facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ρέγκλινγκ στον ΣΚΑΪ: Αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Αυστηρότερη μετα-μνημονιακή επιτήρηση από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης κινδυνεύει να υποστεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα. [Είναι μία] φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM από τις άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ότι χώρες που υπάγονται σε πρόγραμμα παραμένουν σε καθεστώς επιτήρησης έως ότου να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους προς τους εταίρους, που στην πράξη σημαίνει ότι η Αθήνα θα επιβλέπεται από τους θεσμούς για αρκετές δεκαετίες.

Επί του παρόντος Ιρλανδία και Πορτογαλία ελέγχονται δύο φορές κάθε χρόνο από τους θεσμούς, όμως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ελέγχεται πιο συχνά ή πιο αυστηρά.

Μεγάλο ερώτημα είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επιτήρηση της Ελλάδας, ειδικά εάν υπάρξει τελικά συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συνοδεύεται από όρους.

«Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς, ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου, όμως εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη στάση των εταίρων, λέγοντας ότι η δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα δεν έχει καμφθεί ούτε στο ελάχιστο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ στον ΣΚΑΪ: Αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο "

Αιτωλοακαρνανία: 1.115 σπίτια υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η πρώτη φάση της απογραφής των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, έπειτα από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας κατέγραψαν τις ζημιές στις επιχειρήσεις, ενώ οι δήμοι κατέγραψαν τις ζημιές σε κατοικίες.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η αποτύπωση της κατάστασης έχεις ως εξής:

- Στο δήμο Μεσολογγίου υπέστησαν ζημιές 52 κατοικίες και 13 επαγγελματικοί χώροι.
- Στο δήμο Αγρινίου υπέστησαν ζημιές 1.051 κατοικίες και 64 επαγγελματικοί χώροι.
- Στο δήμο Αμφιλοχίας υπέστησαν ζημιές 12 κατοικίες, 9 επαγγελματικοί χώροι και μία αποθήκη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την περιφέρεια, «επόμενο βήμα είναι η έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Υποδομών, μέσω της οποίας θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων και την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων προς τους πληγέντες».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με επιστολή του προς το υπουργείο Υποδομών και τις αρμόδιες διευθύνσεις αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, ζήτησε την οριοθέτηση των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, με την έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης , για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, λόγω των πλημμυρών, και την ένταξή τους σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Η παρέμβασή μας στοχεύει στην άμεση αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν στις περιουσίες των πολιτών, με την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Από την πρώτη στιγμή που οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, ώστε να επανέλθει σύντομα η καθημερινότητα στους πληγέντες συμπολίτες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτωλοακαρνανία: 1.115 σπίτια υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου "

Τι διδάσκουν τα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ για τη μακεδονική ιστορία

Το Thessnews.gr πραγματοποίησε αποστολή στα Σκόπια προκειμένου να διαπιστώσει τι διδάσκεται στα σχολικά βιβλία.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ.

Συζητώντας κανείς με τους Σκοπιανούς αντιλαμβάνεται ότι ζουν σε μία απίστευτη πλάνη, την οποία φυσικά και δεν παραδέχονται, κάτι που κάνει αυτήν την πλάνη πραγματικά ακατανίκητη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Στην προσπάθειά μου να βρω πού εδράζεται η πλάνη αυτή, κατέφυγα στα σχολικά βιβλία. Με ιδιαίτερη δυσκολία, είναι η αλήθεια, κατάφερα να προμηθευτώ τα δύο βασικά σχολικά βιβλία Ιστορίας, ένα για το βασικό σχολείο (δημοτικό) και ένα για το Γυμνάσιο.

Με τη βοήθεια του φίλου Άρη Γεωργόπουλου, που είναι σλαβολόγος, εντόπισα τα βασικά στοιχεία «ιστορίας» του «Μακεδονικού Αφηγήματος», με τα οποία η νεολαία της γειτονικής χώρας διαπλάθει την ιστορική της συνείδηση. Και διαμορφώνει, εδώ και δεκαετίες, μία πεποίθηση, πάνω στην οποία εδράζεται όλη τους η πολιτική συμπεριφορά στο θέμα του ονόματος... Όπως σημειώνει και ο κ. Γεωργόπουλος, «στα βιβλία αυτά υπάρχει μία απίστευτη διαστρέβλωση γεγονότων και πηγών, με την οποία γίνεται μία τρομερή σύνδεση ασύνδετων πραγμάτων, προκειμένου να δομηθεί μία ιστορική συνέχεια, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το σήμερα, ούτως ώστε να αποδειχθεί η συνέχεια του μακεδονικού έθνους».



Όλα ξεκινούν από την αρχαία Μακεδονία. Εκεί οι σχολικοί συγγραφείς πασχίζουν να πείσουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αποκρύβοντας μεθοδικά όλα εκείνα τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Για τους «επιστήμονες» των Σκοπίων δεν υπήρχε πουθενά το «όλοι οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων», ούτε η γραφή τους, που, όπως φαίνεται ακόμη και στα εκθέματα του παλιού αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, ήταν η ελληνική.

Οι συγγραφείς κάνουν τσαλαβουτήματα στην Ιστορία. Το γεγονός ότι οι Μακεδόνες ακολουθούσαν την ελληνική Παιδεία το δικαιολογούν γράφοντας ότι αυτή ήταν η συνήθεια της εποχής! Ξεπερνούν με απίστευτη ελαφρότητα το γεγονός ότι ποτέ δεν βρέθηκε καμία επιγραφή στη «Μακεδονική» γλώσσα, που υποτίθεται ότι ήταν διαφορετική από την ελληνική, γράφοντας απλώς ότι «δεν βρέθηκαν μέχρι τώρα ευρήματα». Πουθενά δεν γράφουν ότι ελόγιζαν τους εαυτούς τους ως Έλληνες, ότι λάτρευαν τους θεούς του Ολύμπου, όπως και οι Έλληνες, και πάντα αφιέρωναν τις ηρωικές τους πράξεις στην Ελλάδα!

Οι συγγραφείς δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την ελληνιστική ως «μακεδονική» περίοδο της Ιστορίας! Μάλιστα, σε ένα σημείο, που σηκώνει πολύ γέλιο, γράφουν ότι κύρια χαρακτηριστικά της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ότι στο εσωτερικό της συνυπήρχαν οι Μακεδόνες ως στρατιωτικοί κατακτητές και οι Έλληνες ως κυρίαρχοι του πνεύματος!

Σύμφωνα με το αφήγημά τους, στη Μακεδονία αναπτύχθηκε ήδη από τον 5ο αιώνα ένα νέο έθνος, που εκσλαβίστηκε σταδιακά και επειδή αποτελούνταν από τοπικούς πληθυσμούς ονομάστηκε μακεδονικό. Αυτό το έθνος συνεχίζει να υφίσταται ως σήμερα και διατηρεί τα ιστορικά του στοιχεία, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με τους ιστορικούς συγγραφείς! Φυσικά, ακόμη και οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος βαφτίζονται με χαρακτηριστική ευκολία «Μακεδόνες», για να μη διαταραχθεί η «ιστορική συνέχεια» στα χρόνια του Βυζαντίου! 

Οι Σκοπιανοί δεν διαστρεβλώνουν μόνο τα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά το κάνουν και με σημαίνοντα πρόσωπα της βουλγαρικής Ιστορίας, όπως με τον Τσάρο Σαμουήλ. Σύμφωνα με τα σχολικά εγχειρίδια των Σκοπίων, ο Σαμουήλ ήταν ο πρώτος Μακεδόνας ηγεμόνας! Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ζήτησε ο ίδιος να γραφεί στον τάφο του ως «Βούλγαρος» αποκρύπτεται μεθοδικά, καθώς δεν βολεύει τη στήριξη του αφηγήματος...



Τα βιβλία

Απολύτως ενδεικτικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα:

Βιβλίο Ιστορίας Δ’ Τάξης Δημοτικού, συγγραφέας Σφέτοζαρ Ναουμόβσκι- εκδόθηκε το 2000

Σελ. 41
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
(...) παράλληλα στη Μακεδονία ζούσαν οι Παίονες και οι Πελαγόνιοι και άλλα φύλα και λαοί. Αυτά τα φύλα και οι λαοί αναμείχθηκαν μεταξύ τους και διαμόρφωσαν έναν λαό με κοινή γλώσσα, τη μακεδονική, η οποία πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία κατοικούσαν. Εκεί κατοίκησαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, που αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό έθνος και διέφεραν από τους υπόλοιπους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Οι κάτοικοι της αρχαίας Μακεδονίας μιλούσαν μία γλώσσα, που διέφερε από τις γλώσσες των λαών της Βαλκανικής.

Σελ 47
«Το Μακεδονικό κράτος στην εποχή του Αλεξάνδρου του Γ’ του Μακεδόνα».
Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας για να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή στο αχανές κράτος του, το οποίο συμπεριελάμβανε πολλά έθνη, έλαβε κάποια συγκεκριμένα μέτρα: έτσι, πριν την εκστρατεία του στην Ινδία επέλεξε για πρωτεύουσα του κράτους του τη Βαβυλώνα (έως τότε πρωτεύουσα ήταν η μακεδονική πόλη Πέλλα).
Στόχος του Αλέξανδρου ήταν η μίξη των υποταγμένων ανατολικών λαών με τους Μακεδόνες και τους Έλληνες.

