facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: Ν. Αναστασιάδης (35,5%) – Στ. Μαλάς (30,25%) στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Σε δεύτερο γύρο στις 4 Φεβρουαρίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης -υποψήφιος του ΔΗΣΥ- και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, θα κριθεί ο τελικός νικητών των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης, συντηρητικός, Ανανιστής, ευρώ-πληκτος και φιλοαμερικανός, συγκεντρώνει ποσοστό 35,5%. Ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς, νεοφιλελεύθερων και αυτός προσανατολισμών, με ποσοστό 30,25%, ενώ εκτός β’ γύρου μένει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 25,74%.

Ο ακροδεξιός Χρίστος Χρίστου συγκεντρώνει ποσοστό 5,65% και ο Γιώργος Λιλλήκας 2,18%.

Στην εκλογική αναμέτρηση η προσέλευση ήταν μειωμένη συγκριτικά με το 2013, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για παρατυπίες. Βάσει των επίσημων στοιχείων, η προσέλευση στις κάλπες ήταν στο 71,4%, ενώ το 2013 ήταν στο 83,4%.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 550.876 ψηφοφόροι και λειτούργησαν 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπου είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κύπριους που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.


Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ν. Αναστασιάδης (35,5%) – Στ. Μαλάς (30,25%) στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών"

Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, το πρωί της Δευτέρας

Κλειστός θα είναι αύριο (29/01) από τις 9 το πρωί ο σταθμός του μετρό "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάση. Ο σταθμός θα ανοίξει κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Ρεουβέν Ριβλίν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, το πρωί της Δευτέρας"

Βουλευτής Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν θέλουμε να λέγονται Μακεδονία τα Σκόπια ας πάμε για πόλεμο

«Αν δεν θέλουμε να λέγονται Μακεδονία τα Σκόπια, τότε πρέπει να πάμε για πόλεμο. Δεν υπάρχει άλλη λύση να επιβάλλουμε τη θέση μας. Για να επιβάλεις τη θέλησή σου στον αντίπαλο, πρέπει να κάνεις πόλεμο. Αν θέλουμε διπλωματική λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμβιβαστούμε σε κάποια πράγματα. Ή το ένα θέλουμε, ή το άλλο», δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ντζιμάνης.

«Αν οι Σκοπιανοί δεν αποβάλουν τις αλυτρωτικές τάσεις τους μέσα από το σύνταγμα, δεν θα λυθεί ούτε το ονοματολογικό, ούτε η όλη υπόθεση με τα Σκόπια», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα αποδεχόταν ο ίδιος τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία, απάντησε:
«Η ονομασία δεν είναι το μείζον, όσο είναι οι αλυτρωτικές τάσεις. Αν υπό όρους απαλλασσόμασταν από τις αλυτρωτικές τάσεις, το όνομα Μακεδονία μπορεί να ήταν ευνοϊκό και για εμάς».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν θέλουμε να λέγονται Μακεδονία τα Σκόπια ας πάμε για πόλεμο"

Τρεις ένοχοι για το έγκλημα στη Μαρφίν! Τα μοιραία λάθη και η απόφαση που δικαιώνει τους υπαλλήλους

Είναι 5 Μαΐου του 2010 και στην Αθήνα πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στο πρώτο μνημόνιο. Επρόκειτο για μία σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση με τον αέρα να μυρίζει μπαρούτι. Η μέρα ξεκίνησε με συνθήματα. Κάποιοι επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή. Κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε…
Το ρολόι δείχνει δυο το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές στην Σταδίου βλέπουν μαύρους καπνούς από το κτίριο της Μαρφίν. Η Μαρφίν φλέγεται. Τρεις εργαζόμενοι – η μία έγκυος – βρίσκουν φρικτό θάνατο. Τραγικό ήταν το τέλος για τους: Αγγελική Παπαθανασοπούλου (έγκυος τεσσάρων μηνών), Επαμεινώνδα Τσακάλη και Παρασκευή Ζούλια. 

Οι υπόλοιποι διασώζονται σκαρφαλώνοντας σε διπλανά κτίριο ή πηδώντας από τα μπαλκόνια. Οι εικόνες τρομακτικές… χαράζονται για πάντα στην μνήμη των ανθρώπων.  

