facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ιδεολογική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια και την ανομία

Η σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την ανομία στα πανεπιστήμια εξελίχθηκε σε μετωπική ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν περιορίστηκαν σε έναν τεχνοκρατικού χαρακτήρα διάλογο για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον επαρκέστερο τρόπο τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αντιθέτως, επέλεξαν να αναμετρηθούν το πεδίο των αξιών και των ιδεολογικών αφετηριών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόβαλε την ατζέντα του νόμου και της τάξης, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του ισχυρού κράτους δικαίου που επιβάλλει παντού τη νομιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προκλητική ανοχή στους αναρχικούς και τους διακινητές ναρκωτικών. Μάλιστα, για πρώτη φορά, δεν απέδωσε την ανοχή αυτή μόνο στην «ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και σε πιθανή συνοδοιπορία του κυβερνώντος κόμματος με ακραίους κύκλους ενόψει της επερχόμενης κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατία. Δεσμεύτηκε για την πλήρη κατάργηση του ασύλου και για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υπεραμύνθηκε, τέλος, της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ως μοχλών ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας. Εν ολίγοις, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε μια κλασική επιχειρηματολογία της (κεντρο)Δεξιάς.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός πρόβαλε μια εξίσου κλασική ατζέντα της (κεντρο)Αριστεράς. Εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καλλιέργεια ηθικού πανικού και δημαγωγία, υποστηρίζοντας ότι η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια δεν είναι σε έξαρση και δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο. Για μια ακόμα φορά επιχείρησε να ταυτίσει τον κ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά, υιοθετώντας την άποψη ότι η εμμονή της ΝΔ με τα θέματα ασφάλειας εντέλει θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το πολιτικό παρελθόν του Μάκη Βορίδη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητα είναι υπαρκτός μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια –μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Προστασία του Πολίτη. Τέλος, ο κ. Τσίπτας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ως πυλώνα της επιστημονικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ιδρυθούν στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια υψηλής ποιοτικής στάθμης.
Αναμφίβολα, οι τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών ικανοποίησαν τα πολιτικά ακροατήρια στα οποία απευθύνονται. Έδωσαν, επιπλέον, ιδεολογική χροιά που θέλουν να καλλιεργήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενόψει εκλογών.

Μητσοτάκης: Θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο

«Αυτό που λέγαμε κάποτε 'πανεπιστημιακό άσυλο' έχει καταλυθεί στην πράξη από γνωστούς αγνώστους τραμπούκους και το έχουν μετατρέψει σε ‘παραβατικό άσυλο’, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», με θέμα την ανομία στα πανεπιστήμια, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ,.
«Η ίδια η γνώση διώκεται στον φυσικό της χώρο. Χώροι που υπήρξαν φάροι δημοκρατικών δικαιωμάτων ζουν υπό την κατοχή μιας μαφίας που φορά πολιτική κουκούλα», πρόσθεσε, κάνοντας έμμεση αναφορά στον «Ρουβίκωνα»: «Οι συλλογικότητες ελέγχουν σχολές και τις έχουν μετατρέψει σε γιάφκες για μολότοφ και σε ορμητήρια».
Χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε πανεπιστήμια «απειλή για τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Η ανομία και η βία εξάγονται και καταίνε κάθε τόσο την καθημερινότητα των Ελλήνων. Εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν πανεπιστήμια ως βάση για τις δραστηριότητες του, όπως διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε επίθεση: «Μέχρι πότε θα ανέχεστε παρακρατικές και φασιστικές πρακτικές; Και θα αφήνετε ανυπεράσπιστους όσους κρατούν την αξιοπρέπειά τους και σηκώνουν ανάστημα; Αναρωτιέμαι, με ποιον είστε; Με τους τραμπούκους και τον υπόκοσμο του εγκλήματος που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια; Εμείς είμαστε με τον φοιτητή και όχι με τον καταληψία. Με τον καθηγητή και όχι με το ‘βαποράκι’. Είμαστε με την κανονικότητα», υπογράμμισε.
«Εκτός αν πιστεύετε ότι η ασφάλεια των πανεπιστημίων μπορεί να στηριχτεί στο… ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα του κυρίου Γαβρόγλου. Ανοίξατε τις πόρτες του πανεπιστημίου στην ανομία και στη βία και ζητάτε από τους φοιτητές να την αντιμετωπίσουν με αυτοδικία προκειμένου να διατηρηθεί το άσυλο από τις επεμβάσεις της αστυνομίας. Με ΝΔ τα πανεπιστήμια μας θα καθαρίσουν από τραμπούκους και εμπόρους», πρόσθεσε.
«Το άσυλο θα καταργηθεί, δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος», επισήμανε.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη Παρασκευή να συζητήσουν για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, και την μεθεπόμενη για το προσφυγικό.
«Ανέχεστε, κύριε Τσίπρα,  τις καταλήψεις δημόσιων χώρων; Ναι ή Όχι; Πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει σε δημόσιους χώρους; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Πολυτεχνείου; Πού υπάρχει αυτό το αχούρι; Έχετε δει να συμβαίνουν αυτά σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;», αναρωτήθηκε.
«Για λόγους που σας βολεύουν παρουσιάζετε μια ωραιοποιημένη εικόνα και σε αυτό το ζήτημα. Μήπως βολεύεστε με αυτή την κατάσταση. Μήπως αυτή η προκλητική ανοχή που δείχνετε είναι μια προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα. Μήπως κάνουν ανώδυνη εκπαίδευση ώστε την επόμενη μέρα, αυτή να ξεχυθούν και να κάψουν την Αθήνα, όπως το 2008, όταν δεν είπατε κουβέντα; Δεν είστε άμοιροι ευθυνών όταν πρόκειται για ανοχή που δείχνετε στη βία. Εχετε την ιστορία σας. Η μήτρα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας είναι η άκρα εξωκοινοβουλευτική αριστερά», επισήμανε.
«Περιφρονήσατε τους καθηγητές και τους φοιτητές που καθημερινά εκφράζουν την απελπισία τους. Ευχαριστώ που τους δίνετε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από σας», πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Παραμένει ένα πρόβλημα η ασφάλεια και η εγκληματικότητα»

