facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Παυλόπουλος: Να εξαλείψουν τα Σκόπια τον αλυτρωτισμό - Τσίπρας: Έγιναν βήματα

«Πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός - «Υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Πυρετός» επαφών και διαβουλεύσεων επικρατεί για το Σκοπιανό ζήτημα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συναντάται στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα και από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο περί τις 18:30 και αποχώρησε έπειτα από περίπου 75 λεπτά, δίχως να κάνει δηλώσεις.

Προηγουμένως, στις δηλώσεις τους ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών και αφού ο κ. Τσίπρας σχολίασε το κρύο στην Αθήνα, το οποίο όπως είπε δεν τον πτοεί, μετά το κρύο που έκανε στο Νταβός της Ελβετίας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα θέματα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ: «Είναι θέματα που "λιμνάζουν" εδώ και χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική και επιδιώκουμε να τα λύσουμε. Αν δεν τα λύσουμε, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο». 
Και συνέχισε: «Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα -θετική, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι και η αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού».

«Δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή, η χώρα κυρίως στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.



«Ευχαριστώ για την ενημέρωση» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής. Είναι πολύ σημαντική η εκταφή των οστών των πεσόντων μας στην Αλβανία».

«Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα που το θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εμείς. Άρα, ο δρόμος των γειτόνων μας προς την ΕΕ περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού ήταν ταυτόχρονα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την καλή θέληση, αλλά υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο» υπογράμμισε επίσης.

Τσίπρας: Νηφαλιότητα και σοβαρότητα

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα» δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Twitter, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα» έγραψε ο πρωθυπουργός, επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση και το βίντεο με τον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. 





«Μίνι» υπουργικό συμβούλιο - Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων με τους αρχηγούς

Της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγήθηκε ένα «μίνι» υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο, εκτός του κ. Τσίπρα, συμμετείχαν, κατά πληροφορίες, οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Δαραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Σταθάκης και Τέρενς Κουίκ. 

Αύριο, Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

- Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
- Στις 12:30, με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
- Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
- Στις 15:00, με τον τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και
- στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων



Κόντρα Μαξίμου - Γεννηματά

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ανέβασε τους τόνους, απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας και για τα περί αιτήματος για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση». Ο ίδιος προσθέτει: «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Νωρίτερα σήμερα, συνεργάτες της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έλεγαν ότι, στην επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του Πάνου Καμμένου, παρ' ότι οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και γι' αυτό ζήτησε να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η κυρία Γεννηματά θα πάει στην αυριανή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο εξέφραζαν την άποψη ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία και με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες.

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό» απαντούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους ανώνυμους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επιχειρούν να εγκαλέσουν τη Φώφη Γεννηματά, διότι, όπως υποστηρίζουν, έδωσε στη δημοσιότητα ανακριβή διάλογο από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. 



Είδε Καμμένο και Κοτζιά ο Τσίπρας

Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συνάντησε κατ' ιδίαν τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και τα επόμενα βήματα στο ονοματολογικό, στον απόηχο του Νταβός. 

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα ποια ήταν η στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ για το αν θα προχωρήσει κάποια λύση στο θέμα των Σκοπίων και κατά πόσον το κόμμα του θα στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση του πρωθυπουργού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται, ακόμα και σε σύνθετη ονομασία, ο όρος «Μακεδονία».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. 




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Να εξαλείψουν τα Σκόπια τον αλυτρωτισμό - Τσίπρας: Έγιναν βήματα"

Εννέα μήνες φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Γιάννη Μιχελάκη για χρηματισμό

Σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης. Το δικαστήριο τους έκρινε αμφότερους ένοχους, τον πρώτο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και τον δεύτερο γι’ αυτό της ενεργητικής.

Παράλληλα τους επιβλήθηκε ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους για έναν χρόνο, ενώ τους επιβλήθηκε παρεπόμενη χρηματική ποινή ύψους 3.500 ευρώ στον καθένα. Και στους δύο κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας μόνο όμως για τον Γιάννη Μιχελάκη.

Ο Γιάννης Μιχελάκης, όπως είχε αποκαλύψει με διαδοχικά ρεπορτάζ του το περιοδικό Hot Doc και το koutipandoras.gr κατηγορείτο ότι έλαβε χρήματα από το υπόδικο Αναστάσιο Πάλλη ο οποίος είχε υπάρξει και μέτοχος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προκειμένου να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταθέτοντας ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του. Ο Γιάννης Μιχελάκης εμφανίζεται να είχε εισπράξει το ποσό των 7.000 ευρώ.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης

Η εμπλοκή του Γιάννη Μιχελάκη στην υπόθεση, προέκυψε έπειτα από έρευνες των αρχών στο σπίτι και το πολεμικό μουσείο του Αναστάσιου Πάλλη, απ’ όπου μεταξύ άλλων, κατασχέθηκε το αρχείο του επιχειρηματία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν χειρόγραφες σημειώσεις του, στις οποίες εμφανιζόταν το όνομα του βουλευτή τότε Γιάννη Μιχελάκη και δίπλα το ποσό των 7.000 ευρώ, το οποίο ο υπουργός εμφανιζόταν να έλαβε προκειμένου να καταθέσει ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του Πάλλη και κατά εκείνων του Βίκτορα Ρέστη, με τον οποίο ο Πάλλης είχε αντιδικία.

