facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ξανθός υπόσχεται... κινητές Μονάδες Υγείας τη στιγμή που δεν λειτουργούν ούτε οι μισές τοπικές

Σε μία ακόμη εξαγγελία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον οικογενειακό γιατρό – πριν καν υλοποιηθούν οι προηγούμενες- προχώρησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την Παρασκευή από το Ζάππειο, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «ΠΦΥ στην Ελλάδα: Ένας χρόνος ΤΟΜΥ».

Η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας εκτός των πόλεων, δηλαδή στην ύπαιθρο, στα νησιά, στα ορεινά και δυσπρόσιτα μέρη, θα γίνεται με Κινητή Μονάδα ΠΦΥ, η οποία θα στελεχώνεται από διεπαγγελματική ομάδα υγείας. Ο υπουργός εξήγησε πως σε κάθε νομό θα υπάρχει Κινητή ΜονάδΑ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων και θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου. Χαρακτήρισε δε την Κινητή Μονάδα ΠΦΥ «όχημα» για την περιφερειακή αποκέντρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και για την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας και στις πιο άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους ( Πρόγραμμα ΜΔΤ -Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα), είπε ο κ. Ξανθός.

Βεβαίως, με τον ίδιο ενθουσιασμό ο κ. Ξανθός, όπως και ο ειδικός γραμματέας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, περιγράφουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια πως θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη χώρα μας και τονίζοντας πάντα πως έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του. Ωστόσο, στην εκπνοή του έτους και ενόψει της περίφημης υποχρεωτικής εγγραφής των Ελλήνων στον οικογενειακό γιατρό που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου, η εικόνα απέχει πολύ από τις ενθουσιώσεις περιγραφές των επικεφαλής της Αριστοτέλους. Από το 2017 έχουν τεθεί σε λειτουργία περί τις 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) πολλές εκ των οποίων ήδη λειτουργούσαν ως μονάδες υγείας και μετονομάστηκαν. Ο τελικός στόχος των 239 ΤΟΜΥ που έπρεπε να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα το...περασμένο έτος, τελικά θα επιτευχθεί μέσα στο 2019. Οι 1.195 γιατροί που θα τις στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ ακόμη αναζητούνται: από τις δύο προηγούμενες προκηρύξεις εξασφαλίστηκαν περιπου 500 γιατροί, και το υπουργείο θα επαναλάβει την προκήρυξη στις αρχές του επόμενου έτους. Οι 2.800 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που θα συμβάλλονταν μέσω του ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη μόλις 700. Για να αντιμετωπιστεί το δραματικό έλλειμμα γιατρών το υπουργείο Υγείας «ονόμασε» οικογενειακούς γιατρούς τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους υπάρχουν 1.200 οικογενειακοί γιατροί – οι άλλοι 2.800 υπήρχαν ούτως ή άλλως στο σύστημα.

«Χαλασμένο τηλέφωνο» η επικοινωνία Ξανθού- Βαρδαρού

Το ότι στο υπουργείο Υγείας έχουν...αλλεργία στα στοιχεία και τους αριθμούς δεν είναι είδηση. Αυτό αποδείχθηκε και στην ημερίδα η οποία υπενθυμίζεται είχε ως θέμα τον απολογισμό της ΠΦΥ και τη λειτουργία των ΤΟΜΥ τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Όποιος περίμενε να δοθούν στοιχεία αναλυτικά με τις ΤΟΜΥ που λειτουργούν, ανά νομό, με αριθμό εργαζομένων, επισκέψεων, εγγραφών, παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και άλλα στατιστικά, κακώς περίμενε. Όχι μόνο δεν δόθηκαν στοιχεία αλλά και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό και τον ειδικό γραμματέα για την ΠΦΥ είχαν απόκλιση! Για 99 ΤΟΜΥ μίλησε ο κ. Ξανθός και για 101 ΤΟΜΥ ο κ. Βαρδαρός λίγο αργότερα, εξηγώντας μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο μέρες τέθηκαν αυτές οι 2 σε λειτουργία αλλά δεν πρόλαβε να ενημερώσει τον υπουργό!

Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 500.000 επισκέψεις πολιτών στις ΤΟΜΥ, ενώ λίγο αργότερα, έκανε λόγο για 350.000 επισκέψεις – και στη συνέχεια ερωτηθείς από δημοσιογράφους είπε ότι εννοούσε συνταγογραφήσεις!

Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι συνολικά έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό 1, 2 εκατ. πολίτες και πως εκκρεμεί η οριστικοποίηση για 300.000. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου από το υπουργείο Υγείας δίδονταν περίπου 780.000 εγγραφές σε οικογενειακό γιατρό και άλλες 300.000 αιτήσεις για οριστικοποίηση εγγραφής. Μέσα σε 7 ημέρες δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ελλήνων που έκαναν εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό, χωρίς βεβαίως να δοθούν εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό – μέσω ηλεκτρονικού συστήματος taxis ή με φυσική παρουσία στις μερικές δεκάδες ΤΟΜΥ ή στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας...

Επί της ουσίας δε, για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, της παραπομπής σε ειδικευμένο γιατρό, της παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω των μονάδων της ΠΦΥ, δεν έγινε καμία αναφορά.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news