facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Από εκτιμητές οι τιμές εκκίνησης σε πλειστηριασμούς του Δημοσίου

Στους πιστοποιημένους εκτιμητές, που είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο του υπ. Οικονομικών, ανατίθεται η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των εμπορικών τιμών των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από το ελληνικό Δημόσιο. Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ, όπου ορίζεται ότι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, δύναται να αιτείται τον διορισμό πιστοποιημένου εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

Στην πράξη πάντως και με δεδομένα τα όσα περιγράφονται στο ΦΕΚ, η παρουσία πιστοποιημένου εκτιμητή είναι υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα, ο δικαστικός επιμελητής υποχρεούται να ορίσει εκτιμητή για όλες τις οφειλές άνω των 250.000 ευρώ. Επίσης, υποχρεωτικά θα εμπλέκεται εκτιμητής για προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί πριν ή μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ και ανεξαρτήτως ορίου οφειλής. Σε περίπτωση όμως που έχει διοριστεί πιστοποιημένος εκτιμητής για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτου που εκπλειστηριάζεται, δεν απαιτείται εκ νέου διορισμός του για την έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, οι πλειστηριασμοί επί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνουν υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου. Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο ορίζει την 21η Φεβρουαρίου ως την ημερομηνία που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά όλοι οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες κ.λπ. Οπως μάλιστα σαφώς ορίζεται, η τιμή της πρώτης προσφοράς θα είναι η εμπορική αξία των ακινήτων.

Στόχος είναι να μην κηρύσσονται άγονοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, όπως κατά τεκμήριο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αιτία ήταν το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες ήταν κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών τιμών, ως αποτέλεσμα της σημαντικής υποχώρησης των τιμών στην αγορά ακινήτων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και λόγω των χαρακτηριστικών των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, που δεν είχαν μεγάλη εμπορικότητα, γεγονός που υποβάθμιζε και το πιθανό αγοραστικό ενδιαφέρον για αυτά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αμοιβή των εκτιμητών, καθώς είναι τουλάχιστον διπλάσια (100 ευρώ) από την αντίστοιχη των 50 ευρώ που προβλέπεται για όσους εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών. Για κτίσματα επιφάνειας άνω των 200 τ.μ., η αμοιβή των 100 ευρώ προσαυξάνεται με συντελεστή 10% για κάθε 100 τ.μ. και μέχρι του ποσού των 200 ευρώ. Για οικόπεδα (εντός ή εκτός σχεδίου), το ποσό της αμοιβής ορίζεται σε 50 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εκτίμησης περισσότερων του ενός ακινήτων του ίδιου οφειλέτη, ο εκτιμητής δικαιούται για κάθε επιπλέον δικαίωμα επί ακινήτου το ποσό των 50 ευρώ.

Εκτίμηση σε 10 ημέρες

Βάσει της διαδικασίας που ορίζεται στην υπουργική απόφαση, ο εκτιμητής έχει χρονική προθεσμία 10 ημερών για τη σύνταξη της εκτίμησής του. Πάντως, στην υπουργική απόφαση δεν περιγράφεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για τη διασφάλιση της ποιότητας της κάθε εκτίμησης, όπως για παράδειγμα ορίζεται στη διαδικασία του καθορισμού των νέων τιμών ζώνης. Αντιθέτως, γίνεται μια απλή αναφορά στα ευρωπαϊκή ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκτιμητής, δεσμευόμενος παράλληλα για την τήρηση του σχετικού κώδικα δεοντολογίας. Υπενθυμίζεται ότι, στη διαδικασία για τον καθορισμό των τιμών ζώνης, ο εκτιμητής θα πρέπει να αιτιολογήσει πλήρως την εισήγησή του, κάνοντας μνεία διαφόρων στοιχείων, προσκομίζοντας και πραγματικές πράξεις αγοραπωλησίας, ως συνοδευτικές της έκθεσής του.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Από εκτιμητές οι τιμές εκκίνησης σε πλειστηριασμούς του Δημοσίου"

Το SPD ενέκρινε την συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για «μεγάλο» συνασπισμό

Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642 το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε πριν από λίγο στην Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση ”μεγάλου” συνασπισμού υπό την ’Αγγελα Μέρκελ.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Το SPD ενέκρινε την συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για «μεγάλο» συνασπισμό"

ΠΟΜΙΔΑ: Ολες οι αλλαγές στα ακίνητα με τον νόμο για την τρίτη αξιολόγηση

Τις αλλαγές που επέρχονται στα ακίνητα με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, τα τέλη κτηματολογίου, τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τη διαμεσολάβηση κωδικοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5/Α΄/17.01.2018 ο νόμος 4512/2018 «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις». Με το νόμο αυτό επέρχονται οι εξής αλλαγές οι οποίες αφορούν στα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους:

