facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Bloomberg: Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τη δημιουργία bad bank για τα επισφαλή δάνεια

Τη δημιουργία μιας εταιρείας για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, μετά από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών που υπογράμμισε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αναφέρουν πηγές του Bloomberg. Την ίδια ώρα, σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να ανακάμψει και να βρει «βηματισμό», με τις τις μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank να κινούνται με διψήφια κέρδη. 
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα "ξεφορτώνουν" κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.
Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα εγγυώνται από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.
Το σχέδιο αυτό προκύπτει μετά από το sell off που προκάλεσε η πτώση των τραπεζικών μετοχών ύψους άνω του 40% φέτος, εν τω μέσω αμφιβολιών ότι μπορούν να καθαρίσουν (οι τράπεζες) τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.
Οι τράπεζες, οι οποίες "πέρασαν" τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει επίσης να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ομολόγων. Το ΤΧΣ, ανέφεραν οι πηγές, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων καθώς και με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Άλλες διευθετήσεις

Ενώ οι πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, μία εκ των πηγών τόνισε πως θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέχρι και 15 δισ. ευρώ από ένα συνολικό όγκο 88,6 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό στο τέλος Ιουνίου.
Αν και η δημιουργία μιας λεγόμενης bad bank έχει εξεταστεί και έχει απορριφθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, η νέα αυτή προσπάθεια προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το "μαξιλάρι ρευστότητας" και από ιδιώτες επενδυτές, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για κρατική βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επαφή με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και προωθεί "ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– την περαιτέρω μείωση των επισφαλών δανείων".
Η ανακοίνωση εκδόθηκε για να επισημάνει ότι εκτός από τα μέσα για τα επισφαλή δάνεια που υπάρχουν ήδη, η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε σχέδια και για τη δημιουργία ενός σχήματος προστασίας assets, σύμφωνα με μία εκ των πηγών.
Στέλεχος του ΤΧΣ αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορικά με το συγκεκριμένο σχέδιο, δηλώνοντας ότι το Ταμείο ανταλλάσσει ιδέες και σχέδια με τις ευρωπαϊκές αρχές σε τακτική βάση.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων, ενώ εκπρόσωποι της ΤτΕ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Στο ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank είχε αναφερθεί το Capital.gr και χθες παρουσιάζοντας τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα των τραπεζών. Τα άλλα δυο είναι:
- Να μην γίνει καμία παρέμβαση και να συνεχιστεί ο ήδη δρομολογημένος σχεδιασμός που αφορά στην "εκκαθάριση” των ισολογισμών των τραπεζών χωρίς καμία παρέκκλιση, με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και εκκαθάριση "κόκκινων δανείων” με τα ήδη συμφωνημένα με τον SSM χρονοδιαγράμματα.
-  Άμεσος επαναπροσδιορισμός των στοχεύσεων σε ένα χρονικό διάστημα υπερδιπλάσιο αυτού που έχει συμφωνηθεί ώστε να γίνει περισσότερο "ομαλά” η εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. 
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news