facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αντιδράσεις τουρκικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσίπρα περί "επιθετικού γείτονα"

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατά τη διάρκεια πάνελ διαλόγου στο Νταβός χαρακτήρισε την Τουρκία "επιθετικό γείτονα".

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε δήλωσή του, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ανέφερε:

"Δεν είναι δυνατόν για εμάς να αποδεχθούμε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα εναντίον της Τουρκίας, χθες στο Νταβός.

Νομίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε μάλλον να κοιτάξει στο υπουργικό του συμβούλιο για απτά παραδείγματα "επιθετικότητας". Όλοι γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους του ταιριάζουν τέλεια με τον ορισμό του"

Η επίμαχη αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μεταναστευτικό όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναφέρει τα εξής:.

"Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και περιμένουμε, ή το αντιμετωπίζομε με δυναμισμό. Ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Και με έναν επιθετικό γείτονα, μερικές φορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο".

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις τουρκικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσίπρα περί "επιθετικού γείτονα""

Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων για τη Ν.Δ. στην εκλογική επιρροή

Προβάδισμα 15,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής καταγράφει έρευνα της Public Issue που διενεργήθηκε τον μήνα Ιανουάριο και η οποία εμφανίζει την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων να κλείνει, με τη διαφορά ωστόσο να παραμένει μεγάλη.
Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 37% (± 3%) στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 21,5% (± 3%).
Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
  • Ν.Δ.: 37%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 21,5%
  • Κίνημα Αλλαγής – Δημοκρατική Συμπαράταξη: 13%
  • Χρυσή Αυγή: 8%
  • ΚΚΕ: 7,5%
  • Ένωση Κεντρώων: 2,5%
  • ΑΝΕΛ: 2%
  • Ποτάμι: 1%
  • Λοιπά: 7,5%
Βάσει της έρευνας της Public Issue, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, από 19% τον περασμένο Οκτώβριο σε 21,5% σήμερα. Η παρατηρούμενη μεταβολή του γενικού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, σε συνδυασμό με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος εξηγούν σύμφωνα με την εταιρεία, ως ένα βαθμό, αυτήν την άνοδο. Ενδεικτικά, στην έρευνα της Public Issue, προκύπτει ότι 20% των νοικοκυριών, δηλώνει ότι έχει λάβει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».
Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή της Ν.Δ., στο  ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφει κάμψη κατά τέσσερις μονάδες, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2016 να βρεθεί κάτω από το όριο του 40%, στο 37%.
Η «ψαλίδα» παραμένει σε διψήφια επίπεδα και υπολογίζεται σε 15,5%, με την Public Issue πάντως να επισημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων έχει περιοριστεί σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016 (24%) και τον Οκτώβριο του 2017 (22%).
Επίσης η Public Issue διευκρινίζει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από το συλλαλητήριο και την πολιτική ένταση που έχει πυροδοτήσει η ανακίνηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων για τη Ν.Δ. στην εκλογική επιρροή"

Εισβολή του Ρουβίκωνα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων [εικόνες & βίντεο]

Αλλο ένα «ντου» έκαναν σήμερα τα μέλη του Ρουβίκωνα, αυτή τη φορά στα δικαστήρια στην Ευελπίδων. 
Μέλη της αναρχικής ομάδας έφτασαν στο σημείο στις 14:00, πέταξαν φέιγ βολάν, φώναξαν συνθήματα κατά της Δικαιοσύνης και στη συνέχεια -όπως κάθε φορά- έφυγαν χωρίς να τους ενοχλήσει κάποιος από τους αστυνομικούς που ήταν στην Ευελπίδων.
Σε ένα από τα χαρτάκια με τα συνθήματά τους έγραφε «Η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια: Δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους».

Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή του Ρουβίκωνα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων [εικόνες & βίντεο] "

Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος: Θα παραστούμε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, έκανε γνωστή με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.

