facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΔΗΣΥ: Οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λειτουργούν ως πλυντήριο μαύρου χρήματος

«Οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργούν ως πλυντήριο μαύρου χρήματος», τονίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι βουλευτές, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Κουτσούκος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Θ. Παπαθεοδώρου διαπιστώνουν πως «εκτός από την άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δεχθεί στην ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση της πρότασης Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συνολική προστασία της α’ κατοικίας, η εγκύκλιος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι διάτρητη, αφού καταστρατηγείται η διαδικασία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την λειτουργία των πλειστηριασμών ως πλυντήριο μαύρου χρήματος».

«Οι καταγγελίες για τη νομιμοποίηση χρήματος που έχει αποκτηθεί κατά τρόπο παράνομο ή έστω μη δηλωθέντα στις αρμόδιες κρατικές αρχές πληθαίνουν καθημερινά. Ακόμη σοβαρότερο είναι το θέμα που έχει προκύψει από καταγγελίες για αλλοδαπούς που παίρνουν μέρος στις πλειοδοτικές διαδικασίες , δεν έχουν Α.Φ.Μ και είτε τα εισοδήματα τους είναι μαύρα και τα ξεπλένουν είτε λειτουργούν ως αχυράνθρωποι κορακιών», συνεχίζουν και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα ο πλειοδότης και πιθανός αγοραστής ενός ακινήτου που έχει μπει σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν υποχρεούται σε αναλυτική δήλωση πόθεν έσχες με την οποία να εκθέτει και να δικαιολογεί τη νόμιμη πηγή προέλευσης των χρημάτων που αντιστοιχούν στο τίμημα του πλειστηριασμού, με συνέπεια να καθίσταται σύννομη η κατοχή και κυκλοφορία μαύρου χρήματος».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι σήμερα, έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ρωτούν συγκεκριμένα τους κ. Δραγαγάκη, Καλογήρου και Τσακαλώτο:

-Εάν προτίθεστε να νομοθετήσετε την υποχρέωση του υπερθεματιστή και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για α’ κατοικία δανειολήπτη, να δηλώνει την πηγή προέλευσης των χρημάτων και να εντάσσεται στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες για 3+3 έτη(πριν και μετά);

-Με ποιο τρόπο μέχρι σήμερα έχετε διασφαλίσει ότι με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχετε θεσπίσει, δεν νομιμοποιήσατε de facto παράλληλα και την κυκλοφορία μαύρου χρήματος;

-Από τους μέχρι σήμερα διενεργηθέντες πλειστηριασμούς πόσα ακίνητα πέρασαν σε ιδιώτες και πόσα σε πιστωτικά ιδρύματα και έναντι ποιου τιμήματος;

Ζητούν, τέλος, «όλα τα στοιχεία που αφορούν στους μέχρι σήμερα διενεργηθέντες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (ακίνητα που κατοχυρώθηκαν σε ιδιώτες και σε πιστωτικά ιδρύματα και έναντι ποιου τιμήματος) καθώς και την πηγή προέλευσης των χρημάτων που κατέβαλλαν οι ιδιώτες για την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων».

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news