facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Πρωτοφανής ψυχρότητα στις σχέσεις ΝΔ - Αρχιεπισκόπου

Η «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου που προκαλεί τριγμούς στην Εκκλησία και αμηχανία στην κοινωνία, για πρώτη φορά διαταρράσει τις σχέσεις της ΝΔ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Το κλίμα έδωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη. «Εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτή τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, μια συζήτηση με προεκλογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε στην εκπομπή «Ακραίως» στον Σκάι.
Το κλίμα που υπάρχει μεταξύ πολλών βουλευτών και στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ.Ιερώνυμος που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού και γνωρίζει τον ίδιο από παιδί, έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του έναν ρόλο πολιτικής παρέμβασης που δεν αρμόζει σε Ιεράρχη. Η Πειραιώς εστιάζει στις 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε αντικατάσταση των ισάριθμων ιερέων που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα - εφόσον προχωρήσει η συμφωνία -ασχέτως αν και πάλι θα επιδοτείται η μισθοδοσία τους από το κράτος.
Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σκοπούς του Αλέξη Τσίπρα και προχώρησε σε αυτήν με την ανοχή του Αρχιεπισκόπου. Γι αυτό και θεωρούν λάθος του Ιερώνυμου και μέρους της Εκκλησίας, να εμπλέκονται στα πολιτικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, όπως τονίζουν στο newpost.gr υψηλόβαθμες κομματικές πηγές.
Είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ παίρνει θέση απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο και τους συν αυτώ. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δηλώσει άθεοι, στηρίζει την ορθοδοξία και είναι γνωστές οι διασυνδέσεις βουλευτών και στελεχών με ιεράρχες. Ο πρόεδρος της ΝΔ διατηρούσε σχέσεις με τον κ.Ιερώνυμο. Με την σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχαν συμφάγει με τον Ιεράρχη στην αρχιεπισκοπική κατοικία. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει θέση κατά του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστούν ορισμένα ζητήματα αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με την αλλαγή του Συντάγματος. Η ΝΔ είχε στηρίξει τον κ.Ιερώνυμο και στην αντιπαράθεση που είχε με τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος τελικά αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση λόγω της στάσης του αυτής. Σήμερα ο κ.Φίλης χαρακτηρίζει «ατιμωτική για την αριστερά» την συμφωνία.

Το Σκοπιανό

Ενόχληση στην Πειραιώς αλλά σε πολύ χαμηλούς τόνους και χωρίς δημόσιες δηλώσεις είχε προκαλέσει η στάση του Αρχιεπισκόπου κατά των συλλαλητηρίων, την εποχή των μαζικών συγκεντρώσεων κατά της συμφωνίας για το σκοπιανό. Ενώ δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν δίνει πουθενά το όνομα της Μακεδονίας, ταυτόχρονα παρότρυνε το ποίμνιο να μη συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. «Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά» ήταν η επίμαχη δήλωση του η οποία ερμηνεύτηκε ως στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα σε μια στιγμή που βρισκόταν κάτω από μεγάλη πίεση για την συμφωνία που διαπραγματευόταν μόνος του με τον Νίκο Κοτζιά, χωρίς να πράξει ούτε το στοιχειώδες, να αναζητήσει την εθνική συναίνεση και συνεννόηση που απαιτείται στην πολιτική διαχείριση ενός εθνικού θέματος.

Πυρά κατά του «διαπραγματευτή» Τσίπρα

Η ΝΔ ασκεί δριμύ κατηγορώ και στον πρωθυπουργό, στον οποίο αμφισβητεί την διαπραγματευτική του δυνατότητα.  «Με ό,τι καταπιάνεται, προκαλεί ολοκληρωτική καταστροφή» αναφέρουν κομματικές πηγές. Θεωρούν ότι η «ιστορική συμφωνία» που υπέγραψαν Τσίπρας και Ιερώνυμος και η οποία υποβαθμίστηκε σε προσύμφωνο λόγω των αντιδράσεων, προκάλεσε τις εξής αρνητικές συνέπειες:
*Οι Μητροπολίτες στην Ελλάδα έχουν διχαστεί μεταξύ τους και όσοι εκφράζουν δημοσίως απόψεις είτε επικρίνουν είτε και υβρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο, ανατρέποντας την κανονικότητα που υπήρχε.
*Οι απλοί κληρικοί που βλέπουν να αλλάζει βίαια το εργασιακό τους καθεστώς, αντιδρούν και επιτίθενται στον κ. Ιερώνυμο και σε όσους Μητροπολίτες συμφωνούν μαζί του, χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντες» τις προθέσεις τους.
*Η ΝΔ εστιάζει και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς για μια συζήτηση που γίνεται επί τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, δεν ενημερώθηκε ο κ. Βαρθολομαίος, με αποτέλεσμα να σταλεί εσπευσμένα στο Φανάρι ο κ. Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με την ΝΔ τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν «πόσο πρόχειρη και εντελώς απροετοίμαστη» ήταν αυτή τη συμφωνία. Θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας όσο φιλόδοξα ξεκινάει τις διάφορες πρωτοβουλίες του, τόσο ηχηρά αποτυγχάνει στο τέλος, γεγονός που δείχνει μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Γι αυτό και επιμένει στην πολιτική αλλαγή.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news