facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η διαδικασία χορήγησης επιδόματος παιδιού και οι προϋποθέσεις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη, για τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος παιδιού, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προϋποθέσεις χορήγησης-Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού

1.Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού είναι:
(α) Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 από τον υπόχρεο για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
(β) Η συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21, η οποία επέχει θέση αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, για τη χορήγηση του επιδόματος, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ.
(γ) Οι αιτούντες/υπόχρεοι να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου, καθώς και των εξαρτώμενων τέκνων του, στην ελληνική επικράτεια, τα τελευταία πέντε έτη, πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.
Για τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετίας, πριν την υποβολή της αίτησης, προσμετράται χρόνος που εμπίπτει στην εν λόγω πενταετία, κατά την οποία ο αιτών λάμβανε οικογενειακό επίδομα.
(δ) Τα τέκνα τους να είναι εξαρτώμενα και να βρίσκονται στην Ελλάδα.
2.Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι όσοι υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης και τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5).

Κατηγορίες δικαιούχων

Το επίδομα παιδιού χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, τα τελευταία πέντε έτη, πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, (εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης)
και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα:
(α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
(β) Ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς.
(γ) Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
(δ) Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
(ε) Αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α' 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α' 125).
(στ) Ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α' 176).
(ζ) Δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος.
(η) Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Εξαρτώμενα τέκνα

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:
(α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.
Ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους.
(β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή TEI ή σε αναγνωρισμένα Κολέγια ή σε ΙΕΚ Δημόσια ή ιδιωτικά, καθώς και στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ.
Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο της διάρκειας φοίτησής τους και, σε καμία περίπτωση, πέραν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κλπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα Ιδρύματα του Εξωτερικού.
(γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων

Εφόσον πληρούν και τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, εξαρτώμενα θεωρούνται:
(α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους.
(β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση και έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.
(γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει με δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.

Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού

1.Ο υπόχρεος υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος υποβάλλει, ηλεκτρονικά, κατ' έτος, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς και δήλωση συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και διασταύρωσης των στοιχείων του ιδίου και των μελών της οικογενείας του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.
2.Σε περίπτωση θανάτου, αφάνειας, δικαστικής συμπαράστασης, καταδίκης με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα ή εκ προθέσεως τελούμενο πλημμέλημα κατά της ζωής, της υγείας, της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας, σε βάρος του τέκνου του ή του άλλου γονέα ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης με αυτά του δικαιούχου ή δικαστικής απόφασης ανάθεσης της επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή διαζυγίου, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση, η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, από το φυσικό πρόσωπο που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επιμέλειας, το επίδομα χορηγείται στο γονέα που έχει την κύρια ευθύνη διατροφής, όπως αυτό προκύπτει από υπεύθυνη δήλωση των γονέων.
Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων των ορφανών τέκνων που αποτελούν ιδία οικογένεια, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που έχει με δικαστική απόφαση την επιτροπεία-επιμέλεια των ανήλικων τέκνων και λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα των τέκνων.
Όσον αφορά ενήλικα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο, ως Επίτροπο, δηλώνοντας ως εξαρτώμενα τέκνα, τον εαυτό του και τα αδέλφια του.
3.Ως αρχική ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 εκάστου έτους ορίζεται η 2α Ιανουαρίου και ως καταληκτική η 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
4.Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αρχικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.
5.Σε περίπτωση μεταβολής ή λανθασμένης καταχώρισης οποιουδήποτε στοιχείου που δηλώνεται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, αυτή μπορεί να διορθωθεί-τροποποιηθεί με ευθύνη και ενέργεια του δικαιούχου, οπωσδήποτε, όμως, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
6.Η εγκεκριμένη ή μη αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 δύναται να ανακαλείται απευθείας από το δικαιούχο, εντός του έτους και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της. Τυχόν καταβληθέντα ποσά επιδόματος επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Χρόνος και τρόπος καταβολής