Η δικαίωση των υπαλλήλων

Οχτώ χρόνια μετά 24 εργαζόμενοι δικαιώνονται! Το Διοικητικό Πρωτοδικείο ύστερα από αγωγή 24 εργαζόμενων για την την αναγνώριση της ηθικής βλάβης που έχουν υποστεί  είδε «παραλείψεις» τόσο από την αστυνομία όσο και από την Πυροσβεστική, οι οποίες αν δεν είχαν συντελεστεί θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο γεγονός. 
Όπως αναφέρουν οι δικαστές ευθύνες έχει και η διοίκηση της τράπεζας, ωστόσο, δεν μπορούν να διερευνηθούν από τους ίδιους καθώς οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο δικαστήριο αναζητώντας τις ευθύνες των οργάνων του δημοσίου και ζητώντας αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.
Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή εν μέρει την αγωγή των εργαζομένων έκρινε:
  • ότι η Πυροσβεστική δεν διενήργησε όλους εκείνους τους προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπόμενων μέσων πυροπροστασίας στο υποκατάστημα και
  • πως υπήρξε παράλειψη των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων να εκδώσουν απόφαση – το πολύ μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2009 – επιβάλλοντας στην διοίκηση της τράπεζας να τοποθετήσει ρολά από συμπαγές υλικό και άθραυστους υαλοπίνακες μεγάλου πάχους, όπως όριζε υπουργική απόφαση εκείνης της εποχής. 

Μαρφίν: Οι αποζημιώσεις

Με αυτό το διά ταύτα το δικαστήριο επιδικάζει αποζημίωση σε καθέναν από τους 24 εργαζόμενους από 25.000 έως 60.000 ευρώ κρίνοντας ότι πρέπει α ικανοποιηθούν για  την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν «από το κίνδυνο ζωής που διέτρεξαν, από την παρεπόμενη σωματική τους ταλαιπωρία, τα απότοκα προβλήματα υγείας και όλη την ψυχική πίεση με την οποία επιβαρύνθηκαν από την κρίσιμη μέρα και εφεξής».
Με το ίδιο σκεπτικό το δικαστήριο επιδικάζει αποζημίωση και στον σύζυγο και τους γονείς της άτυχης Αγγελικής η οποία κυμαίνεται από 210.000 – 300.000 ευρώ. 

Κι άλλες ελλείψεις

Σύμφωνα με τους δικαστές το μοιραίο υποκατάστημα της τράπεζας το οποίο στεγαζόταν στο ισόγειο και τον ημιώροφο του κτιρίου δεν διέθετε:
  • πυροσβεστικό ερμάριο με εύκαμπτο σωλήνα με ακροφύσιο,
  • δυο εξόδους κινδύνου προς κοινόχρηστη οδό ή πόρτες προς διάδρομο ή άλλους χώρους που να οδηγούν από διαφορετικές κατευθύνσεις σε δυο ανεξάρτητες  οδούς διαφυγής, παρά μόνο μία στο ισόγειο κατάστημα. Και αυτή δεν άνοιγε με μία απλή ώθηση από μέσα προς τα έξω, αλλά μόνο με τηλεχειριστήριο που κρατούσε η διευθύντρια. Επιπλέον το πατάρι έπρεπε να διαθέτει έξοδο κινδύνου την οποία δε είχε όπως άλλωστε δεν είχε αντιβανδαλικά τζάμια. 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες! «Προσπαθούσαν να γλιτώσουν»

