facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Αντιφασιστική συγκέντρωση στη Χίο την Τετάρτη

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση καλεί τους κατοίκους της Χίου το Αντιφασιστικό Μέτωπο Χίου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 18:30, στην πλατεία Βουνακίου της πόλης.

Την ίδια ώρα, σε ξενοδοχείο του νησιού έχει προγραμματισθεί πολιτική εκδήλωση της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» με θέμα «To πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η λύση της Χρυσής Αυγής», με ομιλητές τον βουλευτή Γιάννη Λαγό και τον ευρωβουλευτή Γεώργιο Επιτήδειο.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Αντιφασιστικό Μέτωπο αναφέρει: «Η Χίος μάς χωρά όλους, όχι όμως τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που έρχονται να ρίξουν το δηλητήριό τους στο νησί, αξιοποιώντας την παρατεταμένη ατιμωρησία τους.
Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των μνημονίων, που παράγουν μαζική φτώχεια και οι εγκληματικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, δεν θα πρέπει αν αποτελέσουν άλλοθι για να ριζώσει στο νησί ο φασισμός και η μισαλλοδοξία. Ο φασισμός νικιέται ενωτικά και δημοκρατικά, ο φασισμός νικιέται στον δρόμο και στην καθημερινή ζωή».

Σημειώνεται, ότι ήδη, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Χίου κήρυξε «ανεπιθύμητα» στο νησί τα στελέχη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Στο σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου σημειώνεται ότι «η παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης αποτελεί ύψιστη πρόκληση στα δημοκρατικά ήθη του νησιού και ο Δήμος Χίου δεν μπορεί να μείνει απαθής.

Τα υπόδικα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα στη Χίο. Η Χίος τής εθνικής αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία των επιγόνων του ναζισμού στον τόπο μας».

Πέραν του δημοτικού συμβουλίου, πολλοί φορείς του νησιού και συνδικαλιστικές οργανώσεις τάσσονται, με ανακοινώσεις τους, εναντίον της εκδήλωσης της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη Χίο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιφασιστική συγκέντρωση στη Χίο την Τετάρτη"

Δύο οι αιτήσεις στον δήμο Αθηναίων για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Δύο ξεχωριστές αιτήσεις για την παροχή άδειας χρήσης της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου για το συλλαλητήριο έχουν κατατεθεί στον δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, κατά την πρώτη συνάντηση, που είχε με τους φορείς αυτούς η αρμόδια αντιδήμαρχος, Νέλλη Παπαχελά, στο Δημαρχείο δεν κατέστη δυνατή συμφωνία μεταξύ τους για την παροχή μίας άδειας. Αν και στη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για αύριο δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η άδεια θα δοθεί με κλήρωση.

Η μια αίτηση έχει υποβληθεί από τον Δημήτριο Μιχάκη, ο οποίος κατά δήλωσή του εκπροσωπεί τα σωματεία «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», «Πολιτιστικό Οδοιπορικό», την «Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας», την «Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» και τον σύλλογο «Οι μωμόγεροι».
Η δεύτερη από τη «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού - Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο οι αιτήσεις στον δήμο Αθηναίων για το συλλαλητήριο της Κυριακής"

Ζεφύρι: Αγγελούδι 3 ετών έχασε το μάτι του από πυροβολισμούς

Νέο αιματηρό επεισόδιο στο «γκέτο» της Αττικής με θύμα ένα παιδάκι

Όλα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου. Ο μικρός ταξιάρχης έπαιζε με τον πατέρα του στην αυλή του σπιτιού όταν άγνωστοι πέρασαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την περιοχή.

Ο πατέρας του παιδιού βγήκε να τους κάνει παρατήρηση και εκείνη τον απείλησαν πως θα επιστρέψουν και… θα δει τι θα πάθει.

Έτσι ακριβώς έγινε… επέστρεψαν και άρχισαν να πυροβολούν προς το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά το 3χρονο παιδάκι.

Ο μικρός Ταξιάρχης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Ωστόσο, έχασε το 90% της όρασης του στο ένα μάτι, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος να χάσει την όρασή του και στο άλλο μάτι από μόλυνση.

Ο πατέρας του μικρού αγοριού μίλησε στον τηλεοπτικό Epsilon τονίζοντας: «Μας είπαν οι γιατροί ότι πλέον δεν μπορεί να δει από το ένα μάτι και φοβούνται για κάποια μόλυνση. Έπαιζα μπάλα με τα δύο παιδιά μου. Και άκουσα ένα αυτοκίνητο να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Βγήκα και του έκανα σήμα να πάει πιο σιγά. Με έβριζε, μου είπε “θα δεις τι θα πάθεις σε μία ώρα”. Πέρασε η ώρα. Είχα ξεχάσει το περιστατικό. Ξαφνικά ακούμε φωνές. Βλέπω από το παράθυρο τέσσερα άτομα να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο και να πυροβολούν μέσα στο σπίτι μου…».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: Αγγελούδι 3 ετών έχασε το μάτι του από πυροβολισμούς "

Προσφυγή δημάρχων νησιών του Αιγαίου στην Ευρωβουλή για τον ΦΠΑ

Παραδεκτή για εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε αναφορά που κατέθεσαν οι δήμαρχοι νησιών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων.

Στην αναφορά που κατατέθηκε στοιχειοθετείται η άνιση μεταχείριση των νησιών, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά τον ΦΠΑ και την κατάργηση του μειωμένου ποσοστού.

Η Επιτροπή Αναφορών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πληροφορίες για το πρόβλημα που περιέχεται στην αναφορά των δημάρχων. Η αναφορά προωθήθηκε προς άλλες συναρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων καθώς και στη Διακομματική Ομάδα «Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές».

Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκε η περαιτέρω νομική υποστήριξη του θέματος στα Ευρωπαϊκά όργανα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή δημάρχων νησιών του Αιγαίου στην Ευρωβουλή για τον ΦΠΑ"

Ίμια 2018: Πού έγινε η ρίψη στεφάνου και πού έπεσε το ελικόπτερο; Τι λέει το ΠΝ

Η καθυστερημένη κατά μια ημέρα, αλλά πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού για το συμβάν χθες στα Ίμια, κάνει μια αποκάλυψη.

Η ρίψη στεφάνου δεν έγινε στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο, όπως εντέχνως καλλιεργείται η εντύπωση με ανάλογες διατυπώσεις στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΑ.

Η ρίψη του στεφάνου έγινε μεν στην περιοχή των Ιμίων, αλά σε διαφορετικό σημείο από το σημείο της πτώσης, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου.

Στην φωτογραφία που δείχνει τον Πάνο Καμμένο να πετάει το στεφάνι, διακρίνονται μπροστά του οι νησίδες Ίμια και δεξιά του το τουρκικό νησί cavus.



Αν τοποθετήσουμε σε χάρτη αυτή την περιοχή, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, προκύπτει ότι ο ΥΕΘΑ ρίχνει το στεφάνι στην ευρύτερη περιοχή και όχι στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο, το οποίο ως γνωστόν είναι ανάμεσα στην Καλόλιμνο και την νησίδα Πίττα.


Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο δύτης Θωκταρίδης: Ο εντοπισμός του ελικοπτέρου από το ωκεανογραφικό "Πυθέας", έγινε με ένα ειδικό sonar που έπιασε μια περίμετρο συντριμμιών σε βάθος 97 μέτρων βορείως της νησίδας Καλόλιμνος. Τα συντρίμμια απλωνόντουσαν σε μια ακτίνα 60 περίπου μέτρων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η προσεκτική διατύπωση στην ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού:


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ έπλευσε στο στίγμα της πτώσης του ελικοπτέρου, αλλά δεν αναφέρει ότι έγινε εκεί η ρίψη του στεφάνου. Αναφέρει μόνο ότι εκτελέστηκε στις 10:30 χωρίς να αναφέρει το σημείο.

