facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΚΚΕ: Δέσμευση στον προϋπολογισμό της Βουλής ότι δε θα δοθούν αναδρομικά

«Ρητή δέσμευση να μην αποδοθούν τα αναδρομικά» σε βουλευτές θα ζητήσει το ΚΚΕ, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», δήλωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα προτείνει να υπάρξει αυτή η διαβεβαίωση στον προϋπολογισμό της Βουλής, ο οποίος θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή.

«Κανένα μέλος του κόμματος, πρώην βουλευτής, δεν έχει κάνει τέτοιου είδους αιτήσεις. Κανείς βουλευτής σήμερα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να διεκδικήσει τα αναδρομικά αυτά» σημείωσε.

Με αφορμή τα πορίσματα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, υπογράμμισε πως θέση του ΚΚΕ είναι να αποδίδονται και σε πολιτικά πρόσωπα ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές, όπου υπάρχουν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να συγκαλύψει το βασικό ζήτημα, που είναι ότι η Υγεία «εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο και αυτό αποτελεί το φυτώριο των σκανδάλων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας και πως αυτό είναι το κύριο ζήτημα, ενώ από εκεί και μετά οι εκτελεστικοί νόμοι στο πλαίσιο αυτού του διαχωρισμού είναι προς συζήτηση και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα.

«Με την προτεινόμενη αναθεώρηση (του Συντάγματος), αλλά και με αυτό το προσύμφωνο πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου πολύ φοβόμαστε ότι όλη αυτή η διαδικασία μεταφέρεται στις καλένδες. Και από την άποψη αυτή δεν έχουμε μόνο μια συνταγματική σύμφυση Κράτους-Εκκλησίας, αλλά πάμε και σε επιχειρηματική σύμφυση» υποστήριξε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι από τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ «προκύπτει η αγωνία για να μπορέσει να αποκρυσταλλωθεί μια πιο αντιδραστική κατεύθυνση στη θωράκιση του πολιτικού συστήματος, τόσο της αναπαλαίωσης, όσο και της αναστήλωσης του αστικού πολιτικού συστήματος».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «κάθε αλλαγή στο Σύνταγμα είναι προσαρμογή στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων, άρα πρόκειται για περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του συστήματος και της νομιμότητας που αυτό πρεσβεύει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε οτι το κόμμα του θα θέσει μια σειρά ζητήματα που «φωτίζουν τον αντιδραστικό αυτό χαρακτήρα, πχ τα ζητήματα συμμετοχής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εκείνα της υπερίσχυσης του ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του ελληνικού, ζητήματα που αφορούν τη δράση ξένων στρατευμάτων στη χώρα μας και την ύπαρξη των ξένων βάσεων, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ασύδοτη δράση του ξένου κεφαλαίου, ζητήματα, δηλαδή, τα οποία συνταγματικά έχουν θωρακιστεί ως τώρα και τα οποία δεν μπαίνουν κάν προς συζήτηση στην αναθεώρηση».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ συμφώνησε με την πρόταση του προεδρεύοντος της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Κ. Κατσίφα και αν θεωρεί ότι το όλο κλίμα προωθεί φαινόμενα «όπως αυτά που είδαμε το Σαββατοκύριακο με δύο εμφανίσεις ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Μοναστηράκι και στην Καλλιθέα» απάντησε ότι « ήταν μια άκαιρη πρωτοβουλία του κ. Κακλαμάνη, γιατί δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση και από αυτή την άποψη μόνο σκεπτικισμό μπορεί να δημιουργήσει.'Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και το επόμενο, αξιοποιώντας τον συγκεκριμένο φόνο, θα έχουμε κλιμάκωση του εθνικισμού και από τη μία και απο την άλλη πλευρά. Αυτός είναι και ο κίνδυνος να αξιοποιηθούν τέτοια περιστατικά από ακραία εθνικιστικά στοιχεία στην κατεύθυνση δημιουργίας σοβαρότερων προβλημάτων και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, πολύ περισσότερο ανάμεσα στους δύο λαούς. Αυτή η κλιμάκωση του εθνικισμού τροφοδοτεί την εγκληματική δραστηριότητα της ΧΑ» κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news