Μέσα από έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις οι δικαστές περιγράφουν τις κρίσιμες ώρες που πέρασαν οι εργαζόμενοι. «Καταφέροντας 3 – 4 χτυπήματα κατόρθωσαν να θραύσουν την τζαμαρία, να εκσφενδονίσουν εντός του καταστήματος εύφλεκτο υγρό όσο και βόμβες μολότοφ (…). Οι περισσότεροι υπάλληλοι στοιβάχτηκαν στον μικρό φωταγωγό που επικοινωνούσε μέσω πλέγματος με την ταράτσα (…). Ένας εξ αυτών  κατάφερε και έσπασε το πλέγμα της οροφής του φωταγωγού με συνέπεια ένα κύμα αέρα να εισέλθει στο κτίριο και να δώσει παράταση ζωής στους εκεί συγκεντρωμένους υπαλλήλους, οι οποίοι αναρριχήθηκαν στην στέγη από όπου υποχρεώθηκαν και πήδηξαν (…) σε κτίριο που στεγαζόταν κατάστημα,  την τζαμαρία του οποίου έσπασαν με καδρόνι (…) για να κατέβουν στην οδό Σταδίου.
Ωστόσο δεν είχαν την ίδια τύχη όλοι οι υπάλληλοι. Ειδικότερα, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία διένυε τον τέταρτο μήνα της κυήσεως και λόγω της κατάστασης αυτής δεν μπορούσε ή δεν αποτόλμησε να βγει από το κτιριο από τα εξωτερικά μπαλκόνια (…) με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εκεί και να πεθάνει λόγω δηλητηρίασης (…). Περαιτέρω η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης δεν κατόρθωσαν να βγουν από το κτίριο καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση  λογω εισπνοής καπνού και τοξινών αερίων».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από την ημέρα της τραγωδίας

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Φωτογραφίες από Eurokinissi
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις ένοχοι για το έγκλημα στη Μαρφίν! Τα μοιραία λάθη και η απόφαση που δικαιώνει τους υπαλλήλους"

Το ατόπημα στα εγκαίνια αλβανικού σχολείου στην Κρήτη

Ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» σε μπλουζάκι μαθητή στα πρώτα εγκαίνια σχολείου διδαχής της αλβανικής γλώσσας στην Παλαιόχωρα, υπο την ανοχή του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας

Η έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανόφωνων οικογενειών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, μπορεί να σημαδεύτηκε από κάποιες αντιδράσεις αλλά και πολλές ανακοινώσεις φορέων υπερ των μαθημάτων, αλλά μάλλον ουδείς αντελήφθη πως την ίδια ημέρα, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ξεκίνησε και το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Παλαιόχωρα Χανίων.
Όμως στο θέμα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας, όπως οι ιστοσελίδες shigjeta.net και shqiperiaebashkuar.al, στις οποίες παρουσιάστηκαν πολλά στοιχεία από την εκδήλωση καθώς και φωτογραφίες από το σχολείο στην Παλαιόχωρα.
Όπως αναφέρουν  “το να αγαπάς τη γλώσσα σου δεν είναι μόνο μια προστασία του πολιτισμού και των αξιών του λαού σου, αλλά ένας σεβασμός στην ταυτότητα της καταγωγής σου από γενιά σε γενιά”.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πρωτοβουλία πάρθηκε από ένα άτομο και τώρα, παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν να διδάσκονται τα αλβανικά. .
Στην τελετή έναρξη του σχολείου παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Αλβανός πρέσβης και οι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της περιοχής. Ο αναπληρωτής Αλβανός Πρέσβης τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών και είναι υπερήφανος για το γεγονός πως  τώρα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.
Επιπλέον η shqiperiaebashkuar.al παρουσιάζει και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα μαθήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου υπο τον τίτλο «Κρήτη: Έλληνες κλείνουν την αλβανική σχολή Αλβανών παιδιών».
Τα δημοσιεύματα κινήθηκαν σε ήπιους τόνους, όμως εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία από το σχολείο στην Παλαιόχωρα, όπου απεικονίζεται ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά την διαβόητη μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» , στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη κάτω από την ημερομηνία ανεξαρτησίας της Αλβανίας και με την αναγραφή του περιβόητου εθνικιστικού «Αυτόχθονες» (Autocthonus).
Και μπορεί το μικρό παιδί να μην γνωρίζει τι εκφράζει και πως έχει χρησιμοποιηθεί η μπλούζα που φορούσε, αλλά οι μεγαλύτεροι και ειδικά ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.
(φωτο απο ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ιταλία όπου προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν οπαδοί της εθνικής Αλβανίας εμφανίστηκαν με την συγκεκριμένη μπλούζα)
(Με πληροφορίες απο shigjeta.net και shqiperiaebashkuar.al )
flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ατόπημα στα εγκαίνια αλβανικού σχολείου στην Κρήτη"

Αυτοί είναι οι φορείς που διοργανώνουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν όλους τους φορείς, που διοργανώνουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα, εξέδωσαν οι διοργανωτές.