Ανάλογη πάντως είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, όπου αναφέρει ότι η ρίψη έγινε στον "θαλάσσιο χώρο" αλλά όχι στο σημείο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.

armyvoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Ίμια 2018: Πού έγινε η ρίψη στεφάνου και πού έπεσε το ελικόπτερο; Τι λέει το ΠΝ"

Οι «φίλοι» μας οι Σκοπιανοί: Σχολικά βιβλία γεμάτα μίσος για τους Έλληνες

Αποκαλούν «σφαγέα» τον Παύλο Μελλά, «αντάρτες» τους Μακεδονομάχους και «εγκληματίες» τους Έλληνες - Η απόλυτη διαστρέβλωση της ιστορίας
Γεμάτα αλυτρωτισμούς, ψεύτικους χάρτες και ιστορικές διαστρεβλώσεις, με αναφορές προς τον Μέγα Αλέξανδρο, είναι τα βιβλία ιστορίας και θρησκευτικών που διδάσκονται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, στα γυμνάσια και τα λύκεια των Σκοπίων.
Όπως αναφέρει ο Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, ιστορικός-σλαβολόγος, με τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία της γειτονικής χώρας «τα παιδιά μαθαίνουν και εντρυφούν μέσα στο μίσος», παρουσιάζοντας μάλιστα τους Έλληνες ως «σφαγείς».
Ενδεικτικό παράδειγμα της «πλύσης» εγκεφάλου που έχουν υποστεί οι μαθητές στα Σκόπια, αποτελεί μια κόκκινη εγκυκλοπαίδεια, την οποία την έχουν βαφτίσει ως «Μακεδονική» και μέσα στην οποία αναγράφετε ότι οι Έλληνες ιστορικά εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο και αντικαταστάθηκαν από τους Σκοπιανούς (!). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσανθόπουλος «Γι’ αυτούς εμείς σαν έθνος, δεν υπάρχουμε».
Αποκορύφωμα στα κατά τα άλλα «ιστορικά» βιβλία, που αποτελούν μερικά από αυτά «κληρονομιά» του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι και το κόμμα των εθνικιστών είναι πως μέσα στα κείμενα ελληνικές προσωπικότητες όπως ο Παύλος Μελάς αποκαλούνται ως σφαγείς, ενώ οι Μακεδονομάχοι ως «αντάρτες», παρουσιάζοντας τους Έλληνες στην ουσία ως «εγκληματίες».
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Πως παρουσιάζεται στα βιβλία μίσους το «Μακεδονικό αφήγημα» των Σκοπίων


Όλα ξεκινούν από την αρχαία Μακεδονία. Σύμωνα με το thessnews.gr,  εκεί οι σχολικοί συγγραφείς πασχίζουν να πείσουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αποκρύβοντας μεθοδικά όλα εκείνα τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Για τους «επιστήμονες» των Σκοπίων δεν υπήρχε πουθενά το «όλοι οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων», ούτε η γραφή τους, που, όπως φαίνεται ακόμη και στα εκθέματα του παλιού αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, ήταν η ελληνική.
Οι συγγραφείς κάνουν τσαλαβουτήματα στην Ιστορία. Το γεγονός ότι οι Μακεδόνες ακολουθούσαν την ελληνική Παιδεία το δικαιολογούν γράφοντας ότι αυτή ήταν η συνήθεια της εποχής! Ξεπερνούν με απίστευτη ελαφρότητα το γεγονός ότι ποτέ δεν βρέθηκε καμία επιγραφή στη «Μακεδονική» γλώσσα, που υποτίθεται ότι ήταν διαφορετική από την ελληνική, γράφοντας απλώς ότι «δεν βρέθηκαν μέχρι τώρα ευρήματα». Πουθενά δεν γράφουν ότι ελόγιζαν τους εαυτούς τους ως Έλληνες, ότι λάτρευαν τους θεούς του Ολύμπου, όπως και οι Έλληνες, και πάντα αφιέρωναν τις ηρωικές τους πράξεις στην Ελλάδα!
Οι συγγραφείς δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την ελληνιστική ως «μακεδονική» περίοδο της Ιστορίας! Μάλιστα, σε ένα σημείο, που σηκώνει πολύ γέλιο, γράφουν ότι κύρια χαρακτηριστικά της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ότι στο εσωτερικό της συνυπήρχαν οι Μακεδόνες ως στρατιωτικοί κατακτητές και οι Έλληνες ως κυρίαρχοι του πνεύματος!
biblia skopion
Σύμφωνα με το αφήγημά τους, στη Μακεδονία αναπτύχθηκε ήδη από τον 5ο αιώνα ένα νέο έθνος, που εκσλαβίστηκε σταδιακά και επειδή αποτελούνταν από τοπικούς πληθυσμούς ονομάστηκε μακεδονικό. Αυτό το έθνος συνεχίζει να υφίσταται ως σήμερα και διατηρεί τα ιστορικά του στοιχεία, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με τους ιστορικούς συγγραφείς! Φυσικά, ακόμη και οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος βαφτίζονται με χαρακτηριστική ευκολία «Μακεδόνες», για να μη διαταραχθεί η «ιστορική συνέχεια» στα χρόνια του Βυζαντίου!
Οι Σκοπιανοί δεν διαστρεβλώνουν μόνο τα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά το κάνουν και με σημαίνοντα πρόσωπα της βουλγαρικής Ιστορίας, όπως με τον Τσάρο Σαμουήλ. Σύμφωνα με τα σχολικά εγχειρίδια των Σκοπίων, ο Σαμουήλ ήταν ο πρώτος Μακεδόνας ηγεμόνας! Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ζήτησε ο ίδιος να γραφεί στον τάφο του ως «Βούλγαρος» αποκρύπτεται μεθοδικά, καθώς δεν βολεύει τη στήριξη του αφηγήματος...
Τα βιβλία
Απολύτως ενδεικτικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα:
Βιβλίο Ιστορίας Δ’ Τάξης Δημοτικού, συγγραφέας Σφέτοζαρ Ναουμόβσκι- εκδόθηκε το 2000
Σελ. 41
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
(...) παράλληλα στη Μακεδονία ζούσαν οι Παίονες και οι Πελαγόνιοι και άλλα φύλα και λαοί. Αυτά τα φύλα και οι λαοί αναμείχθηκαν μεταξύ τους και διαμόρφωσαν έναν λαό με κοινή γλώσσα, τη μακεδονική, η οποία πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία κατοικούσαν. Εκεί κατοίκησαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, που αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό έθνος και διέφεραν από τους υπόλοιπους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Οι κάτοικοι της αρχαίας Μακεδονίας μιλούσαν μία γλώσσα, που διέφερε από τις γλώσσες των λαών της Βαλκανικής.
Σελ 47
«Το Μακεδονικό κράτος στην εποχή του Αλεξάνδρου του Γ’ του Μακεδόνα».
Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας για να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή στο αχανές κράτος του, το οποίο συμπεριελάμβανε πολλά έθνη, έλαβε κάποια συγκεκριμένα μέτρα: έτσι, πριν την εκστρατεία του στην Ινδία επέλεξε για πρωτεύουσα του κράτους του τη Βαβυλώνα (έως τότε πρωτεύουσα ήταν η μακεδονική πόλη Πέλλα).
Στόχος του Αλέξανδρου ήταν η μίξη των υποταγμένων ανατολικών λαών με τους Μακεδόνες και τους Έλληνες.
Σελ 95
«Ευρώπη και Βαλκάνια κατά τον Μεσαίωνα»
Κατά τη διάρκεια του 6ου και 7ου αιώνα, μετά από μακρά διαμάχη του Βυζαντίου και των ντόπιων πληθυσμών, οι νότιοι Σλάβοι κατοίκησαν τη Βαλκανική χερσόνησο. Ένα τμήμα από τα πολυπληθή σλαβικά φύλα κατοίκησε στις γαίες της Μακεδονίας. (...) Οι Σλάβοι της Βαλκανικής αναμείχθηκαν με τους ντόπιους κατοίκους όπως Κέλτες, Ιλλύριους, Θράκες, Μακεδόνες και άλλους, οι οποίοι είχαν εκλατινιστεί και εξελληνιστεί. Έτσι σταδιακά και ειρηνικά, οι παλαιοί κάτοικοι αφομοιώθηκαν και έχασαν την εθνική τους ταυτότητα γενόμενοι σλαβικό έθνος (εκσλαβισμός).
Βιβλίο Ιστορίας Α΄έτους Γυμνασίου (πέντε συγγραφέων), εκδόθηκε το 2009
Σελ. 83
Γλώσσα και Πολιτισμός
Οι Μακεδόνες είχαν τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα, που διέφερε από τις γλώσσες των υπόλοιπων γειτονικών λαών, Ελλήνων, Ιλλυρίων και Θρακών. Έως σήμερα δεν έχουν βρεθεί γραπτές πηγές ή επιγραφές στη γλώσσα των Μακεδόνων. Έχουν διασωθεί όμως περίπου 140 αποσπάσματα γραπτών κειμένων. Ωστόσο, πολλοί αρχαίοι συγγραφείς μαρτυρούν ότι οι Μακεδόνες είχαν τη δική τους γλώσσα. Έτσι ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μακεδών πριν την εκστρατεία του κατά των Περσών απευθύνθηκε στους Μακεδόνες στρατιώτες στη μακεδονική γλώσσα.
Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν διαφορετικό ημερολόγιο απ’ αυτό των Ελλήνων, με 12 μήνες και το έτος να αρχίζει τον Οκτώβριο. Αριθμούσαν την χρονολογία ανάλογα με τη βασιλεία του κάθε μονάρχη. Από την εποχή του Αρχέλαου οι Μακεδόνες διοργάνωναν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Δίον, που διαρκούσαν εννέα μήνες.
Οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος που διέφερε από τα γειτονικά του κατά τον τρόπο της ζωής τους, τις παραδόσεις, την ενδυμασία, τα σύμβολα, το στράτευμα και άλλα.
Οι Μακεδόνες βασιλείς και αριστοκράτες απέδιδαν μεγάλη σημασία στον πολιτισμό και την παιδεία των παιδιών τους. Καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ποιητές και άνθρωποι του πνεύματος προσκαλούνταν στις αυλές των βασιλέων και αριστοκρατών. Είναι γνωστή η παρουσία του Ευριπίδη, του Αριστοτέλη και άλλων. Αυτοί είχαν καθήκον τους τη διαπαιδαγώγηση των αρρένων παιδιών των βασιλέων και των αριστοκρατών και την εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης και της τέχνης.
Σελ 113
«Η δημιουργία της σλαβικής γραμματείας»
Οι δημιουργοί του πρώτου σλαβικού αλφαβήτου (γλαγολητικού) και οι θεμελιωτές της σλαβικής γραμματείας και πολιτισμού ήταν οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος. Αυτοί γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 9ου αιώνος και ήταν πιθανότατα σλαβικής καταγωγής.
Σελ 87
«Η Μακεδονική Περίοδος»
Η περίοδος μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέχρι την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους ονομάζεται «ελληνιστική» ή «μακεδονική» περίοδος. Αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη σύνθεση του πολιτισμού των Μακεδόνων ως κατακτητών και των Ελλήνων ως φορέων της γλώσσας, της γραμματείας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού στην Αίγυπτο, την Περσία και τους λαούς της Εγγύς Ανατολής.
Σελ 103
«Τα μεσαιωνικά χρόνια»
Με τον θάνατο, το 976 μ.Χ. ,του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, οι τέσσερις αδελφοί, Δαυίδ, Ααρών, Μωυσής και Σαμουήλ ηγούνται της επανάστασης της Μακεδονίας κατά του Βυζαντίου. Αυτή η δεύτερη επανάσταση στέφθηκε με επιτυχία. Έτσι, το 976 εγκαθιδρύεται το ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος. (...) Ο Σαμουήλ γίνεται ο πρώτος ηγεμόνας του Μακεδονικού Κράτους. Από τη στιγμή που εδραιώθηκε στον θρόνο του, θέλησε να απελευθερώσει ολόκληρη τη Μακεδονία.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «φίλοι» μας οι Σκοπιανοί: Σχολικά βιβλία γεμάτα μίσος για τους Έλληνες "

