facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Τσαβούσογλου: Προαναγγέλλει γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα

Σε αποτίμηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το 2018 προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς Τούρκους δημοσιογράφους και ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, στην ανατ. Μεσόγειο και τους S-400/Patriot, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

O Τσαβούσογλου αφού αναφέρθηκε πρώτα στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, είπε ότι «τώρα πρόκειται να πραγματοποιήσουμε το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτού ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», χωρίς να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.

Σε ενημέρωσή του στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επιςης “έχουμε πραγματοποιήσει δύο σημαντικές διασκέψεις για το Κυπριακό”, “Συναντιόμαστε με όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση που να στοχεύει στο αποτέλεσμα”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως θα επισκεφθεί συντομα και ο ίδιος τα κατεχόμενα και “όπως πάντοτε θα καθορίσουμε μαζί με την ‘κυβέρνηση’ των κατεχομένων τα βήματα που θα κάνουμε”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι πότε πότε υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. “Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκουλενιστές προσπαθούμε να φέρουμε σε μια θετική πορεία τις σχέσεις μας”, ανέφερε.

Όσον αφορά στην ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Άγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα βόρεια των Κατεχομένων, ενώ επιβεβαίωσε την έλευση και άλλου γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, προκειμένου η Τουρκία να δηλώσει ακόμη περισσότερο παρούσα στην περιοχή.

«Για να μην υπάρξει πρόβλημα ξεκινάμε κι εμείς το σκάψιμο σε εκείνες τις περιοχές, μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα ΗΕ. Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχουν προσκαλέσει τα κατεχόμενα πρόκειται για την περιοχή που ξεκινάει από την Καρπασία, στα βόρεια των κατεχομένων, και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Τουρκίας, όπου συναντά την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η νότια Κύπρος, αλλά αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχει συγκρουόμενα συμφέροντα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Επομένως, σε εκείνες τις περιοχές θα ξεκινήσουμε κι εμείς γεώτρηση. Μέσα στον Ιανουάριο έρχεται και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, ξέρετε», τόνισε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι κανονικά το δεύτερο αυτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Άγκυρα προορίζονταν για τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις, προκειμένου –όπως είπε- να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Και τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων της Κύπρου εκεί, αλλά η μόνη ανησυχία τους είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/Κ όσον αφορά στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα ων S-400, ο οποίος παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ιμπραχίμ Καλίν, διαβεβαίωσε ότι ακόμη και αν η Τουρκία αγοράσει τους Patriot, δεν θα ακυρωθεί το πρόγραμμα του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος επ’ ουδενί. «Το λέμε συνεχώς στους συνομιλητές μας ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει κλειδώσει και δεν υπάρχει θέμα οπισθοχώρησης».

sigmalive

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news