facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Εδώ και πέντε μήνες έβλεπαν σημάδια για μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο

Εδώ και πέντε μήνες είχε δώσει προειδοποιητικά σημάδια ο σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου, ψυλλιάστηκαν τι έπεται και μέσω του αλγόριθμου «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο, μελέτησαν την περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός.

«Μισή ώρα πριν από τα 6,6 Ρίχτερ, προηγήθηκε ισχυρή δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς» αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε λεπτομερή ανάλυση γιατί γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες μας ότι πολλές φορές οι κύριοι σεισμοί έχουν προσεισμούς που μπορεί να προηγούνται μέχρι και έξι μήνες πριν από τον κύριο σεισμό» συμπληρωσε.

«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news