Γιώργος Προβόπουλος: Ολοι ήξεραν, αλλά κανείς δεν ήθελε να ακούσει

Η συζήτηση αυτή «μυρίζει μούχλα». Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο μοναδικός από τους παράγοντες της οικονομίας που βρέθηκε σταθερά σε θέση ευθύνης στην πρώτη φάση της ελληνικής κρίσης –από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014– δεν θέλει να μιλάει συνέχεια για το «μουχλιασμένο» παρελθόν. H συζήτηση αυτή, λέει, όπως γίνεται –«για να επιρρίψει ευθύνες ο ένας στον άλλον»– δεν έχει αξία. Θα είχε αξία μόνο αν γινόταν με το βλέμμα στο μέλλον. «Επειτα από τρία μνημόνια ξέρουν ο μέσος Eλληνας και ο μέσος πολιτικός ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί η χώρα βούλιαξε;», αναρωτιέται.
Τα ερωτήματα, όμως, για το annus horribilis –το τρομερό έτος 2009– διαρκώς αναζωπυρώνονται. Τελευταίες αφορμές ήταν ένα βιβλίο –του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου– και μία έκθεση: Η εσωτερική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, που δημοσίευσε στις 7 Ιανουαρίου η «Καθημερινή», που οι αναλυτές της τράπεζας διαπίστωναν «πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Αυτή η έκθεση αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για μια μακρά συζήτηση με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
– Hταν η εσωτερική έκθεση της ΤτΕ που είχε ως παραλήπτη εσάς, ένας συναγερμός που τελικώς δεν ακούστηκε προς τα έξω;
– Συγγνώμη, στις 9 Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. η έκθεση έχει ημερομηνία 6/10) πήγα στο υπουργείο Οικονομικών και δήλωσα on camera την ουσία αυτής της έκθεσης: Είπα ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και όδευε προς το 12%. Πού είναι λοιπόν η αποκάλυψη;
– Εσείς πότε θορυβηθήκατε και είπατε ότι εδώ έχουμε μια κατάσταση που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη;
– Ο θόρυβος ξεκίνησε κυρίως από τον Σεπτέμβριο του 2008 – όταν έσκασε η Lehman. Οταν ξεσπάσει μια κρίση, ο πρώτος που παίρνει τα απόνερα είναι ο πιο αδύναμος. Και ήταν σαφές ότι με τις παθογένειες που κουβαλούσε η Ελλάδα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος. Κυρίως διότι ήταν μια χώρα που δεν είχε ανταγωνιστικότητα. Ο Τρισέ που ήταν τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, όταν πήγαινε στα Eurogroup, ήδη από τα χρόνια προ κρίσης, είχε πάντα ένα διάγραμμα που έδειχνε πώς εξελίσσεται το λεγόμενο Unit Labor Cost (κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος). Από τον δείκτη αυτό προέκυπτε ότι η Ελλάδα έχανε ανταγωνιστικότητα. Τι μετράει το ULC; Μετράει πόσο αυξάνεται το κόστος εργασίας αλλά σε σχέση με την παραγωγικότητα. Η χώρα ξεγελούσε τις αγορές, λόγω ευρώ, και μας δάνειζαν. Μετά τη Lehman, η συνειδητοποίηση του ρίσκου, έκανε τις αγορές να ψάχνουν ποια χώρα είναι σοβαρή και ποια δεν είναι. Τους πρώτους μήνες του 2009 τα σπρεντ είχαν φτάσει 350.
– Εσωτερικά αυτή η αλλαγή πώς είχε εκτιμηθεί; Η ΤτΕ ποια κουμπάκια είχε πατήσει;
– Ο κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να έχει μια ψύχραιμη φωνή. Ούτε δημοσιογράφος είναι ούτε πολιτικός. Τα κανάλια μέσα από τα οποία περνάει τη γνώμη του είναι η ετήσια έκθεση και δύο φορές τον χρόνο η νομισματική έκθεση. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν συνηθίζουν να μιλούν πολύ – σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε τώρα. Η φωνή σου δεν ακούγεται όταν βγαίνεις κάθε μέρα και κάνεις μια δήλωση. Σε όλες τις εκθέσεις λοιπόν αναδεικνύαμε τα παθογενή στοιχεία, βασικότερο εκ των οποίων ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Από το 2001 μέχρι το 2008 η χώρα είχε χάσει το 25% της ανταγωνιστικότητάς της. Η άλλη μεγάλη παθογένεια, εξαιρετικά επώδυνη, ήταν το χρέος από το Ασφαλιστικό. Το 2009 που το ΔΝΤ έκανε μια έκθεση για την Ελλάδα, σε ένα παράρτημα που είχε επιμεληθεί ο Τράα με τη Βελκουλέσκου...
– Ναι, το είχατε πει αυτό, ότι ο Τράα είχε εκτιμήσει το χρέος στο 800% του ΑΕΠ...
– Ναι. Οχι όμως εκείνη τη στιγμή. Αυτοί είχαν υπολογίσει, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, τι εισφορές θα εισέπραττε στο μέλλον το ασφαλιστικό σύστημα και τι συντάξεις θα πλήρωνε. Με αυτές τις παραμέτρους υπολόγισαν ότι το χρέος το 2060 θα έφτανε 800% –προσθέτοντας τον δανεισμό του κράτους, των ΟΤΑ, των ΔΕΚΟ.
– Είχατε πει ότι «παρακαλέσαμε τότε τον Τράα να μη δημοσιεύσει τη μελέτη του γιατί θα γινόταν χαμός».
– Ναι, διότι θα πτώχευε την άλλη μέρα το κράτος.
– Ποιοι τον παρακαλέσατε; Το ήξερε η κυβέρνηση;
– Το ήξερε. Ολος ο κόσμος το ήξερε. Με κατηγόρησαν ότι το κρύψαμε. Μα, από τότε η έκθεση είχε αναρτηθεί στο site του Ταμείου. Και λοιπόν; Το πρόσεξε κανείς; Ολοι είχαν επαναπαυθεί στο βολικό σενάριο ότι η χώρα θα απολάμβανε χαμηλά επιτόκια εσαεί. Αυτό ήταν το όνειρο που λιγάκι τους χάλασα.
– Εχει γίνει πολλή κουβέντα πότε ο Προβόπουλος ενημέρωσε τον έναν ή τον άλλον. Πρώτη φορά μιλάτε δημοσίως για διψήφιο έλλειμμα ανήμερα τις εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, στην Κωνσταντινούπολη, αν δεν κάνω λάθος...
– Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη (για το έλλειμμα), ας πούμε, στις αρχές του έτους, γιατί δεν ξέρεις τι πολιτικές θα ακολουθηθούν. Ούτε και στα μέσα της χρονιάς. Στα δελτία οικονομικής συγκυρίας που βγάλαμε τον Ιούνιο λέγαμε...
– Οτι είναι στο 7%.
– Ναι. Αλλά το πού θα πάει το έλλειμμα στο τέλος της χρονιάς η τράπεζα δεν το ξέρει. Η ΤτΕ ξέρει το ταμειακό έλλειμμα του κράτους γιατί είναι ο ταμίας του – το κράτος εισπράττει και πληρώνει μέσω της κεντρικής τράπεζας. Δεν ξέρει, όμως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Δεν ξέρει τους λογαριασμούς των ΟΤΑ ή των ασφαλιστικών ταμείων.
– Και στο κομμάτι τού ποιους ενημερώσατε τότε...
– Ολοι ενημερώθηκαν. Αλλά εγώ θέλω να το ρωτήσω το εξής –που είναι και το παράπονό μου, επειδή δεν το ρωτάει κανείς. Στην Ελλάδα ποιος ξέρει το έλλειμμα; Μόνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος; Είναι αστείο να το λέμε αυτό. Το έλλειμμα το ξέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – τριακόσιοι άνθρωποι. Η στατιστική αρχή – άλλοι διακόσιοι. Η ΤτΕ, το ένα κομμάτι το ταμειακό – άλλα πενήντα στελέχη. Και ρωτώ εγώ: Στην ομάδα του Παπανδρέου ήταν τότε πρόσωπα με μεγάλη πείρα στα υπουργεία και στις τράπεζες. Αυτοί δεν ήξεραν πού πήγαινε το έλλειμμα; Κι αν δεν ήξεραν, πώς ο Παπανδρέου μιλούσε τότε ως αντιπολίτευση για εκτροχιασμό; Από πού το έβγαζε; Κι αφού μιλούσε για εκτροχιασμό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι συμβούλευσαν τον Παπανδρέου να κάνει τελικά ένα πρόγραμμα λάθος, με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική; Είναι δυνατόν να λένε ότι μόνο ένας άνθρωπος στην Ελλάδα κατέχει την αλήθεια για το έλλειμμα;
– Οι προβολείς έπεσαν σ’ εσας γιατί εσείς ήσασταν ο μόνος παράγοντας συνέχειας του κράτους στον τομέα της οικονομίας, ιδίως στην Ελλάδα που φεύγει ο ένας υπουργός και στον επόμενο δεν αφήνει...
– Επαναλαμβάνω. Ολα τα κόμματα εξουσίας είχαν ανθρώπους στις υπηρεσίες. Δεν μάθαιναν την κατάσταση; Ας πούμε ότι δεν τη μάθαιναν. Εβλεπαν τα δελτία οικονομικής συγκυρίας και το ταμειακό έλλειμμα. Το βγάζαμε κάθε μήνα. Κάθε μήνα! Ε, τι άλλο; Επρεπε να βγούμε με την ντουντούκα να βροντοφωνάζουμε;
