facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση - Ο προϋπολογισμός την Τετάρτη στη Βουλή

Το μεγάλο υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει για ακόμα μια φορά το Μαξίμου να στρέψει όλα τα βλέμματα προς το πεδίο της οικονομίας. Το εγχείρημα, όπως και άλλες φορές, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο αφού η καθημερινότητα αλλάζει συνεχώς την ατζέντα. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι ένα ακόμα τεστ για τις σχέσεις με την Εκκλησία μετά την άρνηση της Ιεραρχίας να αποδεχτεί την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών, ενώ και τα χθεσινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο θα αποτελέσουν σημείο τριβής.

Το Euroworking Group της προηγούμενης Πέμπτης άνοιξε το δρόμο για τη μη περικοπή των συντάξεων που ήταν ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου. Προπομπός θα είναι η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο η “σφραγίδα” θα μπει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φοβάται πως μπορεί να υπάρξει κάποιο “ατύχημα”.

Στις 21 Νοεμβρίου η ΕΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τους προϋπολογισμούς όλων χωρών της ευρωζώνης, ενώ ειδικά για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί και η έκθεσή της για την πρώτη περίοδο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Τα νέα αναμένονται να είναι καλά με την κυβέρνηση να προχωρά την Τετάρτη στην κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Δεν θα περιλαμβάνει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, αλλά θα περιέχεται σε αυτόν και το κόστος όλων των αντίμετρων (μείωση ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις στα ειδικά σχολεία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κλπ).

Παρ’ όλα αυτά η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα αναμένεται να χτυπήσει και ένα “καμπανάκι” για ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Το πακέτο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη προχωρά με τα νομοθετήματα που έρχονται στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα στην οδό Νίκης έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια υπολογίζοντας το φετινό κοινωνικό μέρισμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. Θα διανεμηθεί με περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια όπως είχε γίνει και τις τρεις προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα ετοιμάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να καταβληθούν μέσα στα Χριστούγεννα και τα αναδρομικά για τις ειδικές κατηγορίες (ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς) που ψηφίστηκαν στη Βουλή που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το αφορολόγητο και πως σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση τόσο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από το Μαξίμου δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Δεν αποκλείεται να είναι ένα από τα τελευταία “προεκλογικά χαρτιά” που θα βγάλει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

Τα στελέχη της Ηρώδου Αττικού ευελπιστούν πως όλες αυτές οι ενέργειες και τα μέτρα θα αποτυπωθούν θετικά στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας από τις αρχές της νέας χρονιάς προκειμένου μέχρι την άνοιξη ο πρωθυπουργός να αποφασίσει για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news