facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η Lactalis διέθεσε στην αγορά 8.000 τόννους σκόνης γάλακτος «εν δυνάμει μολυσμένου» με σαλμονέλα

Η εταιρεία Lactalis συνέχισε την διάθεση 8.000 τόννων γάλακτος σε σκόνη που παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν, πηγή του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Canard Enchaine.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα στηρίζει τις πληροφορίες της σε «έγγραφα της νομαρχίας της Μαγιέν» που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα. Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με την Lactalis.

«Η απόφαση να επιτραπεί η κατανάλωση 8.000 τόννων γάλακτος σε σκόνη μας εξέπληξε, διότι τότε δεν ξέραμε εάν η μονάδα που παρήγαγε γάλα για ενηλίκους ήταν επίσης μολυσμένη. Ισοδυναμούσε με την ανάληψη χωρίς λόγο ρίσκου για την δημόσια υγεία», δήλωσε στο Canard Enchaine υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF) που δεν κατονομάζεται.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μία δικαστική διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση του βρεφικού γάλακτος. Εάν η Lactalis προσπάθησε να παραβιάσει τις οδηγίες που τής είχαν δοθεί, προφανώς θα πρέπει να καταδικασθεί», σχολίασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί στο δίκτυο LCI.

Η Ενωση οικογενειών των δεκάδων θυμάτων του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος, που είχε πρόσβαση στους φακέλους, κατήγγειλε «τις νέες τουλάχιστον ανησυχητικές αποκαλύψεις».

«Την ώρα που τα βρεφικά προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο της Κραόν από τον Απρίλιο 2017 αποσύρθηκαν από την πώληση, με την υποψία ότι είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, η σκόνη γάλακτος που παρασκευάσθηκε στο ίδιο εργοστάσιο την ίδια χρονική περίοδο και προοριζόταν στην παρασκευή βιομηχανικών προϊόντων διατροφής (παγωτά, γλυκά κλπ) διατέθηκε χωρίς εμπόδια και χωρίς κάποιος από την Lactalis να αναρωτηθεί για την καταλληλότητά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.

«Για ποιον λόγο οι υπηρεσίες του κράτους περιορίσθηκαν στα βρεφικά προϊόντα; Για ποιον λόγο η Lactalis δεν προχώρησε, όπως έκανε με τα βρεφικά προϊόντα, σε απόσυρση των προϊόντων αυτών που εν δυνάμει ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ενωση των οικογενειών Κεντέν Γκιγεμέν.

Στο τέλος του 2017, 36 βρέφη μολύνθηκαν με σαλμονέλα αφού κατανάλωσαν το βρεφικό γάλα Picot και Milumel, το οποίο παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν, ένα διατροφικό σκάνδαλο που διαχειρίσθηκαν τα ανώτατα κλιμάκια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι ο όμιλος, στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή γάλακτος, έλαβε και πάλι άδεια για την διάθεση του βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιο της Κραόν, εννέα μήνες μετά την έναρξη του σκανδάλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news