Συγκεκριμένα, ύστερα από την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, Μακεδονικοί φορείς και φορείς που αγωνιούν για τις εξελίξεις του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων αποφάσιασαν την οργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2018, στις 14:00, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συνδιοργανωτές είναι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και είναι οι εξής:

• Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α.
• Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας
• Παμμακεδονική Ένωση Καναδά
• Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης
• Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
• International Hellenic Association
• Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο Αμερικής, Καναδά & Μεξικού
• Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών
• Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο
• Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Επιπλέον, στο πλευρό των φορέων συμπαρίστανται:

• Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.)
• Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.)
• Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.)
• Ελληνικό Καναδικό Εθνικό Συμβούλιο
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας (Η.Π.Α.)
• Ελληνικά Σωματεία Μείζονος Νέας Υόρκης
• Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθήνας
• Πανελλήνια Συνομοσπονδία Σαρακατσαναίων
• Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Παύλος Μελάς με έδρα στη Θεσσαλονίκη
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων
• Σύνδεσμος Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αυτός είναι ένας προσωρινός κατάλογος φορέων, καθώς ενδέχεται να αυξηθούν οι συνδιοργανωτές».

Μάλιστα επευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους «Έλληνες και Φιλέλληνες να δώσουν το παρόν σε αυτό το σημαντικότατο συλλαλητήριο για να διατρανώσουμε το μήνυμα πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Επιπλέον δίνουμε έναν ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο στη κυβέρνηση για να υπάρξουν θετικά για εμάς αποτελέσματα. Το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο και μόνον ελληνικές σημαίες και λάβαρα συλλόγων επιτρέπονται».

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί είναι οι φορείς που διοργανώνουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα"

Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική: Συνελήφθη στην Αθήνα Αφγανός με πυροκροτητές και πλαστές ταυτότητες

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά τη σύλληψη αλλοδαπού, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τουλάχιστον επτά ηλεκτρικοί και ηλεκτρονικοί πυροκροτητές.

Πρόκειται πιθανότατα για Αφγανό, αλλά στην κατοχή του έχουν βρεθεί πολλές ταυτότητες που κατά πάσα πιθανότητα είναι πλαστές και εξετάζεται ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία του, καθώς και ο ρόλος του. Ο αλλοδαπός συνελήφθη χτες το βράδυ στην περιοχή του Λυκαβηττού όπου περιφερόταν ως άστεγος και στην κατοχή του βρέθηκε ένα σακίδιο μέσα στο οποίο ήταν οι πυροκροτητές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται να είχε μόνιμο κατάλυμα και έμενε σε διάφορα σπίτια μαζί με άλλους αλλοδαπούς.

Ο συλληφθείς κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όπου ανακρίνεται.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική: Συνελήφθη στην Αθήνα Αφγανός με πυροκροτητές και πλαστές ταυτότητες"

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας, σε ηλικία 47 ετών

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Τσίτσα.

Ο Νίκος Τσίτσας έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 47 ετών, έπειτα από γενναία μάχη, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια, τους συναδέλφους και τους φίλους του.

Υπήρξε πολιτικός συντάκτης στο «TheTOC» και στις εφημερίδες «Έθνος» και «Δημοκρατία».

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Τσίτσα που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή. Ο Νίκος Τσίτσας ήταν πολιτικός συντάκτης, που τον διέκρινε η εργατικότητα και η αγάπη για το επάγγελμα του και είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στη δημοσιογραφία. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«Η δημοσιογραφική οικογένεια έγινε φτωχότερη αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή άλλο ένα εκλεκτό της μέλος. Ο Νίκος Τσίτσας στην επαγγελματική του πορεία ασχολήθηκε με το πολιτικό ρεπορτάζ και ξεχώρισε για το ήθος, την ευπρέπεια και τον επαγγελματισμό του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Για όλους εμάς, ο Νίκος Τσίτσας ήταν πολλά περισσότερα από ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος. Πάντα ευγενής και χαμογελαστός, πάντα στην πρώτη γραμμή της είδησης και της ζωής. Καλό ταξίδι», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

