facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Διαφωνούν κυβέρνηση και ΝΔ για τις δυνατότητες της αναθεωρητικής Βουλής

Με τις θέσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Δημητρίου Τσάτσου, σύμφωνα με τις οποίες η αναθεωρητική Βουλή έχει δυνατότητα να προσδώσει νέο περιεχόμενο στις διατάξεις που έχουν κριθεί αναθεωρητέες, απαντά η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ, σε σύγγραμμά του ο αείμνηστος συνταγματολόγος Δημήτριος Τσάτσος αναφέρει:

«Η δεύτερη Βουλή, η αναθεωρητική, μπορεί, αφενός να μην αναθεωρήσει κάποια από τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της πρότασης της προηγούμενης Βουλής και αφετέρου να προσδώσει στην αναθεώρηση, περιεχόμενο νέο και διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε η προτείνουσα Βουλή».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η αναθεώρηση δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

«Θέλετε 67 άρθρα, πάνω από τα μισά του Συντάγματος να τα προχωρήσουμε σε διαδικασία αναθεώρησης. Αυτό δεν είναι αναθεωρητική διαδικασία. Μήπως δεν το έχετε καταλάβει και θέλετε συντακτική συνέλευση;» είπε.

«Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμα μας; Εμείς είμαστε ανοιχτοί να το κουβεντιάσουμε. Αλλά αν αυτή είναι η πρόταση σας μην έρχεστε να μας πείτε τη λογική της ‘ρώσικης ρουλέτας’, να μετατρέψουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Διότι αυτό λέτε. Προφανώς δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής και λέτε ας τζογάρουμε. Και τόσο πολύ σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, που δεν σας αρέσουν, ελάτε προτείνετε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «συνταγματικό ακτιβισμό», ο οποίος«αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

«Διέκρινα στην πρόταση σας μία ερμηνεία του Συντάγματος η οποία αποκλίνει από τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταγματολόγων. Ότι δηλαδή μπορείτε να δεσμεύσετε την επόμενη βουλή όχι μόνο ως προς τα προτεινόμενα άρθρα αλλά και ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αυτά ξεχάστε τα. Αυτό τον συνταγματικό ακτιβισμό θα τον ξεχάσετε διότι αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος. Καταλαβαίνω από το ύφος σας ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πείτε το ξεκάθαρα: Θα χάσουμε τις εκλογές δεν θέλουμε να δεχτούμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news