Σελ 95
«Ευρώπη και Βαλκάνια κατά τον Μεσαίωνα»
Κατά τη διάρκεια του 6ου και 7ου αιώνα, μετά από μακρά διαμάχη του Βυζαντίου και των ντόπιων πληθυσμών, οι νότιοι Σλάβοι κατοίκησαν τη Βαλκανική χερσόνησο. Ένα τμήμα από τα πολυπληθή σλαβικά φύλα κατοίκησε στις γαίες της Μακεδονίας. (...) Οι Σλάβοι της Βαλκανικής αναμείχθηκαν με τους ντόπιους κατοίκους όπως Κέλτες, Ιλλύριους, Θράκες, Μακεδόνες και άλλους, οι οποίοι είχαν εκλατινιστεί και εξελληνιστεί. Έτσι σταδιακά και ειρηνικά, οι παλαιοί κάτοικοι αφομοιώθηκαν και έχασαν την εθνική τους ταυτότητα γενόμενοι σλαβικό έθνος (εκσλαβισμός).

Βιβλίο Ιστορίας Α΄έτους Γυμνασίου (πέντε συγγραφέων), εκδόθηκε το 2009

Σελ. 83
Γλώσσα και Πολιτισμός
Οι Μακεδόνες είχαν τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα, που διέφερε από τις γλώσσες των υπόλοιπων γειτονικών λαών, Ελλήνων, Ιλλυρίων και Θρακών. Έως σήμερα δεν έχουν βρεθεί γραπτές πηγές ή επιγραφές στη γλώσσα των Μακεδόνων. Έχουν διασωθεί όμως περίπου 140 αποσπάσματα γραπτών κειμένων. Ωστόσο, πολλοί αρχαίοι συγγραφείς μαρτυρούν ότι οι Μακεδόνες είχαν τη δική τους γλώσσα. Έτσι ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μακεδών πριν την εκστρατεία του κατά των Περσών απευθύνθηκε στους Μακεδόνες στρατιώτες στη μακεδονική γλώσσα.

Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν διαφορετικό ημερολόγιο απ’ αυτό των Ελλήνων, με 12 μήνες και το έτος να αρχίζει τον Οκτώβριο. Αριθμούσαν την χρονολογία ανάλογα με τη βασιλεία του κάθε μονάρχη. Από την εποχή του Αρχέλαου οι Μακεδόνες διοργάνωναν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Δίον, που διαρκούσαν εννέα μήνες.

Οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος που διέφερε από τα γειτονικά του κατά τον τρόπο της ζωής τους, τις παραδόσεις, την ενδυμασία, τα σύμβολα, το στράτευμα και άλλα.
Οι Μακεδόνες βασιλείς και αριστοκράτες απέδιδαν μεγάλη σημασία στον πολιτισμό και την παιδεία των παιδιών τους. Καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ποιητές και άνθρωποι του πνεύματος προσκαλούνταν στις αυλές των βασιλέων και αριστοκρατών. Είναι γνωστή η παρουσία του Ευριπίδη, του Αριστοτέλη και άλλων. Αυτοί είχαν καθήκον τους τη διαπαιδαγώγηση των αρρένων παιδιών των βασιλέων και των αριστοκρατών και την εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης και της τέχνης.

Σελ 113
«Η δημιουργία της σλαβικής γραμματείας»
Οι δημιουργοί του πρώτου σλαβικού αλφαβήτου (γλαγολητικού) και οι θεμελιωτές της σλαβικής γραμματείας και πολιτισμού ήταν οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος. Αυτοί γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 9ου αιώνος και ήταν πιθανότατα σλαβικής καταγωγής.

Σελ 87
«Η Μακεδονική Περίοδος»
Η περίοδος μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέχρι την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους ονομάζεται «ελληνιστική» ή «μακεδονική» περίοδος. Αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη σύνθεση του πολιτισμού των Μακεδόνων ως κατακτητών και των Ελλήνων ως φορέων της γλώσσας, της γραμματείας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού στην Αίγυπτο, την Περσία και τους λαούς της Εγγύς Ανατολής.

Σελ 103
«Τα μεσαιωνικά χρόνια»
Με τον θάνατο, το 976 μ.Χ. ,του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, οι τέσσερις αδελφοί, Δαυίδ, Ααρών, Μωυσής και Σαμουήλ ηγούνται της επανάστασης της Μακεδονίας κατά του Βυζαντίου. Αυτή η δεύτερη επανάσταση στέφθηκε με επιτυχία. Έτσι, το 976 εγκαθιδρύεται το ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος. (...) Ο Σαμουήλ γίνεται ο πρώτος ηγεμόνας του Μακεδονικού Κράτους. Από τη στιγμή που εδραιώθηκε στον θρόνο του, θέλησε να απελευθερώσει ολόκληρη τη Μακεδονία. 

Τα σύμβολα του διχασμού... 

Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει όταν ακούς έναν Σκοπιανό να μιλά στη γλώσσα του είναι ότι κάθε περίπου πέντε λέξεις, χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», «μακεδονικό» κλπ. Κατά έναν παράξενο τρόπο, οι Σκοπιανοί έχουν ουσιαστικά αφαιρέσει από τη γλώσσα τους τις λέξεις «κράτος», «χώρα» αλλά και όλα όσα σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους του πλανήτη περιγράφουν μία εθνοτική και κρατική συλλογικότητα! Παράλληλα, έχουν καθιερώσει την απίστευτη συνήθεια να βάζουν τον προσδιορισμό «μακεδονικός» όποτε αναφέρονται σε οποιαδήποτε κρατική ή δική τους οντότητα.

Εκεί που ένας τυπικός πολίτης θα έλεγε «θα απευθυνθώ στο υπουργείο, που είναι αρμόδιο για τις συγκοινωνίες στην πόλη» ο τυπικός Σκοπιανός θα πει «θα απευθυνθώ στο υπουργείο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι αρμόδιο για τις συγκοινωνίες στα Σκόπια, την μακεδονική πρωτεύουσα»! Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γράφεται παντού, ακόμη και στα κουτάκια της CocaCola. Όπως βλέπουμε σε κάποιες συσκευασίες «Ελληνικό προϊόν», έτσι εδώ στα Σκόπια γράφουν σε κάθε προϊόν ότι «παράγεται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Ρώτησα πολλούς ανθρώπους γιατί το κάνουν αυτό...

Κανένας δεν το είχε αντιληφθεί ότι το κάνει! Κανένας τους δεν ήξερε το γιατί. «Συνήθεια», «έτσι μιλάνε όλοι» ήταν οι πειστικότερες απαντήσεις που πήρα. Για μένα, αυτή η συνήθεια μαρτυρά ανασφάλεια και επιβολή. Η κρατική δομή στα Σκόπια, ήδη από το 1944, χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους για να βάλει στην καθημερινότητα των πολιτών αυτό το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ακόμη κι αν γι’ αυτό χρειάστηκε να αξιοποιήσει μέχρι και τα κουτάκια της CocaCola!

Στο ίδιο πλαίσιο, βλέπουμε ότι οι Σκοπιανοί ονόμασαν το αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος», όπως ακριβώς έκαναν και με τον οδικό άξονα που συνδέει τους Ευζώνους, στα ελληνικά σύνορα με τα τα σερβικά, στο Κουμάνοβο... Η στόχευση είναι διπλή: αφορά τόσο τους ντόπιους όσο και τους χιλιάδες ταξιδιώτες που τον χρησιμοποιούν. Το αεροδρόμιο και ο οδικός άξονας θα είναι τα πρώτα που θα αλλάξουν όνομα, σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Θα μπουν στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης και θα εμφανιστούν ως «υποχωρήσεις» έναντι της Ελλάδας! Αν και θυμίζουν περισσότερο τούρκικο παζάρι: μόλις στριμωχτώ, κάνω μία χοντροκομμένη αυθαιρεσία, την οποία για να την αποσύρω ζητώ ανταλλάγματα. Ακριβώς έτσι έγινε και με την πρώτη σημαία του κράτους, αυτήν με το αστέρι της Βεργίνας, την οποία απέσυραν οι Σκοπιανοί το 1995, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας! Θα αποσυρθούν και κάποια από τα κιτσάτα αγάλματα του Γκρούεφσκι, άλλωστε οι Σκοπιανοί δεν τα θέλουν, αλλά θα το παρουσιάσουν κι αυτό ως υποχώρηση...