Κτηματολόγιο

Κατάργηση υποθηκοφυλακείων. To Κτηματολόγιο (ΕΚΧΑ ΑΕ) και όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Τα ¾ από τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα καταργηθούν συλλήβδην εντός μίας διετίας, με δυνατότητα να καταργηθούν ακόμη περισσότερα, και θα αντικατασταθούν από νέες συγκεντρωτικές δομές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων πολιτών και των δικηγόρων τους. Ταυτόχρονα, η οριστική αποκοπή του νομικού ελέγχου και της δημοσιότητας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης, αλλά και ο ουσιαστικός εξαναγκασμός σε αποχώρηση των έμπειρων νομικών των υποθηκοφυλακείων και της ΕΚΧΑ από το νέο φορέα θα θέσει υπό διακινδύνευση την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών

Αυξήσεις τελών

1. Αναλογικά τέλη μεταγραφών και καταχωρήσεων: 5‰.

2. Αναλογικά τέλη γονικών παροχών και δωρεών: 8‰.

3. Αναλογικά τέλη εγγραφής προσημειώσεων: 8‰.

4. Πάγιο τέλος για την καταχώρηση κάθε δικαιοπραξίας: 20€.

5. Τέλος έκδοσης αντιγράφου από το αρχείο του Κτημ. Γραφείου: 9,5€.

6. Τέλος έκδοσης πιστοποιητικού από τα βιβλία του Κτηματ. Γραφείου: 9,5€.

7. Τέλος έκδοσης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος: 15€.

8. Τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος: 33€.

9. Πρόσθετο τέλος επί της αξίας κάθε ακινήτου:1‰.

10. Εφάπαξ τέλος κτηματογράφησης: 35€/δικαίωμα + 1‰ επί αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000€ με όριο τα 900€, η είσπραξη του οποίου εκκρεμεί.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 32, τα υπερέσοδα της λειτουργίας θα αποδίδονται στο Δημόσιο, ενώ με το άρθρο 40 προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των τελών αυτών με απλή ΚΥΑ.

Προσφυγές

Καθιερώνεται διαδικασία προσφυγής κατά των πράξεων Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, ως προαπαιτούμενο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε άσκοπη χρονοτριβή και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

«Το ξέχασες; To έχασες!!!»

Δημεύονται τα αδήλωτα ακίνητα σε 111 κτηματολογικά γραφεία, όπως ρητά έχει προειδοποιήσει η ΠΟΜΙΔΑ! Από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει επισημάνει ότι μέχρι 31.12.2018 οριστικοποιούνται οι εγγραφές σε 111 λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο Δημόσιο όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν, η να μην μπορούν να διορθωθούν σοβαρότατα λάθη σε δηλωμένα ακίνητα!

Διατάξεις περί απαλλοτριώσεων

Με τα άρθρα 168-172 επέρχονται μεταξύ άλλων και διαδικαστικές αλλαγές στις διατάξεις περί κοινοποίησης προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριουμένων ακινήτων και απώλεια του δικαιώματός τους για αποζημίωση της απομείωσης της αξίας της απομένουσας ιδιοκτησίας τους, αν δεν το ζητήσουν άμεσα από το αρμόδιο δικαστήριο.

Στη διαμεσολάβηση και τα …κοινόχρηστα

Καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων, καθώς επίσης και οι διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του ΑΚ (γειτονικό δίκαιο).

Χαράς Ευαγγέλια λοιπόν για τους συστηματικούς «μπαταχτσήδες» των κοινοχρήστων αφού οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να τα εισπράξουν θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα «διαμεσολάβησης» (αμοιβή διαμεσολαβητή και δικηγόρου κλπ.) για ένα απολύτως ατελέσφορο στάδιο προδικασίας για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από τις διαφορές συνιδιοκτητών του άρθρο 182 παρ.1, εδ. Α, περ. α, οι διαφορές από τη μη πληρωμή κοινοχρήστων μέχρι του ποσού των 20.000€, οι οποίες για λόγους ταχύτερης και οικονομικότερης εκδίκασης έχουν ήδη ορθά υπαχθεί με το νέο Κ.Πολ.Δ. στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, διότι η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα συντελέσει αποκλειστικά στην επιβράβευση όσων συστηματικά καθυστερούν στην καταβολή τους, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των πολυκατοικιών.

Πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο

Από την 1.5.2018 οι διενεργούμενοι κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή το χρόνο έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δυνατότητα κατάσχεσης και εκπλειστηριασμού ακινήτων υφίσταται ακόμη και για οφειλές άνω των 500€, γεγονός για το οποίο πρόσφατα αντέδρασε εντονότατα η ΠΟΜΙΔΑ.