Σε συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος την Δευτέρα, αποφάσισε, όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του, να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα και να απορρίψει το «να δοθεί το όνομα Μακεδονία η παράγωγα αυτού για την ονομασία των Σκοπίων. ». Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος κατά την συνεδρία της 22ας Ιανουαρίου 2018 ασχολήθηκε και με το μείζον Εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Κατόπιν διαλογικής συζητήσεως και εκτενούς αναφοράς για το ρόλο των Κληρικών παντός βαθμού στους αγώνες για τα δίκαια και την Ελευθερία της Μακεδονίας και γενικότερα όλου του Έθνους, το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος ταυτίζεται απόλυτα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της οποίας ξεκάθαρα απορρίπτεται το να δοθεί το όνομα Μακεδονία η παράγωγα αυτού για την ονομασία των Σκοπίων.

Ταυτόχρονα όμως ενστερνιζόμενο και αφουγκραζόμενο τη βούληση του Ελληνικού Λαού η οποία εκφράστηκε αυθόρμητα και παλλαϊκά στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως θα παραστεί τόσο στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του Λαού.

Ο Εφημέριος, ο απλός παπάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις ανάγκες του ποιμνίου του και καθημερινώς είναι δίπλα στις χαρές και τις λύπες των ενοριτών του, δεν είναι δυνατόν αυτήν την κρίσιμη στιγμή που ο Λαός ξεχύθηκε αυθόρμητα για να εκφράσει την γνώμη του και την διαμαρτυρία του για αυτό το μεγάλο Εθνικό πρόβλημα να μην τον στηρίζει και να στέκεται αποκομμένος και μακριά από τους δίκαιους αγώνες των πνευματικών του τέκνων.

Για το διοικητικό συμβούλιο υπογράφουν την ανακοίνωση ο πρόεδρος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής και γενικός γραμματέας πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος: Θα παραστούμε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ"

Της παίρνουν το σπίτι για χρέος 4.798 ευρώ στην Εφορία

Για χρέος 4.798 ευρώ στην Εφορία προχωρά η κατάσχεση του σπιτιού της κ.Ελευθερίας. Πρόκειται για την κύρια κατοικία της, 51 τμ, στου Ζωγράφου, την οποία όπως δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 είχε αγοράσει με δάνειο από την Εργατική Εστία, το οποίο έχει αποπληρώσει.

Όπως εξήγησε η ίδια, δεν είναι κακοπληρωτής, αλλά «μου έχουν κόψει τη σύνταξη και δεν μου φτάνουν τα λεφτά να πληρώνω».

«Όλα τα χρόνια πλήρωνα», λέει η κ. Ελευθερία, η οποία έχει και άνεργο παιδί, με αποτέλεσμα να πρέπει και οι δύο να επιβιώσουν με τη σύνταξή της, που μετά τις περικοπές ανέρχεται στα 880 το μήνα.
«Ζητούν 400 ευρώ, πού να τα βρω», διερωτάται η ίδια, ενώ όπως λέει όταν απευθύνθηκε στην ΙΖ Εφορία Αθηνών, όπου ανήκει της είπαν ότι αναμένεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών.

Η κατάσχεση του σπιτιού της κ.Ελευθερίας έγινε αφορμή για την εισβολή του Ρουβίκωνα στην ΙΖ Εφορία Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Της παίρνουν το σπίτι για χρέος 4.798 ευρώ στην Εφορία "

Μείωση προστίμων της εφορίας από σήμερα

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι μειώσεις κατά 40% ή έως και 60%, στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που επιβάλλονται από την εφορία.

Από χθες δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή (ΠΟΛ 1012) με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 398 του ν.4512/2018 και το οποίο προβλέπει ότι αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών (και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου), επιβάλλονται ευνοϊκότερες κυρώσεις και για τον υπολογισμό του προστίμου λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού το ποσό της διαφοράς μεταξύ του φόρου που προκύπτει με βάση την υποβαλλόμενη τροποποιητική φορολογική δήλωση και εκείνου που προκύπτει με βάση την αρχικώς υποβληθείσα δήλωση και τις τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις που έχουν εν τω μεταξύ υποβληθεί.

Ωστόσο δεν είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων με επιφύλαξη και δεν ανακαλούνται.
Με βάση την εγκύκλιο Πιτσιλή, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

1. ως «προκύπτουσα οφειλή» για την εφαρμογή του μέτρου, θεωρείται το τελικό ποσό της φορολογικής υποχρέωσης, όπως διαμορφώνεται μετά τη μείωση κατά 40% των σχετικών προστίμων ή πρόσθετων φόρων.

