facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Βρυξέλλες προς Εθνική: Επιταχύνετε τη διαδικασία πώλησης της Ασφαλιστικής

Στην απόρριψη του αιτήματος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την παράταση κατά ένα έτος του χρονικού ορίου για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Έτσι η DG Comp εντείνει την πίεση προς την τράπεζα για την επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης της ασφαλιστικής.

Πάντως, πηγές της Εθνικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει απόρριψη, αντίθετα συνεχίζονται σε πολύ καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις επί της πρότασης της τράπεζας για διετή παράταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του economistas, στο αίτημα που απέστειλε πριν λίγες εβδομάδες η διοίκηση της Εθνικής ζητούσε από την DG Comp, μετά το φιάσκο της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin, την παράταση πώλησης της θυγατρικής της για το τέλος του 2019, αίτημα που δεν γίνεται δεκτό.

Η αρνητική στάση της DG Comp διαψεύδει την σχετική αισιοδοξία που μετέδιδαν πηγές της τράπεζας ότι υπάρχει συμφωνία με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία η τράπεζα κερδίζει μεγάλη πίστωση χρόνου για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έτσι θα πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στην πώληση της θυγατρικής της κάτι που περιορίζει σαφώς τις διαπραγματευτικές δυνατότητες και επιλογές της τράπεζας. Αιτιάσεις διατυπώνονται και στη στάση των ευρωπαϊκών αρχών οι οποίες ενώ πιέζουν για την ολοκλήρωση της πώλησης ταυτόχρονα απορρίπτουν υποψήφιους αγοραστές, όπως κινέζικες εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον.

Είναι προφανές ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, όπως προέβλεπε η σχετική δέσμευση της διοίκησης στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ωστόσο μετά την απόρριψή του αιτήματος για παράταση μέχρι το τέλος του 2019, η Εθνική θα πρέπει να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες στις αρχές του νέου έτους.

Έτσι σβήνουν και οι σχετικές προσδοκίες που έκαναν λόγο ακόμα και για ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ή την πιο ήπια επιλογή για την εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της ΕΤΕ με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κατά 150 μονάδες βάσης.

economistas

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news