Εντοπίστηκε παράλληλα προσχέδιο ερώτησης, την οποία είχε γράψει ο ίδιος ο Πάλλης, σε χαρτί που φέρει τη σφραγίδα του και το οποίο, όπως φαίνεται, έδωσε ο ίδιος στον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος με τη σειρά του την κατέθεσε, ελαφρώς αλλαγμένη, στη Βουλή. Βρέθηκε τέλος, κοινοβουλευτική ερώτηση του έτερου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιου Νταβλούρου, σχετική με εμπλοκή του Πάλλη στο σκάνδαλο εξαπάτησης του ΟΤΕ, η οποία είχε σταλεί στον επιχειρηματία από αριθμό FAX ο οποίος ανήκει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη μαρτυρία συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως στις εισαγγελικές αρχές, ότι ο Γιάννης Μιχελάκης είχε βρεθεί στο σπίτι του Πάλλη στις 5 ή 6 Φεβρουαρίου 2013 και ότι ο ίδιος, κατόπιν εντολής του εργοδότη του, είχε τοποθετήσει σε φάκελο 7.000 ευρώ, με σκοπό αυτά να παραδοθούν, κατά την εκτίμησή του, στον τότε βουλευτή της ΝΔ.

Έκρυβαν επί μήνες τη δικογραφία για να μην πάει στη Βουλή

Το Hot Doc αποκάλυψε την υπόθεση τον Απρίλιο του 2014 κι ενώ η δικογραφία κατά του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος τότε ήταν βουλευτής της ΝΔ, βρισκόταν καταχωνιασμένη σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Άρειος Πάγος είχε ήδη καταλήξει από τον Φεβρουάριο του 2014 πως η Βουλή όφειλε να συζητήσει την άρση ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη ώστε να δικαστεί για τη δωροληψία. Ωστόσο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου καθυστερούσε τη διαβίβασή της.

Στις 8 Απριλίου 2014, δύο ημέρες πριν το Hot Doc αποκαλύψει την ύπαρξη δικογραφίας κατά του Γιάννη Μιχελάκη και αφού το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης είχε ενημερωθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού για το ρεπορτάζ, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, έκανε το αδιανόητο. Επέστρεψε, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, ζητώντας τον επανέλεγχο της νομικής βασιμότητας της κατηγορίας.

Στο έγγραφό του προς τον αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιωάννη Σακελλάκο, μάλιστα, σημείωνε ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, και παραδεχόταν ότι δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, όπως πράγματι συμβαίνει αφού βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης είναι τυπικός και μοναδική του αρμοδιότητα είναι να διαβιβάσει την όποια δικογραφία στη Βουλή, δεδομένου και του γεγονότος ότι ήδη την έχει ελέγξει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η απάντηση του Αρείου Πάγου στο -ομολογουμένως- πρωτόγνωρο αίτημα του Χαράλαμπου Αθανασίου ήταν αφοπλιστική και εξέθετε τον υπουργό Δικαιοσύνης. Στο νέο διαβιβαστικό του προς τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ο αντιεισαγγελέας Σακελλάκος σημείωνε: «Σας (επανα)διαβιβάζουμε τη δικογραφία και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, καθόσον πριν από την αρχική διαβίβασή της είχαμε ήδη προβεί στον υπό του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλής επιβαλλόμενο έλεγχο, και ως εκ τούτου αρμόδια για τα περαιτέρω είναι η Βουλή των Ελλήνων».

Κατόπιν αυτής της απάντησης ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε, μετά από αδράνεια σχεδόν τριών μηνών, να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή στις 30 Απριλίου, απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα, προκειμένου η να διαβιβαστεί στη Βουλή «ό,τι σχετικό υπάρχει στα χέρια των δικαστικών λειτουργών». Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος σήμερα καταδικάστηκε, μιλούσε για συκοφαντίες και κατέθετε μηνύσεις και αγωγές κατά του Hot Doc και του Κώστα Βαξεβάνη.

koutipandoras
Διαβάστε Περισσότερα » "Εννέα μήνες φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Γιάννη Μιχελάκη για χρηματισμό"

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες της Πανελλαδικής

Πληθαίνουν τα μπλόκα στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας οι αγρότες, εντείνοντας ταυτόχρονα τις προετοιμασίες για τα δυο, χωριστά συλλαλητήρια, που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, την 1η και στις 3 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

Οι αγρότες των Σερρών που ακολουθούν αυτόνομη πορεία συνεχίζουν τις ενημερώσεις στα χωριά του νομού και προσανατολίζονται να κατευθυνθούν στο τελωνείο, τις επόμενες ημέρες.Οι αγρότες των Σερρών που ακολουθούν αυτόνομη πορεία συνεχίζουν τις ενημερώσεις στα χωριά του νομού και προσανατολίζονται να κατευθυνθούν στο τελωνείο, τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου συλλαλητήριο προετοιμάζει η νεοσύστατη επιτροπή αγώνα αγροτών Ελλάδας, με συμμετοχή αγροτών από την Θεσσαλία, την Μακεδονία και άλλες περιοχές, ενώ στις 3 του μήνα δικό τους συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που βρίσκονται ήδη με τρακτέρ σε πολλά σημεία της επικράτειας.