«Η διαπραγμάτευση» 

Όποιος έρθει εδώ και «τριφτεί» για να κάνει το ρεπορτάζ, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι για τους Σκοπιανούς διαπραγμάτευση με τους Έλληνες για το όνομα σημαίνει συζητώ ή περιμένω μέχρις ότου οι Έλληνες αναγνωρίσουν τη χώρα ως «Μακεδονία» μαζί με κάτι ακόμη (Άνω, Βόρεια ή Νέα). Κανείς τους δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ονομασία χωρίς το «Μακεδονία»! Και μάλιστα, θεωρούν ότι συμβιβάζονται, ότι κάνουν πίσω και ότι συνεισφέρουν σημαντικά βάζοντας ένα συνθετικό! Απίθανα πράγματα... Η κυβέρνηση Ζάεβ εξομάλυνε λίγο την κατάσταση, ενώ η κοινωνία παρουσιάζει μία κόπωση για τον «Μακεδονισμό», τον οποίο έχει ταυτίσει με το καθεστώς Γκρούεφσκι, που αμαυρώθηκε από σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα. Η κοινή γνώμη μοιάζει πρόθυμη να συμβιβαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της στο ΝΑΤΟ. Και εκεί προκύπτουν τα περιθώρια για την ελληνική διπλωματία...

thessnews


Διαβάστε Περισσότερα » "Τι διδάσκουν τα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ για τη μακεδονική ιστορία"

Σπίρτζης: Τέλη Φεβρουαρίου κλείνουν οι μπάρες στους σταθμούς του Μετρό

Προς το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Μετρό και θα κλείσουν οι πόρτες στα τερματικά μηχανήματα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (22/1) ο υπουργός Υποδομών Χρηστός Σπίρτζης.

Όπως είπε πέραν της προσαρμογής του κοινού στο νέο σύστημα έπρεπε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για εκείνους που πληρώνουν μισό εισιτήριο, η οποία υπολογίζεται για τις 15 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι δεν έχουν μειωθεί τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών κατά την παρατεταμένη δοκιμαστική λειτουργία, αντιθέτως έχουν πωληθεί πάνω από 400 χιλιάδες προσωποποιημένες κάρτες που εκδίδονται πλέον και μέσω ίντερνετ, ενώ οι παλαιές χάρτινες κάρτες δεν ξεπερνούσαν τις 250 χιλιάδες κάθε μηνά.

Ο υπουργός Υποδομών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και ανακοινώσε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα γίνει ο διαγωνισμός για το νέο ηλεκτρονικό δορυφορικό σύστημα πληρωμής διοδίων στους αυτοκινητόδρομους. Το νέο σύστημα όπως είπε θα εφαρμοστεί σε κάποιους από τους αυτοκινητόδρομους μέχρι το τέλος του 2018.


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Τέλη Φεβρουαρίου κλείνουν οι μπάρες στους σταθμούς του Μετρό "

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται προσωρινής σύνταξης -Οι προϋποθέσεις, οι εξαιρέσεις

Ρυθμίζεται το ζήτημα της χορήγησης προσωρινής σύνταξης για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά για όλες τις κατηγορίες συνταξιοδότησης από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Είτε εξ ιδίου δικαιώματος, είτε λόγω ανικανότητας (αναπηρίας), είτε εκ μεταβιβάσεως (λόγω θανάτου)- σύμφωνα με εγκύκλιο του φορέα.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στο ΦΕΚ 176 Α΄ δημοσιεύτηκαν οι διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 (ΦΕΚ 85 Α΄) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ν. 4387/2016, ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων, για την «Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ» και άλλες διατάξεις». Οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4387/2016 εξακολουθούν να ισχύουν για τους ασφαλισμένους οι οποίοι καταθέτουν στον ΕΦΚΑ έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει με την προσθήκη του άρθρου 29Α, αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, που θεσπίζεται με το νόμο αυτό. Οι διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011 εφαρμόζονται για τη χορήγηση προσωρινού ποσού σύνταξης σε ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης κρίνεται με τις προϊσχύουσες του Ν. 4387/2016 διατάξεις.

Δικαιούχοι-Διάρκεια του δικαιώματος (παρ. 1)

α) Δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης του άρθρου 2 είναι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του ειδικού καθεστώτος του Ν. 3163/1955, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου αυτού.

Με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137 Α΄), καταργήθηκε, από την έναρξη ισχύος της, η παρ. 9 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, η οποία προέβλεπε ότι οι διατάξεις του άρθρου 29 εφαρμόζονται αναλόγως και στα πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται με το ειδικό καθεστώς του Ν. 3163/1955. Ως εκ τούτου, για τα πρόσωπα αυτά, όταν υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017, ενώ, όταν υποβάλλεται σε έντυπη μορφή, για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016.

β) Το δικαίωμα στην προσωρινή σύνταξη του άρθρου 2 αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα και λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο εκδίδεται η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, ακόμα και στις ειδικές περιπτώσεις τυχόν άρσης των περιοριστικών συνθηκών που αναφέρονται στις περιπτώσεις δ και ε της παρ. 7.

3. Προϋποθέσεις χορήγησης της προσωρινής σύνταξης-δικαιολογητικά (παρ. 4)

Εκτός από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης σε όλα τα πεδία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, ειδικά ως προς την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ότι πληρούν τόσο τις προϋποθέσεις χορήγησης της προσωρινής σύνταξης του άρθρου αυτού όσο και τις προϋποθέσεις χορήγησης της οριστικής σύνταξης.

Οι ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης επιπλέον οφείλουν να δηλώσουν αναλυτικά τα Ταμεία στα οποία ασφαλίστηκαν διαδοχικά, το χρόνο ασφάλισης ανά ενταχθένΤαμείο και συνολικά τις αντίστοιχες αποδοχές/εισόδημα, τον τυχόν χρόνο παράλληλης ασφάλισής τους, καθώς και το Ταμείο στο οποίο έχουν τυχόν οφειλές και το αντίστοιχο ποσό, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ.1500/οικ.9696/195/8.8.2014 (Β΄ 2441).

Όταν για τη συνταξιοδότηση είναι απαραίτητος ο έλεγχος της καταβολής των εισφορών (περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών), επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταθέσουν υπηρεσιακό σημείωμα του αρμόδιου Τμήματος εισφορών σχετικά με τις τυχόν οφειλόμενες εισφορές κατά το μήνα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, υφίσταται και η υποχρέωση των ασφαλισμένων για την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

4. Αναγνώριση δικαιώματος (παρ. 3)

Τόσο η έγκριση όσο και η απόρριψη του αιτήματος για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης του άρθρου 2 γίνεται πάντοτε με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου (Διευθυντή), μη υποκείμενη σε προσφυγή. Η προθεσμία για την έκδοση της διοικητικής πράξης είναι δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών της παραγράφου 4 ή και από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν η χορήγηση της σύνταξης συναρτάται με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας του ασφαλισμένου, εάν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής (ΒΥΕ), από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης αυτής. Οι ανωτέρω προθεσμίες ισχύουν και στις περιπτώσεις όπου για τη συνταξιοδότηση λαμβάνεται υπόψη χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς.

5. Έλλειψη προϋποθέσεων χορήγησης οριστικής σύνταξης-συνέπειες (παρ. 6)

Εάν, τελικά, μετά τον έλεγχο όλου του συνταξιοδοτικού φακέλου που έχει σχηματιστεί μαζί με τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν προς έκδοση της απόφασης χορήγησης οριστικής σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση και στην υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου είναι ανακριβή, με συνέπεια να έχει χορηγηθεί αχρεωστήτως η προσωρινή σύνταξη, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά συντάξεων αναζητούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών.

6. Υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης (παρ. 2)

α) Προσωρινή σύνταξη, λόγω γήρατος.

Υπολογίζεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016. Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος, το ποσό μειώνεται αντίστοιχα προς το ποσοστό μείωσης που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

β) Προσωρινή σύνταξη, λόγω αναπηρίας.

Οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, λόγω αναπηρίας, δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, η οποία διαμορφώνεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης που υπολογίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 27 και την παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4387/2016.

Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 27 αναφέρεται στα ποσοστά μείωσης της εθνικής σύνταξης των συνταξιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99%, οπότε χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης ή με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99%, οπότε χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.

Όσον αφορά τους συνταξιοδοτούμενους με τις διατάξεις του Ν. 612/1977 (ΦΕΚ Α΄164) είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά, επειδή θεωρούνται συνταξιούχοι, λόγω γήρατος και όχι λόγω αναπηρίας, το ποσοστό αναπηρίας τους δεν επηρεάζει το ποσό της προσωρινής σύνταξης, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές.

Η παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4387/2016 ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης επί αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, βάσει των άρθρων 7, 8 και 28 του ίδιου νόμου, με ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό εκείνο που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης, στο ύψος που εκάστοτε διαμορφώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 7 (βλ. εγκ. 24/2017, ενότητα Ζ, περ. ii). Επομένως, το ποσό της προσωρινής σύνταξης, λόγω αναπηρίας, που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, δεν μπορεί να υπολείπεται του ανωτέρω ποσού, ήτοι των 768 ευρώ.

γ) Προσωρινή σύνταξη, λόγω θανάτου.

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού που διαμορφώνεται, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 και χορηγείται στους δικαιοδόχους, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, δηλαδή υπολογίζεται στο 50% του ποσού που χορηγείται ως οριστική σύνταξη, λόγω θανάτου, σύμφωνα με το άρθρο 12, όπως ισχύει, μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 1 του Ν. 4499/2017.

