, και σε μεταφορές 25% από το 2009.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
- Αξιοσημείωτη αύξηση, σημείωσε η χρήση του πλαστικού χρήματος για την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοικοκυριού. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν θεαματική μεταβολή των τάσεων σχετικά με τις συναλλακτικές συμπεριφορές των καταναλωτών, καθώς πλέον το 74% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα και e-banking για αγορά αγαθών και πληρωμή λογαριασμών, ενώ το 22,8% προτιμά να πληρώνει μόνο με μετρητά (από 46,0% στην προηγούμενη μέτρηση). Η σημαντική αυτή μεταβολή στην καταναλωτική συμπεριφορά πιθανότατα οφείλεται στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, στην σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το χτίσιμο του αφορολόγητου και στην φορολοταρία. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για εξορθολογισμό ή και εξάλειψη ακόμα υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων και θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο συμμόρφωσης των τραπεζών με τις οδηγίες της ΤτΕ για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή για το σύνολο του πληθυσμού.


ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
- Σχετικά με τις εισοδηματικές παρεμβάσεις στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής, οι πολίτες φαίνεται να επιδοκιμάζουν τις στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Το 37,2% υποστηρίζει ότι το κοινωνικό πλεόνασμα έπρεπε να διανεμηθεί σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, το 33,0% θεωρεί δίκαιη μια αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ το 9,6% αξιολογεί πιο σημαντική την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

- Στο σκέλος της αξιολόγησης της φορολογικής πολιτικής, φαίνεται να αποτελεί ευρύ αίτημα της κοινωνίας ότι για να λειτουργήσουν αποδοτικά οι φόροι («να πιάσουν τόπο») θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες από την κυβέρνηση στον τομέα υγείας (73,2%), την εκπαίδευση (45,8%) και την τόνωση της απασχόλησης και των επενδύσεων (40,0%).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "H Ελλάδα φθίνει: Τρεις στους τέσσερις είναι μακροχρόνια άνεργοι - Το 51% στηρίζεται σε συντάξεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news