facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Απάντηση στην τουρκική Navtex - Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επί Τσίπρα

Για παραβίαση των προβλεπόμενων από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασιών, κατηγορεί την Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που αντέδρασε με 24ωρη καθυστέρηση στην έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex για τις έρευνες του Μπαρμπαρός.

Να σημειωθεί, ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τη ΝΔ η οποία τόνισε δια του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου ότι είναι αδικαιολόγητη η αφωνία της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ είναι η πρώτη επί θητείας Τσίπρα και σε αυτήν σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά προχωρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές αρχές σχετικά με την αναγγελία για τις έρευνες του Μπαρμπαρός. Όπως επισημαίνει μάλιστα οι έρευνες αυτές θα γίνουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news