facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Παυλόπουλος: θα πρέπει να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων

Ο κ. Παυλόπουλος αφού αναφέρθηκε στην αρνητική επιρροή του ΕΝΦΙΑ πάνω στην Ιδιοκτησία και υπογράμμισε πως μέσα στην κρίση αυτό ήταν ένα μέτρο έκτακτο, διαβεβαίωσε ότι όλοι μαζί "θα καταφέρουμε να επιφέρουμε αυτή την αλλαγή στην φορολογία των ακινήτων, διότι είναι ανάγκη για την ίδια μας την Οικονομία".

Για την συνοχή του κοινωνικού συνόλου και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και για την ίδια την πορεία της οικονομίας, ένα από τα πρώτα μέτρα, μόλις μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα, θα πρέπει να είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων, προς την κατεύθυνση που κινείται και στις άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης; Παυλόπουλος στο χαιρετισμό του κατά τη συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία είναι ένας από τους πυλώνες, πραγματικά, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και η υπεράσπισή του -βεβαίως υπό τους όρους και μέσα στα όρια του Συντάγματος- είναι καθοριστικής σημασίας και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και για την ίδια την οικονομία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος αφού αναφέρθηκε στην αρνητική επιρροή του ΕΝΦΙΑ πάνω στην Ιδιοκτησία και υπογράμμισε πως μέσα στην κρίση αυτό ήταν ένα μέτρο έκτακτο, διαβεβαίωσε ότι όλοι μαζί «θα καταφέρουμε να επιφέρουμε αυτή την αλλαγή στην φορολογία των ακινήτων, διότι είναι ανάγκη για την ίδια μας την Οικονομία. Όταν θα μπορέσει ξανά η ατομική ιδιοκτησία να λειτουργήσει ως δικαίωμα πλήρως, η θετική επιρροή και στην ίδια την Οικονομία, θα είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε ο κ.Παυλόπουλος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: θα πρέπει να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων"

Αντεπίθεση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά του Αιγαίου

Στην αντεπίθεση κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο πέρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας στις συχνές κατηγορίες των κεμαλιστών ότι «χάρισε» νησιά στην Ελλάδα, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ότι αυτό φέρει την ιστορική ευθύνη για τη Συμφωνία στη Λωζάνη.

«Αν ρωτήσεις τον Κιλιτσντάρογλου, θα πει ότι νικήσαμε στη Λωζάνη. Και μετά στέλνει τον "λογαριασμό" στην κυβέρνηση του ΑΚΡ για τα νησιά. Τα νησιά εσείς τα δώσατε! Εσείς! Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν! Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάνη. Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε», είπε σε έντονο ύφος ο Ερντογάν στο πλαίσιο συνεδρίου της νεολαίας του ΑΚΡ στο Kocaeli.
Με πληροφορίες από: sozcu

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντεπίθεση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά του Αιγαίου "

Τέλος στον νόμο που ποινικοποιούσε την άρνηση πληρωμής διοδίων

Καταργείται ο νόμος Βορίδη - Αναμένεται να προκηρυχθεί στις 20 Φεβρουαρίου ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων

Με νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί ο Νόμος Βορίδη του 2012, ο οποίος ποινικοποίησε, τροποποιώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την άρνηση πληρωμής διοδίων με αποτέλεσμα να σύρονται στα δικαστήρια πολίτες που συμμετείχαν στα κινήματα από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους.

Όπως διαβεβαιώνουν αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η επεξεργασία της ρύθμισης έχει ολοκληρωθεί με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση, αναμένεται να προκηρυχθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Το σύστημα χρέωσης ανά διανυόμενο χιλιόμετρο στους οδικούς άξονες με σύμβαση παραχώρησης, όπως ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο, θα διαφέρει στα επαγγελματικά από τα Ι.Χ. οχήματα. Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και την καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS). Η καταγραφή της διαδρομής τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης (π.χ. ηλεκτρονικός ταχογράφος για τις νταλίκες). Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR).

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σημείωσε ότι, επειδή κάθε χρόνο υπολογίζεται η τιμή του διοδίου ανάλογα με τα έσοδα, αν τα βαριά οχήματα, που σήμερα σε πολύ μικρό ποσοστό πληρώνουν διόδια καθώς χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο, ενταχθούν στο «σύστημα», αυξάνονται τα έσοδα, άρα μπορεί να μειωθεί το αντίτιμό του διοδίου.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρονται οι νταλίκες με είσοδο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού, οι οποίες χρησιμοποιούν το εναλλακτικό οδικό δίκτυο. Εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους από την Εγνατία Οδό.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στον νόμο που ποινικοποιούσε την άρνηση πληρωμής διοδίων"

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα για το «Σκοπιανό» - BINTEO

Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία του αφορούσε την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ αποτελεί προτεραιότητα για το εθνικό συμφέρον και πως η εκκρεμότητα που διαρκεί εδώ και 25 χρόνια και μάλιστα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται δεν ωφελεί τα ελληνικά συμφέροντα. Μίλησε για παράγοντα αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε, ότι εδώ και 25 χρόνια η Ελλάδα δέχεται ως όνομα της γειτονικής χώρας το ΠΓΔΜ, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Επέμεινε πως η ελληνική θέση συνίσταται σε ένα όνομα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά και με επίλυση όλων των ζητημάτων που ακολουθούν την ονομασία υπονοώντας τον αλυτρωτισμό και βεβαίως την συνταγματική μεταρρύθμιση του συνταγματικού χάρτη της γειτονικής χώρας.