 

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής κινητοποίησης, μετά τα δύο μπλόκα που στήθηκαν σε κόμβους του νέου αυτοκινητόδρομου από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, την Πέμπτη στήθηκε νέο μπλόκο από τους αγρότες της Λάρισας, στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, τους κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να έρθουν κι άλλα τρακτέρ στο μπλόκο, καθώς «μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε, να έχουμε κάποιες λύσεις στα αιτήματα που προβάλλουμε, αλλά και να αποτρέψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης που είτε τα είχε ψηφίσει και δεν τα έχει εφαρμόσει ακόμα είτε τα έχει στα συρτάρια». Κάλεσε τους αγρότες που δεν βρίσκονται ακόμα στο μπλόκο να ξεπεράσουν τις πιέσεις που δέχονται από διάφορους, «που δήθεν ήθελαν την ενότητα του αγώνα και τρέχουν αυτές τις μέρες στα χωριά και τους λένε να μη βγουν και να καθίσουν στο σπίτι τους». «Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε από το σπίτι», τόνισε, «αλλά στους δρόμους του αγώνα».

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο μπλόκο, τις τελευταίες μέρες υπήρξε μεγάλη «κινητοποίηση» από γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές της περιοχής, που πρόσκεινται πολιτικά κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μη βγουν τρακτέρ και να μη στηθεί το συγκεκριμένο μπλόκο. «Τα τηλεφωνήματα και τα sms προς τους αγρότες στα χωριά με "προτροπές" και "προειδοποιήσεις" να μην πάρουν τα τρακτέρ και κινηθούν προς μπλόκο πήγαιναν κι έρχονταν, από το πρωί έως το βράδυ», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί, αγρότες από χωριά της Αγιάς πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, απαιτώντας να αποζημιωθούν οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές για τις καταστροφές από τον παγετό και το χαλάζι της περασμένης άνοιξης, για τις οποίες... δεν έχουν ακόμα γίνει οι εκτιμήσεις!

Στο στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Αερινού στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας, κάτι που θα συζητηθεί στη σύσκεψη που οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βελεστίνο.

Στο μεταξύ, στα Τρίκαλα, στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου έφτασαν την Πέμπτη κι άλλα τρακτέρ, ενώ προγραμματίζονται συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου την Κυριακή το μεσημέρι, καθώς και συγκέντρωση στην Εφορία Τρικάλων.


Δράσεις από το μπλόκο της Καρδίτσας

Οι δε αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της απόφασής τους για πολύμορφες δράσεις την Παρασκευή το πρωί οργανώνουν κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν ημερίδα για την «ποιότητα του βαμβακιού», στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντας την ημερίδα «φιέστα» αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου. Αναφερόμενη στο ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, σημειώνει ότι «στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μικρών παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι "έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι" σ' αυτές τις Ενώσεις».
Και συνεχίζει: «Τι έρχονται να μας πουν, εδώ στην Καρδίτσα ("όλως τυχαίως" την ώρα που έχουμε στήσει ένα ισχυρό μπλόκο - σημείο αναφοράς για τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας), οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης; Ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του; Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε στην Καρδίτσα και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί "έξτρα" από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη (...) Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι - όπως και στα άλλα προϊόντα - αλλά διαμορφώνεται στην "ελεύθερη" αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών παίρνουν την παραγωγή σε "ανοιχτές τιμές", με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσο ούτε πότε θα πληρωθούμε. Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος. Πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία, το πράσινο σκουλήκι και τις άλλες αρρώστιες. Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Πρόβλημα, δηλαδή, τεράστιο είναι η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής κι όλους εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».
Για την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού στο χώρο του μπλόκου της Καρδίτσας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Σε Μακεδονία και Θράκη

Δύο αγροτικά μπλόκα στήθηκαν την Πέμπτη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι αγρότες της Βέροιας έβγαλαν τα τρακτέρ στην Κουλούρα και οι αγρότες της Πέλλας στο Γυψοχώρι. Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες της Νάουσας θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ στη διασταύρωση της Νάουσας. Όλοι τους ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.
Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ και μέχρι το βράδυ αναμένονταν και άλλοι αγρότες από τα γύρω χωριά με τα αγροτικά τους μηχανήματα.
Αντίστοιχα, στον κόμβο Γυψοχωρίου της Πέλλας, στο 65ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, συγκεντρώνονταν μέχρι αργά το βράδυ οι αγρότες.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» θα καθόριζε μέσα από συνέλευση τις κινητοποιήσεις του.
Το, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα με προοπτική στη συνέχεια να στήσουν μπλόκο στον κόμβο Καστανιών.
Τη Δευτέρα 29/1, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Καστοριάς οργανώνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα έξω από το δημαρχείο στο Αργος Ορεστικό, με προοπτική να προχωρήσει σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αργους Ορεστικού.
Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.
Στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα, πέρα από το μπλόκο στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης που έχει ήδη στηθεί, μπλόκα και συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζονται ως εξής:

-- Την Παρασκευή, στη γέφυρα Αρτας από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, στα Χανιά (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά), στο Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες) και στην Πρέβεζα (στις 11 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου).