1.Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά δίμηνο, από τον ΟΓΑ, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε διμήνου και εντός 25 ημερών.
Το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται, βάσει των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται με το ποσό των επόμενων πληρωμών.
Η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους γίνεται, βάσει συγκεντρωτικής κατάστασης με το πλήθος των δικαιούχων και το συνολικό ποσό ανά κατηγορία, που συντάσσει η ΗΔΙΚΑ και αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ. Επίσης, από την ΗΔΙΚΑ δημιουργείται και τηρείται αναλυτικό ηλεκτρονικό αρχείο των πληρωμών, το οποίο είναι προσβάσιμο από τους χρήστες του ΟΓΑ.
2.Το επίδομα παιδιού χορηγείται:
(α) Για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης, από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης.
(β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.
(γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, στο «Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε Κολέγια.
(δ) Για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας.
3.Ειδικά, για το έτος 2018, στους δικαιούχους που έλαβαν το έτος 2017 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου διμήνου έτους 2018, ακόμη και αν δεν υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.
Το ποσό της προκαταβολής έτους 2018 είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο δίμηνο με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5) και τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1.Ο αιτών/δικαιούχος οφείλει, εφόσον κληθεί από τον ΟΓΑ είτε να αποστείλει ή να καταθέσει στον ΟΓΑ είτε να επισυνάψει ηλεκτρονικά στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, τα δικαιολογητικά για τα οποία έχει ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου Α21.
(α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή.
(β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή σε στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Εάν πρόκειται για εκπαιδευτικό
ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
(γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει
ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας από αυτά.
(δ) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ. 5 του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων.
2.Εκτός από τα ανωτέρω, υποβάλλεται επιπλέον, εφόσον απαιτείται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία δικαιούχου:
(α) Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής, για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(β) Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, για ομογενή αλλοδαπό.
(γ) 'Αδεια διαμονής, για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, για πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους, (εκτός των ανωτέρω και της της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
(δ) 'Αδεια διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας, με ένδειξη «Πρόσφυγας» ή «Επικουρική Προστασία».
(ε) 'Αδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.
3.Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία (α) και (δ) της παρ. 1 παρέχονται από τις αρχές της χώρας, της οποίας είναι υπήκοοι, και αν αυτό είναι αδύνατο, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα, κατά τη κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος (π.χ. ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων).
4.Τα έγγραφα της αλλοδαπής του παρόντος άρθρου θα πρέπει να είναι νόμιμα μεταφρασμένα και επικυρωμένα.
5.Στον ΟΓΑ τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο ή και φυσικό για τους κατατεθέντες από τους αιτούντες φακέλους, με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Διακοπή επιδόματος

1.Το επίδομα παιδιού διακόπτεται:
(α) Από την 1η του επόμενου μήνα λήξης του σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους περάτωσης των σπουδών, προκειμένου για φοιτητές-σπουδαστές ή την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου που λήγει η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ και πάντως όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.
(β) Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του θανάτου του δικαιούχου ή του εξαρτώμενου τέκνου.
(γ) Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του γάμου εξαρτώμενου τέκνου.
(δ) Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου που ο δικαιούχος ή/και τα εξαρτώμενα τέκνα εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό.
2.Η διακοπή καταβολής των επιδομάτων γνωστοποιείται εγγράφως στο δικαιούχο.
Δεν αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος στις εξής περιπτώσεις απομάκρυνσης από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια αυτής:
(α) Εάν η απουσία του δικαιούχου ή εξαρτώμενου τέκνου οφείλεται σε λόγους νοσηλείας σε θεραπευτήρια.
(β) Εάν ο δικαιούχος ή εξαρτώμενο τέκνο απασχολούνται στην αλλοδαπή σε εργασία για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ή Ελληνικού ΝΠΔΔ ή Ελληνικής Τράπεζας ή Οργανισμού ή άλλων Ελληνικών Επιχειρήσεων, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή ακολούθησε την οικογένειά του στο εξωτερικό η οποία απουσιάζει για τους ανωτέρω λόγους ή εάν η απουσία οφείλεται σε
λόγους σπουδών των τέκνων σε Ανώτερες ή Ανώτατες σχολές του Εξωτερικού.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η διαδικασία χορήγησης επιδόματος παιδιού και οι προϋποθέσεις"