– Πάντως και ιδιωτικά τους είχατε ενημερώσει. Στις 2 Σεπτεμβρίου είδατε τον Καραμανλή. Και στις 8 τον Παπανδρέου και το επιτελείο του. Η ενημέρωση που είχαν από σας ποια ήταν;
– (Τους είπα) ποιο ήταν το έλλειμμα με βάση στοιχεία Ιουλίου – δεν θυμάμαι αν είχαμε και του Αυγούστου. Ηταν 8% στο οκτάμηνο.
– Η ατμόσφαιρα αυτών των συναντήσεων ήταν δραματική ή ήταν συναντήσεις ρουτίνας που απλώς τους είπατε ότι δεν πάμε καλά;
– Ειδικά με τον Παπανδρέου ήταν... «πάμε στο επόμενο θέμα, στην πράσινη ανάπτυξη». Ομως, εγώ τα έλεγα και δημοσίως. Στις 18 Σεπτεμβρίου βγήκε το δελτίο οικονομικής συγκυρίας από το οποίο προέκυπτε ότι το ταμειακό έλλειμμα του οκταμήνου ήταν 8%. Πάρε τις εφημερίδες της 19ης Σεπτεμβρίου. Είχαν πρώτο θέμα «Δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Ολοι ήξεραν, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν. Τους χαλούσε το πάρτι. Και ειδικά στην τότε αντιπολίτευση που έταζε.
– Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ. έστελνε στην Κομισιόν την πρόβλεψή της ότι το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε στο 6%. Αυτό δεν ήταν ήδη εκτός πραγματικότητας;
– Εγώ δεν το ήξερα αυτό. Το διάβασα εκ των υστέρων.
– Μπορεί τέτοια απόκλιση να είναι από λάθος;
– Δεν θέλω να το σχολιάσω, γιατί δεν το ξέρω. Αλλά όταν θέλεις να σου πω πώς θα κλείσεις τον χρόνο, πρέπει να μου πεις τι θα ξοδέψεις τους τρεις τελευταίους μήνες. Ολοι έλεγαν ότι η νέα κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αρχίσει να μαζεύει. Δεν μάζεψε. Ξόδευε κι άλλο. Οταν επισκέφθηκα στις 9 Οκτωβρίου τον νέο υπουργό Οικονομικών, είπα ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και με τη φόρα που είχαν τα πράγματα, αν δεν λαμβάνονταν σοβαρά και επείγοντα μέτρα, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 12%. Τέτοια μέτρα δεν ελήφθησαν. Γι’ αυτό και άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν τα σπρεντ.
– Λέτε, δηλαδή, ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η αδυναμία δανεισμού αν, ας πούμε, είχαν ληφθεί μέτρα τον Οκτώβριο;
– Αν είχαν ληφθεί σοβαρά μέτρα, η χώρα θα μπορούσε να δανείζεται για κάποιο διάστημα ακόμη. Αλλά το μνημόνιο δεν θα το αποφεύγαμε. Οταν επί οκτώ χρόνια έρχονται οι δανειστές και μας υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς αρνούμαστε πεισματικά, πώς θα μπορούσε μια κυβέρνηση να τα κάνει όλα εκείνα τα επώδυνα, και μάλιστα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις απέναντι;
«Επειτα από τρία μνημόνια, έχουμε αλλάξει μυαλά;»
– Υπάρχει ακόμη διχογνωμία για τα στοιχειώδη. Εσείς πιστεύετε ότι ο Γεωργίου έκανε καλά τη δουλειά του;
– Ο Γεωργίου ανέλαβε τον Αύγουστο του 2010 όταν ήδη είχαν γίνει οι καταγραφές των στοιχείων για το 2009.
– Ναι. Μιλάμε για την αναθεώρηση από το 13,6% στο 15,4%.
– Εγώ δεν ξέρω αν έκανε καλά τη δουλειά του. Αυτό όμως που ξέρω, είναι ότι ανέλαβε αργά. Και, δεύτερον, ότι ενεπλάκη η ίδια η Eurostat.
– Ανεξαρτήτως προσώπων, εσείς πιστεύετε ότι η στατιστική αποτύπωση του 2009 ήταν προβληματική;
– Δεν το ξέρω. Οπως είπα, ενεπλάκη η ίδια η Eurostat, η οποία ήταν –ας το πούμε έτσι– πολύ θυμωμένη με αυτά που είχαν προηγηθεί. Και της δόθηκε άπλετος χώρος να πει «τι κάνετε; Θα έρθω εγώ να εποπτεύσω επιτόπου». Και ήρθε και είδε επιτόπου. Κι εκεί βέβαια ίσως το παράκανε. Οχι ότι πήγε κόντρα στους κανονισμούς.
– Αρα, ορθά συνυπολογίστηκαν στο έλλειμμα οι ΔΕΚΟ;
– Βεβαίως. Αλλά όταν μπαίνουν για πρώτη φορά, αλλάζουν το τοπίο.
– Υπάρχει λόγος να αμφισβητούνται τα στοιχεία;
– Εγώ δεν έχω λόγο να τα αμφισβητώ. Αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι έκανε ο διοικητής της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι σαν να μου λέτε, δώσε ένα πιστοποιητικό στον σεφ ότι έχει μαγειρέψει καλά. Είναι δουλειά μου; Πώς μπορώ να το κάνω εγώ αυτό το πράγμα;
– Επιμένω, γιατί συντηρείται μια συζήτηση για το αν η κατάσταση ήταν όντως σοβαρή ή παρουσιάστηκε σοβαρότερη απ’ ό,τι ήταν;
– Είτε είχαμε έλλειμμα 15,5% είτε είχαμε 13%, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Τώρα παίζουμε με τους αριθμούς; Δηλαδή, οι δύο μονάδες μας έριξαν έξω; Αυτά είναι περί όνου σκιάς. Απλώς, είναι κακό να θέλει να επιρρίψει τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Οταν θέλουμε η κόρη μας ή ο γιος μας να πάει να δουλέψει με ρουσφέτι στο Δημόσιο· κι όταν θέλουμε να μην πληρώσουμε τον φόρο μας· κι όταν κάνουμε την παρανομία στην πολεοδομία και παίρνουμε τον πολιτικό να μας γλιτώσει. Ολα αυτά μεταφράζονται σε χρέη και ελλείμματα. Και έχουν πολιτισμικό υπόβαθρο.
Στη Φρανκφούρτη οι συνεδριάσεις ήταν την Πέμπτη. Τετάρτη βράδυ είχαμε δείπνο μόνο οι διοικητές (των κεντρικών τραπεζών). Εκεί μιλούσαμε πολύ πιο ελεύθερα. Η Ελλάδα ήταν μονίμως θέμα.
– Για ποια εποχή μιλάμε;
– Μιλάμε για τα τέλη του 2009 και αργότερα. Αρκετές φορές, λοιπόν, ο Τρισέ μόλις τελείωνε η κουβέντα για την Ελλάδα γύριζε σε μένα και μου έλεγε κουνώντας το κεφάλι, το θυμάμαι σαν τώρα: «George, the greek problem is a cultural one». Είχε δίκιο. Γιατί όλες αυτές οι παθογένειες που συζητάμε αναδεικνύουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τη νοοτροπία. Την κουλτούρα. Και γι’ αυτό οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι οι πιο δύσκολες. Γιατί πάνε κόντρα στη νοοτροπία. Στα μυαλά. Για να δούμε το μέλλον πού πάει πρέπει να ρωτήσουμε, πώς άλλαξαν αυτά τα μυαλά έπειτα από τρία μνημόνια; Αλλαξαν πολύ;
– Εσείς δεν συμφωνείτε με αυτό που λέει τώρα η αντιπολίτευση, ότι στο τέλος του 2014 ήμασταν πολύ κοντά στην έξοδο και εκεί προκλήθηκε μετά τις εκλογές μια δευτερογενής κρίση που μας πήγε χρόνια πίσω;
– Ναι. Συμφωνώ με αυτό. Αλλά δεν θα είχαμε ανάπτυξη. Θα είχαμε απλώς ανάκαμψη. Οι νοοτροπίες δεν έχουν αλλάξει. Ή, για να μη γίνομαι υπερβολικός, έχουν αλλάξει, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.
– Κοιτώντας πίσω, εσείς θα κάνατε κάτι διαφορετικά;
– Με έχει απασχολήσει πολλές φορές. Μόνο ο Θεός δεν κάνει λάθη – αν υπάρχει. Αλλά ποτέ δεν έχω δει κάτι που εκ των υστέρων πιστεύω ότι θα το έκανα αλλιώτικα.
Οι συναντήσεις
Ο Γ. Προβόπουλος αποκαλύπτει ότι το πρώτο επτάμηνο του 2009 είχε διαδοχικές κατ’ ιδίαν επαφές με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τότε προέβαλλε ως βέβαιος νικητής των επόμενων εκλογών. «Είχα καλέσει σε γεύματα στην ΤτΕ κορυφαία στελέχη του κόμματος. Θυμάμαι σε όλες αυτές τις συζητήσεις, όταν εγώ περιέγραφα τον κίνδυνο να χτυπήσουμε στα βράχια, κανείς δεν το πίστευε. Τους πήρε πολύ καιρό να καταλάβουν», λέει. Ο ίδιος θεωρεί ως επίτευγμα της θητείας του ότι διατηρήθηκε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Κλείσαμε συνολικά 19 τράπεζες. Και δεν άνοιξε μύτη. Οι καταθέτες δεν έχασαν χρήματα. Τα ομόλογα κουρεύτηκαν. Οι μετοχές έχασαν το 95% της αξίας τους. Τα ακίνητα είναι κάτω 55% με 60%. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο που δεν έχασε τίποτε, ήταν οι καταθέσεις
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Προβόπουλος: Ολοι ήξεραν, αλλά κανείς δεν ήθελε να ακούσει"

