facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σε πανικό το Μαξίμου για τα μυστικά κονδύλια σε βαλκανικά ΜΜΕ -Η αμετροεπής επίθεση στο iefimerida και η οφειλόμενη απάντηση

Με τη γνωστή αμετροέπειά του, το μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση όπου κατηγορεί το iefimerida για «αθλιότητα» επειδή δημοσιοποίησε την ενημέρωση της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο μόνος Πρωθυπουργός στην Ιστορία του ελληνικού έθνους που ακούει δύο κορυφαίους υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται στο υπουργικό συμβούλιο για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων, είναι ο τελευταίος που μπορεί να δίνει μαθήματα σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα όπως το iefimerida.gr.
Το iefimerida.gr δεν ανήκει ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Ούτε υπήρξε ποτέ αποδέκτης μυστικών κονδυλίων, όπως βαλκανικά ΜΜΕ που χρηματοδότησε η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας τη Βουλή.
Το μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί το iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, επειδή έπραξε -και μάλιστα ενυπόγραφα- το δημοσιογραφικό καθήκον της ενημέρωσης του πολίτη για ένα μείζον θέμα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου μιλά για «πρώην ρεπόρτερ του Mega», γεγονός εντελώς άσχετο με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τάκης.
Και φυσικά, τα εθνικά συμφέροντα, δεν τα βλάπτει η πληροφόρηση των πολιτών για στοιχεία που λαμβάνει υπόψιν της η Βουλή.
Γιατί αυτό που αποκάλυψε το iefimerida.gr είναι η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή από το ΥΠΕΞ για το θέμα των μυστικών κονδυλίων, η οποία έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Μόλις μια βδομάδα δηλαδή, πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής. Ομως, ο – πολύπειρος – Νίκος Βούτσης, είναι πιο προσεκτικός, από ό,τι τα υπόγεια του Μαξίμου. Στην ανακοίνωσή του ΔΕΝ διαψεύδει επ’ ουδενί της πληροφορίες που δημοσιεύσαμε. Την αγανάκτησή του προκαλεί η διαρροή στον Τύπο «δήθεν απόρρητων δαπανών» του ΥΠΕΞ.
Και εδώ δεν μπορεί κανείς παρά να διαπιστώσει την διχογνωμία μεταξύ Μαξίμου και προέδρου της Βουλής.
Είναι «δήθεν πληροφορίες» όπως λέει το πρωθυπουργικό γραφείο; Ή είναι «δήθεν “απόρρητες δαπάνες”» όπως υποστηρίζει ο Ν. Βούτσης.
Και αν είναι «δήθεν “απόρρητες” δαπάνες» γιατί δεν θέλουν να ενημερωθεί επ’ αυτών ο ελληνικός λαός; Ας αποφασίσουν μεταξύ τους και ας μας ενημερώσουν.
Δεν γίνεται κατανοητός επίσης, ο ψόγος του προέδρου της Βουλής στην αναπαραγωγή «ειδήσεων» από μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ενός ρεπορτάζ το οποίο – ξαναλέμε – δεν διαψεύδει.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, εγείρει ερωτήματα «για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”». Ενώ εγκαλεί όσους «θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».
Προφανώς οι αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής αφορούν πολιτικούς από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εικάζει ότι βρίσκονται πίσω από τις «διαρροές». Εξ ου και η αναφορά του για διάθεση «επιστροφής επί των ημερών των παρατάξεών τους».
Είναι σαφές, ότι το iefimerida.gr δεν ανήκει σε «παρατάξεις» Και είναι εξίσου πεντακάθαρο, όπως πιστοποιούν καθημερινά οι αναγνώστες μας, ότι το iefimerida.gr ασκεί το δημοσιογραφικό του καθήκον με αξιοπιστία, σοβαρότητα και με τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και θα συνεχίσει να ασκεί την δημοσιογραφική του έρευνα με αμεροληψία, ως έχει καθήκον για την ενημέρωση του πολίτη.
Τι ανέφερε το ρεπορτάζ του iefimerida
Η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου μόλις μια βδομάδα πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες του δημοσιογράφου του iefimerida.gr Δημήτρη Τάκη, στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.
  • Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
  • Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας.
  • Μάλιστα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, όσον αφορά τους δύο πρώτους κωδικούς και το γιατί χρηματοδοτούνται μέσα ενημέρωσης στις δύο γειτονικές χώρες, η εξήγηση που δόθηκε σε ερωτήσεις που έκαναν οι αντιπρόεδροι ήταν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.
Αντιδρώντας το Μαξίμου έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και για «αθλιότητα» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνουν «διαρροές» διά του Τύπου, ενώ μιλά και «αθλιότητα» δημοσιοποίησης από το iefimerida «δήθεν πληροφοριών» κατά τρόπο που θίγει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «αν θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό».
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο.
Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό.
Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ.
Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».
ΝΔ: «Φωνάζει ο κλέφτης»
Πηγές της ΝΔ, δίνοντας απάντηση σε ανακοίνωση του Mεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν τα εξής: «Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου καταφεύγει πια στην έσχατη μέθοδο 'φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'».
Η δήλωση του προέδρου της Βουλής
Με μια επίσης οργίλη ανακοίνωση κατά των «διαρροών» για τα μυστικά κονδύλια – χωρίς ωστόσο να διαψεύδει το ρεπορτάζ – αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο δημοσίευμα του iefimerida.
Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την οργή του για την διαρροή των σχετικών πληροφοριών, για διανομή ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ σε ΜΜΕ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ αλλά και για την στήριξη της ορθοδοξίας, τις οποίες ωστόσο ουδόλως διαψεύδει.
Δήλωση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με ενυπόγραφη δημοσίευση στην ιστοσελίδα «iefimerida»
«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”.
Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μεσώ της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news