facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Κτηματολόγιο: Στις 19 Νοεμβρίου ο τελευταίος γύρος δηλώσεων για το 63% της χώρας

Εν μέσω πληγών που παραμένουν ανοικτές επί χρόνια ξεκινάει από τα Δωδεκάνησα στις 19 Νοεμβρίου το τελευταίο στάδιο κτηματογράφησης για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει από τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, θα ακολουθήσουν Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα με στόχο μέχρι τον Φεβρουάριο 2019 να έχει επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Συνολικά, όπως υποστήριξε χθες σε εκδήλωση για την πορεία του έργου η Διευθύντρια Διεύθυνσης Έργων της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο Άρια Ιωαννίδη, θα λειτουργήσουν 42 γραφεία κτηματογράφησης.

Για κάθε δικαίωμα καταβάλλεται στις αστικές περιοχές πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκη-θέση στάθμευσης, που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, 20 ευρώ ανά δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προ-καποδιστριακού ΟΤΑ, πληρώνουν πάγιο τέλος μόνο για δύο δικαιώματα (πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο για δικαιώματα κυριότητας και δουλειών).

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες που ζουν στην Αττική αλλά κατέχουν ακίνητα σε άλλες περιοχές από τις αρχές του 2019 θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου. Το γραφείο θα εξυπηρετήσει τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Αντίστοιχο γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργήσει και στην Θεσσαλονίκη για τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Τα προβλήματα
Την επίλυση δύο σοβαρών εκκρεμοτήτων ζήτησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή εκδήλωση για την πορεία του κτηματολογίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς. Αν δεν επιλυθούν τα δύο προβλήματα τότε υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα το εγχείρημα του κτηματολογίου τόνισε ο κ. Παραδιάς. Το πρώτο είναι η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας που εκκρεμεί επί χρόνια. «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν, ή φέρονται να έχουν, κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885», εξήγησε.

Το θέμα επιλύθηκε νομοθετικά προ δεκαπενταετίας, αλλά μόνο για τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέμεται καλόπιστα και με νόμιμα μεταγραμμένο τίτλο επί 30 χρόνια. Στην ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν να ισχύσει άμεσα παρόμοια ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου.

Το δεύτερο πρόβλημα κατά τον κ. Παραδιά είναι τα ακίνητα αγνώστου ιδιόκτητη. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε παράταση της προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων "αγνώστου ιδιοκτήτη" που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα. Το πρόβλημα αφορά τις πρώτες 111 περιοχές της χώρας, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. «Έτσι σε πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές όπως Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο» τόνισε.

Κατά τον κ. Παραδιά, «η αυτόματη «δήμευση» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκείνων που για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν σε μια διοικητική διαδικασία καταγραφής της, έχει σαφέστατα αντισυνταγματικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι, ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε δυνατότητα αποζημίωσης».

«Ζητούμε λοιπόν την άμεση νομοθετική παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής έως τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, ώστε να εναρμονιστεί με την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας αλλά και της παραγραφής δικαιωμάτων του Αστικού Κώδικα. Είναι δίκαιο το αίτημα, και πρέπει να γίνει πράξη, αλλοιώς, θα έχουμε ένα αδηφάγο Κράτος με δύο μέτρα και σταθμά: Ενώ με το ένα χέρι θα «παραγράφει» και θα δημεύει τις αδήλωτες ιδιοκτησίες στην 7ετία, με το άλλο χέρι θα αξιώνει την πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης, ως «απαράγραπτο» και πέραν της 20ετίας!».

Μέσω της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) καλύπτονται 57 περιφερειακές ενότητες, 204 καλλικρατικοί δήμοι, 5.342 ΟΤΑ, 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών (43% από τα 39 εκατ. της χώρας), εκ των οποίων τα 6,2 εκατ δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 465 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των συνολικών εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας.

Εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 61,8% των δικαιωμάτων, συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση 5 συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news