facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ναύαρχος τουρκικού Ναυτικού: «Περιοχές νότια της Κρήτης συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα»!

Αδιανόητα πράγματα αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο αναφορικά με τις έρευνες της Ελλάδας νότια της Κρήτης, αλλά και των προσπαθειών για διευθέτηση της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες όπως η Λιβύη και η Αλβανία.
Όπως υποστηρίζει άρθρο της Yeni Akit (το οποίο επικαλείται κείμενο του ναυάρχου Cihat Yaycı’nın) ότι τα προς εκμετάλλευση Οικόπεδα νότια της Κρήτης 15 και 20 συμπίπτουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας(!) και της Λιβύης αντίστοιχα, θέτοντας ουσιαστικά η Άγκυρα θέμα δικαιωμάτων στην περιοχή!
Ακόμη υποστηρίζει πως η Ελλάδα «υφάρπαξε» από τη Λιβύη θαλάσσια περιοχή 39.000 τ.χλμ. από την Λιβύη, ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με την Αλβανία αλλά η Άγκυρα προειδοποίησε εγκαίρως τα Τίρανα  με αποτέλεσμα να γλιτώσουν οι Αλβανοί την… κλοπή θαλάσσιων περιοχών από την Ελλάδα!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρει πως Τουρκία και Λιβύη έχουν αντικριστές ακτές!
Προφανώς δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία.
Διαβάστε το «άρθρο» όπως το παρουσιάζουν τα tourkikanea.gr
«Η Ελλάδα επιδιώκει να αφήσει την Τουρκία εκτός των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, ετοιμάζεται με στήριξη από το κράτος-τρομοκράτης Ισραήλ και από την Αίγυπτο να προβεί σε ανακήρυξη ΑΟΖ.
Η Αθήνα με την ίδια μέθοδο άρπαξε 39.000 τ.χλμ. από την Λιβύη.
Η Ελλάδα που το 2011 κήρυξε περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ως περιοχές σεισμικών ερευνών, καθώς η Λιβύη λόγω των εσωτερικών ταραχών δεν έφερε αντίρρηση, προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και το 2014 άνοιξε διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η Ελλάδα με αυτές τις προσπάθειες, στην ουσία κάνει βήματα ώστε να κατοχυρώσει στον εαυτό της, θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στην Λιβύη. Αναφέρεται πως η Ελλάδα με τα τετελεσμένα αυτά, απέκτησε 39.000 τ.χ. θαλάσσης που κανονικά ανήκουν στην Λιβύη και ότι αυτή η περιοχή εκεί, αποτελεί το 1/3 της ΑΟΖ της Λιβύης στην περιοχή.
Κατά παράβαση του δικαίου
Στον καθορισμό των συνόρων δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα μία μέθοδος καθορισμού των συνόρων που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας. Στις αποφάσεις τους διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αποφάσεις κατά τις οποίες ο καθορισμός των συνόρων γίνεται με βάση την ηπειρωτική χώρα. Από την άλλη κατά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στα νησιά (όπως η Κρήτη) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την θέση τους, τους αναγνωρίζεται μικρή ή και καθόλου επίδραση.
Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως  σύμφωνα με το δίκαιο, ο καθορισμό των συνόρων πρέπει να γίνει ανάμεσα στην Λιβύη και την Τουρκία.  Στο παρελθόν Τουρκία και Λιβύη είχαν αρχίσει συνομιλίες για αυτό το θέμα, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη, δεν έγινε δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία.
Τα ίδια και στην Αλβανία
Οι ειδικοί αναφέρουν πως η Ελλάδα με παρόμοια μέθοδο προσπάθησε να αρπάξει θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας.
Αναφέρεται πως η κίνηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά τις αλβανικές αρχές…
Η Ελλάδα μετά από τις αντιρρήσεις της Αλβανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στην Αδριατική, ανέστειλε τις προσπάθειες της εκεί, έβγαλε στο προσκήνιο τις περιοχές νότια της Κρήτης και κάνει δηλώσεις για τα πλούσια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.
Υπάρχουν αντικριστές ακτές
Ο Γιαγιτζί στο κείμενο του αναφέρει πως οι ακτές σε Μαρμαρίδα-Φέτχιγιε-Κας  συνιστούν την ¨αντικριστή ακτή¨  στην Ντερνέ-Τομπρούκ-Μπορντιγιέ¨της Λιβύης. Στο κείμενο αναφέρεται πως
«Είναι προς το συμφέρον και των δύο εθνών, η Τουρκία και η Λιβύη που έχουν αντικριστές ακτές το συντομότερο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να καθορίσουν με βάση το μέτρο του δικαίου, περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η Λιβύη λόγω της εσωτερικής αναταραχής, δεν αντέδρασε στην ανακήρυξη από την Ελλάδα περιοχών νότια της Κρήτης ως περιοχών στις οποίες γίνονται σεισμικές έρευνες.
Η Ελλάδα στις περιοχές αυτές που δεν έχουν σχέση με τα σύνορα της, έκανε ακόμη ένα βήμα και προκήρυξε διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων.»
Συμπίπτει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα
Στο παρελθόν 0 Δρ. Τζιχάτ Γιαγιτζί-Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, έχει δημοσιεύσει για αυτό το θέμα, κείμενο  σε διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό.
Στο κείμενο του εκεί ο Γιαγιτζί υποστήριζε πως η Ελλάδα με αυτή της την κίνηση να προκηρύξει διαγωνισμό στις περιοχές εκεί, σφετερίζεται δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης. Αναφέρεται πως η περιοχή 15 που ανακηρύχθηκε το 2014 ως περιοχή ερευνών συμπίπτει με τη τουρκική υφαλοκρηπίδα και η περιοχή 20 με την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.
Το ερευνητικό πλοίο Πορθητής φέρνει πανικό
Την ώρα που Ελλάδα και Ελληνοκυπριακός Τομέας με τα τετελεσμένα, αυξάνουν τις έρευνες για φυσικό αέριο στις ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου, η εξουσιοδότηση να κάνει έρευνες το πλοίο πορθητής στην περιοχή εκεί, έφερε μεγάλο πανικό στον ελληνικό τύπο.»

pronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news