-- Το Σάββατο, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα, στις 11 π.μ.). Επίσης αύριο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) διοργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς, Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στους δρόμους βγαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30/1 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συνέλευση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Μαντουδίου, ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/1 στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Υπέρ των κινητοποιήσεων η Λαϊκή Ενότητα
Χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας το 2018, ως «χειρότερη μνημονιακή χρονιά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας έχει ως εξής:
Ξανά στους δρόμους οι αγρότες
Η  Λαϊκή   Ενότητα   χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους  αγρότες και στηρίζει  τα  δικαία  αιτήματα  τους . Οι  αγρότες  και  ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι      για  μια  ακόμη  χρονιά  αναγκάστηκαν  να  βγουν στους  δρόμους  για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών    νεοφιλελευθέρων  μνημονιακών  πολιτικών. 
Το  2018 είναι  η χειρότερη  μνημονιακή χρονιά  για τη φτωχομεσαία αγροτιά  γιατί.
1. Είναι  σε  πλήρη  εφαρμογή      όλα  τα αντιαγροτικά  μέτρα του  3ουμνημονίου (φορολογικά , ασφαλιστικά, αύξηση του  κόστους  παραγωγής  δραματική αύξηση του ΕΦΚ στο  αγροτικό  πετρέλαιο  κλπ   )  ,  τα  οποία ο υπουργός   Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Ε. Αποστόλου πριν τα ψηφίσει   τα χαρακτήριζε καταστροφικά.
2 .Η πολιτική  της κυβέρνησης και οι νόμοι  που ψήφισε στη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση προσθέτουν νέα καταστροφικά μέτρα στους μικρομεσαίους αγρότες  .Οι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί  και  οι  κατασχέσεις  για χρέηακόμη και 500 ευρώ στο Δημόσιο,στον  ΕΦΚΑ ,και στους Δήμους ,η αύξηση της εισφοράς του εργάσιμου η επερχόμενη μείωση του  αφορολογήτου ,  το ξεπούλημα των εμβληματικών προϊόντων ΠΟΠ όπως είναι η Φέτα και οι Ελιές Καλαμάτας στις συμφωνίες  με το Καναδά ,τη Σιγκαπούρη και τις 15 χώρες της Νότιας Αφρικής  ,το μητρώο των Αγροτών με το  οποίο πέταξε  έξω  το 65%  των αγροτών,το «τσεκούρι» σ τους συνταξιούχους που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, τη  μη χρηματοδότησηαπό τα κονδυλια  του πυλώνα 2 των μικρομεσαίωναγροτώνκαι πολλά άλλα ακόμη, επιταχύνουν το  ξεκλήρισμα και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών.
Και βέβαια οι  μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν  να  καλλιεργήσουν   γιατί  όχι  μόνο δεν υπάρχει  δημόσια Τράπεζα αλλά δεν υπάρχει  καν   χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες ''κάρτες'' και η   συμβολαιακή γεωργία.
Είναι φανερό ότι υπό καθεστώς μνημονίων και Επιτροπείας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική.
Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:
  • Κατάργηση  όλων  μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου. Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και  καμία  μείωση της κρατικής συμμετοχής στην  κοινωνική  ασφάλιση
  • Αφορολόγητο  μέχρι  τα  12.000 ευρώ  στο  καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
  • Ύπαρξη ακατάσχετου  λογαριασμού  και  για τους αγρότες
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση του  νόμου που αυστηροποίησε το  θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και  «πέταξε  έξω» τα 2/3  σχεδόν των αγροτών
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Ευρεία σεισάχθεια  στα  χρέη  και  τα κόκκινα δάνεια  των  μικρομεσαίων αγροτών και  ουσιαστικές ρυθμίσεις στους  υπόλοιπους  αγρότες.
  • Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και  καταναλωτή.
  • Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
  • Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας
Γα να λυθούν όμως   τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:
  • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική  Κεντρική  Τράπεζα  και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και  επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  •  Σύγκρουση και απειθαρχία  απέναντι  στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ''πετάει έξω'' τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η Λαϊκή Νεότητα   καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία.
Δεν θέλει τυφλή αντιπαράθεση το Δίκτυο Αγροτών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις εξέδωσε και το «Δίκτυο αγροτών Λάρισας», στην οποία, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με τα διάφορα μέτρα που παίρνει να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου» και καλεί τους αγρότες να μην οδηγηθούν «σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με άλλα κοινωνικά στρώματα».
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ούτε γίνονται βέβαια για πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Όμως υπάρχει πλέον μία αρκετά καλή εμπειρία για να βγουν συμπεράσματα για τους τρόπους του αγώνα και το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Τα προβλήματα σίγουρα έχουν μια διαχρονική εξέλιξη και δεν θα λυθούν με μιας. Είχαμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια μία σημαντική απαξίωση της παραγωγής και αυτό οφειλόταν στον τρόπο που δίνονταν οι επιδοτήσεις. Στο κομμάτι που αφορά τον τρόπο οργάνωσης των παραγωγών παρατηρούνταν αποδόμηση και απαξίωση των συνεργατικών τους σχημάτων.

Στα δύο αυτά ζητήματα όμως (παραγωγή και συνεργατικά σχήματα) έχουμε θετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Αυτό πραγματοποιείται με νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών με δημοκρατική, διαφανή οργάνωση και οικονομικά κίνητρα.

Οι ενισχύσεις του ΠΑΑ με τα διάφορα προγράμματα δείχνουν τη στόχευση να ενταχθεί η παραγωγή και το ποιοτικό προϊόν στο κέντρο του ενδιαφέροντος (Συνδεδεμένες, βιολογικά..).

Στο θέμα του κόστους παραγωγής έχουμε και εδώ παρεμβάσεις όπως μείωση του Φ.Π.Α. για τα εφόδια στο 13%, επιδοτήσεις μέσω σχεδίων βελτίωσης, net metering για το ρεύμα.

