facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τις περικοπές στις συντάξεις

Με την ακρόαση φορέων θα συνεχιστεί σε λίγη ώρα, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η συζήτηση του νομοσχεδίου με την κατάργηση των διατάξεων για την περικοπή των συντάξεων.

Στη συζήτηση, που εξελίσσεται με τη διαδικασία του επείγοντος, η κυβέρνηση και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπογραμμίζουν ότι «οι ρυθμίσεις του 2017 υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη εξασφάλισης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της ανάγκης να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, και πλέον ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το μέτρο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «ξεψηφίζει» σήμερα μέτρο που η ίδια ψήφισε, το οποίο μάλιστα ήταν αχρείαστο διότι δεν της το ζήτησε κανείς, αφού εκείνη όριζε πώς θα πιάσει η Ελλάδα τους στόχους. Κατηγορούν, επίσης, την κυβέρνηση ότι σήμερα πανηγυρίζει, ενώ ήδη έχει προβεί σε απανωτές μειώσεις συντάξεων, τα τελευταία χρόνια, καταργώντας το ΕΚΑΣ, αυξάνοντας εισφορές υγείας, μειώνοντας κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους και αφού δεν θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των πολυδιαφημιζόμενων αντιμέτρων.

«Για ένα μεγάλο διάστημα η δική σας προπαγάνδα, και η προπαγάνδα των ΜΜΕ, προεξοφλούσε τις περικοπές των συντάξεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού και πρόσθεσε: «Η περικοπή δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, επιβλήθηκε από το ΔΝΤ. Και αυτή η πολιτική του ΔΝΤ είναι πολιτική της ΝΔ. Η προσέγγιση του συνταξιοδοτικού από τη ΝΔ είναι το σχέδιο Πινοσέτ. Δεν θριαμβολογεί και δεν πανηγυρίζει κανείς σήμερα. Είναι προφανές πως, επειδή ποντάρατε στην αποτυχία της κυβέρνησης και διαψευστήκατε, τώρα είστε απογοητευμένοι από τις εξελίξεις». Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να χαράξει τη δική της πολιτική, πολιτική που δεν την θέλει η ΝΔ. «Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας, συνεχίζοντας το θετικό κοινωνικό πρόσημο των πρωτοβουλιών μας», σημείωσε ο κ. Παπαηλιού όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήταν πριν από μερικούς μήνες, που όλοι παρακολουθήσαμε την έκρηξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, στην ομιλία του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, να δηλώνει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, συμπληρώνοντας ότι συνιστά καθαρή επιτυχία το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να καταργήσει το μέτρο που επηρεάζει τις ζωές 1.400.000 συνταξιούχων. «Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο όταν ισχυρίζεται ότι από μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε αντιλαϊκά μέτρα που σήμερα τα άρει», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «όσοι μιλούν σήμερα για καθαρές θέσεις εργασίας είναι οι ίδιοι που καθιέρωσαν τον υποκατώτατο μισθό», είναι, δε, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που διέρρηξαν την κοινωνική συνοχή. «Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και μέσα στις πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίων άρουμε ένα προς ένα μέτρα για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος», υποστήριξε ο κ. Μαντάς.

«Τον Ιούλιο, ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον κ. Μοσκοβισί ότι τους ανατρέπει το πρόγραμμα η μη περικοπή των συντάξεων. Βλέπουμε το προσωπείο των κομμάτων που κυβέρνησαν για 40 χρόνια. Το ελληνικό κράτος δεν γεννήθηκε το 2015. Ξεχνούν ότι τα αποθεματικά των ταμείων κατασπαταλήθηκαν και από τις δύο παρατάξεις που κυβέρνησαν τον τόπο», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίξει τον δρόμο στη ΝΔ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

«Καταρρέει το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στηρίχθηκε σε μυθεύματα και δημοσιεύματα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, σημειώνοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τα χρόνια εξόδου από τα μνημόνια, και μάλιστα με μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και με μέτρα με κοινωνικό πρόσημο μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. «Η ΝΔ έχει δυσκολία να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και πλέον ένα προς ένα θα έρχονται μέτρα για να ελαφρύνουν τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος της κρίσης», είπε ο κ. Μπάρκας.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αν και με το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα ακυρώνει μέρος των νόμων που η ίδια ψήφισε και που η ΝΔ καταψήφισε», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων. «Η κυβέρνηση έχει εξοντώσει τους συνταξιούχους με τις μειώσεις στις συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών», επισήμανε ο κ. Φορτσάκης, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση αποτρέπει σήμερα μια αδικία εμπνεύσεως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ειδικεύονται να δημιουργούν υπερπλεονάσματα στις πλάτες των αδυνάτων». Εκτίμησε, δε, ότι και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία εντάσσεται στον επικοινωνιακό σχεδιασμό και την παροχολογία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι μόνο η ΝΔ έχει συνεκτικό σχέδιο.

«Η παρέμβαση του ΔΝΤ και η συμπαιγνία με τη γερμανική πλευρά εκείνη την περίοδο κατέληξε στον εκβιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση δεχόμενη τον εκβιασμό. Ήταν η ίδια περίοδος που η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ φώναζαν στην κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση και να αποδεχθεί τον εκβιασμό», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν την κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις. Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για υποκρισία γιατί «ενώ ισχυρίζονταν πως η χώρα δεν βγήκε από τα μνημόνια, έφερναν πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων».

news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news