«Ο Νίκος Τσίτσας υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με πάθος, ήθος και αφοσίωση. Ήταν ακούραστος, εργατικός, μαχητικός, αποκαλυπτικός. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο καλό ρεπορτάζ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει το Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, μέλους της δημοσιογραφικής οικογένειας, του Νίκου Τσίτσα. Επί σειρά ετών υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Δυστυχώς, έφυγε ένας ακόμη δημοσιογράφος πρόωρα από τη ζωή. Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στη δημοσιογραφική οικογένεια».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας, σε ηλικία 47 ετών "

Στα Ίμια ο Καμμένος - Ρίψη στεφάνου για τους 3 ήρωες Αξιωματικούς του ΠΝ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Αξιωματικών του ΠΝ Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος τήρησε την παράδοση και πριν απο λίγο έριξε στη θάλασσα των Ιμίων στεφάνι στη μνήμη των τριών νεκρών αξιωματικών του ΠΝ. Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έριξε το στεφάνι απο το κατάστρωμα της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ. Στις 17 Ιανουαρίου οι επικίνδυνοι ελιγμοί σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής τύπου SG είχαν ως αποτέλεσμα να ακουμπήσει με την κανονιοφόρο Νικηφόρος που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:
«Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».












onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα Ίμια ο Καμμένος - Ρίψη στεφάνου για τους 3 ήρωες Αξιωματικούς του ΠΝ"

Λαθροϋλοτόμοι έκοβαν πεύκα σε δάσος στο Λουτράκι

Ένας θηροφύλακας και ένας αστυνομικός έφτασαν ταυτόχρονα στο σημείο της δημόσιας δασικής έκτασης που υπέδειξε ο μάρτυρας και έπιασαν στα πράσα τους δράστες

Τουλάχιστον πέντε δρομολόγια έκαναν οι λαθροϋλοτόμοι που αποψίλωσαν μια αρκετά μεγάλη δασική έκταση κοντά στην κοινότητα Πισσίων του Δήμου Λουτρακίου, για να μεταφέρουν τα κούτσουρα στα οποία είχαν τεμαχίσει τα πεύκα που είχαν κόψει χωρίς να διαθέτουν την σχετική άδεια.

Κάποιος τους είδε, όμως, την ώρα που ετοιμάζονταν να μεταφέρουν και τα τελευταία με ένα αγροτικό φορτηγάκι και ειδοποίησε την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και το αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου. Ένας θηροφύλακας και ένας αστυνομικός έφτασαν ταυτόχρονα στο σημείο της δημόσιας δασικής έκτασης που υπέδειξε ο μάρτυρας και έπιασαν στα πράσα τους δράστες.

Στο αγροτικό, το οποίο κατασχέθηκε μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του και το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη, βρέθηκαν φορτωμένα τα τελευταία κούτσουρα από τα συνολικά 18 πεύκα που είχαν κόψει παράνομα οι δράστες. Η υπόλοιπη ξυλεία βρέθηκε εκεί που ήταν αποθηκευμένη και κατασχέθηκε, ενώ σε βάρος των λαθροϋλοτόμων υποβλήθηκε μήνυση για παράνομη υλοτομία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαθροϋλοτόμοι έκοβαν πεύκα σε δάσος στο Λουτράκι"

Παγίδα φόρου και για εισοδήματα κάτω των 5.700 ευρώ

Mε υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος θα επιβαρύνονται κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες με πενιχρά ετήσια εισοδήματα, κάτω των 5.700 ευρώ, από τη στιγμή που η κυβέρνηση και οι δανειστές θα επιβάλουν τη μείωση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος στα επίπεδα των 5.682-6.591 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι αυτοί, παρά το γεγονός ότι θα αποκτούν κάθε χρόνο εισοδήματα που θα είναι χαμηλότερα ακόμη κι από τα νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια εισοδήματος, θα καλούνται να πληρώνουν ποσά φόρων εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ, καθώς τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των 5.700 ευρώ, όπου πλέον θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος.