Δεδομένων δε των προβλέψεων του ν. 4499/2017 και της εγκυκλίου Φ80000/οικ. 58727/74/Δ29.17/29-12-2017 του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ποσό της προσωρινής σύνταξης, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο κατώτατο ποσό σύνταξης, λόγω θανάτου, ήτοι 360 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης ότι και στην προσωρινή εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 1 του ν. 4499/2017, με το οποίο προβλέπεται χορήγηση αυτοτελούς κατωτάτου ορίου σύνταξης και στα δικαιοδόχα τέκνα, όπως και στα δικαιοδόχα τέκνα που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς.

Έτσι, για παράδειγμα, σε περίπτωση που υπάρχουν δύο δικαιοδόχα τέκνα και ένα δικαιοδόχο–ορφανό και από τους δύο γονείς, τότε στα δύο δικαιοδόχα τέκνα επιμερίζεται ένα ελάχιστο όριο προσωρινής σύνταξης (360 ευρώ) και στο ορφανό και από τους δύο γονείς τέκνο, επίσης, ένα ελάχιστο όριο προσωρινής (360 ευρώ).

Στα πρόσωπα που έχουν δικαιωθεί προσωρινής σύνταξης, πριν από την ισχύ του ν. 4499/2017, δίνεται η δυνατότητα υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο νέας αίτησης λήψης προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, προκειμένου να δικαιωθούν ως προς το ύψος της προσωρινής σύνταξης οι προβλέψεις του ν. 4499/2017 και της σχετικής Φ80000/οικ. 58727/74/Δ29.17/29-12-2017 εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι για τις συντάξεις, λόγω αναπηρίας, που καταβάλλονταν στους θανόντες συνταξιούχους μειωμένες, λόγω ποσοστού αναπηρίας, το χορηγούμενο ποσό θα είναι μειωμένο σε αντίστοιχο ποσοστό, ενώ, στην περίπτωση που καταβαλλόταν πλήρες ποσό, παρά την ύπαρξη χαμηλότερης βαθμίδας αναπηρίας, το ποσό που θα χορηγείται στα μέλη οικογένειας θα είναι πλήρες, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους δικαιούχους που υποβάλλουν έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης.

7. Συμψηφισμός (παρ. 5)

Το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, συμψηφίζεται με το ποσό της σύνταξης που καθορίζεται στην οριστική απόφαση απονομής της σύνταξης.

8. Εξαιρέσεις (παρ. 7)

Το άρθρο 2 δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Για τις περιπτώσεις που υποβάλλεται έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης, η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 2 προβλέπει την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, μετά την κατάργηση της παρ. 9 (βλ. ανωτέρω παρ. 2α).

β. Όταν για τη συνταξιοδότηση πρέπει να εφαρμοστούν οι Κανονισμοί 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 883/2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, καθώς και οι διμερείς συμβάσεις κοινωνικής ασφάλειας, εκτός των περιπτώσεων που θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισης σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα.

γ. Όταν δεν έχει διακοπεί η εργασία/αυτοαπασχόληση κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ή όταν αναληφθεί μεταγενέστερα, καθώς και όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη για την ίδια αιτία.

δ. Όταν είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Εφόσον, όμως, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου, εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, ακόμα και αν η εξαγορά του χρόνου αυτού γίνει τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου, είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη από την αρχική αίτηση, όχι, όμως, πριν από την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ των ασφαλισμένων οι οποίοι καταθέτουν είτε έντυπη είτε ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, μπορεί να γίνει δεκτό ότι στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το άρθρο 2, θα εφαρμόζονται επί του ζητήματος αυτού οι οδηγίες του ΥΠΕΚΑΑ ως προς την εφαρμογή του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 (ΑΔΑ: ΨΘΠΞ465Θ1Ω-Ρ6Δ), δηλαδή:

Αν στην απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης προβλέπεται ότι η εξόφληση του ποσού που αντιστοιχεί στην εξαγορά, θα παρακρατηθεί σε δόσεις από τη σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας δόσης που προκύπτει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, μπορεί να παρακρατείται κάθε μήνα από την προσωρινή σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης που καταβάλλεται τελικά στο δικαιούχο, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ήμισυ του ποσού που δικαιούται ως προσωρινό ποσό σύνταξης, σύμφωνα με τον υπολογισμό που προβλέπεται για την περίπτωσή του από τις διατάξεις του άρθρου 2.

Συνεπώς, το υπερβάλλον ποσό της δόσης, που δεν μπορεί να παρακρατηθεί, μέσω της προσωρινής σύνταξης, θα πρέπει να παρακρατηθεί από τα ποσά της οριστικής σύνταξης, δηλαδή εφάπαξ, από τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στο συνταξιούχο. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των αναδρομικών δεν επαρκεί, για να καλυφθεί το σύνολο του ανωτέρω ποσού, μπορεί να παρακρατηθεί από τις μηνιαίες καταβαλλόμενες συντάξεις, μαζί με το υπόλοιπο της οφειλής για την εξαγορά.

ε. Όταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά. Αν μεταγενέστερα εκλείψει ο λόγος αυτός, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Εάν ο ασφαλισμένος οφείλει αθροιστικά και εισφορές από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, οι οφειλές αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό οφειλής, όπως διαμορφώνονται ανά πρώην φορέα. Όμως, επισημαίνεται ότι το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές, επιμεριζόμενο σε μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, παρακρατείται από το ποσό της οριστικής σύνταξης και όχι από την προσωρινή σύνταξη.

Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η χορήγηση προσωρινής σύνταξης αποτελεί προσωρινό μέτρο οικονομικής υποστήριξης των υποψήφιων συνταξιούχων κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της επαγγελματικής ζωής και της συνταξιοδότησης, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτό να αποτελέσει αιτία καθυστέρησης στην απονομή της οριστικής σύνταξης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται προσωρινής σύνταξης -Οι προϋποθέσεις, οι εξαιρέσεις "

Το Σάββατο στα Σκόπια: Έκτακτη Συνεδρίαση προέδρου της χώρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το όνομα

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του προέδρου της χώρας και των ηγετών των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας του κράτους.

Μετά τη συνάντηση που αναμένεται αύριο να πραγματοποιηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, το ζήτημα της ονομασία θα τεθεί στο τραπέζι, όπου οι ηγέτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων θα συζητήσουν, με την παρουσία του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστούν: ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος -DUI, Αλί Αχμέτι, ο νέος πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι, καθώς και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

«Στο πλαίσιο του συμπιεσμένου χρόνου, που επιβάλλεται από τους διεθνείς, η επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

(Στοιχεία από ts.mk)

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Σάββατο στα Σκόπια: Έκτακτη Συνεδρίαση προέδρου της χώρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το όνομα"

Ποιοι μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο: Ανοίγει πλήρως το επάγγελμα -Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα

Φυσικά πρόσωπα που είναι φαρμακοποιοί αλλά και όσοι δεν είναι, όπως επίσης και συνεταιρισμοί μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Υγείας.

Το επίμαχο ΠΔ κατατέθηκε μετά την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, το οποίο με μία σειρά αποφάσεων είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και την λειτουργία φαρμακείου αλλά και τα θέματα που αφορούν φαρμακοποιούς μπορούν να ρυθμιστούν είτε με νόμο είτε με προεδρικό διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, πέρσι το καλοκαίρι, η Ολομέλεια ακύρωσε την υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε μπορούν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα». Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

Ο μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως ΕΠΕ, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας. ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Άδεια φαρμακείου μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ημεδαπούς αλλά και σε Ευρωπαίους πολίτες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο: Ανοίγει πλήρως το επάγγελμα -Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα "

Πάνω από 10.200 αποφυλακίσεις από το 2015 με το «νόμο Παρασκευόπουλου»

Στους 10.210 ανέρχονται οι κρατούμενοι που αποφυλακίσθηκαν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών όρων του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου από το 2015 έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πάνω από το 50% των συνολικών «απολύσεων» ανά έτος προέρχεται από τις αποσυμφορητικές διατάξεις. Το τελευταίο εξάμηνο του 2015 αποφυλακίσθηκαν με τις εν λόγω ρυθμίσεις 1.703 κρατούμενοι, ενώ ο αριθμός αυξήθηκε αισθητά την επόμενη διετία.

Συγκεκριμένα, το 2016 οι αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» έφτασαν τις 4.027 – ήτοι 54,9% επί του συνόλου. Το 2017, έως τα μέσα Νοεμβρίου, ακολούθησαν άλλες 4.017 αποσυμφορητικές απολύσεις, δηλαδή το 56,2% του συνόλου.

Σύμφωνα με την ίδια απάντηση με τις ευεργετικές διατάξεις αντίστοιχων νόμων της κυβέρνησης Σαμαρά (2012, 2013, 2014) είχαν αποφυλακιστεί 5.021 κρατούμενοι, οι οποίοι ωστόσο συγκεντρώνονται σαν αριθμός στο 2014, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο αριθμός ανά έτος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πάντως, επιχειρώντας να αποκρούσει τη δριμεία κριτική της ΝΔ περί υποτροπιασμού των εγκληματιών που απολύθηκαν με το λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου και τις παρατάσεις του τις οποίες υπέγραψε ο ίδιος, υποστηρίζει στην απάντησή του ότι «η ρητορεία του νόμου και της τάξης δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια».

Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για επιχείρηση δημιουργίας κλίματος πανικού στους πολίτες.

Προσθέτει, δε, ότι από τους συνολικά 23 φερόμενους ως δράστες σε επτρά βίαια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Απρίλιο του 2015 έως σήμερα:

  • Επτά φέρονται να έχουν αποφυλακιστεί με τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου
  • Για τρεις από αυτούς είχε διαταχθεί η άμεση απέλαση που δεν εκτελέστηκε
  • Δύο εξ αυτών θα απολύονται σε κάθε περίπτωση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία
  • Ένας είχε παραβιάσει τακτική άδεια

«Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των ατόμων που αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τους ως άνω νόμους, δεν έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα κατά τη επανένταξή τους στη κοινωνία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μάλιστα ο κ. Κοντονής χαρακτηρίζει τον επίμαχο νόμο «συνειδητή πολιτική επιλογή» και «επιλογή ανάγκης» υπό τις καταδίκες της χώρας μας για τις συνθήκες που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές.

Καταλήγει ότι η νομοθέτηση σε αυτή την κατεύθυνση «θεωρείται απόλυτα πετυχημένη», καθώς όπως συνέβαλε στην αποκατάσταση ανθρώπινων συνθηκών στις φυλακές, την πάταξη της διαφθοράς και την ύπαρξη εν τέλει στοιχειώδους ασφάλειας για τους κρατούμενους και το προσωπικό.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 10.200 αποφυλακίσεις από το 2015 με το «νόμο Παρασκευόπουλου» "

ΠΟΕΔΗΝ: Θερίζει η ιλαρά τους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

Νοσηλεύτρια των ΤΕΠ του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Πατρών νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου από επιπλοκές της ιλαράς. Κατέρρευσαν τα Νοσοκομεία από έλλειψη κονδυλίων. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων του προσωπικού και των ασθενών.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ο κος Πολάκης πέρα βρέχει.

Η φαρμακοποιός του Νοσοκομείο Αμαλιάδας νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα (προχθές πήρε εξιτήριο) σε Νοσοκομείο της Πάτρας με βαριές επιπλοκές από ιλαρά. Νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής και γραμματέας του Σωματείου επίσης πριν μία εβδομάδα παρουσίασε υψηλό πυρετό και συμπτώματα ιλαράς.

Πώς να διαγνωσθεί εάν πάσχει από ιλαρά;

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν διαθέτει αντιδραστήρια (ούτε ένα) για να ελεγχθούν οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ με συμπτώματα ιλαράς. Και δεν είναι το μόνο Νοσοκομείο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών.Την Κυριακή 21/1/2018 η εν λόγω Νοσηλεύτρια διεκομίσθει με συμπτώματα από την Αμαλιάδα στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών που εφημέρευε.

Εξετάστηκε στα ΤΕΠ αλλά το Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" Πατρών δεν διέθετε αντιδραστήρια όπως την ενημέρωσαν για να διαπιστώσουν εάν πάσχει από ιλαρά. Η συνάδελφος πήγε σπίτι της και την άλλη ημέρα όπως της συνέστησαν οι γιατροί πήγε και έκανε έλεγχο για να διαπιστώσει εάν πάσχει από ιλαρά. Δεν είχε επιλογή. Παρά μόνο να απευθυνθεί Ιδιωτικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Φυσικά έκανε την εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο και πλήρωσε από την τσέπη της. 40 – 50 ευρώ κοστίζει η εξέταση στα ιδιωτικά εργαστήρια. Σας κοινοποιούμε την απόδειξη. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ιλαρά. Λόγω σοβαρών επιπλοκών από την Αμαλιάδα επειγόντως διακομίσθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου και νοσηλεύεται με βαριά συμπτώματα.

Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και άλλοι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς (υψηλό πυρετό κ.α.). Πώς να γίνει διάγνωση αφού δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Αντιδραστήρια επίσης δεν διαθέτει το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών. Νοσηλεύτρια των ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" Πατρών νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή με επιπλοκές της ιλαράς στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Πώς να μην προσβληθεί από ιλαρά;

Εργάζεται στα ΤΕΠ και το Νοσοκομείο δεν διαθέτει αντιδραστήρια για να διαπιστώσει εάν οι ασθενείς που προσέρχονται πάσχουν από ιλαρά. Είναι επικίνδυνη η χαλαρότητα που επιδεικνύει ο Αν. Υπουργός Υγείας σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία !!!

Η ιλαρά εξαπλώνεται και τα Νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων. Όχι μόνο για τους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Δεν έχουν αντιδραστήρια ούτε και για τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς!!!

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια, που είναι απαραίτητα για την προστασία των επαγγελματιών υγείας από την ιλαρά.

Πότε θα αφήσει το φαίνεσθαι ο Αν. Υπουργός Υγείας και θα δώσει τη δέουσα προσοχή σε αυτό το μείζον ζήτημα; Όταν θρηνήσουμε θύματα γιατρούς και νοσηλευτές. Ασχολείται επί παντός επιστητού και όχι με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας.

Η οικονομική κατάρρευση των Νοσοκομείων δεν έχει όρια.
Δεν διαθέτουν κονδύλια για αγορά αντιδραστηρίων ούτε τώρα που η ιλαρά εξαπλώνεται επικίνδυνα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τι κάνει;
Γιατί υπάρχει; Για να παίζει τα πολιτικά παιχνίδια του Αν. Υπουργού Υγείας;

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Θερίζει η ιλαρά τους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»"

Σεφταλιά με σαλμονέλα ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

Την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp, διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κατεψυγμένο προϊόν με την εμπορική ονομασία «AVGOUSTINOS Σεφταλιά - Traditional Cyprus Sheftalia», σε συσκευασία 500 γρ., με ημερομηνία παραγωγής: 15.06.17 και ημερομηνία λήξης: 15.12.2018.

Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΑVGOUSTINOS FOOD INDUSTRY LTD», Κύπρος.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεφταλιά με σαλμονέλα ανακαλεί ο ΕΦΕΤ"

Ζήτημα έκδοσης των οκτώ έθεσαν οι Τούρκοι - Κοντονής: Να γίνει σεβαστή η απόφαση του Αρείου Πάγου

Tην αξίωση της Αγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών επανέλαβαν κατά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στη χώρα μας με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δίωρη συνάντηση καταρχήν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων οι γενικοί γραμματείς Μαρία Γιαννακάκη και Δημήτρη Παπασπύρου, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κι ενώ αρχικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επίσημα είχε γίνει γνωστό, ότι το θέμα των οκτώ δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων, εντούτοις το θέμα ετέθη στο πλαίσιο της θέσης της τουρκικής πλευράς, που ζητά επιμόνως την έκδοση των οκτώ, τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους Τούρκους αξιωματούχους ο κ. Κοντονής, «η συζήτηση έγινε με όρους διαυγείς και καθαρούς» και εξηγήθηκε όπως επισήμανε στην τουρκική πλευρά «ότι θέμα έκδοσης των οκτώ δεν μπορεί να υπάρξει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου», για την οποία ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «είναι απόλυτα σεβαστή από όλους και από την ελληνική κυβέρνηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης δήλωσε, ερωτήθείς σχετικά, ότι για να ισχύσει η εκδοχή της δίκης των οκτώ στην Αθήνα, πρόταση που ο ίδιος είχε δημόσια διατυπώσει, πρέπει οι τουρκικές αρχές να υποβάλλουν σχετική πρόταση, ενώ ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής πλευράς για το θέμα των οκτώ τόνισε «ότι η θέση μας είναι εκείνη που δημόσια έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρομενος στη σημερινή συνάντηση πέραν του ότι ετέθη το θέμα από τουρκικής πλευράς για τους οκτώ, άφησε να εννοηθεί ότι η όποια εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ή να υποβάλλει νέο αίτημα έκδοσης με νεότερα στοιχεία η αίτημα για δίκη τους στην Ελλάδα.

Πάντως, η υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί έντονα την τουρκική πλευρά και τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε ήδη πρόσκληση να μεταβεί στην Αγκυρα στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία.

Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8.

Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός»

Για ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης:

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά.

Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα.»

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζήτημα έκδοσης των οκτώ έθεσαν οι Τούρκοι - Κοντονής: Να γίνει σεβαστή η απόφαση του Αρείου Πάγου"

Έρχονται πρόστιμα για όσους πήραν αναδρομικά ΕΟΠΥΥ

Πρόστιμο στην εφορία, χωρίς να έχουν καμία απολύτως ευθύνη, κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι - Ποιο είναι το ύψος του προστίμου και ποιους αφορά - «Αλαλούμ» με τα αναδρομικά του ΕΟΠΥΥ - Διόρθωση ζητούν οι φοροτεχνικοί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έκαναν κάποια φορολογική παράβαση, αλλά μόνο και μόνο επειδή το κράτος διόρθωσε μια αδικία σε βάρος τους.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ επέστρεψε εισφορές που θα δεν έπρεπε να τους είχαν παρακρατηθεί, αφού η βάση υπολογισμού τους ήταν κατά λάθος «φουσκωμένη».