Κάλυμνος- Απειλούν τους γονείς που επέστρεψαν τους φακέλους-βιβλία των θρησκευτικών

Με ενημερωτικό σημείωμα ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Καλύμνου, ζητά από τους μαθητές να παραδώσουν τα βιβλία θρησκευτικών που οι γονείς τους επέστρεψαν στο Υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για το περιεχόμενο τους.

Μάλιστα όπως αναφέρει τo ενημερωτικό σημείωμα, σε περίπτωση που δεν παραδοθούν τα βιβλία θα προκύψουν ποινικές ευθύνες ενώ καλούνται να αγοράσουν τα βιβλία από το εμπόριο, εάν δεν τα βρουν.

Δείτε την χαρακτηριστική παράγραφο:«Σας μεταφέρουμε την προειδοποίηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν εναντίον σας, με την κατηγορία της φθοράς δημόσιας περιουσίας.»

Μάλιστα κλείνοντας το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει: «Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να επιστρέψετε τα βιβλία, σας υπενθυμίζουμε πως έχετε τη δυνατότητα να τα παραγγείλετε από το εμπόριο (τοπικά βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία) ή από το διαδίκτυο, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.»

Γονείς της Καλύμνου

Αγαπητά ΜΜΕ και φορείς,
Σας ενημερώνουμε για μια πρωτοφανή ένδειξη φασιστικής τακτικής, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Καλύμνου.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί κίνηση γονέων των μαθητών από κάποιες τάξεις επιστροφής των φακέλων-βιβλίων των θρησκευτικών στο Υπουργείο Παιδείας με ενυπόγραφες δηλώσεις ασκώντας νόμιμο συνταγματικό τους δικαίωμα, επειδή αυτοί οι φάκελοι εισάγουν θρησκειολογία κατά ευθεία παράβαση του Συντάγματος και των Διεθνών Συνθηκών, οι οποίες επιβάλλουν το διδασκόμενο μάθημα να είναι ομολογιακό. Η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν ενημέρωσης του σχολείου.

Πριν λίγες μέρες όμως έκπληκτοι οι γονείς παρέλαβαν μέσω των παιδιών τους ένα ενημερωτικό-απειλητικό σημείωμα του Διευθυντή, με το οποίο καλούνται να αναζητήσουν τα υποτιθέμενα χαμένα βιβλία και να τα επιστρέψουν στο σχολείο, διαφορετικά θα διωχθούν ποινικά. Καλούνται επίσης να αγοράσουν τα βιβλία από το εμπόριο, εάν δεν τα επιστρέψουν.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη γενική κατακραυγή και έχουμε υποχρέωση να το αναδείξουμε, για να αναγκαστεί να ανασκευάσει το σχολείο αυτού του είδους τις τακτικές, που θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά και για να αποτραπούν μελλοντικά παρόμοια κρούσματα.

Σας ευχαριστούμε πολύ,
Γονείς της Καλύμνου

Δείτε το ενημερωτικό σημείωμα που έκπληκτοι οι γονείς παρέλαβαν μέσω των παιδιών τους.


Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλυμνος- Απειλούν τους γονείς που επέστρεψαν τους φακέλους-βιβλία των θρησκευτικών"

Σε ποια σημεία έστησαν μπλόκα οι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα - Ετοιμάζουν υποδοχή Τσίπρα στην Πάτρα

Μπλόκα και στη Δυτική Ελλάδα έχουν στήσει οι αγρότες, οι οποίοι μαζί με σωματεία ετοιμάζουν παράλληλα "θερμή" υποδοχή" του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα, στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην πόλη, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Στις 6 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία μπροστά από τον ναό του Αγίου Ανδρέα, μαζί με μέλη σωματείων.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων τις επόμενες ημέρες θα στηθούν και άλλα μπλόκα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, " χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στα μπλόκα του αγώνα και καλούμε όσους δεν βγήκαν ακόμα, να πάρουν μέρος.

Μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Ημαθία(κόμβος Κουλούρας και στη διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου) , Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Νέα μπλόκα θα στηθούν, τις επόμενες μέρες, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Χαιρετίζουμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που συμμετέχουν και σε όλες τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, (συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, παρεμβάσεις σε υπηρεσίες κ.α.), τις οποίες οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην επιβίωσή μας.