«Οι συμβολικές κινήσεις της ΠΓΔΜ δεν σημαίνουν ότι τα ζητήματα αλυτρωτισμού έχουν λυθεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη των δηλώσεών του και επεσήμανε:

«Το 2018 έχει ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας για λύση. Η νέα πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Το κρίσιμο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η επίλυση του ζητήματος δεν αφορά εξυπηρέτηση τρίτων αλλά έχει να κάνει με την Ελλάδα και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» σημείωσε.

«Με τους περισσότερους πολιτικούς αργχηγούς είχαμε μια υπεύθυνη ανταλλαγή απόψεων. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα για το «Σκοπιανό» - BINTEO"

Συναντήσεις με πολλά "καρφιά" - Τι είπαν οι αρχηγοί στο Τσίπρα

Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά,με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ τελευταίος το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο Β. Λεβέντης. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, δίχασε τους Έλληνες και περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. 

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως κυρίαρχα ζητήματα είναι, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος.
Από την πλευρά της, η κα Γεννηματά τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας». 

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη στάση επί του θέματος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Επεσήμανε ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνο και γελοίο να υπάρχει δύο γραμμές στην ελληνική κυβέρνηση, μία κυβερνητική και μία του υπουργού Αμύνης.

Θυμίζουμε πως χθες, ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας από το Νταβός όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ενημέρωσε το πρωί τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ενώ το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με την κυβέρνηση 

Πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Από τη συνάντηση η ΕΡΤ δεν έδειξε εικόνα των δύο ανδρών ούτε υπήρξε, ως είθιστε ο ολιγόλεπτος live διάλογος στην αρχή της συνάντησής τους. Προβλήθηκαν μόνοε 2-3 «βουβά» πλάνα δευτερολέπτων και μια εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Μαξίμου και λίγο αργότερα η Γραμματεία του πρωθυπουργού ενημέρωσε πως «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό». 

Η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ουσιαστικά την αδυναμία χάραξης εθνικής στρατηγικής. Η κατάληξη της συνάντησης που διήρκεσε 45 λεπτά, ήταν  προδιαγεγραμμένη.

Οπως είχε εν πολλοίς προαναγγελθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα στο Μαξίμου, ενώ με δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην ψάχνει συνενόχους για τους χειρισμούς του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10:25, πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού. Δεν έκανε καμία δήλωση στο Μαξίμου αλλά στο γραφείο του στη Βουλή:

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό.. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. «Kλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, η κυβέρνηση προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα για τη χώρα μας, ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

Οι χειρισμοί Τσίπρα δεν μπορούν να πείσουν τους Ελληνες, το ζήτημα των Σκοπίων αφορά την εθνική συνείδηση, δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο μόνος τους, ας μην ψάχνει για συνενόχους». 

Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Είναι ενδεικτικό ότι πριν καν οριστικοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» έλεγαν πηγές του Μοσχάτου. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούσαν πως η σημερινή συνάντηση είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν επιθυμεί την εθνική συναίνεση, την οποία υπονόμευσε στο Νταβός όταν διαπραγματεύτηκε με τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ αφού ακούσει τον πρωθυπουργός θα τονίσει τα όσα είπε ουσιαστικά κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ μιας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινούσε από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. «Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά

Σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στη δήλωσή της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργού, μίλησε ακόμη για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία δυσκολεύει την διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής: 

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.

Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης 

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος συναντάται αυτήν την ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πριν την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

"Το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος: Να πάμε σε μία σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη και θα είναι μία αμετάφραστη λέξη, στη σλαβική διάλεκτο" πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κουτσούμπας: Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος

Με καθυστέρηση ξεκίνησε το προγραμματισμένο για τις 13:30 ραντεβού του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό, καθώς η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά ξεπέρασε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα ο γγ του ΚΚΕ  να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να περιμένει να αποχωρήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η δική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση», σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Τσίπρα, πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους. 

«Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος», είπε ακόμη.

«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».

Λεβέντης: Συγκατάθεση μόνο για το όνομα «Σκόπια»

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

"Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα", είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναντήσεις με πολλά "καρφιά" - Τι είπαν οι αρχηγοί στο Τσίπρα"

Προσφυγικό: Πόσα χρήματα πληρώνει η Ελλάδα και ο μύθος της 100% κάλυψης εξόδων από την ΕΕ

Το κόστος του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος για την Ελλάδα, είναι τεράστιο και με δεδομένο ότι όπως έχει πει και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, το πρόβλημα θα διαρκέσει χρόνια, είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε να το αντέξουμε.

Το επιχείρημα που συχνά ακούμε είναι πως η Ευρώπη δίνει χρήματα. Πόσα δίνει είναι το ερώτημα και τι ποσοστό των εξόδων καλύπτουν;

Ρίχνοντας μια ματιά στα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ προκύπτουν ερωτήματα.

