facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Βούτσης: Καμία κακοδιαχείριση στο ΥΠΕΞ από τον Κοτζιά -Να ερωτηθεί ο Καμμένος τι εννοεί

Ο πρόεδρος της Βουλής λειτούργησε πυροσβεστικά σήμερα όσον αφορά την συζήτηση που γίνεται περί διασπάθισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρώην υπουργό Νίκο Κοτζιά, παίρνοντας έτσι και αποστάσεις από τις καταγγελίες που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος.
«Κατά τη γνώμη μου και όσο γνωρίζω εγώ από τη Βουλή είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, από κει και πέρα θα ερωτηθεί ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας τι εννοεί επιπλέον. Δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, ούτε μιλώ με διαρροές στο υπουργικό συμβούλιο», είπε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι στο υπουργικό ακούστηκαν καταγγελίες για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων.
«Αυτή είναι μια συζήτηση για αυτούς που την κάνουν, αυτοί πρέπει να ερωτηθούν. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή και την κυβέρνηση, το θέμα των μυστικών κονδυλίων θεωρείται αποσαφηνισμένο. Τις ίδιες διευκρινίσεις έχει δώσει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Εγώ δεν έχω καμία εκτίμηση για τις καταγγελίες Καμμένου. Να ρωτήσετε τι εννοεί ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος, τι εννοούν αν λένε κάτι παραπάνω ή αν ήταν και μια κουβέντα παραπάνω».
Ο κ. Βούτσης περιέγραψε τη διαδικασία ενημέρωσης της επιτροπής της Βουλής για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση, αφού στην ενημέρωση συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της Βουλής.
Η διαδικασία ελέγχου της Βουλής στα μυστικά κονδύλια
«Διαβιβάζονται στη Βουλή σε σφραγισμένο φάκελο από ειδικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών τα στοιχεία περί δαπάνης του υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ. Ο πρόεδρος καλεί τους αντιπροέδρους να τους ενημερώσει προφορικά για τις εν λόγω δαπάνες. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η διαδικασία αυτή έχει ακολουθηθεί έξι φορές για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εκκρεμεί νέο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών από τις 15 Οκτωβρίου για το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ημερομηνία.
Στα έγγραφα που στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρονται πού πάνε τα κονδύλια, για ποιους σκοπούς και σε ποιους χώρους, χωρίς ονόματα φυσικά, κατά περιγραφή υπάρχουν αυτές οι δαπάνες εγκεκριμένες από τριμελή επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι αντιπρόεδροι της Βουλής κρατούν σημειώσεις και με αυτές τις σημειώσεις, αν αισθάνονται την ανάγκη, ενημερώνουν τον αρχηγό του κόμματος τους και εκεί τελειώνει αυτή διαδικασία. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση των μυστικών κονδυλίων, τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο. Κατά νόμο έπρεπε να είχαν ζητήσει να έχουν γνώση, είμαι σίγουρος πως οι αντιπρόεδροι είναι κορυφαία στελέχη των κομμάτων και κάνουν αυτή τη διαδικασία.
Η πληρωμή αυτών των χρημάτων γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θέλω να διευκρινίσω τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.
Για πόσα μικρότερα των 25.000 ευρώ είναι πιθανό να είναι ελάχιστα αυτά τα ποσά είναι να μην υπάρχουν καθόλου. Τα στοιχεία δεν αφορούν σε καμία περίπτωση παρελθούσες καταστάσεις που είχαν ακουστεί για λίστες Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και λοιπά, αυτά δεν υπάρχουν».
Ο κ. Βούτσης όμως ανέφερε πως εκτός του υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια για άλλα υπουργεία, καλύπτοντας έτσι και τον Πάνο Καμμένο απέναντι στις καταγγελίες του Νίκου Κοτζιά για μυστικά κονδύλια του δικού του υπουργείου.
«Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες δαπάνες απόρρητες υπουργείων, αλλά με βάση όλα όσα γνωρίζω δεν υπάρχουν. Ίσως για τα εξοπλιστικά  προγράμματα γίνονται κάποιες φορές κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν αφορούν απόρρητα κονδύλια, αλλά πρόκειται για αποφασισμένες ή υπό έγκριση δαπάνες.
Δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απόρρητων δαπανών σε άλλο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή κι εμένα δε γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απόρρητων δαπανών. Μόνο για το υπουργείο Εξωτερικών».
Για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει το Πράττω
Ο πρόεδρος της Βουλής ερωτήθηκε και για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει ο Νίκος Κοτζιάς, όσον αφορά μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων.
«Η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα κάθε φορά για τις νομοθεσίες που έρχονται εδώ. Εάν προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη από πλευράς της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί και το υπουργικό συμβούλιο θα φέρουν μία τέτοια διατύπωση την οποία τότε θα καταλάβουμε. Για μένα ένα τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δεν προκύπτει, πιθανώς οι υπουργοί να ξέρουν κάτι παραπάνω».
Ο κ. Βούτσης έκρινε ότι η παραίτηση Κοτζιά θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση όσον αφορά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να προκαλέσει, και ήδη έχει προκαλέσει μία ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα- και κατάθεση αυτής της βεβαιότητας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να υπάρξει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί επακριβώς ο οδικός χάρτης ο οποίος είναι μέρος της συμφωνίας από την γείτονα χώρα.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει και γι’ αυτό λέω ότι οι χθεσινές εξελίξεις, αν μπορεί να πει κάποιος ότι έχουν ένα καλό- διότι δεν έχουν κανένα καλό-, είναι ότι διευκρινίστηκε απολύτως σε όλους τους τόνους σε  ανώτατο επίπεδο ότι όχι απλά μένουμε προσηλωμένοι σε αυτή τη μεγάλη επιλογή που έχει γίνει αλλά με μεγάλη προσοχή και συνέπεια θα την υπηρετήσουμε».
Για την κυβερνητική σταθερότητα μετά την απομάκρυνση Κοτζιά
Ως προς το αν η παραίτηση Κοτζιά θα πλήξει την κυβερνητική σταθερότητα, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί.
«Δεν θα υπάρξει είμαι σίγουρος κανένα τέτοιο ζήτημα διότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος, είναι πρωταγωνιστής της εξωτερικής μας πολιτικής, αυτή την τριετία πάντοτε με την συγκατάθεση και στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό. Με αυτή την έννοια επί αυτού του ζητήματος δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφισβήτησης ή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση αυτή έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της και ταυτόχρονα να έχουν υπερψηφιστεί όλες οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Αυτό ισχύει στο ακέραιο για να μη σας πω ότι έχει κιόλας ενισχυθεί».
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news