2. την μείωση την αποφασίζει ο αρμόδιος Προϊστάμενος της υπηρεσίας που εξέδωσε την πράξη ή, σε περίπτωση που η ΔΟΥ έχει παύσει ή ανασταλεί η λειτουργία της, αρμόδιος καθίσταται ο Προϊστάμενος της μονάδας της ΑΑΔΕ στην οποία έχει περιέλθει η αρμοδιότητα παρακολούθησης της υπόθεσης.

3. για την μείωση του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου, ο αρμόδιος Προϊστάμενος εκδίδει ατομικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου, στην οποία επισυνάπτονται τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία εξόφλησης αυτής.

4. τα πρόστιμα ή οι πρόσθετοι φόροι σε πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου που κοινοποιούνται στον φορολογούμενο από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου αυτής (17.1.2018), μειώνονται εφόσον αυτός υποβάλλει, εντός προθεσμίας, ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη δήλωση αποδοχής της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και καταβάλλει την προκύπτουσα οφειλή εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της προαναφερθείσας πράξης διορθωτικού προσδιορισμού.

5. εφόσον, με την υποβολή της ανέκκλητης και ανεπιφύλακτης δήλωσης αποδοχής της πράξης, συντρέχει και περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 49 του ν. 4509/2017 για την επιεικέστερη κύρωση, η εκκαθάριση διενεργείται κατά προτεραιότητα και εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης.

6. για εκκρεμείς υποθέσεις, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου αυτής, ήτοι στις 17.1.2018, έχει υποβληθεί η αίτηση ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) αυτού, εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί από τον φορολογούμενο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης εκκαθάρισης.

7. Ειδικά στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, στις οποίες κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4512/2018, δηλαδή στις 17.1.2018, έχει ήδη κοινοποιηθεί η ως άνω εκκαθάριση, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%), εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί από τον φορολογούμενο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 4512/2018.

8. Σε περίπτωση εφαρμογής της επιεικέστερης κύρωσης (σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4509/2017) κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή δικαστηρίου, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%), εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης ανέκκλητης δήλωσης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου.

9. Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση ανέκκλητη δήλωση αποδοχής στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του, ο αρμόδιος Προϊστάμενος ενημερώνει αυθημερόν τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών προκειμένου να μην εξετάζεται η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση προστίμων της εφορίας από σήμερα"

«Θερίζει» τους επαγγελματίες υγείας η ιλαρά: Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που αρρώστησαν ξεπερνούν τους 35

Ο αριθμός πιθανώς να είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν καταμετράται το λοιπό υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, όπως τεχνολόγοι εργαστηρίων, φύλακες, καθαρίστριες κα.

Στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ πρέπει να αναζητηθεί η ευθύνη για τα δεκάδες κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας, καθώς η ενίσχυση του εμβολιασμού γενικά στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μια από τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους.

Μερίδιο όμως μεγάλο για τις μεγάλες ρωγμές που αποκαλύπτονται στο εμβολιαστικό τείχος έναντι της ιλαράς έχουν ουσιαστικά οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας, καθώς περα απο τις "εντολές" της διοίκησης, είναι εκείνοι που οφείλουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους, αλλά και να αποτελέσουν εμβολιαστικό πρότυπο για το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές, έχουν νοσήσει απο ιλαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας επιπλοκών, χωρίς στον αριθμό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά της νόσου που έχουν εκδηλωθεί σε λοιπό υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, όπως τεχνολόγους εργαστηρίων, φύλακες, καθαρίστριες κα.

Το μεγαλύτερο φορτίο της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου σηκώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως τα παιδιατρικά νοσοκομεια, το Θριάσιο, τον Ευαγγελισμό, τον Ερυθρό Σταυρό, το Σισμανόγλειο κα, κατι που εξηγείται βεβαίως και απο τα περίπου 700 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί σε πληθυσμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο και στις όμορες περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή", δηλαδή στα Επείγοντα, αποτελούν και τους εύκολους στόχους της νόσου, ευρισκόμενοι... απέναντι σε ασθενείς με ιλαρά, που με τη σειρά τους δεν γνωρίζουν τις περισσότερες φορές πως νοσούν απο τη λοιμώδη μεταδοτική νόσο. Σε "θύματα" της νόσου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετατρέπονται ομως οι ακάλυπτοι εμβολιαστικά, δηλαδή όσοι είναι εντελώς ανεμβολίαστοι ή όσοι ειναι ατελώς εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν λάβει τη μία δόση του εμβολίου. Οπως προκύπτει από την εικόνα που έχουν αρμοδίως στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ που εκδήλωσε ιλαρά δεν είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τη νόσο.