Στο πλαίσιο της διανομής του πλεονάσματος που δημιούργησε η δημοσιονομική υπεραπόδοση, το Δημόσιο προχώρησε στην επιστροφή του ποσού των 315 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους λόγω υψηλότερης παρακράτησης εισφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να τους είχε γίνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το capital.gr, αυτά τα 315 εκατ. ευρώ που τους επεστράφησαν, είναι εισόδημα που με βάση όσα προβλέπει τώρα η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να δηλωθούν ως εισόδημα στα έτη που αφορούσαν (π.χ. 2011 - 2015).

Μάλιστα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης μόνο στις περιπτώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.

Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 250 για όσους ασκούν.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις θα ισχύουν τα πρόστιμα
Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προχωρήσει σε μόνιμη νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος επιστροφής αναδρομικών στους φορολογούμενους.

Τονίζουν ότι το ίδιο ζήτημα δημιουργείται και σε άλλες τρεις περιπτώσεις επιστροφής αναδρομικού εισοδήματος:

- στις πληρωμές επιδοτήσεων στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- στις πληρωμές αναδρομικών συντάξεων κατά την απονομή σύνταξης
- στην επιστροφή εισφορών που κατέβαλαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους

Αυτό που ζητούν οι φοροτεχνικοί, είναι να περάσει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή που θα προβλέπει ότι τα αναδρομικά κάθε είδους αποτελούν εισόδημα του έτους εντός του οποίου επεστράφησαν στους φορολογούμενους.

Έτσι, τα αναδρομικά θα φορολογούνται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν θα τους χρειάζεται να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που συνεπάγονται πρόστιμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται πρόστιμα για όσους πήραν αναδρομικά ΕΟΠΥΥ"

Δείτε το ντοκουμέντο που διαψεύδει την κυβέρνηση για τους 130.000 πλειστηριασμούς

Να ενταθούν στο έπακρο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί απαιτούν οι θεσμοί, που διαβλέπουν ότι θα χρειαστεί να λάβει και άλλα μέτρα η κυβέρνηση για να φτάσουν στο στόχο των 130.000 πλειστηριασμών ως 2021. Θέτουν μάλιστα σαν όρο και τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της εκτέλεσης των πλειστηριασμών, προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση.

Όλα αυτά περιγράφονται επακριβώς και με κάθε λεπτομέρεια στην Έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών (με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2018) βάσει της οποία ελήφθη η απόφαση στο Eurogroup για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup (που ως μέλος του το συνυπογράφει και ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος) δεν γίνεται αναφορά σε δέσμευση της κυβέρνησης για συγκεκριμένο αριθμό πλειστηριασμών και ότι η Έκθεση Συμμόρφωσης «αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης που λαμβάνουν τις αποφάσεις και όχι το κείμενο της συμφωνίας» κυβέρνησης και δανειστών.

Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η κυβέρνηση σπεύδει να αποστασιοποιηθεί από όσα προαναγγέλλουν τα συνοδευτικά κείμενα της συμφωνίας της με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς που πρέπει να γίνουν στα επόμενα 4 χρόνια, ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας της δηλαδή.

Ωστόσο οι δανειστές συνδέουν ευθέως τους πλειστηριασμούς και με το σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών, γεγονός που καταδεικνύει την σπουδαιότητα που αποδίδουν στο μέτρο. Και όπως τονίζεται, «με εντολή» των θεσμών η κυβέρνηση νομοθέτησε τον Ιανουάριο και επιπλέον, «τα θεσμικά όργανα κατέστησαν σαφές ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά τους ανεμπόδιστους πλειστηριασμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι σημαντικά, δεδομένων των πολύ φιλόδοξων στόχων που έχουν ανατεθεί στις τράπεζες όσον αφορά τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Τι ορίζει η Έκθεση Συμμόρφωσης

Η Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) βάσει της οποίας έκλεισε η διαπραγμάτευση για την 3η αξιολόγηση και ξεκινά η νέα για την 4η αξιολόγηση, είναι άκρως αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι θεσμοί τα μέτρα για τους πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστικά είναι όσα –επί λέξει- αναφέρονται στην έκθεση αυτήν:

- Για το 2018, οι τράπεζες σχεδιάζουν να δημοπρατήσουν περίπου 10.000 ακίνητα. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 30 ηλεκτρονικές δημοπρασίες τον τελευταίο μήνα του 2017.

- 500 ηλεκτρονικές δημοπρασίες προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2018. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, σε 1.000 δημοπρασίες ανά μήνα

- Αναμένεται να φτάσει τις 2.000 δημοπρασίες το μήνα το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

- Ο αριθμός των πλειστηριασμών προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω σε 40.000 ετησίως, για τα επόμενα τρία χρόνια. Παρά τις σχετικές προκλήσεις, η διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών και η αποκατάσταση των φυσικών δημοπρασιών θα συμβάλει στην αποκατάσταση της καλλιέργειας συνείδησης πληρωμών στην Ελλάδα.

- Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις: από τις 17 Ιανουαρίου 2018, διεξήχθησαν περίπου 80 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Τα πλειστηριασμένα περιουσιακά στοιχεία έχουν αγοραστεί από τους πιστωτές (τράπεζες).

- Το σύστημα δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη χωρητικότητα. Περισσότεροι συμβολαιογράφοι πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα σε ολόκληρη τη χώρα για να εξασφαλίσουν την επαρκή κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας. Οι αντιρρήσεις οκτώ συμβολαιογραφικών ενώσεων, που επί του παρόντος απέχουν από ηλεκτρονικές δημοπρασίες (μερικές από αυτές και από φυσικές), πρέπει να αρθούν ή να περιοριστούν.

- Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά και αξιόπιστα το σύστημα και να προσελκύσει ιδιώτες πιστωτές και υποψήφιοι, εκτός από τις τράπεζες.

- Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η πλατφόρμα ηλεκτρονικής δημοπρασίας θα είναι επιτυχής. Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι ορισμένοι σχεδιαζόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποσύρθηκαν καθώς οι οφειλέτες έσπευσαν να εξοφλήσουν το χρέος τους πριν από τη δημοπρασία. Αυτό είναι ενδεικτικό του αποτρεπτικού αποτελέσματος των πλειστηριασμών και καταδεικνύει ότι πολλοί στρατηγικοί παραβάτες έχουν αποφύγει την εξόφληση των χρεών τους ελλείψει αξιόπιστου μηχανισμού επιβολής.

- Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παρακολουθούν συνεχώς την ανάπτυξη τα οφέλη.

- Οι πλειστηριασμοί κατέχουν κεντρική θέση στις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο στόχος για την μείωσή τους μέσω πλειστηριασμών ανέρχεται σε 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Το ποσοστό συμμετοχής των δημοπρασιών στην επίτευξη του στόχου που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2019 ορίζεται στο 30% (σσ: δηλ. περίπου 4 δισ. ευρώ σε 24 μήνες). Αυτό το χρονοδιάγραμμα στοχεύει στην επίτευξη των στόχων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2018.

- Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών ικανότητα αυτή υπονομεύθηκε σημαντικά από την έναρξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης και συνέβαλε στην παράτασή της. Μεσολάβησαν εκτεταμένες απεργίες δικηγόρων και παρεμπόδιση από ομάδες ακτιβιστών, μειώνοντας τον αριθμό των δημοπρασιών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

- Για να φανεί η εξέλιξη, το 2017 το πρόγραμμα φυσικών δημοπρασιών στα δικαστήρια αφορούσε 5.600 ακίνητα, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των δημοπρασιών πραγματοποιήθηκε, κυρίως λόγω διακοπής από ακτιβιστές. Το 2016, λόγω απεργίας δικηγόρων που διήρκεσε όλο το δικαστικό έτος και αμέσως ακολουθήθηκε από απεργία των συμβολαιογράφων, οι προγραμματισμένες δημοπρασίες περιορίστηκαν σε μόλις 4.800.

- Αντίθετα, κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ακόμα σε μονοψήφιο νούμερο, ολοκληρώθηκαν 58.849 δημοπρασίες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη προσδοκία στον πληθυσμό ότι τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύονται υπέρ των πιστωτών δεν θα εκπλειστηριαστούν.

- Για τους λόγους αυτούς, το πρόγραμμα του ESM από την αρχή απαιτούσε την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως εναλλακτικού τρόπου διεξαγωγής δημοπρασιών που ενδέχεται να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε παρεμπόδιση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποσυνδέει τη διεξαγωγή της δημοπρασίας από οποιαδήποτε συγκεκριμένη τοποθεσία, επιτρέπει τη συμμετοχή των πλειοδοτών και χωρίς την φυσική παρουσία τους, καθιστά δυνατή την εξ αποστάσεως υποβολή προσφορών σε πραγματικό χρόνο κατά τρόπο που εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια σε όλους τους συμμετέχοντες και μεγιστοποίηση των εσόδων από δημοπρασίες. Επιπλέον, επιτρέπει ταυτόχρονα την ταυτόχρονη διεξαγωγή ή τη συμμετοχή σε πολλαπλούς πλειστηριασμούς.