Δούρου: Να μπει ένα τέλος στη ντροπή της χωματερής της Φυλής

Κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για την «Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων», η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε ότι «είναι η σειρά των δήμων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αναπτύσσοντας και ανταποδοτικές δράσεις προς όφελος των πολιτών που ενεργοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης».

Η περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, μέσα από τη συντονισμένη συνέργεια των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε σοβαρή την πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλους δήμους της Αττικής, καθώς «συμβαδίζει απόλυτα με τη νέα φιλοσοφία που προωθούμε στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη φιλοσοφία, που επιχειρεί να βάλει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο, δηλαδή να βάλει τέλος στη ντροπή της χωματερής της Φυλής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι τίτλοι του τέλους της Φυλής δεν θα γραφτούν ως εκ θαύματος, αλλά μέσα από πρωτοβουλίες σαν και αυτήν εδώ».

Υπογράμμισε επίσης ότι, η Περιφέρεια Αττικής άλλαξε το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων -κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 2003- και «πλέον είναι η σειρά των δήμων να αναλάβουν εκείνες τις πρωτοβουλίες για τη μείωση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Για να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, για να μην θάβουν οι Δήμοι το 80% των απορριμμάτων, όπως παρατήρησε πέρσι το καλοκαίρι, στη συνάντησή μας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα. Για να πάψουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες».

Η περιφερειάρχης βεβαίωσε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες υλοποίησης και συντονισμού ενός τέτοιου έργου καθώς και ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί ανάλογο και πρότεινε, την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ΕΔΣΝΑ και δήμου τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε επιτελικό επίπεδο, για να καταστεί ευκολότερη η διαχείριση με μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

«Μια συνεργασία, που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο ο ΕΔΣΝΑ υπέβαλε πρόταση μόλις προχθές σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον δήμο Κορυδαλλού στοχεύοντας μία ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη και με πολλαπλούς αποδέκτες συμμετοχική προσέγγιση», σημείωσε η ίδια, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2017, με πρωτοβουλία του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο οποίος συμμετέχει ως επικεφαλής (leader), παρουσίασε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στους συμμετέχοντες φορείς, καθώς και σε εκπροσώπους δήμων: Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Λεμεσού Κύπρου, Σόφιας (Βουλγαρίας), Τιράνων (Αλβανίας), το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης και Δικτύωσης Αλβανίας και το Πανεπιστήμιο Αγίου Κλήμη Οχρίδας - ΠΓΔΜ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δούρου: Να μπει ένα τέλος στη ντροπή της χωματερής της Φυλής"

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ιερώνυμος για συλλαλητήρια και Σκοπιανό

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις

Καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έπειτα και από τη χθεσινή συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τους πρέσβεις των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε νωρίτερα (στις 17:00) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο «φλέγον» ζήτημα της ονομασίας. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο των όσων ειπώθηκαν με τον κ. Τσίπρα, αλλά και να σχολιάσει τις πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για πέντε ονόματα που έφερε στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός μετέβη από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, προ ολίγων ημερών, η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, με τον πρώτο να υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν δέχεται λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και τον δεύτερο να απαντά ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, αλλά είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». Αυτό τόνισε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου, υπό προϋποθέσεις...

