facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«Χρυσό» τραπεζικό σκάνδαλο για τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo

Μία «μηχανή» ύποπτων συναλλαγών που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει «χρυσές βίζες», παράνομη εξαγωγή κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και, τουλάχιστον, προβληματική λειτουργία μίας εκ των συστημικών τραπεζών της χώρας, της Εθνικής, φέρεται να έστησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Η «μπίζνα»

Ο Παπαευαγγέλου, μέσω εταιρίας real estate που κατείχε και η οποία δεν έχει σχέση με την Jumbo, προσέγγιζε πλούσιους Κινέζους, στους οποίους έδινε την ευκαιρία όχι μόνον να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα – και μαζί τη «χρυσή βίζα» που προβλέπει η νομοθεσία μας – αλλά παράλληλα, ξεπερνώντας τα capital control που ισχύουν στην Κίνα, να αποκτήσουν και ένα σεβαστό ποσό ως αποταμίευση στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, η εταιρεία του Παπαευαγγέλου, μέσω των POS, «έσπαγε» σε πολλές μικρότερες χρεώσεις τα ποσά αγοράς του ακινήτου. Έτσι για ένα ακίνητο αξίας πχ 300.000 ευρώ, πραγματοποιούνταν 30 συναλλαγές των 10.000 ευρώ, προκειμένου αυτές να μην «κτυπήσουν» στο σύστημα ελέγχου της τράπεζας της Κίνας. Με τον ίδιο τρόπο, ο Παπαευαγγέλου – σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντα και τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων – μπορούσε να υπερτιμολογεί το όποιο ακίνητο, επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική του τιμή σε λογαριασμό του πελάτη του στην Ελλάδα. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο «εμβάσματος”, «έσπαγαν» τα capital controls της Κίνας.

Το κινέζικο «καμπανάκι»

Ωστόσο, οι διαδοχικές κινήσεις των κινέζων μέσα από τα Pos της εταιρείας Παπαευαγγέλου εξετάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και, τελικά, αποκαλύφθηκε η μηχανή που είχε στηθεί.

Το Πεκίνο ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ ήδη η Τράπεζα Ελλάδος έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του ελέγχου, τα πορίσματα του οποίου κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι.

Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει, για την ομαλή εξέλιξη της κομπίνας υπήρξε ανοχή ή συνενοχή και στελεχών της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο Παπαευαγγέλου είχε, αρχικώς, αποκτήσει POS από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες ωστόσο εγκαίρως ανακάλυψαν τι συμβαίνει και σταμάτησαν τη διαδικασία. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και με την Εθνική Τράπεζα, ενώ ρεπορτάζ οικονομικών μέσων (Economistas) κάνουν λόγο για άμεση εμπλοκή της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυς Τζάκου, η οποία φέρεται, με προφορικές τις εντολές, να απέτρεψε την απενεργοποίηση των POS που είχε στην κατοχή του ο Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεσα θα πραγματοποιηθούν καρατομήσεις τριών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας - μεταξύ αυτών της κα Τζάκου που φαίνεται ότι είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Η απάντηση της Jumbo

Ως προς την Jumbo, με ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει πως ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» και η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news