facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Τούρκο υπουργό Άμυνας: Παραβάτις του διεθνούς δικαίου η Άγκυρα, αυθαίρετες οι θεωρίες της για την ΑΟΖ

Στις αλλεπάληλες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που η Άγκυρα οραματίζεται για τον εαυτό της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις τουρκικές θεωρίες περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο απαντά με επίσημη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι «παραβάτις του διεθνούς δικαίου»

«Η οριοθέτηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό το σημείο η Αθήνα στέλνει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η ελληνική ΑΟΖ θα καθοριστεί στο σύνολό της, άρα όχι τμηματικά, θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος.

«Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση» προστίθεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε το συνολικό κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Αμύνης της Τουρκίας:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».



Χάρτης - πρόκληση από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας

Είχε προηγηθεί ο χάρτης που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που απεικονίζει την τουρκική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις αξιώσεις της Άγκυρας, που πλέον περιλαμβάνουν και θαλάσσια «οικόπεδα» που η Ελλάδα έχει δρομολογήσει έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.Άγγελος Συρίγος, έκανε λόγο για «σημαντική λεπτομέρεια της εν λόγω κίνησης» του Τούρκου υπουργού Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως έως σήμερα η Τουρκία αμφισβητούσε και διεκδικούσε περιοχές ανατολικά της Κρήτης και όχι νότια, όπως πλέον μαρτυρά ο προκλητικός χάρτης που δημοσιοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης του στο “Anadolu” ο Ακάρ, επεσήμανε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρεμβαίνει στις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο». Ουσιαστικά η Τουρκία, μετά το casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και την προσπάθεια παράνομων ερευνών με το Barbaros και γεωτρήσεων στη συνέχεια, έρχεται να «γκριζάρει» για πρώτη φορά μια θαλάσσια ελληνική περιοχή, με πλούσια -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Να σημειωθεί πως ήδη «οικόπεδα» δυτικά της Κρήτης κατοχυρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στην κοινοπραξία Total - ExxonMobil – EΛΠΕ, μετά από σχετικό διαγωνισμό.

xartis_tourkou

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news