facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Eurogroup σε Αθήνα: «Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, απαιτείται πρόοδος σε πολλά ζητήματα»

Το Eurogroup χαιρετίζει τις προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ζητήματα όπου «ξεκάθαρα απαιτείται πρόοδος», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από περίπου 19 ώρες συζητήσεων ο κ. Σεντένο τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στο νομικό πλαίσιο για την πτώχευση και στην μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως έως την έκθεση του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιτελέσει ουσιαστική πρόοδο στα ανοιχτά θέματα, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να «παγώσουν» κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Σεντένο τόνισε με νόημα πως αυτό που προέχει είναι η συνέχιση τις μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια.

Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί την μετα-Μνημονιακή πορεία της Ελλάδας μέσω των τριμηνιαίων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρώτη έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο σώμα, σημειώνει πως καμία από τις 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας η ευρω-ομάδα ενέκρινε χωρίς ενστάσεις τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019, που δεν προβλέπει περικοπή των συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως 1,4 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι δεν θα βιώσουν περικοπή του εισοδήματός τους.

Προσέθεσε πως κατά την άποψη της Κομισιόν οι μειώσεις δεν χρειάζονταν για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019 ούτε για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα το ασφαλιστικού συστήματος.

«Λευκός καπνός» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ύστερα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Όπως έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο Twitter του, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν για το πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, το ρόλο του ESM και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν.


Σύμφωνα με το Reuters, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων (με επόμενη αναφορά προόδου τον Ιούνιο του 2019).

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, oι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να στηρίξουν την ευρωζώνη έναντι μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων, επιτυγχάνοντας συμφωνία μετά από πολύωρες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία επετεύχθη στις 7:30 το πρωί και περιλαμβάνει μέτρα για να εξοπλίσει την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερους οικονομικούς πόρους και να παράσχει στο ταμείο διάσωσης - τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - επιπλέον ευελιξία στο πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στην αγορά.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news