Για ανύπαρκτα εισοδήματα

Το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης θα υποχρεώνει τους πλέον φτωχούς μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες να εμφανίζουν εξωπραγματικά φορολογητέα εισοδήματα, να φορολογούνται γι’ αυτά με συντελεστή φόρου 22% πάνω από το πολύ χαμηλό νέο αφορολόγητο και να πληρώνουν φόρους της τάξεως των 500 – 1.600 ευρώ!
Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προσδιορίζει τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των νέων χαμηλών αυτών αφορολόγητων ποσών, εφαρμόζοντας τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που τυχόν χρησιμοποιούν. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από τα επίπεδα των νέων μειωμένων αφορολόγητων ορίων, όμως τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια και τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους θα ανεβάζουν τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα πολύ πιο υψηλά.

Στη… φάκα

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός αυτός ο νέος μηχανισμός υπεροφορολόγησης που συμφώνησαν να εφαρμόσουν η κυβέρνηση με τους δανειστές παραθέτουμε τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα φορολόγησης με βάση τα νέα μειωμένα στα επίπεδα των 5.682 – 6.591 ευρώ αφορολόγητα όρια:
* Αγαμος μισθωτός εργαζόμενος με μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα μόλις 3.600 ευρώ, που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. κι έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 12ετίας θα φορολογείται βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για εισόδημα 8.500 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο + 3.200 ευρώ τεκμήριο κύριας κατοικίας + 2.300 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου) και θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 620 ευρώ.
* Χαμηλοσυνταξιούχος άγαμος με μηνιαίο εισόδημα 450 ευρώ, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα 5.400 ευρώ που διαμένει σε μονοκατοικία 90 τ.μ. και διαθέτει κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.500 κυβικών εκατοστών 15ετίας θα φορολογείται βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για εισόδημα 10.520 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο + 4.620 ευρώ τεκμήριο κύριας κατοικίας + 2.900 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου) και θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.064,40 ευρώ.
* Ανεργος άγαμος με περιστασιακή απασχόληση και ετήσιο πραγματικό εισόδημα μόλις 500 ευρώ που διαμένει σε διαμέρισμα 60 τ.μ. και κατέχει κι ένα μικρό αυτοκίνητο 1.000 κ.εκ. 8ετίας θα φορολογείται βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για εισόδημα 8.200 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο + 2.400 ευρώ τεκμήριο κύριας κατοικίας + 2.800 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου) και θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 554 ευρώ.
* Μισθωτός έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 5.600 ευρώ (400 ευρώ το μήνα), ο οποίος διαμένει σε μονοκατοικία 85 τ.μ., διαθέτει Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.500 κ. εκ. 7ετίας και δεύτερο σπίτι 90 τ.μ. στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς του, θα φορολογείται βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για εισόδημα 13.100 ευρώ (2.500 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο + 4.230 ευρώ τεκμήριο κύριας κατοικίας + 4.060 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου + 2.310 ευρώ τεκμήριο δεύτερης κατοικίας) και θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.582 ευρώ!

«Μεταρρύθμιση»

Η κυβέρνηση και οι δανειστές φαίνεται ότι αδιαφορούν γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπερφορολόγησης οικονομικά αδύναμων πολιτών που αναμένεται να καταγραφούν σε μεγάλη έκταση στη χώρα μας όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το επαχθέστατο μέτρο της μείωσης των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος. Δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι με το μέτρο αυτό θα καταστήσουν τους φτωχούς φτωχότερους και εν τέλει θα οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση εκατομμύρια νοικοκυριά. Θεωρούν μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο ως «μεταρρύθμιση» στη φορολογία εισοδήματος αν ληφθούν υπόψη οι φράσεις με τις οποίες περιγράφεται η μείωση του αφορολογήτου στα κείμενα του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου που συμφώνησαν πρόσφατα μεταξύ τους!
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η μείωση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι πολύ πιθανό να τεθεί σε πλήρη ισχύ ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, δηλαδή από την 1η-1-2019 αντί από την 1η-1-2020. Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι δανειστές κρίνουν τον προσεχή Απρίλιο ότι χωρίς την πρώιμη εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν διασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019!

