facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Σγουρίδης: Ο Τσίπρας να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών βάσει του άρθρου 19

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα που προκάλεσαν έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η Συμφωνία των Πρεσπών εξελίσσεται για τον Αλέξη Τσίπρα στο καθοριστικό κρας τεστ της κυβερνητικής συνοχής, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι μόνο δεν μετακινούνται από τη θέση τους, αλλά ρίχνουν εκ νέου λάδι στη φωτιά, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Παναγιώτη Σγουρίδη, να ζητά την αναπομπή της Συμφωνίας βάσει του άρθρου 19.

«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία» δήλωσε ο στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Σγουρίδης αναφερόμενος στην παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.

Στην ερώτηση αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε ξακαθαρίσει ότι όταν έρθει η Συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία».

«Η δική μας θέση είναι οτι δεν μιλάμε για καλή ή κακή Συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών το Μάρτιο, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να εμπλακεί ο λαός σε διλήμματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί, όμως, μπορεί να γίνει και αυτό αν η συμφωνία έρθει μέσα στην καρδιά των δημοτικών εκλογών».

Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σγουρίδης επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία όταν αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Ερωτηθείς αν θα ρίξουν την κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν θα μπλέξουμε σε πολιτικά παιχνίδια. Ο Κανονισμός της Βουλής δίνει πολλές δυνατότητες στον πρωθυπουργό. Μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, και μπορεί να την εξασφαλίσει με 120 βουλευτές. Θα συνεδριάσουν τα όργανα των ΑΝΕΛ και θα αποφασίσουν τότε τι θα κάνουν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ τόνισε πως «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι η έμμεση πλην σαφής αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα που θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Ακολούθησε η αναδίπλωση από τα Σκόπια, με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ολες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία», υπογραμμίζει η κυβέρνηση της γείτονος, ενώ προσθέτει ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φρονίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών».

Τι προβλέπει το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Επίλυση διαφορών

1. Τα Μέρη θα επιλύουν κάθε διαφορά αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
2. Σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο Μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας Συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει καταρχάς στο άλλο Μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν τα Μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news