Το θέμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία είναι αντικείμενο της Επιτροπής Λοιμώξεων, η οποία οφείλει να ενημερώνει για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πχ στην παρούσα συγκυρία για την ιλαρά και για τη γρίπη, και να εμβολιάζει το προσωπικό.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια που οι αρμόδιοι βρίσκονταν αντιμέτωποι παλι με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη, είχε προταθεί ως απαντηση στους "αρνητές" των εμβολίων μεσα στα νοσοκομεια να καλούνται να καταγράψουν τους λόγους της άρνησης τους και να κρίνεται η βασιμότητα τους. Ενω ακομη πιο "ακραία" ήταν η πρόταση οι μη εμβολιασμένοι γιατροί, νοσηλευτές κλπ να μετακινούνται σε άλλες θέσεις, λιγότερο ευαίσθητες ώστε να προστατευθούν και οι ασθενείς που πρέπει να περιθάλψουν. Πάντως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί ενα στοίχημα που χάνεται στα νοσοκομεία, καθως μόλις ενας στους πεντε εργαζόμενους γιατρους και νοςηλευτες στο ΕΣΥ ειναι εμβολιασμένος.

Το έργο της Επιτροπής παρακολουθεί η διοίκηση του νοσοκομείου η οποία έχει και την τελική ευθύνη για τη δράση στο συγκεκριμένο πεδίο. Αξίζει να σημειωθεί, πως το θέμα της συμμόρφωσης στον εμβολιασμό είχε τεθεί ως βασικό κριτήριο και στη διαδικασία πρόσληψης των διοικητών στα νοσοκομεία, κάτι που είχε επισημάνει σε ομιλία του σε εκδηλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Στην παρούσα φάση δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η αξιολόγηση των διοικητών που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, περιελάμβανε και τέτοιους δείκτες μέτρησης της απόδοσης του έργου τους - ενδεχομένως ομως ο αριθμός των εμβολιασμένων και των ασθενών σε καθε νοσοκομείο να μαρτυρά εκ των πραγμάτων πως έχει διαμορφωθεί η κατασταση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θερίζει» τους επαγγελματίες υγείας η ιλαρά: Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που αρρώστησαν ξεπερνούν τους 35"

Κύπρος: 95χρονη Τουρκοκύπρια αποκάλυψε ομαδικούς τάφους λίγο πριν πεθάνει

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Πολ Αρνί, αποκάλυψε ότι μια 95χρονη Τουρκοκύπρια, έδωσε στην Επιτροπή πληροφορίες και έτσι εντοπίστηκαν δύο ομαδικοί τάφοι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στους οποίους ήταν θαμμένοι- από το 1974- τριανταέξι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι. Η πληροφορία δόθηκε από την Τουρκοκύπρια, λίγο πριν αποβιώσει.

Ο κ. Αρνί, μιλούσε κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος, Νέστορας Νέστορος και η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ.

Ο κ. Αρνί είπε ότι "το 2015 η Επιτροπή εντόπισε τα λείψανα 36 ατόμων, χάριν σε μια ηλικιωμένη μάρτυρα που ήταν 95 ετών". Σημείωσε πως, παρά τους όποιους φόβους, αυτή αποφάσισε να μιλήσει γιατί αισθάνθηκε πως αν δεν μιλούσε τη δεδομένη στιγμή, σύντομα θα πέθαινε, «παίρνοντας μαζί της» αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.

Λίγους μήνες, αφότου μας μίλησε και μετά που βρήκαμε τα λείψανα αυτών των 36 ατόμων, η γυναίκα απεβίωσε, πρόσθεσε.

