facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Eurogroup: Στο καναβάτσο η Ιταλία-«Αν δεν συμμορφωθείτε, τέλος η ευρωζώνη»

Ο Τζοβάνι Τρία δεν κατάφερε να πείσει τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός θα προωθήσει την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους.

Το Eurogroup στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποδέχθηκε τις ενστάσεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και κάλεσε τη Ρώμη να προχωρήσει σε διορθώσεις. Παρόλα αυτά, ο Τρία επανέλαβε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. «Ζητήσαμε την υπβολή νέου προσχεδίου προϋπολογισμού, ή ενός αναθεωρημένου», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup. «Αναμένουμε να γίνει έως τις 13 Νοεμβρίου και αυτό είναι μια αναγκαιότητα», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις του Τρία. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Μπρούνο Λεμέρ. «Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico.

Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους το ιταλικό έλλειμμα ήταν 2,4% και το δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

Η Κομισιόν έχει δώσει διορία στη Ρώμη να κάνει αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 13 Νοεμβρίου. Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρώμη θα απαντήσει έως τότε, αλλά δεν διευκρίνισαν αν θα γίνουν διορθώσεις.

«Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Κομισιόν», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. «Ανυπομονούμε η Ιταλία και η Κομισιόν να εμπλακούν σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και η Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου προσχεδίου προϋπολογισμού», τονίζεται ακόμη.

Ομως, αποχωρώντας από το Eurogroup ο Τρία δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε διαδικασία αλλαγής του προϋπολογισμού, αλλά δήλωσε πως η Ρώμη είναι ακόμη δεσμευμένη στην επιδίωξη διαλόγου με την Κομισιόν. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα ιταλικά ομόλογα θα ανακάμψουν. «Ελπίζουμε ότι τα spread θα πέσουν όταν η αγορά κατανοήσει τη στρατηγική μας», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news