facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σουηδία -Ο Κρίστερσον επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία, στο οποίο περιήλθε η χώρα μετά τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος, επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υποστήριξη για κεντροδεξιό συνασπισμό. Η εντολή επιστρέφει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, που θα αναζητήσει άλλον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

«Έκανα ό,τι μπορούσα, για τώρα. Παραμένω έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης της Συμμαχίας, του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων», δήλωσε ο Κρίστερσον. Αν και οι άλλοι υποψήφιοι αποτύχουν, η διερευνητική εντολή μπορεί να επιστρέψει στα χέρια του.

Στις εκλογές, οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.
Ο πρόεδρος της βουλής μπορεί να επιχειρήσει μέχρι τέσσερις φορές να βρει έναν πρωθυπουργό που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές. Αύριο σκοπεύει να συνομιλήσει με τα κόμματα και να αναθέσει την εντολή πιθανότατα στον Στέφαν Λεβέν, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο Λεβέν έχασε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ/ Reuters/iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news