"Πολλοί άνθρωποι, που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων, που παραμένουν άγνωστοι, έχουν ήδη πεθάνει. Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στην Επιτροπή για το καλό όλων των οικογενειών, που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους, 55 και 44 χρόνια μετά που χάθηκαν τα ίχνη τους", σημείωσε ο κ. Αρνί.

Και τα τρία μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη σημασία του Προγράμματος Εκταφής, Ταυτοποίησης και Επιστροφής Λειψάνων Αγνοουμένων , που εφαρμόζεται από το 2006, και της συνέχισης στήριξής του τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης.

Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, από το σύνολο των 2002 αγνοουμένων, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει και αναγνωρίσει τα λείψανα περίπου 900.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Πρέσβεις, ο κ. Αρνί είπε πως η Επιτροπή χρειάζεται επίσης συνεχή οικονομική στήριξη από την ΕΕ, τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της, καθώς και από χώρες που θέλουν να βοηθήσουν αυτή τη σημαντική διαδικασία στην Κύπρο.

Επίσης, επεσήμανε πως η Επιτροπή εφαρμόζει τη νέα τριετή στρατηγική της μέσω μιας προσπάθειας για αρχειακή έρευνα και χρήση νέων τεχνολογιών, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού της κατά 20%.

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος ,Νέστορας Νέστορος, ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για αυτόν που είναι μέλος της Επιτροπής και πως είναι πολύ σημαντικό να είσαι επικεντρωμένος σε αυτό που επιδιώκεις. «Για μένα είναι ξεκάθαρο. Εργάζομαι για τις οικογένειες και στις δυο πλευρές και αυτό που ζητούν. Και αυτό που ζητούν είναι μια απάντηση: Τί έγινε με το αγαπημένο τους πρόσωπο. Και πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη συγκεκριμένη απάντηση όχι γενικά αλλά πρέπει να είμαστε πολύ-πολύ συγκεκριμένοι προς αυτές τις οικογένειες, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές», επεσήμανε.

Η εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ ευχήθηκε το 2018 να είναι ένα μια καλή χρονιά για την Κύπρο και είπε πως είναι τιμή της που είναι μέλος της Επιτροπής αυτής.

Σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις Επιτροπές, που λειτουργούν σε δικοινοτικό επίπεδο, με επιτυχία, στο νησί όπως αυτή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Προγράμματος της Επιτροπής ως «μια εξαιρετική επιτυχία υπό τις περιστάσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 95χρονη Τουρκοκύπρια αποκάλυψε ομαδικούς τάφους λίγο πριν πεθάνει "

Επιστήμονες κλωνοποίησαν μαϊμού για πρώτη φορά - Επόμενο βήμα ο... άνθρωπος;

Άλμα προς το μέλλον, ή ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, με άγνωστες συνέπειες για τον κόσμο; Σε κάθε περίπτωση το επίτευγμα είναι τεράστιο. Επιστήμονες πέτυχαν να κλωνοποιήσουν μαϊμού για πρώτη φορά στην ιστορία, ανοίγοντας το δρόμο στο επόμενο και πιθανότατα τελικό βήμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν αντίστοιχη εκείνης που εφάρμοσαν οι επιστήμονες το 1996, προκειμένου να κλωνοποιήσουν το πιο διάσημο πρόβατο, την Ντόλι. Από τη διαδικασία των Κινέζων επιστημόνων προέκυψαν δύο υγιέστατες μαϊμούδες.

Από το 1996, οι επιστήμονες είχαν πετύχει την κλωνοποίηση διαφόρων ζώων, όπως γουρουνιών, σκύλων, γατών και αλόγων πόνυ, ενώ είχαν δημιουργήσει και ανθρώπινο έμβρυο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είχε επιτευχθεί η κλωνοποίηση μωρών από τα λεγόμενα κυρίαρχα θηλαστικά, όπως είναι οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες και οι άνθρωποι.
Οι δύο πρώτες μαϊμούδες που κλωνοποιήθηκαν είναι θηλυκές, ηλικίας 7 και 8 εβδομάδων και ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τελικά τα καταφέραμε», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι στόχος τους δεν ήταν η κλωνοποίηση μαϊμούδων, αλλά ανθρώπων. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν τους επετράπη η έρευνα, καθώς η παγκόσμια κοινότητα απέρριψε την κλωνοποιηση ανθρώπων για «ηθικούς λόγους».

