facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Αναστασιάδης - Ακιντζί αποφάσισαν τη διάνοιξη ακόμη τριών οδοφραγμάτων

Δημιουργική χαρακτήρισε τη δίωρη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, στη συνάντηση αποφασίστηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας, Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου.



Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάλιστα, είπε πως υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει νέα συνάντηση ηγετών για άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα μέτρα, απάντησε ενδεικτικά αυτό της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας πως από αυτά που του είπε ο κ. Ακιντζί, αντιλήφθηκε ότι υπάρχει νόμιμη οδός να επιτευχθεί η σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας. Αν όντως είπε, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε υπάρχει πιθανότητα να γίνει και δεύτερη συνάντηση ανάμεσά τους.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ τους, στην οποία όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος , συζητήθηκε το μέλλον της πατρίδας. Υπάρχει είπε, κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί. Κατά την συνάντηση αυτή, επαναβεβαιώθηκε ότι στόχος είναι η λύση στη βάση Διζωνικης Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Αναστασιάδης, όπως είπε, ανέλυσε και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη τις απόψεις του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, όπως τις ανάλυσε και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, εξήγησε πως η αποκέντρωση εξουσιών θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση από τους Ελληνοκυπριους, αλλά και από την άλλη, θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου ενός τουλαχιστον Τουρκοκύπριου για κάθε απόφαση, μπορεί να έχουμε δυσλειτουργικό κράτος.



Σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι οι δυο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων ενώ επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την κ. Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα επισκεφθεί το νησί στις 31 Οκτωβρίου 2018.Μεταβαίνω στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τις καλύτερες προθέσεις, ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος που να μας οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση του Κυπριακού. Ικανοποιημένος δήλωσε ότι επέστρεψε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επειδή ανακοινώθηκε ημερομηνία διάνοιξης των δμοδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου αλλά και επειδή στην κατ` ιδίαν συνάντηση συζήτησαν το μέλλον του νησιού "και αυτό είναι καλό". Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ούτε εκτός μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέλει να αξιολογήσει το ενδεχόμενο μιας κεντρικής κυβέρνησης με λιγότερες αρμοδιότητες και περισσότερες στις πολιτείες. Θεωρώ σημαντικό ότι επιβεβαίωσε τις παραμέτρους του ΟΗΕ, είπε ο κ. Ακιντζί.



protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news