facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Έκλεισε η υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων για τον Α. Καρέλια

«Καθαρός» βγήκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ανδρέας Καρέλιας και η ομώνυμη καπνοβιομηχανία για τις πέντε λαθρεμπορικές παραβάσεις, μετά την εμπλοκή του σε μεγάλης έκστασης λαθρεμπορία τσιγάρων προς τα Σκόπια, με το τέχνασμα εικονικών εξαγωγών.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι προηγουμένως, το 2009, ο Ανδρέας Καρέλιας ως προς το ποινικό σκέλος είχε αθωωθεί ομόφωνα με αμετάκλητη απόφασή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τις κατηγορίες τις ηθικής αυτουργίας στις ψευδείς βεβαιώσεις και της λαθρεμπορίας κατ’ εξακολούθηση.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο κ. Καρέλιας και ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατά το σκέλος εκείνο που αφορούσε την καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα), με την οποία καταλογίστηκαν σε βάρος του και της καπνοβιομηχανίας 5 τελωνειακές λαθρεμπορικές παραβάσεις. Οι παραβάσεις ήταν ύψους 4.213.186 ευρώ συν τέλη χαρτοσήμου και εισφορά ύψους 101.116 ευρώ, συν πολλαπλά τέλη 14.043.955 ευρώ συν τέλη 337.052 ευρώ (σύνολο 18.605.309 ευρώ).

Η ιστορία ξεκίνησε όταν στο τελωνείο Νίκης διαβιβάστηκε έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Φλώρινας, στο οποίο αναφερόταν ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία τσιγάρων σε βάρος του Ανδρέα Καρέλια και άλλων 7 ατόμων.

Έτσι, ο προϊστάμενος του τελωνείου Νίκης έκρινε ότι «διαπράχθηκε λαθρεμπορία τσιγάρων, με το τέχνασμα της εικονικής εξαγωγής, από μία πολυάριθμη οργάνωση, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα που σχετίζονται με την αποστολή, τη μεταφορά και το εμπόρευμα και τελωνειακοί υπάλληλοι (που βεβαίωσαν ψευδώς στα τελωνειακά έγγραφα ότι τα τσιγάρα εξήλθαν κανονικά από το τελωνείο Νίκης στην Π.Γ.Δ.Μ.), με προεκτάσεις σε αλλοδαπές χώρες και η οποία είχε διαμορφώσει μία πολύπλοκη δομή για τη μεταφορά, απόκρυψη και διάθεση του λαθρεμπορεύματος, με τη χρησιμοποίηση αλλοδαπών οδηγών, μεταφορικών οχημάτων και αποθηκευτικών χώρων, με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους και αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο από τη διαφυγή των οφειλόμενων φόρων».

Έτσι, εκδόθηκε καταλογιστική πράξη σε βάρος του Ανδρέα Καρέλια για τελωνειακές παραβάσεις λαθρεμπορίας.

Να διευκρινιστεί ότι κατά το ποινικό σκέλος, εκτός τον κ. Καρέλια, αθωώθηκαν 6 ακόμα εμπλεκόμενα άτομα, ενώ κρίθηκε ένοχο μόνο ένα άτομο.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σάρπ και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Δημητρακόπουλος), με την υπ΄ αριθμ. 2346/2018 απόφασή του, αφού ερμήνευσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καρέλια και αναίρεσε την υπ’ αριθμ. 1160/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και ακύρωσε την από 31.3.2008 καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του τελωνείου Νίκης.

dikastiko

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news