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της έρευνας, χρειάστηκαν 127 «αυγά», πριν προκύψουν τα δύο μικρά μαϊμουδάκια. Διευκρινίστηκε επίσης, ότι η κλωνοποίηση δεν προήλθε από ενήλικη μαϊμού, αλλά από DNA εμβρύου. Οι προσπάθειες, τόνισε, για κλωνοποίηση από ενήλικα άτομα συνεχίζεται και σύντομα αναμένεται να αποδώσει καρπούς.

Οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να εξελίξουν και να προσαρμόσουν τις μεθόδους που είχαν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν.

Τα πειράματα για την κλωνοποίηση ζώων και ανθρώπων έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και μεταξύ των επιστημόνων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορρίπτουν ως επικίνδυνη την ιδέα της κλωνοποίησης, κάνοντας λόγο για καταστάσεις που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και να μην είναι αντιμετωπίσιμες από την ανθρωπότητα, αλλά και την πρόκληση νέων ασθενειών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστήμονες κλωνοποίησαν μαϊμού για πρώτη φορά - Επόμενο βήμα ο... άνθρωπος;"

Φόροι 757 εκατ. ευρώ σε 146.000 φορολογούμενους που δήλωσαν «μαύρα» εισοδήματα

Ένεση ρευστότητας στην αγορά με επιστροφές φόρων – εξπρές (που ξεπέρασαν και τα 6 δισ. ευρώ το 2017!) αλλά και μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, κατέγραψε η ΑΑΔΕ, με βάση όσα ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε ομιλία του στην 94η συνεδρίαση της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ , στο Παρίσι.

Από την άλλη, τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησης την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2017:

- τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ξεπέρασαν τα 10,8 δισ. ευρώ. Μόνον τον μήνα Δεκέμβριο έμειναν απλήρωτοι φόροι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου ανέρχονταν σε 9,6 δισ. ευρώ . Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών , συνεχώς μειώνεται, από τα 13,38 δισ. ευρώ το 2015, σε 12,16 δισ. ευρώ το 2016 και σε 10,87 δισ. ευρώ το 2017 ( μείωση 10,5%).

- η είσπραξη παλαιού χρέους αυξήθηκε στα 2,678 δισ. ευρώ, από 2,457 δισ. ευρώ το 2016 ( αύξηση 8,20%)

- οι επιστροφές φόρων εκτοξεύθηκαν στα 6,053 δισ. ευρώ, έναντι 4,290 δισ. ευρώ το 2016

- το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου μειώθηκε σε 1,034 δισ ευρώ το 2017, από τα 3,285 δισ ευρώ το 2015.

Συνολικά το 2017, η ΑΑΔΕ κατέγραψε υπέρβαση 1,5% ή κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ στο στόχο είσπραξης εσόδων. Σε αυτό συνέβαλε, εκτός από τις κατασχέσεις, και η ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή, τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι στη ρύθμιση εντάχθηκαν 146.000 φορολογούμενοι και βεβαιώθηκαν προς είσπραξη πρόσθετοι φόροι ύψους 757 εκατ. ευρώ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόροι 757 εκατ. ευρώ σε 146.000 φορολογούμενους που δήλωσαν «μαύρα» εισοδήματα"