Χαιρετίζουμε τους τευτλοπαραγωγούς που, καταγγέλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεών της από την κυβέρνηση, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας να πληρωθούν για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι.

Σταθμό σ’ αυτή την αγωνιστική μας πορεία θ’ αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουμε το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης “Agrotica. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου και θ’ ακολουθήσει πορεία προς τον χώρο της Εκθεσης.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο, την Τετάρτη 31 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, (7ος όροφος).

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ “AGROTICA”.

Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ – ΔΕΥΤΕΡΑ 29/1 2018".

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποια σημεία έστησαν μπλόκα οι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα - Ετοιμάζουν υποδοχή Τσίπρα στην Πάτρα"

ΕΟΦ: Ανακαλούνται επιπλέον παρτίδες βρεφικού γάλακτος Frezylac

Τη συμπληρωματική ανάκληση επιπλέον παρτίδων του βρεφικού γάλακτος που παράγεται από την εταιρεία Lactalis στη Γαλλία αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση είχε ξεκινήσει μετά τη σχετική ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης, που συνδέονται με το εργοστάσιο παραγωγής Lactalis στην Craon (Mayenne) ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η εταιρεία Frezyderm ABEE, που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση των εν λόγω προϊόντων στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να αποσυρθούν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

Συμπληρωματικός πίνακας

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010413, ημερομηνία λήξης 19.01.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010827, ημερομηνία λήξης 19.04.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010899, ημερομηνία λήξης 29.04.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g, αριθμός παρτίδας 16C0011060, ημερομηνία λήξης 03.06.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g, αριθμός παρτίδας 16C0011548 , ημερομηνία λήξης 09.09.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0012008, ημερομηνία λήξης 08.12.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g, αριθμός παρτίδας 17C0012200 , ημερομηνία λήξης 20.01.2019

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G , αριθμός παρτίδας 16C0010712, ημερομηνία λήξης 29.03.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G , αριθμός παρτίδας 16C0011094, ημερομηνία λήξης 06.06.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G, αριθμός παρτίδας 16C0011094 , ημερομηνία λήξης 06.06.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G 16C0011337, ημερομηνία λήξης 25.07.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G αριθμός παρτίδας 16C0011652, ημερομηνία λήξης 19.09.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G, αριθμός παρτίδας 16C0012035, ημερομηνία λήξης 14.12.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010527, ημερομηνία λήξης 17.02.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g ,αριθμός παρτίδας 16C0010825 , ημερομηνία λήξης 18.04.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g, αριθμός παρτίδας 16C0010972 , ημερομηνία λήξης 12.05.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g ,αριθμός παρτίδας 16C0010972, ημερομηνία λήξης 12.05.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g ,αριθμός παρτίδας 16C0011697, ημερομηνία λήξης 03.10.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g, αριθμός παρτίδας 16C0012037, ημερομηνία λήξης 15.12.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g , αριθμός παρτίδας 17C0012281, ημερομηνία λήξης 02.02.2019

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 400g, αριθμός παρτίδας 17C0012198, ημερομηνία λήξης 16.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 400g ,αριθμός παρτίδας 17C0012280 , ημερομηνία λήξης 02.02.2018

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 900g, αριθμός παρτίδας 17C0012191 , ημερομηνία λήξης 12.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 900g ,αριθμός παρτίδας 17C0012260, ημερομηνία λήξης 24.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 400g , αριθμός παρτίδας 17C0012199 , ημερομηνία λήξης 16.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 400g ,αριθμός παρτίδας 17C0012288 , ημερομηνία λήξης 01.02.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 900g , αριθμός παρτίδας 17C0012204 , ημερομηνία λήξης 16.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 900g , αριθμός παρτίδας 17C0012296, ημερομηνία λήξης 02.02.2018

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλούνται επιπλέον παρτίδες βρεφικού γάλακτος Frezylac"

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν - Συναντήθηκε με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.«Έρχεστε σε μια συμβολική στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός καθώς «πριν δυο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος» τόνισε ενώ μίλησε για την ανάγκη να γίνουν γενναία βήματα για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον υπογράμμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δυο χωρών (Ελλάδας-Ισραήλ).

Ο Αλέξης Τσιπρας τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής κυρίως στον τομέα της ασφαλείας και πρόσθεσε: «Να κάνουμε τα γενναία βήματα για την Ειρήνη και τη σταθερότητα».

Υπογραμμίζοντας από την πλευρά του και ο Ισραηλινός Πρόεδρος τις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους, δήλωσε: «Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε "παράδεισο", όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσουν το θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Στήριξη στα εθνικά θέματα ζήτησε ο Παυλόπουλος από τον Ρίβλιν

Νωρίτερα, είχε περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε τη στήριξη του Ισραήλ στα κρίσιμα εθνικά θέματα της Ελλάδας, στέλνοντας ταυτόχρονα πολλαπλά μηνύματα για το ονομοτολογικό της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Αλβανίας σε συνάρτηση με τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ισραηλινό Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράμμισε ακόμη ότι επιζητούμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση της τρομοκρατικής βαρβαρότητα του ISIS και επιδιώκούμε όπως είπε, «τη λύση του παλαιστινιακού, λύση που να εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος αφού μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, τόνισε πως Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να τις προσπεράσουμε. Αρκετά με τους πολέμους. Να βρεθούν λύσεις χωρίς να προσπερνάνε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Ρίβλιν για προσθέσει πως «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά πήρε το λόγο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα ακολουθεί τη θέση που έχει διαμορφώσει η Ε.Ε και ελπίζουμε το ζήτημα να λυθεί». Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την γραμμή, πρόσθεσε, και «διόλου δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην ΕΕ».

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ρίβλιν και της συζύγου του.

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 ο πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα θεμελιώσουν το Μουσείο Ολοκαυτώματος και αργότερα θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ την Τετάρτη ο κ. Ρίβλιν θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν - Συναντήθηκε με Παυλόπουλο και Τσίπρα"

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: 76% ΟΧΙ σε σύνθετη ονομασία των Σκοπίων

Συντριπτικά αντίθετοι σε μία λύση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία» και με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι οι κάτοικοι της Κεντρικής, της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.
Το 76% απαντά όχι ή μάλλον όχι στο ερώτημα «Συμφωνείτε με λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι;».
Αυτά τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Interview, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 805 ατόμων στους νομούς της Μακεδονίας και στο χρονικό διάστημα από 15-20/1/2018.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Thessnews, ολοκληρώθηκε πριν το συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής και δεν αντικατοπτρίζει στα αποτελέσματά της την όποια διεύρυνση της έντασης γύρω από το Σκοπιανό, που σημειώνεται από την Κυριακή και έπειτα.
Ωστόσο το αποτέλεσμα του 76%, που είναι αρνητικό σε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αποτυπώνει σε κάθε περίπτωση ένα πολύ ευρύ ρεύμα, το οποίο συντάσσεται με αυτή την άποψη.
Πιθανό είναι πως το μεγάλο αυτό ποσοστό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο μετά το συλλαλητήριο, καθώς το όλο θέμα έγινε ακόμη πιο γνωστό στο σύνολο της περιοχής που καλύπτει η δημοσκόπηση (Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία).
Υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι το 22%, ενώ το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Λύση=βελτίωση
Οι ερωτώμενοι από την άλλη πλευρά εκτιμούν σε ποσοστό 66% ότι η λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών, καθώς νιώθουν ότι η μακροχρόνια «διένεξη» των δύο χωρών διαβρώνει τη δυνατότητα της περαιτέρω σύσφιγξης.
Το 30% απαντά αντίθετα ότι η λύση στο θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να προκαλέσει θετική μεταβολή στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, ενώ το 4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Πολύ θετικά αποτιμά το δείγμα των ερωτώμενων της έρευνας και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Στο ερώτημα «εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε... Κατά την άποψή σας, αυτό είναι για τη χώρα μας…», το 70% απαντά θετικό ή μάλλον θετικό γεγονός.
Μόλις το 20% εκτιμά ότι θα είναι αρνητικό αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα και το 10% δεν γνωρίζει/ δεν απαντά.
Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων δεν διάκειται αρνητικά απέναντι στα Σκόπια και διαβλέπει ότι υπάρχουν γνήσιες προοπτικές συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών.
Όμως δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμούς στο θέμα της ονομασίας, που είναι το πλέον κομβικό ζήτημα, καθώς Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν ούτως ή αλλιώς εδραιωμένες οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Όλοι στην ΕΕ πλην Τουρκίας - Μόνο τους Τούρκους βλέπουμε με «μισό μάτι»