Μειωμένες… εκπτώσεις

Το μέτρο της μείωσης των αφορολόγητων ορίων των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα έχει τη μορφή της περικοπής κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Ειδικότερα:
1 Η σημερινή έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν βαρύνονται με ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα (σπουδάζοντα, άνεργα κ.λπ.) θα μειωθεί στα 1.250 ευρώ. Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, με δεδομένο ότι θα συνδυαστεί με διατήρηση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης στο 22%, θα οδηγήσει σε μείωση του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ (1.900 ευρώ/22%) στα 5.682 ευρώ (1.250 ευρώ/22%).
2 Η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ η οποία ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που βαρύνονται με ένα ανήλικο ή ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο θα μειωθεί στα 1.300 ευρώ. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολόγηήτου ορίου από τα 8.863,63 ευρώ (1.950 ευρώ/22%) στα 5.909 ευρώ (1.300 ευρώ/22%).
3 Η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που βαρύνονται με δύο ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα, θα μειωθεί στα 1.350 ευρώ. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε περιορισμό του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολόγητου ορίου από τα 9.091 ευρώ (2.000 ευρώ/22%) στα 6.136,36 ευρώ (1.350 ευρώ/22%).
4 Η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που βαρύνονται με τρία ή περισσότερα ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα θα μειωθεί στα 1.450 ευρώ. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε περιορισμό του ισχύοντος για τους φορολογούμενους αυτούς αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ (2.100 ευρώ/22%) στα 6.591 ευρώ (1.450 ευρώ/22%).

Πιο βαριά εκκαθαριστικά

Πέραν της συνέπειας που ήδη επισημάναμε, ότι δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσια δηλούμενα εισοδήματα χαμηλότερα των νέων μειωμένων αφορολόγητων ορίων θα υποστούν κι αυτοί επιβαρύνσεις, λόγω προσδιορισμού των τελικών φορολογητέων εισοδημάτων τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, από τις παραπάνω μειώσεις στα αφορολόγητα όρια άλλα 4,3 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των νέων αφορολογήτων θα υποστούν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις έως και 650 ευρώ έκαστος.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγίδα φόρου και για εισοδήματα κάτω των 5.700 ευρώ"

Οι δέκατες τρίτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, φαβορί ο Αναστασιάδης

Στα 58 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα οποία τα 44 υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, με βασικότερη την διχοτόμηση του εδάφους της και την στέρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της, οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι δέκατες τρίτες στην ιστορία της.

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 1959, μερικούς μήνες πριν την επίσημη εγκαθίδρυση (Αύγουστος 1960) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το πολίτευμα είναι προεδρικό, με πρόεδρο Ελληνοκύπριο και αντιπρόεδρο Τουρκοκύπριο. Η θητεία τους είναι πενταετής. Ο πρόεδρος εκλέγεται από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ο αντιπρόεδρος από την τουρκοκυπριακή. Λόγω του προεδρικού συστήματος η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Απλώς , ο πρόεδρος διαβάζει τις προγραμματικές του θέσεις και μαζί με τον αντιπρόεδρο διαβεβαιώνουν την Βουλή ότι θα τηρήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄και πρώτος αντιπρόεδρος ο δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ. Αυτά μέχρι τις δικοινοτικές ταραχές του 1963 -64, οπότε οι Τουρκοκύπριοι αποσύρθηκαν σε θύλακες και σχημάτισαν την δική τους διοίκηση και από το 1983 ανακήρυξαν μονομερώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου (περίπου το 37% του νησιού που κατέχεται στρατιωτικά από την Τουρκία ) την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Περίπου το 5% της Κύπρου είναι υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ , πρόκειται για την «νεκρή ζώνη», και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί τις περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

Οι εκλογές στην Κύπρο γίνονται πάντα Κυριακή. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος , που θα εξασφαλίσει το 50+1% των ψήφων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, γίνεται επαναληπτική εκλογή (δεύτερος γύρος) , μια εβδομάδα μετά , μεταξύ των δύο υποψηφίων, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Από το 1959 ο Μακάριος εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο. Το 1959 ανθυποψήφιος του ήταν ο Ιωάννης Κληρίδης, πατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ. Ο Μακάριος πήρε 66,29%.

