facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ζάεφ με παραπομπή στη συμφωνία των Πρεσπών

Απάντηση στην ΠΓΔΜ δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά το σάλο που προκάλεσε στο εσωτερικό η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ περί της «διδασκαλίας των μακεδονικών», στη χώρα μας.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού της γείτονος, διατηρώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επίμαχης δήλωσης, η οποία μεταδίδεται από λιγοστά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες όσον αφορά της κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα προσδοκά τήρηση του πνεύματος και του γράμματος των Πρεσπών. Ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 της συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι ούτε το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ούτε οποιαδήποτε αναθεώρησή του μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η απαγόρευση ισχύει και για την προστασία των δικαιωμάτων ελλήνων πολιτών τους οποίους η ΠΓΔΜ μπορεί να αντιλαμβάνεται ως διασπορά.
Το ίδιο Άρθρο προβλέπει επίσης ότι τα Συντάγματα των δύο χωρών δεν δύναται, ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον, να αποτελέσουν βάση για διεκδίκηση εδαφών, ενώ παράλληλα απαγορεύει την προώθηση δηλώσεων αλυτρωτισμού.
Το θέμα της γλώσσας καλύπτεται από το Άρθρο 7, το οποίο επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να αποκαλεί την γλώσσα της «μακεδονική», όμως δεν δεσμεύει την Ελλάδα να υιοθετήσει τον ίδιο όρο. Η ΠΓΔΜ αποδέχεται ταυτόχρονα πως η γλώσσα της ανήκει στην «ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών» και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της βόρειας Ελλάδας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κατρούγκαλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος που προωθεί στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής, προκειμένου να ολοκληρώσει την αναθεώρηση που απαιτούν οι Πρέσπες.
Σημείωσε πως η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα Σκόπια και θα τοποθετηθεί αφότου υπερψηφιστούν και οι τέσσερις τροποποιήσεις – έως τώρα έχουν εγκριθεί δύο. Υπογράμμισε εκ νέου ότι η ελληνική πλευρά αξιώνει πλήρη συμμόρφωση με «το γράμμα και το πνεύμα» των Πρεσπών.

ΝΔ: Προκλητικός Ζάεφ, προκλητική αφωνία Τσίπρα

Οι εν λόγω δηλώσεις που αποδίδονται στον κ. Ζάεφ, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωσή της εξαπέλυσε διπλή επίθεση τόσο κατά του σκοπιανού πρωθυπουργού, όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα.
«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει:
«Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Γεννηματά: Άρχισαν τα όργανα

Από την πλευρά της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά άφησε και αυτή με τη σειρά της αιχμές κατά του πρωθυπουργού: «Άρχισαν τα όργανα… Κατά τον κ.Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας».

Οι επίμαχες δηλώσεις

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vecer, ο κ. Ζάεφ μιλώντας στη Βουλή και θέλοντας να καθησυχάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης πρόβαλε τη δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, αλλά και την κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών του VMRO DPMNE για τους «Μακεδόνες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι ειδικά για αυτούς από το «Αιγαίο, δεν έγινε τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία του κράτους, ενώ με την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκεται και στην Ελλάδα η “μακεδονική” γλώσσα». Μάλιστα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσίευσε η εφημερίδα, πρόσθεσε ότι κανείς πια δεν θα αμφισβητεί το κράτος και «κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τον “Μακεδονικό” Λαό και την “Μακεδονική” γλώσσα».
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news