Για παράδειγμα,ένα έγγραφο καθορίζει τη συνολική δαπάνη για το προσφυγικό για το χρονικό διάστημα 1/1/2018 έως 31/7/2019 στα 63.000.000 Ευρώ.

Από τα παραπάνω χρήματα το 75% (47.250.000) το δίνει η Ε.Ε. (στον Π/Υ της οποίας συνεισφέρει και η χώρα μας) και τα 15.750.000 Ευρώ τα δίνει η χώρα και πιθανότατα χάνονται από το ΥΠΕΘΑ.

Άρα καταρρίπτεται ο μύθος ότι όλα τα πληρώνει η Ε.Ε.

Με βάση τις αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου είχε διατεθεί 1.563.345,26 Ευρώ.

ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΝΗΣΙ:

ΚΩΣ

59.491,00

ΛΕΡΟΣ

98.664,00

ΛΕΣΒΟΣ

527.225,33

ΣΑΜΟΣ

115.530,08

ΧΙΟΣ

762.434,85

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

α. ΛΕΡΟΣ: Επισκευή οικίσκων 15.600 Ευρώ,
Νερό για 40 ημέρες 26.158





β. ΛΕΣΒΟΣ: Ρεύμα για 1 μήνα 22.000

Σίτιση για 13 ημέρες 496.000

γ. ΣΑΜΟΣ: Υλικά για αποκατάσταση φθορών 11.000

Συντήρηση αποχέτευσης 3.350

Προμήθεια 20 χημικών τουαλετών 32.000

δ. ΧΙΟΣ: Σίτιση για Ιαν – Φεβ 2018 595.000

Προμήθεια 5 θαμνοκοπτικών 2.479

Προμήθεια πορτών και παραθύρων 39000

Ενοικίαση 20 χημικών τουαλετών για 60 ημέρες 12.000

Από το έγγραφο, φαίνεται ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί το 75% και όχι το 100%, άρα 25% (+ την εισφορά της Ελλάδας στον Π/Υ της Ε.Ε.) προέρχεται από Εθνικούς Πόρους.

Το σύνολο των δαπανών διατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πόσο λοιπόν μπορούμε να το αντέξουμε;

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Πόσα χρήματα πληρώνει η Ελλάδα και ο μύθος της 100% κάλυψης εξόδων από την ΕΕ"

Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες: 100 λόγοι που αποδεικνύουν ότι ήταν Έλληνες!

