facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας φέρνει η ΝΔ το θέμα της ΕΡΤ - Η απάντηση Παππά

Με αφορμή σειρά «πρόσφατων γεγονότων αλλά και επώνυμων καταγγελιών» για μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας και κακοδιαχείριση στην δημόσια τηλεόραση, η Νέα Δημοκρατία φέρνειτο ζήτημα της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Την ανακοίνωση της ΝΔ έσπευσε να σχολιάσει μέσω Twitter ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, δηλώνοντας ότι η πρωτοβουλία είναι «καλοδεχούμενη».
«Θα τα πούμε όλα. Και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον του οργανισμού» έγραψε.

​Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι μέλη της επιτροπής, ζητούν να κληθούν άμεσα ενώπιόν της ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς με τον υφυπουργό του κ. Λευτέρη Κρέτσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Βασίλης Κωστόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και να ενημερώσουν την επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει:
1. Την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του Εντεταλμένου Συμβούλου Προγράμματος της ΕΡΤ, κ. Σπ. Κρίμπαλη, προς τον κ. Ν. Παππά με την οποία εγκάλεσε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι  λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Κρίμπαλη, στόχος της είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» και σημειώνει εμφατικά, ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι».
2. Σειρά δημοσιευμάτων που περιγράφουν ένα άνευ προηγουμένου «πάρτυ» στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ τα οποία χρεώνουν τη δημόσια τηλεόραση με υπέρογκα και ανορθολογικά κόστη και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά.
3. Την από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινού, ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ κατήγγειλε ότι «...η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων… Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους– οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».
4. Την από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκου Μιχαλίτση ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι έχει «υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό», ισχυρίζεται πως έχει «ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», πως «αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου» και πως «σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία­­­­ μας στον προηγούμενο αιώνα».
5. Την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη σύμφωνα με την οποία «Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση».
6. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του έτους 2017, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην ΕΡΤ το 61,2% του χρόνου των πολιτικών συζητήσεων και στην καταγραφή της επικαιρότητας, όταν η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση ήταν μόλις στο 14,7%.
Επειδή την ΕΡΤ πληρώνουν όλοι οι Έλληνες και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων είναι προφανές ότι θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ασχοληθεί ουσιωδώς με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος στην κατρακύλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληγώνει τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και ζημιώνει τους πολίτες.
Το πλήρες κείμενο του αιτήματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ
Κύρια Πρόεδρε,
Ειναι γνωστό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν λάβει χώρα διάφορα γεγονότα που εγείρουν βάσιμες ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), τα οποία οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της όχι μόνο γιατί χρησιμοποιείται ως μηχανισμός άσκησης προπαγάνδας από την Κυβέρνηση, αλλά και διότι αναδευκνύονται πολύ σοβαρά ζητήματα κακής διοίκησης και διαχείρισης που επώνυμα πλέον καταγγέλλουν στελέχη της.
Ειδικότερα,
1. Με με την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Κρίμπαλης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσής κ. Νίκο Παππά εγκαλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., ότι λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Κρίμπαλη, στόχος της είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» και σημειώνει εμφατικά, ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι.».
2. Σειρά δημοσιευμάτων που περιγράφουν ένα άνευ προηγουμένου “πάρτυ” στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ Α.Ε. που χρεώνουν τη δημόσια τηλεόραση με υπέρογκα και ανορθολογικά κόστη και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά.
3. Την από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του  Αναπληρωτή Διευθύνωντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινού ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ κατήγγειλε, ότι «Με  έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων…Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.».
4. Την από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκου Μιχαλίτση ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. ότι, έχει «υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό», ισχυρίζεται πως έχει «ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», πως «αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου» και πως «σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία­ ­ ­ ­ μας στον προηγούμενο αιώνα».
5. Την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη σύμφωνα με την οποία «Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση.» και καταλήγει, ότι «Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.».
6. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του έτους 2017, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην ΕΡΤ το 61,2% του χρόνου των πολιτικών συζητήσεων και στην καταγραφή της επικαιρότητας, όταν η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση ήταν μόλις στο 14,7%.
Επειδή, Κυρία Πρόεδρε την ΕΡΤ Α.Ε. την πλήρωνουν όλοι οι Έλληνες  και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων καθώς και ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητα, είναι προφανές ότι θα πρέπει η Επιτροπή μας να ασχοληθεί ουσιωδώς με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατρακύλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληγώνει τη δημοκρατική λειτουργία της Χώρας και ζημιώνει τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, είναι αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στη μόνιμη ειδική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς με τον υφυπουργό του κ. Λευτέρη Κρέτσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Βασίλης Κωστόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά αλλά και να ενημερώσουν την επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της ΕΡΤ Α.Ε.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news