Όσο αφορά στο θέμα των εισφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των αγροτών είναι κάτω από τις 5.000 χιλιάδες ευρώ. Για τις αποζημιώσεις η κυβέρνηση δήλωσε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που θα πρέπει να εξετάσει  την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο οι τιμές των προϊόντων σε πολλά προϊόντα είναι στο όριο του κόστους παραγωγής και ο κατάλογος των θεμάτων είναι μεγάλος.

Στο ερώτημα όμως αν η κυβέρνηση είναι με το μέρος  των αγροτών, η απάντηση είναι ότι προσπαθεί με τα διάφορα μέτρα που παίρνει να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου, λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις τους, έχει ανοιχτά τα υπουργεία της.

Θα πρέπει όμως και οι αγρότες να αξιοποιήσουν τις θεσμικές παρεμβάσεις, να πάρουν υπόψη το πλαίσιο στο οποίο κινείται ή κυβέρνηση που είναι το καθεστώς της επιτροπείας και η ανάγκη εξόδου από τα μνημόνια και να ξεφύγουν από μια κρατικοδίαιτη λογική.

Να αξιοποιήσουν το νέο νόμο των συνεταιρισμών και οι αγώνες τους να μην έχουν συντεχνιακά χαρακτηριστικά.

Πολύ περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών θα πρέπει να μην αφεθεί στη χειραγώγηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ούτε να οδηγηθεί σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με άλλα κοινωνικά στρώματα με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η δυνατότητα συμμαχιών και η ωριμότητά του γιατί τα προβλήματα έρχονται από το βάθος του χρόνου και η λύση τους δεν μπορεί να μπει στη λογική του άσπρου-μαύρου.


agronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες της Πανελλαδικής"

Ιερά Σύνοδος: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επαναβεβαίωσε μέσω της συνεδρίασής της την Παρασκευή (26/01/2018) την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε χρήση κι αναγραφή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της για την ονομασία των Σκοπίων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), η οποία συνήλθε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο «παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της,περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου "Μακεδονία" η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης.Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Εξάλλου, η ΔΙΣ κάνει λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις του Κράτους των Σκοπίων, οι οποίες περικλείονται και κορυφώνονται στο όνομα "Μακεδονία"».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, σε έκτακτη Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο για τα διατρέξαντα από την προηγουμένη Συνεδρία Της, του μηνός Ιανουαρίου, έως σήμερα, σχετικά με το θέμα της ονομασίας του Κράτους των Σκοπίων και ιδιαιτέρως την εκκλησιαστική του παράμετρο, για το οποίο είχε εκδώσει το από 10.1.2018 σχετικό Ανακοινωθέν Της.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της,περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής Της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Γιατί στο όνομα «Μακεδονία» περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του Κράτους των Σκοπίων.

Εκφράζει δε την λύπη και την πικρία Της, διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Προέδρου Της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στην διάρκεια της ενημέρωσής του από τον Πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή Του, από τον Μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.

Στα άκριτα, μάλιστα, συμπεράσματα και τις εκ του πονηρού εύκολες αποφάνσεις όσων συνειδητά δεν αντιλαμβάνονται τις προθέσεις Αυτής και του Προέδρου Της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ρητά δηλώνει ότι δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις, ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος Της.

Μόνη Της ιερή ευθύνη είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως.
Άλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές η μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ωσαύτως όπως το Σάββατο της Τυρινής, 17 Φεβρουαρίου, τελέσει Συνοδική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, την Στάτιστα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας».


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερά Σύνοδος: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια "

Αχτσιόγλου: Ρυθμίζονται τα δάνεια από τ.ΟΕΚ

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ.ΟΕΚ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη, ωφελούνται συνολικά αλλά και με ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ ήταν μία ακόμη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση που γίνεται πράξη.

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€.
• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.
• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
• Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
• Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
• Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
• Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
• Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
• Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.
• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: Ρυθμίζονται τα δάνεια από τ.ΟΕΚ"

Κρήτη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στα θερμοκήπια από τους θυελλώδεις ανέμους

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν εδώ και 40 ώρες στην νοτιοανατολική Κρήτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ιεράπετρα και συγκεκριμένα στο ανατολικό τμήμα της με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να αναφέρει πως «δεν υπάρχει θερμοκήπιο χωρίς ζημιά».

«Η κατάσταση παραμένει τραγική. Σήμερα το πρωί κάναμε μία περιπολία στο ανατολικό τμήμα της Ιεράπετρας και φάνηκε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Η ζημιά είναι τεράστια καθώς δεν υπάρχει θερμοκήπιο που να μην έχει υποστεί καταστροφές. Στην χειρότερη έχει ισοπεδωθεί ενώ στην καλύτερη έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες», επισημαίνει μιλώντας στο cretapost, ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας και υπεύθυνος της δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού και Αγίου Ιωάννη, Μανώλης Βρυγιωνάκης.

Εδώ και δύο μέρες η Ιεράπετρα βρίσκεται στο έλεος των θυελλωδών ανέμων με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες.

«Πάνω από 40 ώρες πνέουν άνεμοι στην Ιεράπετρα από 9 έως 12 μποφόρ. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής μου είπαν πως τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν έχουν ξαναζήσει», επεσήμανε ο κ. Βρυγιωνάκης ενώ παράλληλα τόνισε πως χθες δεν υπήρχε ρεύμα στον Μακρύ Γιαλό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ.