Όλα τα παραπάνω αλλά και τα θέματα της φορολογίας των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές αξίες κλπ.) θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των εργασιών του 35ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που θα γίνει το Σάββατο, 27.1.2018, στις 10 π.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Ολες οι αλλαγές στα ακίνητα με τον νόμο για την τρίτη αξιολόγηση "

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (ΒΙΝΤΕΟ)

Για 500.000 συμμετέχοντες κάνουν λόγο οι διοργανωτές - Παρόντες όλοι οι βουλευτές Βορείου Ελλάδος της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας και η ευρωβουλευτής Καϊλή - Εγκλωβισμένα πούλμαν στα Μάλγαρα

Περίπου στη μία και μισή το μεσημέρι, οι διοργανωτές της εκδήλωσης έλεγαν στο protothemaότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου λαμβάνοντας μέρος στο συλλαλητήριο.

Περίπου στις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανέρχονται στους 500.000! Πολλά πούλμαν με πολίτες που ήθελαν να φτάσουν στην συγκέντρωση είχαν «κολλήσει» στα διόδια των Μαλγάρων. Πηγές των διοργανωτών ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει συνολικά 1.300 πούλμαν απ' όλη την Ελλάδα. «Να ανοίξουν τα Μάλγαρα, να διευκολύνουν τον κόσμο να έρθει εδώ» ήταν η έκκληση που απηύθυνε στην Ελληνική Αστυνομία ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερς του protothema.gr οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο εκτείνονταν σε μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων, από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στρατηγός Φράγκος κατά Τσίπρα: Πήγε κατευθείαν στο μηδέν Στο συλλαλητήριο μεταξύ άλλων εκφώνησε ομιλία ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο κ. Φράγκος επέκρινε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι είναι «μισός Μακεδόνας», την οποία ο κ. Τσίπρας συνόδευσε από την εκτίμηση ότι δεν είναι παράλογη μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

«Είναι μισοί Μακεδόνες γιατί θέλουν σύνθετη ονομασία... Γιατί πήγαν κατευθείαν στο μηδέν και δεν είπαν εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα» τόνισε ο Φραγκούλης Φράγκος και πρόσθεσε: «Θα μας βρουν μπροστά τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε έρμαια, δεν θα μας κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν».

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο στρατηγός Φράγκος που έκανε λόγο για γυφτοσκοπιανούς.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με ομιλία του οποίου ξεκίνησε το συλλαλητήριο στις 14:15.

«Ομολογία Εθνική πίστεως», χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία», τόνισε.

Για παραχάραξη της ιστορίας, έκανε λόγο ο πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης.

«Δεν είναι τυχαίο το ότι λαμβάνει χώρα για την Μακεδονίας μας. Πρέπει να διατρανώσουμε την βούλησή μας να σταματήσουμε την οποιαδήποτε παραχάραξη της ιστορίας μας», ανέφερε.

«Αγωνιστικό χαιρετισμό» απηύθυνε ο παπά -Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια της Κρήτης.

«Φωνάζουμε δυνατά πως η Μακεδονία είναι Ελληνική και είναι μια και αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε.

Άνθρωποι κυρίως από τη Μακεδονία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας είχαν καταφτάσει στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους γείτονές μας, για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία, στην ονομασία των Σκοπίων.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία - Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή». Από τα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ελληνικές σημαίες ανέμιζαν, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούσαν παραδοσιακές στολές και χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Οι συγκεντρωμένοι με φόντο τον Μέγα Αλέξανδρο:

Εντυπωσιακό είναι ωστόσο και το γεγονός ότι ομάδα πολιτών κατέφθασε στον Λευκό Πύργο με αλιευτικό σκάφος. Κρατώντας ελληνικές σημαίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος χαιρέτισαν τον κόσμο στην προκυμαία που ανταπέδωσε με χειροκροτήματα.

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία 2018


Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στα Σκόπια: Αλλάξτε εδώ και τώρα το Σύνταγμά σας

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει θετική διάθεση για λύση του ζητήματος της ονομασίας, απαιτεί ωστόσο κινήσεις και από την πλευρά των γειτόνων

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Real News, η Αθήνα θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων για την απάλειψη των άρθρων που παραπέμπουν σε αλυτρωτικές επιδιώξεις.

«Αν μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς την συνταγματική κατοχύρωση του νέου ονόματος και την απάλειψη των αλυτρωτικών άρθρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο μοχλό πίεσης και πιθανόν οι όποιες συμφωνίες υπάρξουν να μείνουν κενό γράμμα» δηλώνει στην Real News ανώτερη διπλωματική πηγή.