«Δεν έχετε άλλο θέμα να με ρωτήσετε; Εγώ θα έρχομαι κάθε Παρασκευή,. Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία. Αναδύεται από τις τοποθετήσεις μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Προφανώς υπάρχει εγκληματικότητα, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό; Τα πανεπιστήμια είναι μέρος κοινωνικού ιστού», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
«Ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της βίας στα πανεπιστήμια, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν μια… μαγική εικόνα. Τα σπρέι στο Πολυτεχνείο εμφανίστηκαν από το 2015 λέτε! Το Πολυτεχνείο κάηκε επί των ημερών σας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της βίας στα πανεπιστήμια, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν μια… μαγική εικόνα. Τα σπρέι στο Πολυτεχνείο εμφανίστηκαν από το 2015 λέτε! Το Πολυτεχνείο κάηκε επί των ημερών σας.
Το επιχείρημά σας είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν με την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και αυτό είναι διπλό ψέμα. Επί ημερών μας, τα κρούσματα που αναφέρεστε είναι μειωμένα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη δική σας περίοδο ήταν τα 2/3 των περιστατικών. Ο νόμος για άσυλο λέτε ότι ευθύνεται, γιατί δεν δίνει δυνατότητα στην αστυνομία να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα. Αυτό είναι ένα κατασκεύασμα. Το άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται αδικήματα εντός του πανεπιστημιακού χώρου! Μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα», είπε.
«Παραμένει ένα πρόβλημα η ασφάλεια και η εγκληματικότητα», παραδέχτηκε.
«Ξεχνάτε ποιοι έπαιρναν τα τσεκούρια και κυκλοφορούσαν μέσα στα πανεπιστήμια και η μήτρα τους ήταν η άκρα δεξιά και όχι η αριστερά. Εγώ καταγγέλλω τη βία. Είτε έρχεται από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, είτε από αυτόκλητους υπερασπιστές που τολμούν να κάθονται στην πύλη του Πολυτεχνείου και να εμποδίζουν την είσοδο σε ανθρώπους που αγωνίστηκαν. Αυτόν τον φασισμό τον καταδικάζουμε από όπου και αν προέρχεται. Εσείς έχετε μονομερή κριτική».
«Μόνο τους… Ρουβίκωνες βλέπετε στα πανεπιστήμια, όχι τη ΔΑΠ που είχε στήσει φάμπρικα στις εξετάσεις. Αυτοί είναι οι άριστοι οι δικοί σας. Αυτή είναι η λογική των αρίστων που έχετε», τόνισε.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του, ότι η μήτρα της εγχώριας τρομοκρατίας είναι η άκρα αριστερά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Γνωρίζετε ότι νεκροί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές του ελληνικού κράτους. Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν θύματα, κύριε Μητσοτάκη», ενώ έκανε αναφορά στον Παύλο Φύσσα και τον Νίκο Τεμπονέρα.
Σχολιάζοντας τα περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, μίλησε για τους «εκλεκτούς σας» που «θέλετε να έχουν προβάδισμα και φοβάστε οι υπόλοιποι μη μολύνουν τους γαλαζοαίματους. Η γνώση δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους προσφοράς και ζήτησης. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι με πτυχία».
Αναφερόμενος στα κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα είπε: «‘Η θα είναι της αρπαχτής και διεθνώς έχουμε δει ιδρύματα της που άνοιξαν, τα «πήραν», δεν επένδυσαν σε υποδομές και την άλλη μέρα έκλεισαν».
«Η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς καν να γνωρίζει την ποιότητα αυτών!», πρόσθεσε.
«Η μόνη λύση είναι η αναβάθμιση και η οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, όπου ήσασταν υπουργός, προέβη σε μαζικές απολύσεις 1600 διοικητικών υπαλλήλων στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ο καθένας έχει την ιστορία του, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς απαξιώσατε τα δημόσια πανεπιστήμια», επισήμανε.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news