facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Αυτό είναι το ιστιοφόρο με το οποίο θα μετέφεραν οι Ελληνες τα 382 κιλά κοκαΐνης -Το είχαν μετατρέψει πλήρως [εικόνες]

Πολυεθνικό κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης, με «κέντρα επιχειρήσεων» στο Εκουαδόρ και στην Ελλάδα, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές των Η.Π.Α και του Εκουαδόρ.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες για την υπόθεση, που κατηγορούνται για παράνομα κέρδη ύψους 11.000.000 ευρώ, βρίσκονται τρεις Έλληνες. 
Σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την DEA (αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών) στις 12 Νοεμβρίου δόθηκε το «πράσινο» φως για να προχωρήσουν σε κατ' οίκον εφόδους. Κατά το διήμερο 13ης και 14ης Νοεμβρίου που ακολούθησε, έγιναν έρευνες σε κατοικίες και αποθήκες σε Εκουαδόρ και στην Ελλάδα, κατά τις οποίες συνελήφθησαν οι τρεις Έλληνες και έξι ακόμα αλλοδαποί. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκε μέσα σε ιστιοφόρο, στο Εκουαδόρ, ποσότητα κοκαΐνης βάρους 382 κιλών, ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκε οπλισμός, φυσίγγια και ζυγαριές ακριβείας. 
Σε ό,τι αφορά τους τρεις Έλληνες συλληφθέντες, ηλικίας 41, 42 και 63 ετών, οι Αρχές εκτιμούν ότι είχαν επιφορτιστεί με τον ρόλο του εξοπλισμού των σκαφών (συνήθως ιστιοπλοϊκών) με τα οποία γινόταν η διακίνηση, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Αμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού). 
Κατά το στάδιο της προανάκρισης, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της. Η Ασφάλεια Αττικής υπολογίζει ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 11.000.000 ευρώ.
Σε βάρος των τριών Ελλήνων συλληφθέντων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.
Το ιστιοφόρο με το οποίο μετέφεραν τα ναρκωτικά: 
Το ιστιοφόρο είχε μετασκευαστεί πλήρως έτσι ώστε να αξιοποιηθεί κάθε χιλιοστό του για τη μεταφορά της κοκαΐνης. 
Το ιστιοφόρο SunsetΤο ιστιοφόρο SunsetΜε αυτό το ιστιοφόρο θα γινόταν η μεταφορά της κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην ΑυστραλίαΜε αυτό το ιστιοφόρο θα γινόταν η μεταφορά της κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην ΑυστραλίαΕίχε αξιοποιηθεί κάθε χιλιοστό του για τη μεταφορά του ναρκωτικούΕίχε αξιοποιηθεί κάθε χιλιοστό του για τη μεταφορά του ναρκωτικούΚαθίσματα, δεξαμενές νερού τα πάντα είχαν υποστεί μετατροπές για να τοποθετηθεί εκεί η κοκαΐνηΚαθίσματα, δεξαμενές νερού τα πάντα είχαν υποστεί μετατροπές για να τοποθετηθεί εκεί η κοκαΐνη
Η κοκαϊνη:
Τα σύμβολα πάνω στα πακέτα της κοκαΐνης μαρτυρούν από ποιο εργαστήριο προέρχονταιΤα σύμβολα πάνω στα πακέτα της κοκαΐνης μαρτυρούν από ποιο εργαστήριο προέρχονται777777
Τα ευρήματα στην Αθήνα:
Οσα κατασχέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων στην Αθήνα. Οσα κατασχέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων στην Αθήνα.
Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ.: 
Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος:
« Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας,
Η σημερινή παρουσίαση αφορά μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε η Δ/νση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές των Η.Π.Α. ( DEA ) και του Εκουαδόρ Λατινικής Αμερικής, κατάφεραν να σημειώσουν μία σημαντική επιτυχία, εξαρθρώνοντας Εγκληματική Οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείτο στην δια θαλάσσης μεταφορά, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την Λατινική Αμερική σε διάφορα σημεία της υφηλίου.
Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018, στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ, συνελήφθησαν εννέα (9) μέλη της Οργάνωσης, τρεις (3) ημεδαποί στην Ελλάδα και έξι (6) αλλοδαποί στο Εκουαδόρ, στο οποίο είχε μεταβεί μάλιστα για το σκοπό αυτό, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.
Συνολικά κατασχέθηκαν :
στο Εκουαδόρ εντός ιστιοφόρου, ποσότητα κοκαΐνης βάρους τριακοσίων ογδόντα δύο (382) κιλών.
στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, ένα (1) πιστόλι, ένα (1) περίστροφο, μία (1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, διακόσια είκοσι τρία (223) φυσίγγια και δύο (2) ζυγαριές ακριβείας.
Λεπτομέρειες για την παραπάνω υπόθεση θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συνέβαλαν στην εξάρθρωση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν.
Ευχαριστώ».
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.
Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, με τη χρήση ιστιοπλοϊκών σκαφών από τη Ν. Αμερική, προς διάφορους προορισμούς της παγκόσμιας αγοράς ναρκωτικών.
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, εννέα (9) μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως 63 ετών. Τρεις από τους συλληφθέντες είναι ελληνικής καταγωγής και συνελήφθησαν στη χώρας μας, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ, συνελήφθησαν οι υπόλοιποι αλλοδαποί, μέλη της ίδιας οργάνωσης.
Σε βάρος των τριών ημεδαπών συλληφθέντων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.
Ειδικότερα, αναπτύχθηκε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ( DEA ) και τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ. Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» ( profiling ) των εμπλεκομένων.
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.
Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα (11.000.000) ευρώ.
Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:
  • σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων,
  • προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και
  • ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στην αλλοδαπή, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.
  • Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης στην Ελλάδα, είχε ως εξής :
Ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Ά μεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού).
Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από επισταμένη και συνεχή επιτήρηση των κινήσεων, των μελών του κυκλώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον εντοπισμό των προετοιμασιών για την επικείμενη μεταφορά, αποφασίσθηκε η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων σε περιοχή της Αττικής και στο εξωτερικό, για την παράλληλη αποδόμηση όλου του διεθνικού δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης.
Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών αυτής, ενώ επίκειται ανάπτυξη συνεργασίας με ομόλογες Αρχές και άλλων χωρών.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news