Στα Αρχαία Ελληνικά, Αλέξανδρος = αυτός που νικά / καταπολεμά τους (άλλους) άνδρες. Προέρχεται από το ‘αλέξω’ το οποίο σημαίνει διώχνω, προστατεύω, εξ ου και αλεξικέραυνο, αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξίθραυσμο, αλεξήλιο και από το ‘ανήρ’(άνδρας), ενώ ο πατέρας του Φίλιππος = ‘αυτός που αγαπάει τα άλογα’, από το ‘φίλος’ και ‘ίππος’, δηλαδή ο φίλος του ίππου, του…αλόγου. Επίσης, Μακεδονία σημαίνει η χώρα των ψηλών ανδρών, αφού Μακεδνός σημαίνει ψηλός και μακρύς. Όλα Ελληνικά ονόματα, με Ελληνική προέλευση και κοινή γλώσσα.
Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συζήτηση που είχα με έναν Σκοπιανό τουρίστα στη Λεπτοκαρυά. Ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούσε να μου δείξει ότι αυτός είναι απόγονος των Αρχαίων Μακεδόνων κτλ. Όταν η συζήτηση πήγε στη γλώσσα τους (όπου και πάλι προσπαθούσε να με πείσει ότι η δική τους Γλώσσα προέρχεται από τη Γλώσσα των Μακεδόνων), τον ρώτησα τι σημαίνουν τα ονόματα των Μακεδόνων και από πού προέρχονται και εκεί τα βρήκε σκούρα. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ως γλωσσολόγος γνωρίζω κάτι περισσότερο από αυτόν.
Του εξήγησα λοιπόν τι σημαίνει Αλέξανδρος, ότι δηλαδή είναι αυτός που προστατεύει από ή διώχνει τους άλλους άνδρες, ενώ αντίστοιχα το αλεξικέραυνο προστατεύει από τους κεραυνούς, το αλεξίσφαιρο προστατεύει από τις σφαίρες κτλ, του εξήγησα τι σημαίνει Φίλιππος, Μακεδονία και άλλα πολλά ονόματα επιφανών και γνωστών Μακεδόνων. Είχαν κοινά ονόματα και προέλευση, κοινή γλώσσα, κοινά έθιμα, παραδόσεις, λατρείες, Θεούς, δαίμονες κτλ. Αλλά τα ονόματα και μόνο φτάνουν.
Πχ η Θεσσαλονίκη, η αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήρε το όνομά της μετά την ‘επί των Θεσσαλών Νίκη’ του Φιλίππου. Δηλαδή, Ο πατέρας της και Βασιλέας τότε Φίλιππος, νίκησε τους Θεσσαλούς σε μία μάχη και ονόμασε έτσι την κόρη του. Φυσικά έτσι ονομάζεται και η Συμπρωτεύουσά μας. Η άλλη αδελφή του λεγόταν Κλεοπάτρα και σημαίνει η δόξα του πατέρα – ‘κλέος’ (δόξα) + ‘πατήρ’. Επίσης, ο Αριδαίος, ο αδελφός του Αλεξάνδρου, είχε Ελληνικό όνομα που σημαίνει πολύ τρομακτικός/ καταστρεπτικός – ‘αρι’ + ‘δαιος’ (καταστροφή). Η μητέρα του Φιλίππου λεγόταν Ευριδίκη, από τα Ελληνικά ‘Ευρεία’ και ‘Δίκη’ και σημαίνει μεγάλη δικαιοσύνη.
Η μητέρα του Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα, καταγόταν από την Ήπειρο ενώ είναι πανεύκολο να βρούμε που παραπέμπει το όνομά της. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κανονικό της όνομα ήταν Πολυξένη (Ελληνικότατο όνομα που σημαίνει πολύ φιλόξενη) και μετονομάστηκε σε Ολυμπιάδα μετά τη νίκη του Φιλίππου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 356πχ. Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο Έλληνες επιτρεπόταν να συμμετέχουν σε αυτούς και φυσικά οι Μακεδόνες συμμετείχαν κανονικά και μάλιστα με αρκετές επιτυχίες.
Μετά του ανέφερα και άλλα ονόματα επιφανών Μακεδόνων, όπως των τριών διαφορετικών Βασιλέων της Μακεδονίας με το όνομα Αμύντας, το οποίο σημαίνει υπερασπιστής. Προέρχεται από τη λέξη αμύνομαι. Άλλοι τρεις Βασιλείς ονομαζόταν ‘Άργος’ το οποίο στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει αστραφτερός, λαμπερός. Και υπήρχαν και τρεις Βασιλιάδες με το όνομα Περδίκας που σημαίνει Δίκαιος (περί + δίκης).
Επίσης, του ανέφερα τον Αντίγονο, στρατηγό του Αλεξάνδρου και μετέπειτα διοικητή της Μικράς Ασίας. Το όνομά του σημαίνει ‘απόγονος, αντί (από) + γόνοι’. Αντίστοιχα, ο έφορος και αξιωματικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου Αντίπατρος είχε επίσης παρόμοιο όνομα. Σημαίνει ‘ο γιος του πατέρα του’.
Του εξήγησα λοιπόν ότι κανένας δεν λεγόταν Αλεξανδρόφσκι ή Φιλίποβιτς. Στο τέλος, τον προσκάλεσα και τον προκάλεσα, πάντα με κόσμιο τρόπο, να πάμε μαζί στην Βεργίνα, δηλαδή στις Αρχαίες Αιγές (Αιγές = κατσίκες, εξ ου και αιγοπρόβατα) και να διαβάσουμε μαζί τις επιτύμβιες στήλες και ότι άλλο έχει βρεθεί με επιγραφές. Του είπα ότι εάν κατάφερνε να διαβάσει έστω μία πρόταση, θα συμφωνούσα μαζί του. Ειδάλλως, θα έπρεπε αυτός να πάψει να ισχυρίζεται ότι η γλώσσα των Μακεδόνων ‘εξελληνίστηκε’ από τον Αλέξανδρο, αφού οι επιτύμβιες στήλες είναι κατά αιώνες παλαιότερες από την εποχή του. Άλλωστε, τα κοινά ονόματα, η προέλευσή τους και η γλώσσα δείχνουν και κοινή καταγωγή. Εκεί όμως, βρήκε μια αστεία δικαιολογία για να φύγει για λίγο και όπως ήταν φυσικό, εξαφανίστηκε. Ακόμη τον ψάχνω.
