facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Προειδοποιεί ο Fitch: Μη χρησιμοποιήσετε το «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις τράπεζες

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας οδηγεί στο «κόκκινο» για ακόμη μία ημέρα τις τραπεζικές μετοχές. Η άνοδος των επιτοκίων στα ιταλικά κρατικά ομόλογα συμπαρασύρει και τα ελληνικά και οι επενδυτές «βλέπουν» στους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους υψηλό ρίσκο, με αποτέλεσμα να σπεύδουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. «Έχουμε επηρεαστεί από τον ιταλικό ιό» φέρεται να δηλώνει στο Reuters Έλληνας τραπεζίτης. Από τις αρχές του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει άνω του 37% και οι πιέσεις έχουν ενταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα σχέδιο asset protection προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια. Κίνηση, η οποία, ενδέχεται, όπως αναφέρει το Reuters, να περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

Σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο οίκος Fitch προειδοποιεί πως μία διάσωση του τραπεζικού κλάδου ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα εάν γίνει μέσω κρατικής χρηματοδότησης ή μέσω του ειδικού «μαξιλαριού» ασφαλείας.

«Η δημιουργία ενός ειδικού φορέα (asset protection), με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει ασφάλεια στον κλάδο αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, θα περιορίσει σε κάποιο βαθμό το sell off των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, αρκεί να μην οδηγήσει σε απώλειες τους ιδιώτες επενδυτές» αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch. «Αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταθέσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στην ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Όπως υπογραμμίζει, κάθε ελάφρυνση του «μαξιλαριού ασφαλείας» ή οποιαδήποτε λύση που μπορεί να περιλαμβάνει κυβερνητική χρηματοδότηση μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να φέρει και πάλι τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας στο επίκεντρο, λέει ο Fitch.

«Παραμένει βασική μας θέση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Ωστόσο, μία διάσωση του τραπεζικού κλάδου θα φέρει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή».

news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news