facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Αγωνιστική ενότητα ΔΕΗ - Για να γίνει το μεγάλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δίνουν «δωράκια» στους δήθεν επενδυτές

Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται στην «τελική ευθεία» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας. Φροντίζουν - με τον απόλυτο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - να βρουν τρόπους για ευνοϊκές αποφάσεις δίνοντας «γη και ύδωρ», ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων ψευτοεπενδυτών, ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ και να μην καταστεί άγονη η διαδικασία του διαγωνισμού.

Μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. και επιστολή του Υπουργείου η Διοίκηση της ΔΕΗ ανέβαλε την προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26/11/2018 και δεν προχώρησε σε απόφαση της να συμπεριλάβει στο σχέδιο αγοραπωλησίας την συνδιαχείριση τυχόν μελλοντικών ζημιών που πιθανά να έχουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μελίτη και της Μεγαλόπολης προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να δώσουν «αξιοπρεπές» τίμημα.

Η συγκεκριμένη πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε τη συμμετοχή της σε τυχόν ζημιές των μονάδων κατά τη πρώτη 2ετία μετά τη πώληση, σε ποσοστό 50%-50% και με πλαφόν έως 10% επί του προσφερόμενου τιμήματος.
Μετά την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των μονάδων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2019, το Δ.Σ. της ΔΕΗ σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 20/12/2018 αποφάσισε να δώσει νέα «δωράκια» στους ενδιαφερόμενους ψευτοεπενδυτές με την έγκριση τώρα και της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.
Με την σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στη Συμφωνία εξαγοράς των μετοχών των τριών λιγνιτικών μονάδων προβλέπεται:
Η χορήγηση ΑΔΙ (επιδότηση ισχύος λιγνιτικών μονάδων) στους νέους ιδιοκτήτες μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. (όπως προκύπτει και από επιστολή του ΥΠ.ΕΝ. στο Δ.Σ. της ΔΕΗ) για τα επόμενα έξι (6) χρόνια. Εάν το ύψος των ΑΔΙ που θα αποφασιστεί από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα - μετά την πιθανή πώληση των μονάδων - είναι μικρότερο από 40.000/MW ανά χρόνο τη διαφορά αυτή θα την αφαιρέσει η ΔΕΗ από το οικονομικό τίμημα και θα την επιστρέψει στον νέο ιδιοκτήτη !!!
Η μείωση του εργασιακού κόστους (ικανοποίηση αιτήματος των ενδιαφερόμενων ιδιωτών) δηλ. να «απαλλαχθούν» από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα. Απαιτούν στην Μεγαλόπολη (ΑΗΣ - Ορυχεία) αντί για περίπου 1000 μόνιμους εργαζόμενους να έχει η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» 480 εργαζόμενους και η αντίστοιχη θυγατρική στην Φλώρινα αντί 200 εργαζόμενους να έχει 120 !!!
Στο πλαίσιο αυτό το διορισμένο Δ.Σ. της «Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε.» αποφάσισε τη δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων από τις θυγατρικές σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, την αναγκαστική απόλυση κάποιων εργαζομένων και εκτεταμένη εθελοντική - και πρόωρη - συνταξιοδότηση δίνοντας ως μπόνους «ψίχουλα» τα οποία θα τα επωμιστεί η ΔΕΗ.
Έτσι «διασφαλίζουν» κυβέρνηση και Διοίκηση τις θέσεις εργασίας… Και δίνουν «πράσινο φώς» από τα πρώτα βήματα στον νέο ιδιοκτήτη να καταστρατηγήσει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προβαίνει και σε απολύσεις αμφισβητώντας και την σχετική πρόβλεψη του Ν. 4533/2018.

Το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι ένα μέγα κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο. Οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες, δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν.
Το συνδ. κίνημα, οι εργαζόμενοι και τοπικοί κοινωνικοί φορείς μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια και να αποτρέψουν το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

pna

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news