Δυστυχώς, λόγω της απουσίας του κράτους, πρέπει μόνοι μας να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή ‘δεν είμαστε ελέφαντες’! Περισσότερα άρθρα σχετικά με την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα δημοσιευθούν αργότερα.
Γράφει ο Κώστας Μιχαλόπουλος, Γλωσσολόγος, Καθηγητής Αγγλικών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μιχαλόπουλος, πτυχιούχος στα Linguistics, μεταπτυχιακό στο International Management, μέλος της διεθνούς λέσχης ατόμων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, MENSA.
Ας δούμε λοιπόν συγκεντρωμένα και απλουστευμένα τι σημαίνουν τα ονόματα 100 Μακεδόνων και την Ελληνική προέλευσή τους. Ευχαριστώ την κυρία Δώρα Γκαρνέτα για την πολύτιμη βοήθειά της.
Αλέξανδρος = αυτός που διώχνει/ προστατεύει/ καταπολεμά τους άνδρες. αλέξω + ανήρ. Αντίστοιχες λέξεις: αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξίθραυσμο, αλεξίπτωτο, αλεξήλιο
Φίλιππος = αυτός που αγαπάει τα άλογα. φίλος + ίππος (άλογο)
Μακεδονία = η χώρα των ψηλών ανδρών. μακεδνός (ψηλός/ μακρύς). Μπορεί να σημαίνει και η περιοχή που βρίσκεται ψηλά (στην Ελλάδα). Παρομοίως λέμε και η ‘κάθοδος’ των Δωριέων.
Ευριδίκη = η ολοκληρωμένη/ πλήρης δικαιοσύνη. ευρεία + δίκη. Μητέρα του Φιλίππου, γιαγιά του Αλεξάνδρου
Θεσσαλονίκη = Η νίκη κατά των Θεσσαλών. Θεσσαλών + νίκη. Αδελφή του Αλεξάνδρου
Κάσσανδρος = αυτός που λάμπει. καίκασμαι(λάμπω, αστράφτω) + ανήρ (άνθρωπος) Εξ ου και Ηωκάστη=λαμπερή. Ο Κάσσανδρος ήταν στρατηγός του Αλεξάνδρου και Βασιλιάς της Μακεδονίας μετά το θάνατό του. Δεν δίστασε να δολοφονήσει τη μητέρα του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, και το γιο του για να διατηρήσει το θρόνο. Γνωστό Ελληνικό όνομα είναι και η Κασσάνδρα
Κλεοπάτρα = η δόξα του πατέρα. κλέος (δόξα) + πατήρ. Αδελφή του Αλεξάνδρου. Πριν το γάμο της, δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ στο θέατρο της Βεργίνας (Αιγές)
Περδίκκας = περίδικας περί+ δίκης Δίκαιος. Τρεις Μακεδόνες Βασιλείς με αυτό το Ελληνικό όνομα
Παρμενίων = ο απόγονος του Παρμενών. παρμενών + ίον(απόγονος του). Ο πιο γνωστός στρατηγός του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου
Κρατερός = ισχυρός. από το ‘κρατειν’ (κυριαρχώ) Εξ ου και παντοκράτορας, αυτοκράτορας. Φίλος και στρατηγός του Αλεξάνδρου
Σέλευκος = που θα πρέπει να είναι λευκός, να έχει φως. σελ(ήλιος, φως) από το λευκός. Στρατηγός του Αλεξάνδρου ο οποίος ίδρυσε το Βασίλειο των Σελευκιδών μετά το θάνατο του Στρατηλάτη.
Κυνάνη = σκληρή. δωρική διάλεκτος του ‘κύνα’. Ετεροθαλής αδελφή του Αλεξάνδρου
Αριδαίος = πολύ τρομακτικός. άρι (πολύ) + δάιος(καταστρεπτικός). Γιος του Φιλίππου και αργότερα Βασιλιάς της Μακεδονίας, αλλιώς γνωστός ως Φίλιππος ο Γ’
Άργος = αστραφτερός. Τρεις Μακεδόνες Βασιλείς με αυτό το Ελληνικό όνομα
Αμύντας = υπερασπιστής. αμύνω. Τρεις Μακεδόνες Βασιλείς με αυτό το Ελληνικό όνομα
Αίρωπος = Το όνομά του είναι παρμένο από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία (βλ. Παυσανίας 8:44). Δύο Μακεδόνες Βασιλείς με αυτό το Ελληνικό όνομα
Αντίγονος = απόγονος. αντί (από) + γόνος. Υπήρχε ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος (στρατηγός και μετέπειτα Διοικητής της Μικράς Ασίας) και ο Αντίγονος Γονατάς (αυτός που γονατίζει)
Αντίπατρος = ο απόγονος / γιος του πατέρας του. αντί (από) + πατήρ. Αξιωματικός και έφορος του Αλεξάνδρου κατά την απουσία του
Αρχέλαος = αυτός που εξουσιάζει το λαό. αρχή + λαός. επίσης το όνομα Σπαρτιάτη Βασιλιά το 886πχ
Δύο Μακεδόνες Βασιλείς με αυτό το Ελληνικό όνομα – Αρχέλαος Α’ (413 -399πχ) και Αρχέλαος ο Β’ (396- 393πχ)
Κάρανος = βασιλιάς, ηγέτης. καρ(ηγείται) Εξ ου και η Αγγλική λέξη capital. ο ιδρυτής της δυναστείας των Αργαιάδων, των Μακεδόνων Βασιλέων