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview, καθώς αποτυπώνονται οι απόψεις των κατοίκων της Μακεδονίας και για όλους τους Βαλκάνιους γείτονές μας και επί της ουσίας γίνεται σαφές ποιον θεωρούν ότι είναι ο πιο «προβληματικός» από αυτούς.
Όλους πλην Τουρκίας λοιπόν είναι το γενικό συμπέρασμα, με τους Βορειοελλαδίτες να απαντούν σε ποσοστό 50% ότι θα είναι αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Το 44% εκτιμά ότι θα είναι θετική ή μάλλον θετική εξέλιξη και το 6% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Αντίθετα με τον άλλο γείτονά μας, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, δηλαδή την Αλβανία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
«Ναι» στην ένταξη της Αλβανίας
Το 58% είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ μακροπρόθεσμα, ενώ το 34% είναι αρνητικό και το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Η μεγαλύτερη «οικειότητα» με την Αλβανία, σε σχέση με την Τουρκία, καταδεικνύεται και από ένα άλλο ερώτημα της δημοσκόπησης της Interview.
Στο ερώτημα «Η παρουσία στη χώρα μας Αλβανών μεταναστών πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στην οικονομία μας;» το 51% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά, το 40% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 9% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι της περιοχής, την οποία κάλυψε η δημοσκόπηση (Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία), έχουν σε αρκετά παραγωγικά πεδία στενή συνεργασία με εργαζόμενους αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι αξιοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε ουκ ολίγα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας της Βόρειας Ελλάδας.
Αναμενόμενες είναι οι απαντήσεις των ερωτώμενων όσον αφορά στη σχέση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είναι δύο κοινοτικά κράτη με εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων με τη χώρα μας, ενώ φιλοξενούν και μεγάλες επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων.
Έτσι το 62% απαντά πως η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ ωφέλησε την Ελλάδα, το 25% ότι δεν την ωφέλησε και το 13% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Σε κάθε περίπτωση, από τα παραπάνω ερωτήματα της δημοσκόπησης εξάγεται το συμπέρασμα πως η γενικότερη στάση της ηγεσίας της Τουρκίας δεν επιτρέπει σε ένα μεγάλο και σίγουρα πλειοψηφικό ποσοστό των κατοίκων της Μακεδονίας να «δουν» οφέλη από την ένταξή της στην ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις μιλούν από μόνες τους
Βασιλειάδης Δημήτρης
Πολιτικός Αναλυτής INTERVIEW
Εδώ και μήνες είχαμε δημοσκοπήσεις και έρευνες της κοινής γνώμης με ξεκάθαρα και ηχηρά μηνύματα: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες, δεν περνάει. Τα ποσοστά σε όλες τις έρευνες ξεπερνούσαν στα πανελλαδικά δείγματα το 65% και όσο ανέβαινες προς τα βόρεια, έφταναν και το 80% με 85%.
Δεν μπορώ να καταλάβω την άρνηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος να δει την αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και το καταλαβαίνω. Ίσως πίστευε ότι τα ποσοστά φουσκώνονται σκόπιμα για να δημιουργηθεί ενδοκυβερνητικό θέμα με τους ΑΝΕΛ. Η ΝΔ όμως τι δεν είδε; Ή, ακόμα χειρότερα, δεν γνωρίζει τις επιλογές, τις στάσεις και τις απόψεις των ψηφοφόρων της σε αυτό το σημαντικό θέμα;
Δεν γνωρίζει ότι οι ΝΔκράτες της συντηρητικής πτέρυγας (που είναι η κυρίαρχη) δεν συζητούν για τη χρήση του «Μακεδονία» από τα Σκόπια; Αν δεν το κατάλαβε, έχει πρόβλημα. Αν δεν γνωρίζει τι θέλουν οι ψηφοφόροι της, έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν ψηφοφόροι  της ΝΔ, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, που ρωτούν να μάθουν αν ο βουλευτής τους ή υποψήφιος βουλευτής πήγε στο συλλαλητήριο. Αν τους πήρε το μάτι τους στη συγκέντρωση, ακόμα καλύτερα.  Αποτελεί πλέον κριτήριο ψήφου. Αν ήσουν εκεί, περνάς στην επόμενη φάση. Αν όχι, ούτε συζήτηση.
Αν η ΝΔ είχε διαβάσει σωστά τις μετρήσεις, θα μπορούσε να είχε κάνει εγκαίρως τις σωστές πολιτικές επιλογές, θα μπορούσε να προσαρμόσει και να επικαιροποιήσει τις θέσεις, θα είχε σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικό της πεδίο αντιπαράθεσης και το σημαντικότερο, θα είχε αποτρέψει το συλλαλητήριο, όπου δεν βγήκε μόνο η άρνηση για το όνομα, αλλά κάθε είδους απωθημένο.
Να διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις. Δεν γίνονται για να περνάμε ωραία, ούτε είναι καλές μόνο όταν οι διαφορές είναι μεγάλες…

thessnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: 76% ΟΧΙ σε σύνθετη ονομασία των Σκοπίων"

ΟΕΚ: Διαγράφονται χρέη δανειοληπτών κάτω των 6.000 ευρώ

Τη διαγραφή των χρεών κάτω των 6.000 ευρώ για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Αυτό αφορά όλους τους δανειολήπτες που έχουν χρέος από 0,1 ευρώ μέχρι 5.999,99 ευρώ, το οποίο διαγράφεται. Θεωρείται δηλαδή ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους και τελειώνει. Αυτοί είναι 35.000 οικογένειες δανειοληπτών» ανέφερε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το σύνολο των ρυθμίσεων αφορά 81.815 οικογένειες δανειοληπτών που αντιστοιχούν σε 240.000 ανθρώπους, αν υπολογίσει κανείς ότι μια οικογένεια έχει τρία άτομα κατά μέσο όρο.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανειοληπτών επισήμανε ότι «οι τόκοι υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες μέχρι τώρα, θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού και επίσης οι κεφαλοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό του».

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις στο ποσό χορήγησης διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών» και πρόσθεσε: «Στις εργατικές κατοικίες αφού εφαρμόσαμε με βάση αντικειμενικούς όρους την τελική τιμή για την κτήση του ακινήτου που πήραν με κλήρωση οι εργαζόμενοι, αξιοποιήσαμε μια ρύθμιση του νόμου που έλεγε ότι ο υπουργός με βάση έκτακτες οικονομικές συνθήκες μπορεί να προβεί σε μια μείωση της τελικής τιμής. Αυτή η μείωση υπεισέρχεται και εδώ για να είμαστε δίκαιοι».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών, θα δημιουργηθεί σύντομα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο ενδιαφερόμενος και θα κάνει τις σχετικές αιτήσεις.

Για τους άνεργους διευκρίνισε ότι υπάρχει ρύθμιση που εφαρμόστηκε και για τις εργατικές κατοικίες. Σύμφωνα με αυτήν, ο χρόνος της ανεργίας δεν θα μετράει σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων χρεών προς τον ΟΑΕΔ για διάστημα τριών χρόνων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ότι η διαδικασία αδειοδότησης στις αρχές του 2017 ήταν έωλη και το θέμα είναι υπό διερεύνηση από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα σχολίασε ότι «ήταν σαφές το πολιτικό περιβάλλον που λειτούργησε και έπαιξε πάνω από το πτώμα των λιπασμάτων εκείνη την περίοδο» και πρόσθεσε: «Οι απολύσεις των εργαζομένων ήταν υπό την έγκριση του πολιτικού χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΚ: Διαγράφονται χρέη δανειοληπτών κάτω των 6.000 ευρώ"

Γερμανία: Δεν δεχόμαστε άλλους πρόσφυγες από Ελλάδα - Ιταλία

«Η Γερμανία έκλεισε, σε μεγάλο βαθμό, το θέμα της κατανομής του 2017. Η υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα φτάνει στο τέλος της» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα «Welt». «Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν μεμονωμένες μεταφορές, οι οποίες δεν μπόρεσαν να γίνουν το περασμένο έτος» πρόσθεσε.

Όπως υπενθυμίζει δε η Frankfurter Allgemine Zeitung (FAZ), η σχετική συμφωνία για την κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου και η Γερμανία έχει δεχτεί 10.265 (4.894 πρόσφυγες από την Ιταλία και 5.371 από την Ελλάδα), δηλαδή «τους περισσότερους με διαφορά», κατά το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Αν και αναμένονταν 27.000, οι υπόλοιποι δεν πληρούσαν τα κριτήρια με το υπουργείο. Τον περασμένο Δεκέμβριο δέχθηκε 503 από την Ιταλία και 39 από την Ελλάδα, ενώ τον Ιανουάριο μόνο οκτώ συνολικά και από τις δύο χώρες.

