facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Σκόπια: Οι συνταγματικές τροπολογίες πάνε για ψήφιση την 1η Δεκεμβρίου

Σκόπια.

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ψήφισε χθες με εννέα ψήφους υπέρ και πέντε κατά -χωρίς αποχή, την έγκριση της τέταρτης τροποποίησης του Συντάγματος που προέκυψε από την ανάγκη για την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Με την έγκριση αυτής της τροπολογίας, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τα τέσσερα προτεινόμενα σχέδια τροπολογιών.

Με το σχέδιο της τέταρτης τροπολογίας προτείνεται εκτός από την επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας και η αναφορά ότι η Δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις τροπολογίες στο Σύνταγμα.

Η πρώτη τροπολογία προτείνει την αντικατάσταση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», οπουδήποτε στο Σύνταγμα, εκτός από το άρθρο 36, το οποίο έχει μια ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη αφορά το Προοίμιο του Συντάγματος όπου οι αποφάσεις της πρώτης αντιφασιστικής συνέλευσης αντικαταστάθηκαν με την ανακήρυξη της λαϊκής συνέλευσης και προστέθηκε η συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας (του 2001).

Η τρίτη τροπολογία αφορά την προσθήκη μια νέας παραγράφου με την οποία δηλώνεται ο σεβασμός της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των γειτονικών χωρών.

Η συζήτηση για τις τροπολογίες στην Επιτροπή ξεκίνησε την 7η Νοεμβρίου και είχε προγραμματισθεί να διαρκέσει 12 ημέρες.

Η σύνοδος της Ολομέλειας για την οποία θα πρέπει να εξετασθούν τα σχέδια των τροπολογιών έχει προγραμματισθεί για την 1η Δεκεμβρίου.

Τα σχέδια των τροπολογιών εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία ή με 61 ψήφους.

Μετά την έγκριση των τροπολογιών στη Συνέλευση θα διοργανωθεί κοινοβουλευτική συζήτηση, με την οποία η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το Σχέδιο Τροποποιήσεων και θα το υποβάλει εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Εκεί απαιτείται η έγκριση από τα 2/3 της βουλής, ήτοι την ψήφο 80 βουλευτών.

Σχετικά με την τροποποίηση του Προοιμίου του Συντάγματος, εκτός από τα δύο τρίτα, απαιτείται η πλειοψηφία του Μπάντιντερ.

echedoros-a

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news