facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Eurogroup: Χωρίς παρατηρήσεις η συζήτηση για την Ελλάδα

Διά της… σιωπής εγκρίθηκε στο σημερινό Eurogroup η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και η εφαρμογή των θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019, όπως προκύπτει από την ενημέρωση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εισέπραξε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Ωστόσο, αυτό έγινε επειδή έσπευσε να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα πατήσει «γκάζι», ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι την παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας στις 27 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι κατά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία». Έτσι, ο ελληνικός προϋπολογισμός με τα θετικά μέτρα και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων πήραν σιωπηρά το «πράσινο φως».

Όσον αφορά στην πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι μετά την παρουσίαση «ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη. Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά, με ορίζοντα την επόμενη έκθεση, στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Η προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου με επίσκεψη των τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα. Ωστόσο, μέχρι τότε θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν εντός του τρέχοντος μηνός, όπως είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις από δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και από κυβερνητικές εξαγγελίες για χιλιάδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Ακόμα κατέγραψε καθυστερήσεις, κυρίως στα εξής μέτωπα:

1. Χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, με έμφαση στο Ελληνικό

2. Στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες

3. Πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

4. Αναδιάρθρωση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

5. Χαλάρωση των capital controls

6. Ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice).

Επιπλέον, η Κομισιόν τόνισε ότι, ενόψει της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα εξής:

- Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών

- Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

- Μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο Υπερταμείο

- Επιλογή των Γενικών Γραμματέων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων

- Ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και των κεντρικού συστήματος προμηθειών για την υγεία και

- Υπουργικές αποφάσεις για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news