Όπως διαμηνύεται, μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία με τη γειτονική χώρα ώστε να επιτραπεί η ένταξη της στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον προσεχή Ιούνιο.

Την ίδια ώρα η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «σαλαμοποιήση» της συμφωνίας προκειμένου ορισμένα θέματα να αναβληθούν για μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στα Σκόπια: Αλλάξτε εδώ και τώρα το Σύνταγμά σας "

Πανελλήνιες τέλος από το 2020 – Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστημία με βαθμό απολυτηρίου

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που ουσιαστικά σηματοδοτούν το τέλος των Πανελληνίων, προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου.

«Τον Ιούνιο του 2020 θα είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής. Κυρίαρχη λογική θα είναι ότι η πρόσβαση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, σε ένα σχολείο όπου θα υπάρχει μια εντελώς νέα Γ΄ Λυκείου. Σήμερα, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχουμε ένα Λύκειο χωρίς την τελευταία τάξη…»: αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί αύριο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο αρμόδιος υπουργός αναγγέλλει ότι «θα υπάρξει βαθμιαία κατάργηση του κλειστού αριθμού των εισακτέων σε διάφορα Τμήματα, εκτός από τα Τμήματα Ιατρικής, τα Πολυτεχνικά και τα Νομικά, και άρα, μαζί και με τη δημιουργία νέων Τμημάτων, θα οδηγηθούμε σε αυτό που για πολλά χρόνια αποκαλούσαμε ελεύθερη πρόσβαση. Ελεύθερη πρόσβαση όμως δεν σημαίνει χαλαρές σπουδές. Αντιθέτως, σημαίνει εξαιρετικά σοβαρές και απαιτητικές σπουδές στο Λύκειο, ώστε ο καθένας να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος να σπουδάσει αυτό που θέλει και όχι το πεδίο όπου τον «πετάει» ένα απαράδεκτο σύστημα εισαγωγής».

Γαβρόγλου για όλα

Στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου περιγράφει το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών και τις προϋποθέσεις που τίθενται. Ο υπουργός απαντά σε όσους επέκριναν τις πρόσφατες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές, μιλά για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και χαρακτηρίζει ανώριμη τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως λέει, δηλώνει σε κάθε δημόσια ομιλία του ότι, μόλις γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει όλους τους νόμους που ψήφισαν οι κ.κ. Μπαλτάς, Φίλης και Γαβρόγλου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιες τέλος από το 2020 – Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστημία με βαθμό απολυτηρίου"

Καραμανλής: Δεν υπήρξε συμφωνία στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό

Ηχηρή παρέμβαση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε δεσμευτεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθερίας του Τύπου», ο πρώην πρωθυπουργός πήρε θέση για τα γεγονότα που συνέβησαν στο Βουκουρέστι το 2008 και τα οποία οδήγησαν στην παύση των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» τόνισε μιλώντας με βουλευτές που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

«Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο "Μακεδονία"» τονίζει ο κ. Καραμανλής και συμπληρώνει: «Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόρον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπίανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν».

«Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία» συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής: Δεν υπήρξε συμφωνία στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό"

Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε πούλμαν με κόσμο για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Στόχος αγνώστων ατόμων έγινε λίγο πριν τις επτά το πρωί ένα λεωφορείο στην oδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Μπενάκη που θα αναχωρούσε για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς το σημείο και πέταξε πέτρες στο λεωφορείο. Από την επίθεση προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο λεωφορείο, το οποίο απομακρύνθηκε από το σημείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε πούλμαν με κόσμο για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης"

Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί σε Αθήνα και Σκόπια προχώρησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις για την ονομασία διασφαλίζουν κι ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Μάθιου Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: "Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς"», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς, προκαλώντας απορίες.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, όπως είπε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, όταν ήσασταν τμήμα του Βασιλείου της Σερβίας, όταν ήσασταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν».

Επίσης, μιλώντας για ιστορική ευκαιρία των Σκοπίων, την καλύτερη εδώ και 25 χρόνια, είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά λήψη αποφάσεων, στέλνοντας έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση.

«Οταν υπάρχει συγκεκριμένη δυναμική και δεν προχωρείς, δεν ξαναγυρνάς εκεί που ήσουν, αλλά γίνεται χειρότερο. Ο κόσμος εκνευρίζεται, άλλα πράγματα έρχονται στο προσκήνιο, υπάρχουν αντεγκλήσεις. Και ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να μπορέσεις να ασχοληθείς ξανά», τόνισε.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεών του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις-θέσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news