facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Τσακαλώτος: Μη μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν, δεν είναι αλήθεια

Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας επιχείρησε να δώσει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής υποστηρίζοντας ότι η χθεσινή χρηματιστηριακή κατάρρευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οφείλεται σε «σπέκουλα και σορτάρισμα».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» είναι αντιμετωπίσιμο, επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία στα stress test ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να αποβάλλει από την ρητορική της την τραπεζική καταστροφολογία. 

«Η άποψή μου είναι σαφής. Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα:

- Οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν είναι πλέον στον ELA, τον μηχανισμό επείγουσαw παροχής ρευστότητας ενώ και οι άλλες δύο θα βγουν τα Χριστούγεννα.

- Όλες οι τράπεζες έφτασαν και ξεπέρασαν το όριο για τα «κόκκινα δάνεια».

- ξεπέρασαν τα stress test, είναι με επάρκεια ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων.
Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα και αυτά είναι που κοιτάνε οι επενδυτές και όχι όσοι θέλουν να σπεκουλάρουν και να σορτάρουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Πάντως, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα προκλήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξηγώντας «πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα της μείωσης των κόκκινων δανείων» ωστόσο τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί «ένα think capacity που μετέχει το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλοι και αντιμετωπίζουμε πως μπορεί να δουλέψει καλύτερα ο εξωδικαστικός και άλλα. Συζητάμε με όλους και συναινετικά θεωρούμε ότι η πρόκληση κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Κυρίως, δεν είναι και αλήθεια. Η πρόβλεψή μου είναι ότι το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή που είχαμε το 2018 και το 2017, περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερες επενδύσεις. Αν πίστευα το αντίθετο δεν θα συζήταγα για εκλογές».

Πέραν αυτού για τον προϋπολογισμό εξήγησε ότι αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική ήδη από το 2010 η κατάθεση προσχεδίων με συμπερίληψη σεναρίων βάσης.

«Μου κάνει φοβερή εντύπωση για το «κίνημα μένουμε Ευρώπη» πόσα λίγα ξέρουν για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης. Ενημερώνω ότι από το 2010 υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα κάθε χρόνο καταθέτει ένα προσχέδιο στην Κομισιόν που υπάρχει το σενάριο βάσης. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε εμείς γιατί ήμασταν σε προγράμματα.

Το σενάριο βάσης δεν είναι το βασικό. Βασικό σημαίνει τι θέλεις να κάνεις. Το σενάριο βάσης το έχουν όλες οι χώρες όχι μόνο στο προϋπολογισμό αλλά και στο μεσοπρόθεσμο. Αυτό μας δείχνει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε τίποτα - δεν αλλάξουμε φόρους, δαπάνες κλπ. Για παράδειγμα το σενάριο βάσης θα μας έδειχνε τι θα γινόταν αν ο Τσίπρας μου έδινε 3 μήνες διακοπές λόγω όσων περάσαμε».

Η μούφα έξοδος και τα βηματάκια «τσούκου – τσούκου»

Επίσης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο που υποστήριξε ότι είναι πλασματική η έξοδος από τα μνημόνια καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει την χώρα σε υψηλά πλεονάσματα τουλάχιστον εως το 2022 αλλά και λόγω του ότι δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος είπε «Για 1 – 1,5 χρόνο λέτε εσείς και η ΝΔ ότι είναι μούφα ότι βγαίνουμε από το πρόγραμμα. Ότι είναι λάθος πως θα έχουμε ελευθερία κινήσεων. Το στηρίζετε αυτό στις συντάξεις όπου βάλατε όλα τα αυγά σας. Υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο λέγοντας ότι θα μειωθούν οι συντάξεις. Εκεί χτίσατε το αφήγημά σας. Δεν φταίω εγώ γι αυτό. Σας προειδοποιούσα. Σας έλεγα να μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε αυτό το μοναδικό καλάθι γιατί τι θα λέτε αν δεν μειωθούν οι συντάξεις; Τώρα καταλαβαίνω ότι με βηματάκια τσουκου – τσούκου ενσωματώνεται την πιθανότητα να μην μειωθούν οι συντάξεις και πιάνετε το αφήγημα της αδυναμίας εξόδου στις αγορές επειδή αυτή την στιγμή δεν μπορούμε. Αυτό είναι το νέο σας καλάθι; Πριν λέγατε για συντάξεις. Σήμερα λέτε για τις αγορές; Αν βγούμε στις αγορές τι θα λέτε;».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο «λαϊκός ήρωας» που απέτρεψε την μείωση των συντάξεων την οποία όμως ο ίδιος είχε εισηγηθεί και ψηφίσει.

«Εμείς δουλέψαμε για δύο χρόνια για να αλλάξουμε μια άδικη πολιτική. Βγαίνοντας από την Σύνοδο Μάλτας το είχα είπα. Ξέρουμε πόσο έχουν υποφέρει οι άνθρωποι και είπα ότι είναι άδικο το μέτρο. Μην μας λέτε εμας ότι κοροϊδέψαμε το λαό γιατί εμείς προσπαθήσαμε να μην μειωθούν οι συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τσακαλώτος: Ο στόχος 3,5% πλεόνασμα είναι υψηλός και δημιουργεί προβλήματα στα λαϊκά στρώματα

Σε ομολογία για την σκληρή δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί και τα επόμενα χρόνια προχώρησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περι καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% τουλάχιστον εως το 2022 «δημιουργεί πολλά προβλήματα στα λαϊκά στρώματα».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο που κατηγόρησε την κυβέρνηση για κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά νοικοκυριά, ο κ. Τσακαλώτος είπε «Δεν έχουμε κρύψει ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και πως οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΕ είναι εναντίον μας. Όπως επίσης ότι προσπαθούμε και κινούμαστε εντός των συσχετισμών. Είπατε κ. Καραθανασόπουλε ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στα λαϊκά στρώματα. Είναι λάθος. Είναι σωστό να πείτε ότι το 3,5%  πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό και δημιουργεί πολλά προβλήματα στα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι σωστό να λέτε ότι κλιμακώνεται» και πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών: «Ισα - ίσα αν δείτε το προσχέδιο προϋπολογισμού και το Μεσοπρόθεσμο θα ξέρετε ότι από το 2019 και πέρα αυτό που γίνεται είναι υπερ των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε χρόνο έχουμε επεκτατική πολιτική. Δεν διαφωνώ με τους συσχετισμούς και πως είναι υψηλοί οι στόχοι μας όχι όμως ότι κλιμακώνονται. Αντιθέτως, το 2019 θα έχουμε 1 με 1,2 δις ευρώ επεκτατική πολιτική με το μεγαλύτερο κομμάτι να πηγαίνει στα λαϊκά στρώματα».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news