Στα 1,94 δισ. το πλεόνασμα το 2017 - Υπερδιπλάσιο του στόχου

Σε 1.941 εκατ. ευρώ (1,94 δισ.) διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2017, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.778 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Κατά τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.267 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.810 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 5.123 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51.423 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 719 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.973 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 259 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2017, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:
  1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 0,5%,
  2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 38 εκατ. ευρώ ή 1,1%,
  3. Φόροι στην περιουσία κατά 54 εκατ. ευρώ ή 1,7%,
  4. Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 109 εκατ. ευρώ ή 6,0%,
  5. Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 95 εκατ. ευρώ ή 4,0%,
  6. ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 20 εκατ. ευρώ ή 1,1%,
  7. ΦΠΑ λοιπών κατά 22 εκατ. ευρώ ή 0,2%,
  8. Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 21 εκατ. ευρώ ή 3,5%,
  9. Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 14 εκατ. ευρώ ή 4,4%,
  10. Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 43 εκατ. ευρώ ή 4,7%,
  11. Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 38 εκατ. ευρώ ή 0,9%,
  12. Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 23 εκατ. ευρώ ή 7,8%.
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
  1. ΦΠΑ καπνού κατά 19 εκατ. ευρώ ή 3,1%,
  2. ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 12 εκατ. ευρώ ή 0,3%,
  3. Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 54 εκατ. ευρώ ή 2,0%,
  4. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 17 εκατ. ευρώ ή 1,5%,
  5. Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 122 εκατ. ευρώ ή 23,9%,
  6. Έσοδα ΝΑΤΟ κατά 12 εκατ. ευρώ ή 28,9%,
  7. Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 247 εκατ. ευρώ ή 16,0%.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 5.360 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 217 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.577 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.449 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 978 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6.292 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 561 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.225 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 247 εκατ. ευρώ.
Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Δεκέμβριο 2017, είναι οι κάτωθι:
  1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 38 εκατ. ευρώ,
  2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ,
  3. Φόροι στην περιουσία κατά 15 εκατ. ευρώ,
  4. Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 37 εκατ. ευρώ,
  5. Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 53 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Δεκέμβριο 2017 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:
  1. Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 17 εκατ. ευρώ,
  2. ΦΠΑ καπνού κατά 12 εκατ. ευρώ,
  3. ΦΠΑ λοιπών κατά 24 εκατ. ευρώ,
  4. ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 41 εκατ. ευρώ,
  5. Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 31 εκατ. ευρώ,
  6. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 37 εκατ. ευρώ,
  7. Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 21 εκατ. ευρώ,
  8. Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 124 εκατ. ευρώ,
  9. Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 19 εκατ. ευρώ,
  10. Έσοδα ΝΑΤΟ κατά 12 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 518 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 170 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (688 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 1.067 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 314 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017ανήλθαν στα 55.690 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.575 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (57.265 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49.740 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 775 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 101 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 59 εκατ. ευρώ, και οι δαπάνες μεταναστευτικών ροών κατά 93 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 943 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 550 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 25 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 775 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, 476 εκατ. ευρώ για δαπάνη παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και 315 εκατ. ευρώ για δαπάνη επιστροφής κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 5.950 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.785 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 156 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.893 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 138 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.892 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 18 εκατ. ευρώ.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 1,94 δισ. το πλεόνασμα το 2017 - Υπερδιπλάσιο του στόχου"

FAZ: Στις ευρωεκλογές του 2019 θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λίστα

Λόγω των ανακατατάξεων που θα προκαλέσει το Brexit, υπάρχει η πρόταση ένας αριθμός ευρωβουλευτών να εκλεγεί με κοινή ευρωπαϊκή λίστα

Πολύ πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο εκλογής ευρωβουλευτών μέσω κοινής λίστας στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Η πρόταση κερδίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συνταγματικά θέματα. Ωστόσο, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να πάρει την έγκριση της ολομέλειας στο τέλος του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Τι θα γίνουν οι θέσεις της Βρετανίας

Η ανακατάταξη ξεκίνησε με την αποχώρηση της Βρετανίας από την EE, το Μάρτιο του 2019. Η χώρα θα χάσει τις 73 από τις 751 έδρες που είχε στο ευρωκοινοβούλιο.

Εξ αυτών, οι 27 θέσεις θα διατεθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από πέντε έδρες θα πριμοδοτηθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Οι ευρωβουλευτές θέλουν τις επιπλέον 27 θέσεις να προκύπτουν μέσα από ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα, θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο να εκλέγεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, για να παγιωθεί η διαδικασία εκλογής που καθιερώθηκε το 2014.

Πάντως, στη συζήτηση υπάρχουν βουλευτές που εκφράζονται θετικά, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει εκδημοκρατισμός της διαδικασίας, ενώ ορισμένοι άλλοι εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι θα αποξενωθούν ακόμη περισσότερο.

Πάντως, ορισμένες από τις βουλευτικές έδρες που θα προκύψουν από το Brexit, θα διατηρηθούν με στόχο να δοθούν σε μελλοντικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων. Η ευρωβουλή δεν επιθυμεί την υπέρβαση του αριθμού 751 στις βουλευτικές έδρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Στις ευρωεκλογές του 2019 θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λίστα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news