Κυβερνητικές πηγές, σημειωτέον, ανέφεραν ότι, σε περίπτωση που σημειωθεί σαφής πρόοδος στις διαβουλεύσεις Αθήνας και Σκοπίων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ιερώνυμος για συλλαλητήρια και Σκοπιανό"

Παμμακεδονικές Ενώσεις και Σύλλογοι Μακεδόνων λένε «όχι» στη σύνθετη ονομασία και ζητούν δημοψήφισμα

Να μην περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων και η όποια πιθανή απόφαση να τεθεί σε δημοψήφισμα, ζητούν οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Αφρικής και Ευρώπης καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, που το μεσημέρι παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας διεξοδικά τις θέσεις τους.

«Διαφωνούμε εντόνως με τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματεύεται με τα Σκόπια την σύνθετη ονομασία, που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» και με όσα κράτη ή διεθνείς φορείς προωθούν αυτή τη λύση» επεσήμανε η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων κυρία Νίνα Γκατζούλη, ζητώντας να πάρει θέση ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα για ην απόφαση που πιθανώς θα καταλήξουν Αθήνα και Σκόπια. «Δεδομένου πως τα κόμματα προεκλογικώς δεν δεσμεύτηκαν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πριν επισφραγιστεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα ονόματος της γειτονικής χώρας» δήλωσε η κυρία Γκατζούλη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ.Γεώργιος Τάτσιος, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να αποτραπεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Στις πρωτοβουλίες αυτές εντάσσεται η διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών με moto «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία» -μέσω της σελίδας onomasia.gr- τα ψηφίσματα δήμων, Π.Ε.Δ. και Κ.Ε.Δ.Ε., το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Κυριακή 21/1/2018 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών της Βόρειας Ελλάδας. «Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, με τη βεβαιότητα πως τίποτα δεν έχει χαθεί και πως η κυβέρνηση θα αντιληφθεί τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήων για το θέμα της ονομασίας, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις» σχολίασε ο κ.Τατσιος.
Εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων, του International Hellenic Association και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να έχουν επαφές με μέλη της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους. Ήδη συναντήθηκαν με τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ.Βασίλη Λεβέντη. Αίτημα για συνάντηση κατατέθηκε επίσης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά που έως στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αιτήματος για συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών κ.Νίκο Κοτζιά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παμμακεδονικές Ενώσεις και Σύλλογοι Μακεδόνων λένε «όχι» στη σύνθετη ονομασία και ζητούν δημοψήφισμα"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχωρά στην ανάκληση του συμπληρώματος διατροφής Prosupps Halotropin -παρτίδα A118141016 -γιατί περιέχει σαν συστατικό το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food) Tongkat Ali (Eurycoma logifolia).

Το προϊόν που διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής παράγεται από την εταιρεία ProSupps LLC, ΗΠΑ και διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Prometeus Sport B.V., Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ οι επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ στην περίπτωση που το προϊόν εξήχθη σε άλλη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής"

Σαφείς αποστάσεις Βούτση από τον Καμμένο για το Σκοπιανό: Οχι, όχι, όχι σε δημοψήφισμα

Βασιλόπιτα έκοψαν στη Βουλή οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση.

Σε συνομιλίες που είχε ο κ.Βούτσης με τους δημοσιογράφους «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο στο θέμα των Σκοπίων καθώς τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για το ζήτημα του ονόματος. Ενδεικτικό των αποστάσεων που πήρε ο κ.Βούτσης είναι πως στην ερώτηση αν έχει τεθεί θέμα δημοψηφίσματος απάντησε «όχι, όχι, όχι».

Υπενθυμίζεται πως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος είχε πει πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Παράλληλα ο κ.Βούτσης είπε πως σύντομα για το θέμα των Σκοπίων θα υπάρχουν εξελίξεις και στη Βουλή.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαφείς αποστάσεις Βούτση από τον Καμμένο για το Σκοπιανό: Οχι, όχι, όχι σε δημοψήφισμα "

Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν Έλληνες ψαράδες στην Καλόλιμνο

Ακόμα και με πυροβολισμούς προσπαθούν οι τουρκικές ακταιωροί να διώξουν τους Έλληνες ψαράδες από τις περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι προσπάθειες εμβολισμών είναι συχνές, ενώ την στιγμή που τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν παράνομα ακόμα και μισό μίλι από ελληνικά νησιά, με συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, στους Έλληνες ψαράδες απαγορεύεται να ψαρέψουν σε αποστάσεις μικρότερες του 1,5 μιλίου. Στις περιπτώσεις δε που εντοπιστούν να έχουν παραβιάσει αυτό το όριο αντιμετωπίζουν βαρύτατες κυρώσεις!