«Εν τω μεταξύ δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου αιτούντες άσυλο, οι οποίοι να έπρεπε ενδεχομένως να μεταφερθούν (ενν. στη Γερμανία)», σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών, γράφει η Welt.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Δεν δεχόμαστε άλλους πρόσφυγες από Ελλάδα - Ιταλία"

Ξηλώνονται όλοι οι σταθμοί των διοδίων ως τα τέλη του 2019

Μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπεται να έχει αντικατασταθεί η πλειοψηφία των σταθμών διοδίων προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αναλογική χρέωση δορυφορικής τεχνολογίας και οπτικής αναγνώρισης πινακίδων, σε όλο το εθνικό δίκτυο. Το περίφημο σχέδιο Σπίρτζη, το οποίο ενεργοποιείται με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού συνολικού ύψους 400,5 εκατ. ευρώ που προκηρύσσει το υπουργείο Υποδομών τον επόμενο μήνα, κινείται στην λογική της κρατικοποίησης του ταμείου των διοδίων που σήμερα ανήκει στην δικαιοδοσία του κάθε παραχωρησιούχου ξεχωριστά.
Διαχειριστής του ταμείου θα είναι η νέα Υπηρεσία Οδικών Τελών, που προβλέφθηκε με τροπολογία του κ. Σπίρτζη και στην οποία ο υπουργός έχει μελετήσει να εκχωρήσει πλήθος εξουσιών και αρμοδιοτήτων.
Οι εταιρείες παραχώρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων, εμφανίζονται μουδιασμένες από την στρατηγική του υπουργείου και προεξοφλούν την δημιουργία ενός νέου φορέα αντίστοιχου με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Στις ενστάσεις που διατυπώνονται είναι η ικανότητα του νέου φορέα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους οδικούς άξονες αλλά και το αποτυχημένο και αμαρτωλό ΤΕΟ που η λειτουργία του σφραγίστηκε αιφνιδιαστικά το 2013 από τον τέως υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μετά από πόρισμα- φωτιά τον Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Η Υπηρεσία Οδικών Τελών φημολογείται ότι θα στελεχωθεί με προσωπικό που προγραμματίζεται να ξεπεράσει τα 400 άτομα ενώ θα αναλάβει την είσπραξη, την εκκαθάριση και την απόδοση στους ιδιώτες των διοδίων κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους και πρωτίστως τις τράπεζες. Μολονότι το υπουργείο δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του ως προς τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού, η δημοπράτηση του αναλογικού συστήματος δρομολογεί τις διαδικασίες για την μετάβαση στην χιλιομετρική χρέωση που είναι ο απώτερος σκοπός του νέου μηχανισμού. Το κόστος του αναλογικού συστήματος θα επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αρχής γενομένης από φέτος που προβλέπεται η δέσμευση ποσού 100 εκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διατεθεί για την εγκατάσταση του συστήματος στην Εγνατία Οδό. Για το 2019 προβλέπεται να εξαπλωθεί και στους άλλους αυτοκινητοδρόμους με την διάθεση 270 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί με ετήσιες δαπάνες περίπου 10 εκ. ευρώ από το 2020 έως το 2022. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι παλαιότερες συμβάσεις της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίο-Αντίρριο.
Με τα δορυφορικά διόδια θα φύγει το 50% των εργαζομένων
Σήμερα, οι σταθμοί διοδίων απασχολούν πάνω από το 50% του εργαζομένων των εταιρειών παραχώρησης που σύμφωνα με στοιχεία της Hellastron (εταιρεία που εκπροσωπεί το σύνολο των αυτοκινητοδρόμων με διόδια) ξεπερνούν τα 3.360 άτομα προσωπικό. Εξ αυτών 469 άτομα η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί), 455 η Ολυμπία Οδός (Κορίνθου-Πατρών), 321 η Νέα Οδός (Αντίρριο- Γιάννενα και Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), 311 ο Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) και 119 άτομα η Κεντρική Οδός (Ξυνιάδα-Τρίκαλα).
Εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, πάνω από τους μισούς θα χρειαστεί εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας, αφού το δορυφορικό σύστημα δεν επιτρέπει την λειτουργία σταθμών διοδίων. Το υπουργείο Υποδομών θεωρεί ότι με την λειτουργία των αναλογικών διοδίων εξαλείφεται ένα μεγάλο λειτουργικό κόστος των παραχωρήσεων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους των εσόδων των οδικών αξόνων. Οι εταιρείες από την πλευρά τους εμφανίζονται διστακτικές στην προοπτική του αναλογικού συστήματος και προσπαθούν να ζυγίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στις εισπράξεις τους. Τα επιχειρήματα του υπουργείου είναι ότι οι χρήστες δεν θα σταματούν συχνά για να πληρώσουν διόδια αλλά και ότι στους αυτοκινητοδρόμους θα μπουν αυτοκίνητα που σήμερα επιλέγουν τους παράδρομους ή άλλες διαδρομές για να μην πληρώνουν.
Άρα δυνητικά η κίνηση μπορεί να αυξηθεί. Εταιρείες και τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν τα έσοδά τους για αυτό και δεν θα είναι εύκολο να συμπλεύσουν με υπουργείο αν δεν λάβουν εγγυήσεις από το δημόσιο σε περίπτωση που τα έσοδα είναι χαμηλότερα από όσα έχουν υπολογίσει. Για φέτος τα έσοδα των παραχωρήσεων υπολογίζονται μαζί με την Εγνατία στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ. Αναρωτιέται κανείς πώς το δημόσιο θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα αντίστοιχο ποσό. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η δυσκολία να υπάρξει μια συμφωνία, άσκηση που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα με τις τράπεζες, στις οποίες μεταφέρουν νομοτελειακά οι εργολάβοι το μπαλάκι της ευθύνης και της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σπίρτζης πάντως δεν έχει κρύψει ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την μείωση των διοδίων θα μπει η επιμήκυνση των συμβάσεων παραχώρησης, σχέδιο που αντιμετωπίζουν πολύ θετικά οι εργολάβοι.
Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών, ο μόνος σίγουρος "πελάτης" του δορυφορικού συστήματος και της οπτικής αναγνώρισης πινακίδων είναι η Εγνατία Οδός, από την οποία ο υπουργός Υποδομών έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα ξεκινήσει η χιλιομετρική χρέωση προς το τέλος του έτους (κατά άλλους το 2019). Η Εγνατία αποτελεί το ιδανικό δίκτυο καθώς διαθέτει ελάχιστους σταθμούς και δεν θα χρειαστεί να ξηλώσει πολλά διόδια για να υιοθετήσει το νέο μοντέλο χρέωσης.
Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, το αφήγημα της δικαιότερης χρέωσης στο οδικό δίκτυο, το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κατευνάσει και τις εξοργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις για το κόστος των διοδίων αλλά και για τους νέους σταθμούς που σχεδιάζονται εντός της Αττικής.
Ελάχιστοι πιθανώς γνωρίζουν ότι η συμβατική υποχρέωση της λειτουργίας των σταθμών κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς ο παραχωρησιούχος έχει το δικαίωμα της αποζημίωσης. Για τη μη λειτουργία των δύο σταθμών σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη, που πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε το πράσινο φως για να κατασκευαστούν, εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους, η Νέα Οδός έχει αποζημιωθεί πλήρως τα προηγούμενα χρόνια ενώ έως την περασμένη Άνοιξη είχε λάβει 7 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τις υπολογιζόμενες απώλειες της εταιρείας παραχώρησης από τη μία λειτουργία των διοδίων.
Τι προβλέπει το υπουργείο για τη νέα υπηρεσία διοδίων
Η Υπηρεσία Οδικών Τελών, βάσει του ιδρυτικού της χαρακτήρα θα εποπτεύσει το σύνολο των οδικών έργων της χώρας με δικό της προσωπικό και θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Υποδομών. Η ίδια θα διαχειριστεί και λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύσσει το υπουργείο στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο νέος φορέας θα αναλάβει επίσης την ανάπτυξη και λειτουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας κυκλοφοριακών φόρτων καθώς και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υποδομών. Θα έχει επίσης την ευθύνη της παρακολούθησης και απόδοσης των εσόδων (σ.σ στο νομοσχέδιο εξαιρούνται τα έργα παραχώρησης που κυρώθηκαν με νόμο το 2007), τον πλήρη έλεγχο του κέντρου παρακολούθησης διοδίων ενώ θα συντάσσει και θα εκδίδει προδιαγραφές υποχρεωτικής εφαρμογής για ενιαία ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, σε όλο το οδικό δίκτυο.
Τη διοίκηση της νέας υπηρεσίας, ασκεί διοικητής και υποδιοικητής που έχει διορίσει ο υπουργός ενώ προβλέπεται η στελέχωσή της με μετάταξη ή απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στο Δημόσιο ή σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξηλώνονται όλοι οι σταθμοί των διοδίων ως τα τέλη του 2019"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news