Κλειστά τα σχολεία σε Ιεράπετρα, Οροπέδιο Λασιθίου και Βιάννο

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από χθες στην Κρήτη είναι η αιτία που έκλεισαν τα σχολεία σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά είναι όλα τα σχολεία στον δήμο Βιάννου, τον δήμο Ιεράπετρας αλλά και τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε σήμερα τα σχολεία για ασφάλεια των μαθητών εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ευτυχώς δεν έχουν προκληθεί προβλήματα. Παρακολουθούμε βέβαια τις καιρικές συνθήκες καθώς εκτός των ανέμων έχουμε και χιονοπτώσεις», ανέφερε στο cretapost, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στα θερμοκήπια από τους θυελλώδεις ανέμους"

Εξήντα καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε η ΑΑΔΕ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν το όνομα, αλλά την χάρη έχουν και δημόσιοι υπάλληλοι ή και ολόκληροι κρατικοί φορείς (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η ΑΑΔΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ολόκληρο κατάλογο φοροφυγάδων που πιάστηκαν στα δίχτυα του ελεγκτικού μηχανισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Εκτός από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ, στα δίχτυα της Υπηρεσίας Ερευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων έπεσαν επίσης και ανεπάγγελτοι, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Για παράδειγμα, επιχειρηματίες και γιατροί πιάστηκαν να έχουν αποκρύψει 2 -4 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά και τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι εντοπίστηκαν με κρυφά εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ο καθένας.

Μεταξύ των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει ναυτιλιακή εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η λίστα με ενδεικτικές υποθέσεις έρευνας της Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων κατά το β΄ εξάμηνο του 2017, περιλαμβάνει τις εξής περιπτώσεις:

Επαγγέλματα Υγείας

- Συνταξιούχος ιατρός του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας απέκρυψε εισοδήματα ύψους 168.348,81 ευρώ.

- Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 1.810.360,51 ευρώ.

- Χειρουργός που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 41.847,42 ευρώ, ενώ απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ποσού 295.137 ευρώ.

- Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 3.876.048 ευρώ.

- Ιατροδικαστής προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή και από μη έκδοση αποδείξεων κατά ποσό ύψους 107.741,30 ευρώ.

- Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, απέκρυψε φορολογητέα υλη ύψους 153.377,87 ευρώ από μη έκδοση αποδείξεων. Συνεπεία ελέγχου πραγματοποιήθηκε οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας Ύλης.

- Οδοντίατρος στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 350.000 ευρώ.

- Μαιευτήρας – Γυναικολόγος των βορείων προαστίων, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης, συνολικού ύψους 298.510,29 ευρώ.

- Ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος των βορείων προαστίων, δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως ύψους 195.774,56 ευρώ.

- Σε επιχείρηση ιατρικών μηχανημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 1.060.929 ευρώ. Η επιχείρηση, συνεπεία ελέγχου, υπέβαλε δήλωση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων με βεβαιωθέντα φόρο ύψους 253.516,74 ευρώ.

Τεχνικά Επαγγέλματα-Κατασκευές

- Πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, υπέπεσε σε παραβάσεις μη έκδοσης, ανακριβούς έκδοσης και μη καταχώρησης στα τηρούμενα βιβλία του φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1.751.032,66 ευρώ., ενώ απέκρυψε εισόδημα ύψους 1.734.844,99 ευρώ.

- Αρχιτέκτων – μέλος νομικού προσώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 827.128,80 ευρώ.

- Ατομική επιχείρηση κατασκευής κτιρίων στην περιοχή των βορείων προαστίων υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 802.728,32 ευρώ.

- Κατασκευαστική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή Λασιθίου έλαβε 13 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 190.275,00 ευρώ.

- Κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, προσαύξησε την περιουσία του από εμφανή ή μη προσδιορισμένη πηγή κατά ποσό 921.633,68 ευρώ.

Δικηγόροι-Σύμβουλοι επιχειρήσεων-Λογιστές

- Ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην περιοχή της Αθήνας, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.970.000 ευρώ.

- Δικηγόρος των Αθηνών δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 70.595,59 ευρώ, και υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 517.745,95 ευρώ.

- Δικηγόρος της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.537.604 ευρώ, από μη προσδιορισμένη πηγή.

-Λογιστής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ποσού 754.860 ευρώ.

- Επιτηδευματίας που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες παροχής συμβούλων στρατηγικής διαχείρισης, δεν δήλωσε εισοδήματα συνολικού ύψους 2.619.258,06 ευρώ.

Εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων

- Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 2.219.024 ευρώ.

- Φυσικό πρόσωπο με συμμετοχή σε νομικό πρόσωπο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προελεύσεως ύψους 782.356 ευρώ.

- Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προέλευσης ύψους 842.084 ευρώ.

- Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προέλευσης, ύψους 1.022.120 ευρώ.

- Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής ύψους 396.242 ευρώ.

- Μέλος νομικού προσώπου που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο εργασιών την χρυσοχοΐα, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως ύψους 421.268 ευρώ.

- Ιδιώτης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαχειριστής διαφημιστικής εταιρείας εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 885.834 ευρώ.

Δημόσιοι Λειτουργοί

- Δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός) στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 307.980,19 ευρώ.

- Δημόσιος υπάλληλος στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 305.724,86 ευρώ.

- Υπάλληλος του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προέλευσης ύψους 125.344,43 ευρώ.

- Καθηγητής Πανεπιστημίου κάτοικος ανατολικών προαστίων της Αθήνας, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως συνολικού ποσού 65.393,57 ευρώ.