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το Newsbeast.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Σαρούκο, πρόεδρο της Ένωσης Αλιέων Καλύμνου «Ποσειδών», που περιέγραψε την όλη κατάσταση, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ανυπόφορη. Λόγω δε της κατάστασης αυτής, επεσήμανε πως υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ατυχήματος.

«Τα πράγματα είναι δραματικά, το φαινόμενο αυτό με τις παρενοχλήσεις των Τούρκων δεν ήταν ποτέ πιο έντονο από την κρίση των Ιμίων. Από το 2006 μας έβαλαν τους Έλληνες ψαράδες σε ένα νόμο που έλεγε αντί να ψαρεύουμε σε αποστάσεις ενός μιλίου από τις ακτές να το κάνουμε στο 1,5 μίλι από αυτές. Στις περισσότερες παραμεθόριες περιοχές εμφανίζεται το φαινόμενο να μην απέχουν παραπάνω από 2-2,5 μίλια από τις τουρκικές ακτές. Επομένως η δική μας η παρουσία έχει φύγει από αυτά τα νησιά μας και αλιεύουν πλέον εκεί οι Τούρκοι. Αυτές είναι οι νομοθεσίες που έβαλαν οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου, έτσι τους έχω ονομάσει.

Έχουμε κάνει αναφορές και εκκλήσεις σε όλους αυτούς, σε όλα τα κόμματα, αυτός ο νόμος να καταργηθεί και να πάμε να ψαρεύουμε στο 1 μίλι.

Να μπούνε τα σκάφη τα δικά μας στο 1 μίλι ώστε να βγούνε οι Τούρκοι. Τώρα πάνε οι Τούρκοι ακόμα και στο μισό μίλι με την συνοδεία δικού τους περιπολικού παράνομα. Παραβιάζουν τα σύνορά μας και κάνουν και υπεραλίευση. Εμείς είμαστε με δέκα σκάφη (επαγγελματικά) σε όλο τον νομό και αυτοί βγάζουν με πάνω από 50 σκάφη στο μισό μίλι από τις ακτές μας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στα δικά μας νερά, μας διώχνουν οι τούρκικες ακταιωροί. Αν αρνηθούμε και πούμε ότι είναι ελληνικά νερά μας βγάζουν όπλα. Ακόμα και να μας εμβολίσουν προσπαθούν.

Προχθές έπεσε πυροβολισμός στο «Καπετάν Παντελής», ανάμεσα σε Καλόλιμνο και Ψέριμο στα δικά μας νερά, τα είπα και στον Τσίπρα τις προάλλες. Πριν τρεις μέρες πήγαν να τρακάρουν το «Αντώνιος» στο Φαρμακονήσι με 40 μίλια ταχύτητα.

Το «Στυλιανή» το δικό μου σκάφος στα Ίμια, ενάμισι μίλι από τα Ίμια στα δικά μας νερά μέσα, πήγε να με εμβολίσει (τουρκική ακταιωρός) και πήρα τηλέφωνο το λιμεναρχείο.

Το κακό είναι ότι οι εντολές που έχουν στο λιμεναρχείο και τα δικά μας τα πλωτά είναι να μην διώχνουν κανέναν. Βλέπουν τουρκικές ψαρότρατες να μπαίνουν ανάμεσα σε Καλόλιμνο και Ίμια και να δουλεύουν πάνω κάτω και το δικό μας το πλωτό να μην μπορεί να επέμβει.

