facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ερντογάν: Κανένα βήμα σε Αιγαίο και Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεσή μας

Μήνυμα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο, ενώ επιτέθηκε στην στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στο Αιγαίο και την Κύπρο, δίχως τη συγκατάθεση της Αγκυρας.

«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Αυτοί που προσπαθούν να μας αγνοήσουν σε αυτή την περιοχή πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από όλα θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ύπαρξη. Όπως σε κάθε ζήτημα και στο Αιγαίο έτσι και στη Κύπρο η προτίμηση μας είναι το "win-win". Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους», είπε ο Ερντογάν.

Ο ηγέτης της Τουρκίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν πάρει τον λάθος δρόμο, απειλώντας και εκβιάζοντας, αντί να κάνουν διάλογο. Συμπλήρωσε ότι είναι αδύνατο οποιαδήποτε χώρα να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί. Τόνισε πως η Ουάσινγκτον έχει χάσει την αξιοπιστία της, με την εμπλοκή της σε εμπορικούς πολέμους σε όλο τον κόσμο. Υποστήριξε ότι οι διακυμάνσεις της λίρας δεν αντανακλούν την οικονομική πραγματικότητα και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερβεί τις επιθέσεις στην οικονομία της.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της βόρειας Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, απομακρύνοντας την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG από την περιοχή, αλλά και να «καθαρίσει» τις επαρχίες Σίντζαρ και Καντίλ του Ιράκ από τους Κούρδους μαχητές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Hurriyet, ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Γερμανία δήλωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθούν τον επόμενο χρόνο την Τουρκία. Πάντως, επέκρινε τη στάση του Γερμανού προέδρου, ο οποίο στο επίσημο δείπνο στο Βερολίνο αναφέρθηκε στο θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκία και των επιδόσεων της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τουρκική κουλτούρα κανείς δεν προσκαλεί κάποιον σε δείπνο και μετά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, σχολίασε ο Ερντογάν, ενώ υποστήριξε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετική άποψη για την τρομοκρατία.

Reuters, AΠΕ/iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news