facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών – Παρέμβαση Νίμιτς σε Ζάεφ

Aπαράδεκτες χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως πως ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η ΝΔ είχε πει από την πρώτη στιγμή, «ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε» ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς.

» Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Παρέμβαση Νίμιτς

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείταιο Σκάι. Αφορμή στάθηκε η έμμεση, αλυτρωτική, αναφορά του Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας.

«Η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως» στην συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ. Προσέθεσε πως αυτό «μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».

«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο των εορτασμών για την ημέρα του Πυροβολικού.

Νωρίτερα, μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news