Κοίνος = κοινός, συνηθισμένος. Αργαιάδης Βασιλιάς του 8ου αιώνα πχ
Λυσίμαχος = αυτός που φέρνει αποτέλεσμα στη μάχη. λύση + μάχη. Στρατηγός του Αλεξάνδρου ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Θράκης μετά το θάνατό του
Ορέστης = που κατοικεί στα βουνά. όρος + εστία. Βασιλιάς της Μακεδονίας από το 399-396πχ
Παυσανίας. Ελληνικό όνομα , όπως και του Σπαρτιάτη Βασιλιά στη μάχη των Πλαταιών το 479 πχ. Βασιλιάς των Μακεδόνων το 393πχ
Περσέας = κατακτητής. πέρθω (καταστρέφω, κατακτώ). Μακεδόνας Βασιλιάς το 179-168πχ
Πτολεμαίος = επιθετικός, πολεμικός. Όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος, ’πατήρ πάντων πτόλεμος’ (Στρατηγός του Αλεξάνδρου
Τύριμας = αυτός που αγαπάει το τυρί. Βασιλιάς του Άργους και πρόγονος των Μακεδόνων
Πευκέστας = αυτό που έχει οξεία, απότομη γωνία. πευκή (οξεία, μυτερός) + δωρική κατάληξη. Σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου
Αριστοφάνης = αυτός που εμφανίζεται ως ο καλύτερος. αρίστος + φάνης. Σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου, παρών κατά τη δολοφονία του Κλείτου
Κοραγός = ο αρχηγός των νέων. κούρος+ άγω. Μακεδόνας που έχασε από τον Ολυμπιονίκη Διόξιππο
Αρίστος = ο καλύτερος. Στρατηγός του Αλεξάνδρου
Κλείτος =ένδοξος . κλέος (δόξα). Διοικητής φάλαγγας στη μάχη του Υδάσπη ποταμού
Ηφαιστίονας = από το φούρνο, το ηφαίστειο. Ο καλύτερος φίλος του Αλεξάνδρου
Ηρακλείδης = από τον Ηρακλή. ή αλλιώς η δόξα της Ήρας. Στρατιώτης του Αλεξάνδρου
Νεοπτόλεμος = νέος πόλεμος. Πρόγονος του Αλεξάνδρου και ονόματα στρατιωτών
Φιλώτας = φιλικός, αγαπημένος φίλος + όσις. Γιος του Παρμενίων και διοικητής του ιππικού
Φιλόξενος = φίλος των ξένων. Στρατιώτης του Αλεξάνδρου
Μενέλαος = . μένος(δύναμη) + λαός Από εδώ βγαίνει και το Αγγλικό man. Κυβερνήτης στο ναυτικό.
Λαομέδων = αυτός που διέπει τους ανθρώπους. λαός + μέδων. Παιδικός φίλος του Αλεξάνδρου και μετέπειτα σατράπης
Πολυσπέρχης = αυτός που βιάζεται πολύ. πολύ + σπέρχω(βιάζομαι). Μακεδόνας, γιος του Σημία
Πολέμων = αυτός που μάχεται συνεχώς. Αδελφός του Άτταλου
Αυτόδικος = αυτός που παίρνει το νόμο στα χέρια του. αυτό + δίκη. Σωματοφύλακας του Φιλίππου Γ.
Νικάνωρ = νικητής. Γιος του Παρμενίωνα, διοκητής των Υπασπιστών
Λεονάτος = που μάχεται σαν το λιοντάρι. λέον + νιάτος. Σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου
Κριτόλαος = αυτός που επέλεξε, έκρινε ο λαός. κρίτω + λαός. Αγγειοπλάστης της Πέλλας
Ζώηλος = ζωντανός. Πατέρας του Μυλέα από τη Βέροια
Ζεύξης = που ενώνει κάτι. Μακεδόνας κυβερνήτης της Λυδίας στα χρόνια του Αντίγονου Γ’
Αλκέτας = που έχει αντοχή άλκη. Μακεδόνες Άρχοντες
Αεοροπός. Δύο Μακεδόνες Βασιλείς με αυτό το Ελληνικό όνομα το οποίο μας παραπέμπει στον βασιλιά Ατρέα των Μυκηνών
Δημήτριος. παραπέμπει στη Θεά Δήμητρα. Βασιλιάς της Μακεδονίας το 309- 301πχ
Βαλακρος = αυτός που λάμπει. φαλακρος. Πολλές φορές οι Μακεδόνες άλλαζαν το φ με το β, εξ ου και Βερενίκη = Φερενίκη, βέλεκυς = πέλεκυς. Σήμερα αλλάζουμε το λ με το ρ (αδελφός = αδερφός).
Λεοχάρης = που κάνει το λαό να χαίρεται. λαός + χαίρω. Εξ ου και λεωφορείο, λεωφόρος.
Δεινοκράτης = ο τρομερός ηγεμόνας. δεινό + κράτειν Βοήθησε τον Αλέξανδρο στη δημιουργία της Αλεξάνδρειας
Άδμητος = α αδάμαστος. α στερητικό + δαμάω (δαμάζω)
Ανδρότιμος = ο γενναίος, που τιμάει την ανδρεία του. ανήρ + τιμή
Πείθων = αυτός που πείθει. Κοινό όνομα των Μακεδόνων
Σώστρατος = αυτός που σώζει τον στρατό. Γιος του Αμύντα. Δολοφονήθηκε ως συνωμότης
Δίμνος = φόβος. δείμος. Ένας από τους συνωμότες
Τϊμανδρος = αυτός που τιμάει τους ανθρώπους. Ένας από τους διοικητές των υπασπιστών
Τληπόλεμος = αυτός που αντέχει τον πόλεμο. τλάω(αντέχω, εξ ου και Άτλας) + πόλεμος. Διορίστηκε σατράπης από τον Αλέξανδρο. Στην Ελληνική μυθολογία, ήταν γιος του Ηρακλή.
Άξιος = ικανός. Το όνομά του βρέθηκε σε επίγραφή :‘Άξιος Αντιγόνου Μακεδών’
Θεόξενος = το όνομά του βρέθηκε σε επιγραφή σε ναό του Απόλλωνα: ‘Θεόξενος Αισχρείωνος Κασσανδρεύς’ = Ο Θεόξενος της πόλης Αισχρείωνος, γιος του Κασσάνδρου
Μήτρων = από την μητέρα (μήτηρ). Εμφανίζεται σε επιγραφή ως δωρητής/ χορηγός.