Τα παιδιά μέσα σε αυτά (πλωτά ελληνικού λιμενικού) ταπεινώνονται. Ξέρω ποια παιδιά είναι μέσα σε αυτά και είναι άξιοι χειριστές. Δώστε τους την εντολή και θα δείτε για πότε φεύγουν οι Τούρκοι. Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχει χειροτερεύσει η κατάσταση. Αυτές τις ημέρες έχει γίνει πλέον ανυπόφορη. Θα γίνει ατύχημα με τα καΐκια τα δικά μας, για να μας διώξουν. Δουλεύουμε με κίνδυνο της ζωής μας.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στον αέρα για εκφοβισμό αλλά με τις προθέσεις που έχουν αυτοί δεν έρχονται για καλό. Με τις κινήσεις που κάνουν θα γίνει ατύχημα.

Εμείς ζητάμε να δοθεί εντολή, είτε αρχηγός λιμενικού λέγεται, είτε υπουργός, στα πλωτά μας να μπορούν να διώχνουν.

Έχω μιλήσει με καπετάνιο της καταδίωξης και μου έχει πει «καπετάνιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Μας λένε τα δικά μας «ελάτε λίγο δυτικότερα να είμαστε πιο πολύ στα δικά μας για να μην έχουμε παρεμβάσεις με τους Τούρκους. Κατάλαβες; Υποχωρούμε συνέχεια και τους δίνουμε έδαφος.

Αυτή η κατάσταση ξεκινάει από το Καστελόριζο και την Σύμη, κάποτε πηγαίναμε εκεί και τώρα δεν πάμε, δουλεύουν μόνο οι τούρκοι. Σε εμάς αν περάσουμε το 1,5 μίλι μας βλέπει το δορυφορικό σύστημα και μας δίνουν πρόστιμο 1200 ευρώ και 20 μέρες το καΐκι σταμάτημα και ο καπετάνιος περνάει πειθαρχικό. Αυτή είναι η κατάσταση…»

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν Έλληνες ψαράδες στην Καλόλιμνο"

Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Μ. Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας,
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika Nova Makedonija».

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Μ. Νίμιτς για την ΠΓΔΜ"

Πέντε τα κρούσματα ιλαράς σε γιατρούς στον Ευαγγελισμό

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η έξαρση της ιλαράς που τείνει να μετατραπεί σε επιδημία λόγω των αλλεπάλληλων κρουσμάτων κυρίως σε άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1970.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι και αρκετοί γιατροί, σημαίνοντας συναγερμό αφενός για τον ρυθμό μετάδοσης της νόσοι, αφετέρου για τα μέτρα προφύλαξης από αυτή.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.100 εκ των οποίων τα 220 αφορούν Έλληνες ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, ενώ μεταξύ αυτών υπάρχουν και επαγγελματίες του χώρου της υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατρούς του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Ειδικότερα, στον «Ευαγγελισμό» εντοπίστηκαν πέντε περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι νόσησαν από ιλαρά, ενώ το τελευταίο περιστατικό χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθότι παρουσίασε επιπλοκές, όπως ανέφερε στο Newpost, ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τα περιστατικά αφορούν πέντε άτομα 35-40 ετών σημειώνοντας ότι το τελευταίο κρούσμα που εντοπίστηκε πριν από 12 ημέρες έχει παρουσιάσει επιπλοκή πνευμονίας.

Όπως είπε από τις πέντε περιπτώσεις μόνο η μια φαίνεται να είναι η πιο ανησυχητική για αυτό και ο ασθενής νοσηλεύεται ενώ οι υπόλοιποι δεν χρειάστηκε. Ταυτόχρονα παρότρυνε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου, καθώς εκείνοι εντάσσονται στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», καθώς όπως ανέφερε αρκετός κόσμος περιορίστηκε μόνο στη πρώτη δόση, αμελώντας την δεύτερη λόγω του ότι δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση το πρώτο διάστημα για το νέο εμβόλιο.

