facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία σε 52 Έλληνες που συμμετείχαν στην κηδεία του Κατσίφα

Ανεπιθύμητα στην Αλβανία κήρυξε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας συνολικά 52 άτομα ελληνικής υπηκοότητας, τα οποία συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, χθες στο χωριό Βουλιαράτες.

Σύμφωνα με το αλβανικό ΥΠΕΣ, οι εν λόγω κηρύχθηκαν «personae non gratae» για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αλβανίας και για επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα. Αυτά τα άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση εξτρεμιστών στο χωριό Βουλαράτες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος».

Η αλβανική κυβέρνηση σημειώνει επίσης πως πρόκειται για «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του –δίχως διακρίσεις- από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση».

Μάλιστα, η ανακοίνωση στην αρχή της επικαλείται τη νομοθεσία της Αλβανίας για την «υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδος δεσμευμένη να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».

Υπενθυμίζεται ότι οι αλβανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή Ελλήνων στην Κακαβιά, ενώ αυτοί κατευθυνόταν προς το χωριό για την κηδεία. Σύμφωνα με την αστυνομία της γείτονος, στην κατοχή τους κουκούλες full face και μπλουζάκια με παραστρατιωτικά σύμβολα.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για υποκίνηση μίσους μεταξύ εθνών και θρησκειών. Επιπλέον, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε 10 ακόμη Έλληνες οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.

Είχε προηγηθεί η εμπρηστική δήλωση του πρώην προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση για την όξυνση της κατάστασης, ενώ είχε κάνει λόγο για «πρωτόγονους αντι-Αλβανούς» εξτρεμιστές που παραβρέθηκαν στην κηδεία του «εξτρεμιστή» Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ομάδες ελλήνων εξτρεμιστών, πρωτόγονων αντι-Αλβανών εξτρεμιστών, μπαίνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Είναι "θαμμένοι" με πανό ρατσιστικά, αντι-Αλβανικά, βόρειο Ηπειρωτικά του εξτρεμιστή Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου στον Έντι Ράμα Δημοκρατικού Κόμματος.

«Καταδικάζω έντονα την πρωτόγονη πράξη εκμετάλλευσης μιας νεκρικής πομπής από εξτρεμιστές, φανατικούς για ρατσιστικούς και αντι-Αλβανικούς σκοπούς» τονίζει.

«Καταγγέλλω αυτήν την πράξη διαστρέβλωσης της αλβανικής επικράτειας από τις αρχές της Αθήνας και των Τιράνων, οι οποίες, με την ανεύθυνη και υστερική στάση τους, παροτρύνουν αυτήν την αισχρή, διεθνώς καταστρεπτική πράξη και σιωπούν σήμερα από ντροπή» σημειώνει.

Από την πλευρά του ο νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα απαντώντας σε σχόλιο χρήστη στο Facebook σημείωσε πως «δεν πολεμάμε με προβοκάτορες κηδειών»:

«Έντι Ράμα: η δική μας αξία σήμερα;

Είναι ακριβώς αυτό που κάποιοι θεωρούν λανθασμένα ως αδυναμία. Το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Όποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε. Ο πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τη χώρα και τη γλώσσα του άλλου. Σημαίνει να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου. Και μη χρησιμοποιείς τον όρο «ο Έλληνας», γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν οι άλλοι, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο «ο Αλβανός». Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι ο «Ελληνας», είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας.

Και εσένα που ούτε το πραγματικό σου όνομα δεν γράφεις, μη σε νοιάζει, γιατί δεν ξεφτιλίζεται η Αλβανία από κάποιος άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τρέφονται σαν κοράκια.

Είναι κάτι μίζερες υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που υποτίθεται πως τιμούν και βεβηλώνουν την τιμή και το όνομα του δικού τους έθνους – ένα έθνος που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα. Ένα έθνος που δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν μπορεί να είναι εχθρός μας. Ένα έθνος που οι Αλβανοί βρήκαν καταφύγιο σε ώρα ανάγκης όπως και οι Έλληνες έχουν βρει σε μας καταφύγιο σε ώρα ανάγκης. Η χώρα αυτή (σ.σ.: η Ελλάδα), όπως και κάθε χώρα έχει τη δυστυχία να έχει τα δικά της γαϊδούρια».

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news