Κλεοχάρης = με τη χαρά της δόξας. κλέω + χάρις. Γιος του Πυθέα από την Αμφίπολη.
Πρεπέλαος = αυτός που αρμόζει στο λαό. πρέπει + λαος. Στρατηγός του Κασσάνδρου
Ιππόλοχος = αυτός που στήνει ενέδρα στα άλογα. ίππος + λόχος (ενέδρα, εξ ου και ελλοχεύω). Μακεδόνας Ιστορικός που έζησε περίπου το 300πχ
Αλέξαρχος = αυτός που προστατεύει (από) τις Αρχές. αλέξω + αρχές. Αδελφός του Κασσάνδρου
Ασκληπιόδωρος = το δώρο του Ασκληπιού ( ο Θεός της επούλωσης και της Ιατρικής στην Ελληνική μυθολογία). Εξέχων Μακεδόνας, από την Πέλλα.
Καλλίνης = όμορφος. Μακεδόνας αξιωματικός
Πλείσταρχος = αυτός που είναι μεγάλος άρχοντας. πλείστος (σε μεγάλο βαθμό, εξ ου και ‘επί των πλείστων) + άρχος. Μικρότερος αδελφός του Κασσάνδρου
Πολυκλής = αυτός που έχει μεγάλη δόξα. Στρατηγός του Αντίπατρου
Πολυδάμας = αυτός που κυριαρχεί σε μια πόλη ή αυτό που κυριαρχεί πολύ. Εταίρος
Απολλοφάνης = αυτός που φανέρωσε ο Απόλλωνας. Εξέχων Μακεδόνας που διορίστηκε Σατράπης
Αρχίας = αυτός που καθοδηγεί από το ρήμα άρχω. Εξέχων Μακεδόνας
Αρχεσήλαος = αυτός που κυριαρχεί στο λαό. άρχομαι + λαός Μακεδόνας που ανέλαβε τη Σατραπεία της Μεσοποταμίας το 323πχ
Κλέανδρος = ο άνδρας που έχει δόξα. κλέος + ανήρ. Διοικητής των τοξοτών που πέθανε στην Αλικαρνασσό το 334πχ
Αγησίστρατος = αυτός που ηγείται στον στρατό. ηγήσομαι + στρατός. Πατέρας του Παράμονα, στρατηγό του Αντίγονου
Άγγερος = αυτός που κάνει συγκεντρώσεις, αγορεύει. αγέρρω (κάνω συγκεντρώσεις). Πατέρας του Ανδρόνικου, στρατηγού του Αλεξάνδρου
Αβρέας = ευγενικός, από το αβρός. Εξ ου και αβρότητα. Ανήκε στην αυλή του Αλεξάνδρου.
Αγαθάνωρ = ο ενάρετος άνθρωπος. αγάθω + ανήρ. Ιερέας του Ασκληπιού με καταγωγή από τη Βέροια, όπως φαίνεται σε επιγραφή.
Αγακλής = αυτός που οδηγεί προς τη δόξα. άγω + κλέος. Γιος του Σίμωνα από την Πέλλα.
Αγασικλής = αυτός που έχει μεγάλη φήμη/ δόξα. άγαν + κλέος. Γιος του Μέντωρα από το Δίον
Αγγάρεος = αυτός που φέρνει νέα (αγαρεία). Μακεδόνας από την Αμφίπολη όπου το όνομά του φαίνεται σε επιγραφή
Αγέλας = αυτός που οδηγεί το λαό. άγω + λαός . Γιος του Αλεξάνδρου Α’, γεννήθκε στα μέσα του 5ου αιώνα πχ και ήταν πρέσβης των Μακεδόνων στη συμφωνία που έκαναν με τους Αθηναίους. Υπάρχει και η ανάλογη επιγραφή.
Άγιππος = αυτός που (καθ)οδηγεί το άλογο. άγω + ίππος. Ήταν από τη Βέροια, όπως φαίνεται από επιγραφή όπου εμφανίζεται ως μάρτυρας σε ένα γεγονός.
Αγλαϊανός = αυτός που λάμπει. αγάλω(λάμπω), εξ ου και Αγλαϊα. Το όνομα του φαίνεται σε επιγραφή του 4ου αιώνα πχ
Αγνόθεος = αυτός που έχει καθαρά μέσα του το Θεό. Πιθανώς από την Πέλλα αφού εκεί βρέθηκε επιγραφή με το όνομά του από το 300-250πχ
Αθηναγόρας = αυτός που αγορεύει στην Αθήνα. Στρατηγός του Φιλίππου Β’.
Περίανδρος = αυτός που κινείται γύρω από τους άνδρες. Γιος του Μακεδόνα Ιστορικού Μαρσύα
Λεοντίσκος = το λιονταράκι. Γιος του Πτολεμαίου Α’
Ευφράνωρ = αυτός που χαίρεται πολύ, εξ ου και ‘ευφραίνει καρδίαν’. Γενικός διοικητής της Περσίας
Διονυσόφων = αυτός που έχει τη φωνή του Διονύσου
Αντιγόνη = η απόγονος. Η Αντιγόνη από την Πύδνα ήταν η ερωμένη του Φιλώτα
Βουλομάγα = αυτή που έχει πολλές επιθυμίες. βούλομαι + άγαν. Το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς
Αταλάντη = αυτή που έχει ταλέντα. Αδελφή του Περδίκκα
Αγελαεία = αυτή που ανήκει σε αγέλη, εξ ου και Αγελάδα, Αγελαϊα Βους. Σύζυγος του Αμύντα από τη Βέροια
Αθηναϊς = η μικρή Αθηνά. Το όνομά της βρέθηκε σε βωμό του Ηρακλή.
Στρατονίκη = αυτή που φέρνει τη νίκη στο στρατό. Αδελφή του βασιλιά Περδίκκα Β’, όπως διαβάζουμε στον Θουκιδίδη ‘και ο Περδίκκας τελικά έδωσε την αδελφή του Στρατονίκη στον Σεύθη όπως είχε υποσχεθεί’, Θουκυδίδης, Πελοοννησιακός πόλεμος, κεφάλαιο 8
Θήτα = αυτή που έχει τεθεί, η τεθημένη, ή αλλιώς αυτή που τιμά τους Θεούς, από το Θεοτίμη
Ελπίζω να μην σας κούρασα, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε κάποια θέματα. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον.
alexandreia-gidas
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες: 100 λόγοι που αποδεικνύουν ότι ήταν Έλληνες!"

