facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Κουτεντάκης: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε φόρους αγαθών και υπηρεσιών

Διακριτικές αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα, κράτησε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Οπως παραδέχθηκε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των 16 χωρών της ευρωζώνης που ανήκουν στον ΟΟΣΑ στην επιβολή ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Ο κ. Κουτεντάκης παραδέχτηκε εξάλλου ότι υπάρχει και υπερφορολόγηση η οποία όπως είπε αποδεικνύεται από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ακόμα χτύπησε καμπανάκι για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά και το πιθανό «τσουνάμι» παρόμοιων προσφύγων που μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον .
«Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, που είναι θέμα που έχει και δημοσιονομικό χαρακτήρα δημιουργεί ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες προσφυγές, με διεκδικήσεις για όλες τις περικοπές που είχαν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.»
Ακόμα ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε στις αβεβαιότητες” της ελληνικής οικονομίας και στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, αποδίδοντας το ότι παραμένουν πάνω από το 4% στην αναταραχή της Ιταλίας.
Όσον αφορά στις αβεβαιότητες της οικονομίας ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων
  • Τις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας, στην πορεία των επιτοκίων και του δολαρίου αλλά και στις εξελίξεις στην Ιταλία
  • Τις υψηλές αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου, που κρατάνε τα επιτόκια όλης της οικονομίας σε υψηλά επίπεδα. Ουσιαστικά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δρώντας αποτρεπτικά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
  • Το κλίμα που δημιουργείται από υποθέσεις όπως είναι η Folli-Follie και οι παραβιάσεις των κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας. Τέτοιες υποθέσεις δεν συνεισφέρουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα.
Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα επεσήμανε πως υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ η αύξηση του Αυγούστου συνδέεται με τις ημερομηνίες πληρωμής φόρων και τις επιστροφές. Στην εικόνα που υπάρχει “παρηγοριά” είναι το ότι αυξάνονται οι εισπράξεις και μειώνεται η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων, εικόνα που πρέπει να διατηρηθεί και να διευρυνθεί. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις σημείωσε πως πρέπει να είναι “στοχευμένες”, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να περάσει η εντύπωση που αν κάποιος θέλει πληρώνει φόρους αλλιώς όχι.
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε και στα φορολογικά βάρη, επισημαίνοντας πως με βάση στοιχεία για τις χώρες του ΟΟΣΑ η χώρα είναι στην έβδομη θέση. Ειδικότερα είναι μία μονάδα πάνω από το μέσο όρο.
Τέλος σημείωσε πως “αν διατηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης και είναι υψηλότεροι από των άλλων εμπορικών εταίρων, υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αν δεν αυξηθούν και οι εξαγωγές”.
 iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news