Οι προεδρικές του 1965 αναβλήθηκαν , λόγω των διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964 και παρατάθηκε για τρία χρόνια η θητεία Μακαρίου.

Στις προεδρικές του 1968 υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο γιατρός , Τάκης Ευδόκας. Ο Μακάριος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 96,26%.

Το 1973 ο Μακάριος επανεκλέχτηκε , χωρίς να στηθούν κάλπες, γιατί δεν είχε ανθυποψήφιο. Παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977.

Στις εκλογές τις 10/09/1977, με συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού για το υπόλοιπο της θητείας Μακαρίου, μέχρι το Φεβρουάριο του 1978.

Στις εκλογές του 1978 εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού χωρίς ανθυποψήφιο.

Το 1983 υποψήφιοι ήταν οι Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης. Εκλέχτηκε ο πρώτος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 56,54%.

Τις προεδρικές Εκλογές του 1988 διεκδίκησαν οι Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Θράσος Γεωργιάδης. Κέρδισε ο Γ. Βασιλείου στον δεύτερο γύρο με 51,6%.

Το 1993 υποψήφιοι ήταν : Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Πασχάλης Πασχαλίδης, Γεώργιος Μαυρογένης, Γιαννάκης Ταλιώτης. Πρόεδρος, αν και ο Βασιλείου ήταν μπροστά με μεγάλη διαφορά , εξελέγη στον β' γύρο ο Γλαύκος Κληρίδης με ποσοστό 50,31%. Ο Κληρίδης κέρδισε και πάλι το 1998 στον β' γύρο με 50,82%.

Οι προεδρικές του 2003 ήταν εκλογές ενός γύρου. Νικητής ο Τάσσος Παπαδόπουλος με ποσοστό 51,51%.

Το 2008 εκλέχτηκε στον β' γύρο ο Δημήτρης Χριστόφιας με ποσοστό 53,36%. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ, που το κόμμα κατήλθε αυτόνομα και μάλιστα με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα του κόμματος.

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 υποψήφιοι ήταν οι: Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Γεώργιος Χαραλάμπους, Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού, Λάκης Ιωάννου, Λουκάς Σταύρου, Μακαρία - 'Αντρη Στυλιανού, Σόλων Γρηγορίου, Κώστας Κυριάκου, Ανδρέας Ευστρατίου.

Πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης στον β΄ γύρο με 57.48%. Ο Σταύρος Μαλάς , τον οποίο υποστήριζε το ΑΚΕΛ πήρε 42, 52%.

Ουσιαστική πολιτική ζωή στην Κύπρο άρχισε να διαμορφώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Από τα τέλη αυτής της δεκαετίας κάνουν την εμφάνιση τους οι δημοσκοπήσεις και σιγά -σιγά οι επικοινωνιολόγοι, οι περισσότεροι από τους οποίους από την Αθήνα. Επίσης, από τα μέσα τις δεκαετίας του 1990 , με την εμφάνιση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Αναφορικά με τις παρούσες εκλογές οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές , εκτός μιας «μεγάλης και απίθανης έκπληξης» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».

Η προεκλογική εκστρατεία γενικά δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο . Οι υποψήφιοι επανέλαβαν σε όλα τα θέματα- Κυπριακό, υδρογονάνθρακές, οικονομία, εσωτερική διακυβέρνηση- τις γνωστές τους θέσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν αρθρογράφοι, με «υπερβολικές υποσχέσεις και λαϊκισμούς».

Ειδικά στο Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι πλέον οριακά , οι υποψήφιοι δεν παρουσίασαν «νέες και ευφάνταστες» ιδέες , εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών . Ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει ρητώς κατά πόσον αποδέχεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , την οποία απορρίπτουν οι εταίροι του.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων, οι οποίες επιτεύχθηκαν από το 2008. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θεωρεί τις προεδρικές «δημοψήφισμα» για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλεργία» με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης, που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη - Μαλά εντοπίζονται σε θέματα τακτικής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, ενώ ο Σταύρος Μαλάς τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία.

Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση.

Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την μορφή λύσης του Κυπριακού, θέση την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Χρίστου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δέκατες τρίτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, φαβορί ο Αναστασιάδης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news