facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Τσίπρας από τα Καλάβρυτα: Ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, όπου απέδωσε φόρο τιμής τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι η διεκδίκησή τους είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.
«Οταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει», είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιακός πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
,Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. 'Αρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε», συμπλήρωσε.
Ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Μιλώντας σε μέλη του Συνεταιρισμού,  ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό ΚαλαβρύτωνΟ πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί, ενώ η βοήθεια θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018. Η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Για το λόγο αυτό η δημόσια δαπάνη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ (158 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και 89 εκατ. ευρώ για τις μη ορεινές).
Ο κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε από τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό ΚαλαβρύτωνΟ κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε από τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «οργανώνουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ όσον αφορά την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού, είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει άμεσα τη σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ο κ. Τσίπρας με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο ΛαζουράΟ κ. Τσίπρας με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news