Φυσικά Πρόσωπα

- Ιδιωτικός υπάλληλος στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή με ποσό ύψους 221.791,12 ευρώ.

- Ανεπάγγελτος στην περιοχή των νοτίων προαστίων απέκρυψε εισόδημα από άγνωστη πηγή ύψους 803.579,85 ευρώ.

- Φυσικό πρόσωπο στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη αιτία με ποσό ύψους 322.762,12 ευρώ.

- Συνταξιούχος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως που ανέρχονται σε 2.111.557 ευρώ.

- Φυσικό πρόσωπο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προσαύξησε την περιουσία ου με εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης με ποσό 2.413.068 ευρώ.

- Φυσικό πρόσωπο κάτοικος νοτίων προαστίων, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, καθώς και από ανακριβή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνολικού ποσού 7.799.279,08 ευρώ.

- Ανδρόγυνο, κάτοικοι ανατολικής Αττικής, συνταξιούχοι προσαύξησαν την περιουσία τους κατά 896.044,15 ευρώ έκαστος.

- Ιδιώτης, κάτοικος νοτίων προαστίων, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, με συνολικό ποσό 725.046,53 ευρώ.

- Καθηγητής σωματικής αγωγής, κάτοικος βορείων προαστίων, απέκρυψε εισόδημα λόγω ανακριβούς δήλωσης, συνολικού ποσού 100.000,00 ευρώ.

Λοιπές Επιχειρήσεις

- Ανώνυμη ξενοδοχειακή επιχείρηση στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας χαρτοσήμου και δεν κατέβαλε τέλη ύψους 254.686,87 ευρώ.

- Ανώνυμη ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα στην Κρήτη έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.970.000 ευρώ.

- Εταιρεία που δραστηριοποιείται με το εμπόριο χρωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.508.249,90 ευρώ.

- Προσωπική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο χρωμάτων, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 1.614.543,90 ευρώ.

- Ανώνυμη εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας χαρτοσήμου και δεν κατέβαλε τέλη ύψους 312.000 ευρώ.

- Κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στην παροχή βοήθειας στο σπίτι, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 94.491,76 ευρώ.

- Ατομική επιχείρηση εμπορίας παλαιού σιδήρου στην περιοχή της Αθήνας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 208.076,24 ευρώ.

- Σε ένωση αγροτικών συνεταιρισμών στην περιοχή της βορειοδυτικής Μακεδονίας καταλογίσθηκε Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 876.081 ευρώ, λόγω μη τεκμηρίωσης των δηλωθέντων εξαγωγών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων της.

- Συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή της Χαλκιδικής εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 606.726 ευρώ.

- Ατομική επιχείρηση Telemarketing στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 242.650 ευρώ.

- Διαφημιστική εταιρεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 885.000 ευρώ.

- Διαφημιστική εταιρεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.354.872 ευρώ.

- Επιχείρηση εστίασης στην περιοχή της Πάτρας εξέδιδε φορολογικά στοιχεία από τέσσερις (4) αδήλωτες ταμειακές μηχανές με συνολική απόκρυψη εισοδήματος ύψους 366.366,31 ευρώ.

- Ατομική επιχείρηση υπηρεσιών εκτύπωσης στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 773.341,50 ευρώ.

- Σε δημοτική επιχείρηση στην περιοχή της δυτικής Αττικής, διαπιστώθηκε λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, νόθευση φορολογικών στοιχείων και καταχώρηση ανύπαρκτων εξόδων στα τηρούμενα βιβλία της, συνολικής αξίας 427.419,65 ευρώ.

- Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών της υπηρεσίες νεκροταφείου δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 91.996,50 αποκρύπτοντας φορολογητέο εισόδημα 74.681,59 ευρώ.

- Ναυτιλιακή εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με αποκρυβείσα ύλη ύψους 42.546.714,69 ευρώ.

- Ατομική επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, απέκρυψε εισόδημα λόγω ανακριβούς δήλωσης Φ.Ε. ύψους 1.455.803,00 ευρώ.

- Εκμεταλλευτής μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών στην περιοχή της Αθήνας, απέκρυψε λόγω ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, συνολικό ποσό ύψους 1.104.048,58 ευρώ.

- Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα απέκρυψε εισοδήματα ύψους 199.561,00 ευρώ, λόγω μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων ίσης αξίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξήντα καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε η ΑΑΔΕ"

Κουτσούμπας: Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας - Δεν χρειάζεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό

Πολιτικό απατεώνα χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στο έργο της με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία χρησιμοποίησε την φράση «από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα».

Μιλώντας στο Θέμα FM ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι μπορεί ο χαρακτηρισμός του για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό απατεώνα» να είναι σκληρός, αλλά όπως είπε, «αυτό είναι αντίστοιχο της σκληρότητας των πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού».

Ερωτηθείς για το 8% που φέρεται να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου το ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσκόπηση της Public Issue ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «σε μεγάλο βαθμό κατασταλάζει μια πείρα στον λαό ειδικά σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί ότι όσοι πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες καταλήγουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού».

«Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός ήταν ίδιον του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες κινήσεις αριστεροσύνης θα είναι στην πολιτική του με διάφορα μερίσματα από τους φτωχούς για τους πιο φτωχούς αλλά και κορώνες για να ευαισθητοποιήσει κάποιο κομμάτι του λαού που έχει νωπές τις μνήμες από τις πολιτικές των προηγούμενων με επιχείρημα ότι "δεν τα κατάφερα όλα αλλά κάτι έκανα κι εγώ"» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος σχετικά με το Σκοπιανό υπογράμμισε πως δεν χρειάζεται να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Ένα όνομα δεν λέει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι βαφτίσια για να συνεννοηθούν κουμπάροι, γονείς και παπάς για το όνομα του παιδιού, υπάρχει ο αλυτρωτισμός, το Σύνταγμα κ.α. Κάθε όνομα με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση εγγυήσεις όπως το Σύνταγμα της χώρας. Δεν χρειάζεται ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα» τόνισε ο κ.Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση για τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε ότι «φαντάζομαι ότι υπάρχει ή θα έπρεπε να υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση». «Ο Καμμένος έχει τις δικές του απόψεις αλλά μένει να το δούμε στην πράξη πού θα καταλήξει» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Πρόσθεσε δε ότι «οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης από το πολιτικό σκηνικό. Είναι σε φάση αποσύνθεσης όπως γίνεται με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Μπορεί το Σκοπιανό να αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης τέτοιων εξελίξεων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας - Δεν χρειάζεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό"

Πρόσβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο Μητρώο Πολιτών: Ένα μεγάλο όπλο ενάντια στη γραφειοκρατία

Από τις 22 του μηνός άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του Μητρώου έχουν τα ΚΕΠ, η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Παιδείας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο ΟΓΑ και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», «αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας», «άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη», «απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών στη λειτουργία του κράτους». Έννοιες που ακούγονται εδώ και δεκαετίες ως προεκλογικές υποσχέσεις, αρχίζουν να αποκτούν υπόσταση με το Μητρώο Πολιτών, που τέθηκε σε λειτουργία από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, θα συνδέει online 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και θα αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία εντάσσεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών.

Χάρη σε αυτό, οι συναλλασσόμενοι θα απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία αποσπάσματα ληξιαρχείου και πιστοποιητικά δημοτολογίου (πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου), καθώς τα ληξιαρχικά γεγονότα του καθενός θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών Θεόδωρος Οικονόμου, πλέον, το Μητρώο Πολιτών επιτρέπει την αυτόματη αποστολή των δεδομένων ληξιαρχικών πράξεων, κατά τη δήλωσή τους, στο αντίστοιχο δημοτολόγιο και τη διεκπεραίωσή τους με μια κίνηση, εξοικονομώντας χρόνο τόσο από τον πολίτη όσο και σημαντικό φόρτο εργασίας από τον υπάλληλο του δημοτολογίου που αναγκαζόταν να επαναλάβει την ίδια διαδικασία από την αρχή.

Εάν π.χ. παντρευτεί ένας δημότης Αθηναίων στο Ηράκλειο Κρήτης, αρκεί να δηλώσει τον γάμο στο ληξιαρχείο Ηρακλείου και δεν θα χρειαστεί να πάει τη ληξιαρχική πράξη στην Αθήνα για να ενημερωθεί η οικογενειακή σου μερίδα, καθώς η μεταβολή θα αποσταλεί αυτόματα μέσω του συστήματος.

Πάνω σε αυτό το σύστημα θα υποστηρίζονται και άλλες λειτουργίες που παρέχονται από τη δημόσια διοίκηση, όπως είναι η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίου, η έκδοση ΑΜΚΑ, τα πιστοποιητικά για εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, ενώ το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του Δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα. Από τις 22 του μηνός άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του Μητρώου έχουν τα ΚΕΠ, η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Παιδείας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο ΟΓΑ και το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, «ημιαυτόματη» πρόσβαση θα έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η ΕΛΣΤΑΤ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Το έργο άρχισε με την ψηφιοποίηση όλων των ληξιαρχικών τόμων από το 1930 έως και σήμερα, ενώ παρασχέθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός σε όλες τις υπηρεσίες ληξιαρχείου και δημοτολογίου, ώστε να μπορούν να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με την κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία για πραγματική εκκαθάριση των δεδομένων των πολιτών, τόσο από λάθη που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν κατά την καταχώριση των δεδομένων όσο και από τις διπλοεγγραφές», τόνισε στο Πρακτορείο ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Κουλός.

Η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στο Μητρώο Πολιτών είναι αυθεντική, έχει δηλαδή αποδεικτική αξία και έτσι δεν χρειάζεται κάποιος να την εκτυπώσει και να βάλει σφραγίδα – υπογραφή, ανέφεραν οι σύμβουλοι του υπουργείου Μύρωνας Γουρλής και Γιάννης Σαρρής, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση των πιστοποιητικών κάνοντας πράξη την δέσμευση για κατάργηση του χαρτιού στις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020, τον συντονισμό του οποίου είχε το υπουργείο Εσωτερικών ως κύριος του έργου και τη διαχείρισή του η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε..

Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση των περίπου 3.000 χρηστών του συστήματος (οι υπάλληλοι των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων) πραγματοποιήθηκε με σχεδόν μηδενικό κόστος από ομάδα εργασίας του υπουργείου, αξιοποιώντας τη δυνατότητα τηλεεκπαίδευσης που παρέχει το δίκτυο για τους φορείς του Δημοσίου «Σύζευξις», παρά τον αρχικό σχεδιασμό με εκπαίδευση από ανάδοχο έργου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο Μητρώο Πολιτών: Ένα μεγάλο όπλο ενάντια στη γραφειοκρατία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news