facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Τσίπρας για μυστικά κονδύλια: Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το κύρος της χώρας - Μπορώ να ενημερώσω ευρώ προς ευρώ τον κ. Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κοτζιά για όσα έκανε ως υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε πολύτιμος και στενός συνεργάτης».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα με τα μυστικά κονδύλια που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο ίδιος ως αντιπολίτευση ανέδειξε το ζήτημα των ειδικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ  και πρόσθεσε πως σήμερα έχουμε μειώσει κατά έξι φορές τον αριθμό τους και δεν υπάρχει αλόγιστη χρήση τους.
Η συζήτηση, συνέχισε, που διεξάγεται με άθλιο τρόπο από την αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα στοχεύει στο να πλήξει τη διαδικασία διαφάνειας και πρόσθεσε πως «Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το κύρος της χώρας».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ακόμα πως η σημερινή ημέρα είναι μια συμβολική και ιστορική για την εξωτερική μας πολιτική μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ της πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επανέλαβε πως ποτέ μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν κατάφερε να λύσει το Σκοπιανό και πρόσθεσε πως η εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι σήμερα γίνεται πράξη.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα πως το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στη περιοχή της μεσογείου και της Βαλκανικής.
Σήμερα συναντώ πλέον την αποδοχή της χώρας από μεγάλες δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας πως «μπορέσαμε με το Ν. Κοτζιά να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία κάνοντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των δικαιωμάτων μας».
Σημείωσε ακόμα πως «αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες όπως τις ΗΠΑ».

Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχισμένος - Ευχαριστώ που με κάνατε υπουργό Εξωτερικών

Απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που όπως είπε του έδωσε τη δυνατότητα να μετρηθεί με «τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής».
«Πάντα είμαστε μικρότεροι από τα προβλήματα αλλά μεγαλώνουμε στην προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ, τον Νικολα Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές των Σκοπίων που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό και θέλω να ευχαριστήσω τον Ζάεφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως φεύγει ευτυχισμένος γιατί «κάναμε ένα μεγάλο βήμα στο Σκοπιανό» και υποστήριξε πως «Αποδείξαμε ότι τα περί μυστικής διπλωματίας δεν ισχύουν».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για τα μυστικά κονδύλια σημειώνοντας: «Φτιάξαμε ένα ειδικό νόμο για τα απόρρητα τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από συμβούλιο και πάνε απευθείας στη Βουλή (…) Μερικοί από τη Βουλή νομίζουν ότι μπορεί να βγάλουν τα απόρρητα στη δημοσιότητα. Αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα δείχνουν ότι λείπει η σοβαρότητα».
Συνέχισε λέγοντας: «Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν. Ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά αν μόνοι μας δεν δείχνουμε σοβαρότητα. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα. Αυτές οι αθλιότητες των τελευταίων ημερών δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας».
Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ακόμα: «Είμαι ευτυχισμένος σήμερα γιατί φεύγω αφήνοντας μια χώρα πιο δυνατή από αυτήν που παραλάβαμε» και εξήγησε πως ερχόμενος εδώ πήρα τη χαρά για το Σκοπιανό - οι φίλοι μου οι σκοπιανοί μου έστειλαν ωραία μηνύματα.
Αναφερόμενος σε άλλα επιτεύγματα της περιόδου που ήταν υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «Η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από το βούρκο. Σήμερα όχι μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας αλλά τη ζητάνε κιόλας». 
«Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση έκανε δημοκρατική ενεργητική εξωτερική πολιτική», συνέχισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπόρεσε να αναπτύξει 16 περιφερειακές διεθνείς οργανώσεις. 
Υποστήριξε επίσης πως έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ. Είμαστε σε πολύ καλή φάση με την Αλβανία και την Ιταλία». 
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αλλάξαμε την ατζέντα του Κυπριακού και επαναφέραμε το ζήτημα των εγγυήσεων της ασφάλειας».
Κλείνοντας ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Σας ευχαριστώ που με κάνατε υπουργό Εξωτερικών».
 


Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποδέχεται τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε στον 1ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Β. Σοφίας (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπουργός Εξωτερικών με πολιτικό όρκο ο κ. Τσίπρας
Νωρίτερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, νέος υπουργός Εξωτερικών.
Την ώρα o πρωθυπουργός στάθηκε στο πλευρό του κ. Παυλόπουλου για την καθιερωμένη φωτογραφία ο κ. Τσίπρας αστειεύτηκε, λέγοντας: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο».


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται ως νέος Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προσερχόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών πριν από την τελετή ο κ. Κοτζιάς είπε χαμογελαστός πως είναι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news