- Όσον αφορά τους φυσικούς πλειστηριασμούς, η κατάσταση παραμένει προβληματική. Οι βίαιες ταραχές από τους ακτιβιστές, ανεξαρτήτως του ποσού και της φύσης του δανείου και της χρήσης του περιουσιακού στοιχείου ως κατοικίας, παραμένουν ρουτίνα σε όλη τη χώρα. Πολλές από τις αναταραχές αφορούσαν πλειστηριασμούς για χρέη από εταιρικά δάνεια και άτομα υψηλού πλούτου. Υπάρχουν ατεκμηρίωτες φήμες ότι οι ακτιβιστές πληρώνονται για να προκαλέσουν ταραχές («there is anecdotal evidence that the activists have been paid to cause disturbances»).

- Ως αποτέλεσμα, οι κρατικοί υπάλληλοι δημοπρασιών (δηλ. οι συμβολαιογράφοι) εκφοβίζονται και η συμβολαιογραφική ένωση Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου κατέφυγε στην αναστολή της διεξαγωγής των φυσικών δημοπρασιών μέχρις ότου αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

- Σε απάντηση και με εντολή ("behest") των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι αρχές δεσμεύτηκαν (α) να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για την εξασφάλιση αποτελεσματικής αστυνομικής προστασίας των υπαλλήλων και των συμμετεχόντων σε πλειστηριασμούς και (β) να εγκρίνουν νομοθεσία που να επιτρέπει την αυτεπάγγελτη άσκηση ποινικής δίωξης κατά των δραστών (νόμος 4509/2017, ΕΕ Α 201 / 22-12-2017, άρθρο 61). Πρόκειται για πράξεις που περιλαμβάνουν τη σωματική βία και τη διαταραχή της ειρήνης στο σπίτι, αλλά, όπως αρχικά προβλεπόταν, δεν αφορούν απειλές (οι οποίες συχνά απευθύνονται τόσο σε συμβολαιογράφους που διεξάγουν δημοπρασίες όσο και σε δυνητικούς υποψηφίους).

- Στις 15 Ιανουαρίου 2018, οι αρχές ενέκριναν νομοθεσία σύμφωνα με την οποία όλες οι δημοπρασίες θα διενεργούνται πλέον μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, αποκλείοντας έτσι την επιλογή διεξαγωγής φυσικών δημοπρασιών από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 (ν. 4512/2018, ΕΕ A 5, άρθρα 207-209). Η απομάκρυνση από τους φυσικούς πλειστηριασμούς θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα των ακτιβιστών να εκδίδουν απειλές που διαταράσσουν τους πλειστηριασμούς, παρόλο που θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να εξετάζουμε την επάρκεια των διασφαλίσεων και των προστασιών που προβλέπονται από το νόμο που διασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των δημοπρασιών.

- Τα θεσμικά όργανα κατέστησαν σαφές ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά τους ανεμπόδιστους πλειστηριασμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι σημαντικά δεδομένων των πολύ φιλόδοξων στόχων που έχουν ανατεθεί στις τράπεζες όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοπρασιών, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διαβάστε αναλυτικά τι ορίζει η Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) για τους πλειστηριασμούς



Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η Έκθεση Συμμόρφωσης «αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης που λαμβάνουν τις αποφάσεις και όχι το κείμενο της συμφωνίας». Επομένως το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι υπουργοί του Eurogroup αποφάσισαν να εγκρίνουν τη δόση με βάση ένα κείμενο της Κομισιόν το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά. Αν όντως ισχύει αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί παράδοξο. Άραγε παραπλανήθηκαν οι υπουργοί του Eurogroup από το «υλικό πληροφόρησης» της Κομισιόν, όπως αποκαλεί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το Compliance Report;

Δείτε το compliance report

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε το ντοκουμέντο που διαψεύδει την κυβέρνηση για τους 130.000 πλειστηριασμούς"

Αστυνομικοί κατά της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς: Δεν θα ξεσπιτώσουμε εμείς τους Ελληνες

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές της αστυνομίας και στην κυβέρνηση.

Αφορμή οι διαταγές που λαμβάνουν οι αστυνομικοί για ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συμβολαιογραφείων προκειμένου οι συλλογικότητες, όπως τα μέλη του «Δεν Πληρώνω», να μην εμποδίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι αντί η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, επιστρατεύει, κατά παράβαση και πάλι των προεκλογικών της υποσχέσεων, την Ελληνική Αστυνομία, για να εφαρμόσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που -πέραν όλων των άλλων- φέρνει σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση τους αστυνομικούς με ολόκληρη την κοινωνία

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Με αφορμή τις τελευταίες διαταγές για την απασχόληση αστυνομικών στη φύλαξη συμβολαιογραφικών γραφείων, επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της επικίνδυνης χρησιμοποίησης αστυνομικών δυνάμεων για την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που δεν πλήττει, εν προκειμένω, μόνο όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αλλά έχει άμεσες αρνητικές παρενέργειες στην όλη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντί η Κυβέρνηση, όπως ευαγγελιζόταν και το ίδιο το κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές, να μεριμνήσει για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, επιστρατεύει, κατά παράβαση και πάλι των προεκλογικών της υποσχέσεων, την Ελληνική Αστυνομία, για να εφαρμόσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που - πέραν όλων των άλλων - φέρνει σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση τους αστυνομικούς με ολόκληρη την κοινωνία. Την ώρα δηλαδή που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των καλών σχέσεων της αστυνομίας με τους πολίτες, η ίδια επιτρέπει τη δημιουργία εστιών έντασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών, όπως ήδη διαπιστώσαμε με τους τραυματισμούς σε συγκεκριμένα συμβάντα, ενώ είχαν υποτίθεται ληφθεί «μέτρα τάξης και ασφάλειας»
.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί κατά της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς: Δεν θα ξεσπιτώσουμε εμείς τους Ελληνες "

ΥΠΟΙΚ: Καμία συμφωνία με τους θεσμούς για 130.000 πλειστηριασμούς

Δεν υπάρχει συμφωνία για 130.000 πλειστηριασμούς τα επόμενα τέσσερα χρόνια απαντά το υπουργείο οικονομικών σε σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρουν το θέμα.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι οι στόχοι για τους πλειστηριασμούς που περιλαμβάνονται στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της ΕΕ ( 10.000 πλειστηριασμοί για φέτος και 40.000 για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια ) αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης χωρίς να αναφέρεται στο ανακοινωθέν συγκεκριμένος αριθμός πλειστηριασμών.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στα επίσημα κείμενα της Συμφωνίας (SMoU & TMU) που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη –και τελική– αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος δεν αναφέρεται πουθενά αριθμός πλειστηριασμών.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν ότι τα κείμενα αυτά μπορεί να τα διαβάσει οποιοσδήποτε, καθώς έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Καμία συμφωνία με τους θεσμούς για 130.000 πλειστηριασμούς"

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΒΙ.ΑΛ. Θεόφιλος Τσιγκαλάγης

Την παραίτησή του από τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. υπέβαλε την Δευτέρα ο Θεόφιλος Τσιγκαλάγης. Στην επιστολή παραίτησής του προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλείται προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση με τις πληροφορίες του Politischios.gr να αναφέρουν ότι οδηγήθηκε σε αυτή εξαιτίας αφόρητων πιέσεων που δέχονταν το τελευταίο εξάμηνο με βάση την απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο.

Ο Θ. Τσιγκαλάγης είχε προσληφθεί μέσω προκήρυξης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής περνώντας από σχετική συνέντευξη μαζί με τους υπόλοιπους διοικητές των ΚΥΤ στο Αιγαίο. Η σύμβασή του θα έληγε τον Φεβρουάριο ενώ υπήρχε δυνατότητα ανανέωσής της για ακόμα δύο χρόνια.

Την παραίτησή του επιβεβαίωσε και ο ίδιος μιλώντας στο Politischios.gr λέγοντας ότι θα παραμείνει σε αυτή τη θέση για τις επόμενες 15 ημέρες. Ήδη πάντως το Υπουργείο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης αντικαταστάτη του, ο οποίος θα επιλεγεί και θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΒΙ.ΑΛ. Θεόφιλος Τσιγκαλάγης"

Μπλόκα στους δρόμους από τους αγρότες – Τα 14 σημεία που θα παραταχθούν τα τρακτέρ

Γεγονός το πρώτο μπλόκο στην Καρδίτσα, ακολουθούν από αύριο άλλα δύο αύριο - Στήνουν μπλόκα οι αγρότες από την Κρήτη μέχρι τα... σύνορα - Αναλυτικά ο “χάρτης” όπου θα παραταχθούν τα τρακτέρ σε όλη τη χώρα

Για αγώνα επιβίωσης ενάντια στη φορολαίλαπα κάνουν λόγο οι αγρότες που για ακόμη μια φορά κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και ετοιμάζονται για μπλόκα. Τα πρώτα μηχανήματα ήδη παρατάχθηκαν στην Καρδίτσα στο ύψος του Δέλτα και τα 300 αυτά τρακτέρ στον Ε65 δεν θα είναι τα μόνα.