Κινητοποίηση αγροτών κοντά στο Αγρίνιο μεταξύ των κόμβων Ερμίτσας και Συκιάς (φωτο)

Μεταξύ του κόμβου Ερμίτσας και του κόμβου Συκιάς και συγκεκριμένα στο 62ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων έχουν παραταχθεί σήμερα (Σάββατο 27 Ιανουαρίου) το πρωί τα τρακτέρ αγροτών κοντά στο Αγρίνιο, όπως είχαν γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Συγκεκριμένα με αυτό τον τρόπο οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, με 15 περίπου τρακτέρ να βρίσκονται στο σημείο αυτή τη στιγμή. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες είναι περίπου 30 άτομα και τουλάχιστον σήμερα δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κάποιον αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Θα περιμένουν να υπάρξει ενίσχυση και εάν γίνουν μπλόκα, πιθανότατα θα είναι μια απόφαση που θα λάβει το κεντρικό Συντονιστικό τους όργανο.




agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση αγροτών κοντά στο Αγρίνιο μεταξύ των κόμβων Ερμίτσας και Συκιάς (φωτο)"

Προκαλούν οι «σκληροί» του VMRO: Δεν αλλάζουμε όνομα, ούτε Σύνταγμα, λεγόμαστε «Μακεδονία» [βίντεο]

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού, οι «σκληροί» εθνικιστές του VMRO στα Σκόπια επιμένουν να μην δέχονται συνταγματικές αλλαγές και απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι), Αλεξάνταρ Νικολόσκι. μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε», εμφανίστηκε προκλητικός, λίγες ώρες πριν συνέλθει αύριο Σάββατο στα Σκόπια το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Οπως είπε η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».

Ενώ σημείωσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες» υποστήριξρ ο Νικολόσκι.


Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο στα Σκόπια

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια (30 και 31/01 αντίστοιχα) για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τη δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλούν οι «σκληροί» του VMRO: Δεν αλλάζουμε όνομα, ούτε Σύνταγμα, λεγόμαστε «Μακεδονία» [βίντεο] "

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης την Τρίτη - Χωρίς πανσέληνο ο Φεβρουάριος

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το φεγγάρι θα κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.

Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.

Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης την Τρίτη - Χωρίς πανσέληνο ο Φεβρουάριος"

Αφγανιστάν: 40 νεκροί από έκρηξη στην Καμπούλ


Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίσθηκαν σήμερα από ισχυρη έκρηξη  παγιδευμένου ασθενοφόρου, στη πρωτεύουσα Καμπουλ του Αφγανιστάν, σε περιοχή όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν.
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας) σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, καθώς και σε ξένες πρεσβείες. 
Το Σάββατο είναι εργάσιμη ημέρα στο Αφγανιστάν και οι δρόμοι την ώρα της έκρηξης ήταν γεμάτοι κόσμο.
«Ο τελευταίος διαθέσιμος απολογισμός είναι 40 νεκροί και 140 τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάχιντ Ματζρόχ.
«Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε ο Ντέγιαν Πάνιτς, συντονιστής στο Αφγανιστάν της οργάνωσης αρωγής Emergency, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός γειτονικού νοσοομείου. Σε μήνυμά της στο Twitter, η οργάνωση ανέφερε πως περισσότεροι από 50 τραυματίες μεταφέρθηκαν μόνο σ' αυτό το νοσοκομείο.
Ο Μιρουάις Γιασίνι, μέλος του κοινοβουλίου που βρισκόταν στην περιοχή όταν σημειώθηκε η έκρηξη, δήλωσε πως το ασθενοφόρο πλησίασε στο σημείο ελέγχου, κοντά σε γραφείο του Συμβουλίου για την Ειρήνη και σε αρκετές ξένες πρεσβείες, και ακολούθησε η έκρηξη.
Ο ίδιος δήλωσε πως θύματα κείτονταν στο έδαφος. Άνθρωποι βοηθούσαν να απομακρυνθούν τραυματίες που ήταν σε θέση να περπατήσουν ενώ τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να πλησιάσουν περνώντας από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους του κέντρου της Καμπούλ.
Γκρίζος καπνός υψωνόταν από την περιοχή της έκρηξης και κτίρια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ταρακουνήθηκαν από την ισχύ της.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε φονική επίθεση στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Καμπούλ κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν.
ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό, in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: 40 νεκροί από έκρηξη στην Καμπούλ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news