Ακόμη, ο κ. Σιώρρας επισήμανε ότι είναι άδικο να κατηγορείται ομάδα ανθρώπων όπως οι Ρομά ως πηγή μετάδοσης της ασθένειας αφού όπως τόνισε κάτι τέτοιο δεν ιφίσταται

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε τα κρούσματα ιλαράς σε γιατρούς στον Ευαγγελισμό"

Πετρόπουλος: Toν Μάρτιο ο συμψηφισμός εισφορών των επαγγελματιών

Τον ερχόμενο μήνα θα αναρτηθούν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016, ενώ το Μάρτιο θα γίνουν οι επιστροφές ή οι επιπλέον επιβαρύνσεις λόγω των συμψηφισμών των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και με βάση το εισόδημα του 2016.

Αυτό δήλωσε, χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετροπουλος. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο μείζον θέμα του συμψηφισμού των εισφορών του 2015 (σ.σ. που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2017 βάσει των σχετικών ειδοποιητηρίων του Ε.Φ.Κ.Α.) με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016, σημείωσε ότι η εκκαθάριση των εισφορών με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018 και οι όποιες επιστροφές ή οι συμψηφισμοί θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2018. Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε και για πιο λόγο θα γίνει η εκκαθάριση τον Φεβρουάριο του 2018.

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για επικουρικό και εφάπαξ, με τις οποίες επιβαρύνονται ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι και για τις οποίες τα ειδοποιητήρια δεν έχουν αρχίσει ακόμα να αποστέλλονται, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι εισφορές αυτές "πήγαν λίγο πίσω" και όταν θα αρχίσουν να έρχονται τα ειδοποιητήρια, οι εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες στους οποίους αντιστοιχούν οι εισφορές αυτές.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε επίσης ότι σε ασφαλισμένους με εισόδημα από 30.000 μέχρι 70.000 και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις με βάση το νέο ασφαλιστικό. "Πρέπει, το έχουμε πει και θα το κάνουμε και αυτό το επίπεδο, αυτή την γκάμα ασφαλισμένων να την προσεγγίσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο, να τους μειώσουμε τους συντελεστές, θα το δούμε και θα το κάνουμε", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Toν Μάρτιο ο συμψηφισμός εισφορών των επαγγελματιών"

Οικογενειακά επιδόματα 2018: Αλλαγές στην αίτηση, πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Καρέλλας αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα του πρώην ΟΓΑ είπε πως οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω του νέου φορέα, ο οποίος θα αποκτήσει υπόσταση άμεσα, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και θα αποδίδονται άμεσα.

Όσο αφορά στην πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων, είπε πως θα καταβληθούν τον ερχόμενο Μάρτιο πιθανότατα και η καταβολή τους θα γίνεται κάθε δύο μήνες.

Σχετικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) τόνισε ότι όσοι είχαν κάνει αίτηση θα και υπάρχει τροποποίηση των στοιχείων τους, θα πρέπει να κάνουν εκ νέου αίτηση ακριβώς έναν χρόνο από την ημερομηνία που την είχαν κάνει πέρυσι.

Σημείωσε, ειδικότερα ότι, όσοι έκαναν αίτηση για το ΚΕΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, θα πρέπει να μπουν και να κάνουν εκ νέου αίτηση, από την 1η έως την 28η Φεβρουαρίου, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό τον Μάρτιο.

Ερωτηθείς για το σύστημα στο οποίο γίνονται οι αιτήσεις, διευκρίνισε ότι είναι πάντα ανοιχτό προς τους δικαιούχους που μπορούν να μπουν και να κάνουν τις αλλαγές και την νέα αίτηση, ενώ ο τρόπος υποβολής της αίτησης δεν έχει αλλάξει.

Τέλος, σχετικά με τα προνοιακά είπε πως δεν είναι σίγουρο του πότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους, όμως στόχος είναι να έχουν δοθεί όλα τα επιδόματα μέχρι το Μάρτιο.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογενειακά επιδόματα 2018: Αλλαγές στην αίτηση, πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news