Αύριο οι αγρότες των Τρικάλων θα παραταχθούν και πάλι στον Ε65, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου, ενώ και στην Κρήτη οι Ηρακλειώτες θα παρατάξουν οχήματα και γεωργικά μηχανήματα στην Πραιτώρια.

Αύριο αποφασίζουν και οι αγρότες του Βόλου πότε θα στηθεί το μπλόκο που ετοιμάζουν στον κόμβο του Αερινού.

Την Πέμπτη βγάζουν τα τρακτέρ οι Λαρισαίοι στον κόμβο του Πλατύκαμπου και οι αγρίτες της Ημαθίας βγαίνουν στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ στον κόμβο της Μεσσήνης θα στήσουν τρακτέρ οι αγρότες της Μεσσηνίας.

Την Παρασκευή παίρνει σειρά η Ήπειρος με τους αγρότες από Άρτα και Πρέβεζα να ενώνουν δυνάμεις στη γέφυρα της Άρτας.

Την επομένη, το Σάββατο, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα παραταχθούν στους κόμβους Συκιάς και Ερμίτσας, ενώ την Κυριακή θα παραταχθούν τρακτέρ στη γάφυρα Αγραφιώτη στην Ευρυτανία και στη γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη.

Τη Δευτέρα θα παραταχθούν τρακτέρ στην Φλώρινα και σε δύο σημεία στη Φθιώτιδα, στους κόμβους Ανθίλης και Δομοκού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκα στους δρόμους από τους αγρότες – Τα 14 σημεία που θα παραταχθούν τα τρακτέρ"

Μίκης Θεοδωράκης: Ολέθριες οι συνέπειες από την χρήση του όρου Μακεδονία

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει η χώρα πιστή στην εθνική γραμμή του 1992 για την ονομασία του ΠΓΔΜ, απηύθυνε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας ότι εάν περιέχεται στην ονομασία η λέξη «Μακεδονία», θα υπάρξουν ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας.

«Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας», τόνισε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Θεοωράκης.

Πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. «Με όχημα το όνομα ΄΄Μακεδονία΄΄ και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης ΄΄Μακεδονίας του Αιγαίου΄΄».

«Είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας»
Υποστηρίζει μάλιστα, ότι «ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ’ αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας.

Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!»

Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα, συμπληρώνει, «είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιτότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους στην σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων.

Η περίπτωση της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ψήφο τη δική μας για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην Κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει την νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό».

«Το να φτάνουμε στο σημείο να απειλείται η ακεραιότητα της χώρας μας, είναι κανονικός θάνατος»
Το να μας οδηγούν στην πτώχευση και τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, σημειώνει, είναι ένα τεράστιο θέμα. «Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται η ακεραιότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος. Γιατί δεν θα μπορέσει να αντέξει η πατρίδα μας αν χάσει ακόμα και ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Υπερβολή; Σκεφτείτε μόνο, ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί τον διαμελισμό της άλλοτε ισχυρής Γιουγκοσλαβίας;».

Και καταλήγει. «Οι καιροί ου μενετοί. Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν -ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς- αυτό είναι ραγιαδισμός. Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!
Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίκης Θεοδωράκης: Ολέθριες οι συνέπειες από την χρήση του όρου Μακεδονία"

Κ. Χρυσόγονος: «Υπήρχε κυβερνητική εντολή προς την αστυνομία να εμφανιστεί μικρότερο το συλλαλητήριο»

«Δεν ξέρω ποιοι είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς όλα γίνονται χωρίς ενημέρωση. Ο μόνος που ενημερώθηκε είναι ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ενώ προέβη σε μια σημαντική καταγγελία:

«Είναι φανερό ότι υπήρχε κυβερνητική εντολή προς την αστυνομία να εμφανιστεί μικρότερο το συλλαλητήριο», υποστήριξε ο κ. Χρυσόγονος και χαρακτήρισε απαράδεκτη την κάλυψη της συγκέντρωσης από την κρατική τηλεόραση, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση»: "Δεν γίνεται να αγνοεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός".

«Δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, αφού ο κ. Ζάεφ δεν διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ζήτημα όμως είναι να μην χρεωθούμε εμείς το αδιέξοδο», πρόσθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στους "Αταίριαστους".

Αναφερόμενος στη στάση του Πάνου Καμμένου, είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει κάνει αρκετές κυβιστήσεις στο παρελθόν και αν χρειαζόταν θα έκανε μία ακόμα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», ενώ χαρακτήρισε τη συγκέντρωση "ισχυρό όπλο" στη φαρέτρα της κυβέρνησης, καθώς "φάνηκε πως είναι απαίτηση του ελληνικού λαού".

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Χρυσόγονος: «Υπήρχε κυβερνητική εντολή προς την αστυνομία να εμφανιστεί μικρότερο το συλλαλητήριο»"

Αμερικανός καθηγητής Αρχαιολογίας προτείνει: Να ονομαστούν «Παιονία» τα Σκόπια

Την ονομασία “Παιονία” προτείνει για τα Σκόπια ο επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϊ κ.Στίβεν Μίλλερ, ο οποίος το 2009 απευθύνθηκε με επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας του να μην επιτρέψει την παραχάραξη της ιστορίας. Πρόκειται για τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας και της αναβίωσης των θρυλικών Νέμεων Αγώνων της αρχαιότητας.

Στην επιστολή προς τον Ομπάμα, την οποία συνυπέγραψαν πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι διεθνώς επιστήμονες του κλάδου των λεγομένων «ανθρωπιστικών επιστημών» απ’ όλο τον κόσμο, ο κ.Μίλλερ με ακλόνητα επιχειρήματα απεδείκνυε πως τα Σκόπια επιχειρούν να πλαστογραφήσουν την ιστορική πραγματικότητα εμφανιζόμενοι ως απόγονοι του ελληνικότατου φύλου των αρχαίων Μακεδόνων. Ο ίδιος επιμελήθηκε και τον διαδικτυακό τόπο www.macedonia-evidence.org, προβάλλοντας και προωθώντας την ιστορική αλήθεια.

Παρεμβαίνοντας στις τελευταίες εξελίξεις ο επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϊ, όχι μόνο ζητάει να μην περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων, αλλά προτείνει ως λύση την ονομασία “Παιονία” που συνάδει απόλυτα με την ιστορική πραγματικότητα. “Η αρχαία Παιονία ήταν μέρος του Βασιλείου της Μακεδονίας". Όπως ήταν Ιωνία, η Συρία, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Μεσοποταμία, η Βαβυλωνία η βακτριανή κ.α.. Μπορεί έτσι να ήταν προσωρινά "Μακεδόνες", αλλά δεν ήταν ποτέ "Μακεδονία". Η κλοπή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου από μια χώρα που δεν ήταν ποτέ Μακεδονία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί” επισημαίνει ο κ.Μίλλερ, τονίζοντας : “Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό και μόνο οι Σκοπιανοι, που προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ιστορία που δεν τους ανήκει.

Παίονες έστω. «Μακεδόνες ποτέ»

Όπως υποστηρίζει επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϊ κ.Στίβεν Μίλλερ, η Παιονία ήταν περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.

Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη).

Αν και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχτηκαν στον Φίλιππο τον Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου το 359 π.Χ. (Διόδωρος Σικελός 16.4.2), δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία. Πραγματικά, ο Δημοσθένης (Ολυνθιακός 1.230), μας λέγει ότι είχαν σκλαβωθεί από τον Μακεδόνα Φίλιππο και σαφώς κατά συνέπεια δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Ισοκράτης (5.23) σημειώνει τα ίδια. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι υποτάχτηκαν από τον Αλέξανδρο, ήταν υπό μακεδονική μεν διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της Κλεοπάτρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομαζόταν Μακεδονία (και από όσα γνωρίζω δεν επιζητεί αυτή την ονομασία σήμερα).

Βεβαίως όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει «μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;

Διαχρονικός φίλος της Ελλάδας
Ο κ.Στίβεν Μίλλερ, οι φίλοι του τον αποκαλούν με το ελληνικό «Στέφανος», είναι ένας διαχρονικός φίλος της Ελλάδας και «πρέσβης» του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στο εξωτερικό. Δεν είναι μονάχα οι σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Νεμέα και η ανάδειξη τους, από το 1973 έως σήμερα, αλλά και η προάσπιση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της Μακεδονίας και της διαφοράς με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Από τη συνταξιοδότησή του το 2005 μοιράζει το χρόνο του, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, ανάμεσα στην California και την Αρχαία Νεμέα. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανός καθηγητής Αρχαιολογίας προτείνει: Να ονομαστούν «Παιονία» τα Σκόπια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news